Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 08 Sty 2018 20:20 

Mamy lot do Tel Avivu z piątek rano z Wrocławia. Będziemy na miejscu prawdopodobnie ok 12.20 (jeśli dobrze pójdzie). Chcemy od razu jechać do Jerozolimy - z tego co wiem, ostatni autobus 485 odjeżdża o 14. Czy ktoś z Was leciał tak jak my i nie załapał się na ten autobus? Co wtedy ? Jest jakaś szansa na bezpośrednie połączenie z Jerozolimą?

Kolejne pytanie -czy jest szansa i sens dostać się w sobotę nad Morze Martwe? Ewentualnie w niedzielę rano? Wieczorem chcielibyśmy jechać do Tel Avivu i tam spędzić poniedziałek do lotu powrotnego.
Jak najlepiej dostać się z Tel Avivu na lotnisko i ile zostawić sobie czasu? Wiem, że sporo już jest na ten temat napisane, ale nie znalazłam relacji osób lecących piątek/poniedziałek z Wrocławia.
 Profil Relacje PM off  

City break w stolicy Hiszpanii 🌆🇪🇸 Spędź weekend w Madrycie za 919 PLN City break w stolicy Hiszpanii 🌆🇪🇸 Spędź weekend w Madrycie za 919 PLN
Jesienna promocja w Wizz Air 💗🍂 Świetne słoneczne kierunki w supercenach od 147 PLN ☀️✈ Jesienna promocja w Wizz Air 💗🍂 Świetne słoneczne kierunki w supercenach od 147 PLN ☀️✈
#102 PostWysłany: 08 Sty 2018 20:56 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Co do pierwszej części to w odpowiednim dziale jest cały temat o tym TLV- Jerozolima. ;)
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 08 Sty 2018 21:07 

tak, to akurat czytałam ;) tylko , że chodzi o LOT a nie ryanair. Nie mogę się zupełnie połapać w tych terminalach;( no i jeszcze jedno - opisane jest szczęśliwe zakończenie, czyli zdążyli na 485. Rozumiem, że w przeciwnym razie zostaje nam sherut .

A z Tel Avivu w poniedziałek na lotnisko? Czym najlepiej/najtaniej? Chcę tak dobrać nocleg, żeby nie szukać długo miejsca odjazdu.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: TLV - Jerozolima
#104 PostWysłany: 09 Sty 2018 22:15 
Awatar użytkownika

Loty: 213
Kilometry: 391 571
niebieski
Przed chwilą wypłacałem revolutem na Ben Gurionie. Da się znaleźć bankomaty w których nie ma prowizji. (Już za drugim podejściem). Żeby nie uciekać od tematu autobus 485 punktualnie przyjechał. Wifi śmiga jak należy. Btw. Z irańska wiza zeszło mi 15 min na osobistej odpytce. W sumie Wyrobiłem ze wszystkim w ok. 30-40min od lądowania do przystanku 485.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Ninoczka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 10 Sty 2018 00:21 

Jak najlepiej - najszybciej - dostać się z Jerozolimy w niedzielę (ok 14-16) do centrum Tel Avivu? autobus/pociąg? Jak to wygląda cenowo i co będzie najwygodniejsze? Nocleg w Jerozolimie i w Tel Avivie w centrum.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 10 Sty 2018 00:56 

Wydaje mi się, że najszybciej będzie autobusem 405 - koszt w jedną stronę z tego co kojarzę to 16 szekli/osoba, jedzie się koło godziny. Potem do Starego Miasta pieszo albo tramwajem. Nie wiem gdzie masz hostel, ale generalnie dojeżdżasz na duży dworzec, więc na pewno coś złapiesz
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 10 Sty 2018 17:19 

Loty: 145
Kilometry: 267 217
Czy ktoś z Was jechał może autobusem 485 z Jerozolimy na lotnisko w sobotę? Na ich stronie jest informacja, że pierwszy autobus rusza o 19, ale w hostelu dowiedziałem się, że dopiero o 20 jest pierwszy. Wolę nie ryzykować dlatego pytam, bo wylot mam o 21:55.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 10 Sty 2018 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
No generalnie nawet gdyby jechał o tej 19 to może być niebezpiecznie - nie wiem czy też w sobotę, ale w tygodniu często na tej trasie robią się spore korki i autobus może jechać dłużej niż wynika to z rozkładu.

#109 PostWysłany: 10 Sty 2018 21:15 

a autobus 405 skąd odjeżdża? Z Jerusalem Central Bus Station? I jak rozumiem bezpośrednio tylko do Tel Aviv Yafo? W Jerozolimie w centrum zaraz obok starego miasta mieszkamy (Koresh St). W Tel Avivie w centrum, ale bliżej morza (Ben Yehuda St). Jest jakaś strona gdzie te połączenia można rzetelnie sprawdzić? Patrzyłam tutaj: https://www.bus.co.il/ ale próbuję znaleźć coś bliżej jednego i drugiego hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 10 Sty 2018 21:28 

O 405 jest tutaj: https://www.bus.co.il/otobusimmvc/Line_ ... anguage=en To chyba najkorzystniejsze połączenie. Możesz spróbować w mapach google wpisać adres docelowy - zobaczysz co Ci proponuje. My używaliśmy google maps przy planowaniu tras po Tel Awiwie (z punktu A do B) - sprawdziły się super.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 17 Maj 2018 14:01 

meczko proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie.
Jeśli zakupię kartę RAV KAV i załaduję ją np. za 500 szekli, to będę mógł to wykorzystać na autobus 485 do Jerozolimy, autobus 444 lub 486 z Jerozolimy do Ein Bokek oraz na autobus z Jerozolimy do Tel Avivu, a także tramwaje i autobusy w Jerozolimie i Tel Avivie?
Piszesz, że kartą można płacić zbliżeniowo, tzn. że przy wsiadaniu w autobusie jest jakiś czytnik? Będę podróżował z żoną, czy na tym czytniku klika się podwójnie? Jak jest przy wysiadaniu? Czy w każdym tramwaju, autobusie są takie czytniki? czy może kierowca ma jaki skaner?
Gdzie jeszcze można tą kartę doładować?
Przy okazji, czy ktoś wie np. czy podróżując z Jerozolimy do Ein Bokek jednego dnia można kupić bilet od razu w dwie strony?
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 17 Maj 2018 20:15 

złoty
500 szekli to na raz na Rav Kav nie doładujesz, najwięcej da się chyba 200 na raz (do czego dostaje się dodatkowo +25% bonusu, czyli ładując 200 dostajesz 250).
Będziesz mógł to wykorzystać na całą komunikację publiczną w całym Izraelu, z wyjątkiem arabskich autobusów w Jerozolimie. Czyli wszystko to, co piszesz - autobusy, pociągi, autobusy miejskie, tramwaj w Jerozolimie. W autobusach międzymiastowych po prostu dajesz kartę kierowcy i on ją wsadza do specjalnego czytnika i daje ci wydruk, na którym widać cenę biletu i kwotę pozostałą na karcie. W tramwaju w Jerozolimie zbliżasz tylko kartę do kasownika i jak się świeci na zielono, to ściągnął ci 5,90 za przejazd.
Jeżeli podróżujesz z żoną, to w autobusach możecie płacić jedną kartą za dwie osoby. Po prostu mówisz kierowcy, że płacisz za 2 osoby. Niestety nie da się tak płacić w tramwajach w Jerozolimie - tam albo każde z was musi mieć własną kartę, albo jedna osoba zapłaci kartą, a dla drugiej trzeba będzie kupić w automacie na przystanku kartonowy bilet do skasowania w kasowniku.
Doładowanie:
- w pobliżu przystanków tramwajowych w Jerozolimie stoją takie małe zielone automaty z logo Rav Kav. Można w nich doładować, ale płatność tylko kartą.
- na dworcu autobusowym w Jerozolimie przy bramkach wpuszczających do autobusu (możliwe doładowanie za gotówkę)
- w autobusach międzymiastowych (głównie Egged, ale też Afikim) można doładować za gotówkę u kierowcy. Uwaga: nie można doładować w jerozolimskich autobusach miejskich.
- podobno można doładować w niektórych kawiarniach Cofix i sklepach Mayaan 2000, ale tego nie widziałem na własne oczy.
PS. Doładowania są możliwe tylko na sztywne kwoty - 30, 50, 100, chyba 150 i 200 szekli (do których dostaje się +25% bonusu).
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 29 Maj 2018 11:51 

Loty: 38
Kilometry: 123 352
Czy linia 485 działa? Bo bus.co.il nie znajduje.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 29 Maj 2018 12:25 

Jeszcze w kwietniu działała i w rozkładzie było wszystko ok. Może szukasz od piątkowego popołudnia i w sobotę??? wtedy nie będzie bo nie kursuje.
 PM off
Bodzio73 uważa post za pomocny.

#115 PostWysłany: 29 Maj 2018 14:09 

Bodzio73 napisał(a):
Czy linia 485 działa? Bo bus.co.il nie znajduje.

Działa, korzystałem tydzień temu.
Bodzio73 uważa post za pomocny.

#116 PostWysłany: 29 Maj 2018 23:04 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Z tego co widzę na stronie egged, karty Rav Kav nie da się wyrobić na lotnisku Ben Gurion'a. Prawda to? Są też informacje odnośnie różnego typu kontraktów, które mogą być zapisane na karcie, ale chyba lepiej doładować kartę na starcie za 200ILS i niczym się nie przejmować? Dodam, że transportem publicznym chcę się przedostać w kolejności chronologicznej:

Ben Gurion-Jerozolima-Betlejem-Jerozolima-Ein Bokek-Jerozolima-Tel Aviv-Hajfa-Akka-Hajfa-Nazaret-Hajfa-Netanya-Ben Gurion.

Przy takiej ilości przejazdów zakup karty zapewne bardziej się opłaca niż kupowanie biletów jednorazowych..
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 29 Maj 2018 23:47 

No nie wiem ,przeliczyłem koszty biletow co napisałeś,może coś pominąłem ,ale wyszło mi 220 szekli za całą opisaną trasę.
 PM off  

#118 PostWysłany: 29 Maj 2018 23:53 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
No właśnie jeszcze nie usiadłem dokładnie i nie liczyłem ile wyjdzie za całość, ale jednak plusem takiej karty jest to, że nie trzeba cały czas użerać się z biletami. Zwłaszcza, że chcemy z dziewczyną podróżować na jednej karcie.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 30 Maj 2018 12:09 

złoty
Rav Kav da się kupić od razu na lotnisku. W hali przylotów jest Public Transportation Information Center z zielonym szyldem. Jeżeli jest nieczynne (w nocy albo w szabas), to przed nim stoi automat. Trzeba mieć oczywiście szekle w gotówce albo zapłacić kartą. Ładując na kartę 200 szekli dostaniecie 250 ILS na przejazdy.
Można też Rav Kav kupić i załadować u kierowcy w autobusach, ale tego nie testowałem.
Jeżeli chcecie z dziewczyną jeździć na jednej karcie, to zwróćcie uwagę na to, że to tak nie działa w tramwajach w Jerozolimie - piszę o tym kilka postów wyżej.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 02 Cze 2018 16:01 

-- 02 Cze 2018 15:54 --

Wyjazd z Jerozolimy na lotnisko w szabas nie taki straszny jak go malują. Droższy na pewno. Od piątku popołudniu wszystko zamiera ale jeżdżą arabskie szeruty. Nasz host polecał Nesher. Koszt z Jerozolimy spod domu na.lostnisko 64 szekle. Najlepiej zamówić jeszcze przed szabasem, bo potem trudno się do nich dodzwonić. My się pofatygowalismy do biura(bo nikt nie odbierał mimo że na.stronie piszą 24/7), wystarczy stanąć pod oknem i krzyknąć Nesher albo poprosić lokalsa żeby wstukal na domofonie numer.

-- 02 Cze 2018 16:01 --

Dodaje bo tego mi brakowało na tym forum.
Żółte szeruty Nesher
23 Ben Yehuda St., Jerusalem
Tel.: 1-599-500-205
Tel.: 02-6257227
 Profil Relacje PM off
szarik uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość