Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Kierowcy busów (np 46 czy N17) nie sprzedają biletów jednorazowych, w czerwonych (46) można zapłacić jednorazowy bezdotykową kartą płatniczą
W T1 można zrobić test antygenowy po zamówieniu poprzedniego dnia

Dojazd z lotniska Barcelona Prat (BCN) do Barcelony (centrum) miasta

Ryanair i Wizzair tj najpopularniejsze tanie linie, korzystają z terminala T2 i ten przyjmuję za miejsce startu,
jakkolwiek największy przewoźnik tu latający tj. Vueling ( i np LOT) korzysta z terminala T1 .
Transport między terminalami zapewnia bezpłatny zielony autobus (shuttle bus/lanzadera), także nocą.
:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywaniem dojazdów.

-autobus miejski 46 (czerwony)
kursuje między T1 i T2 a Pl. Espanya - od 5:30 do 23:50, z częstotliwością co ok. 20 min; czas przejazdu ok. 30 min.
bilet: u kierowcy- jednorazowy 2,40 € (tylko kartą); lub uprzednio kupiona karta na np 8 przejazdów T-Familiar lub indywidualna* T-Casual: 11,30 € ( zona 1)
- *-> nowe-bilety-karty-komunikacji-publicz-w-barcelonie,1435,147267
przy terminalu T2 na stacji kolejowej w automatach , płatności kartą, monetami i banknotami <50€) godziny otwarcia 4:30-23:55
Lub -może- przy terminalu T1 - w kiosku z wyrobami tytoniowymi Tabac, (info w 1-m poscie) !ale tylko w godzinach pracy, tj 7:30-23:00 !

-autobusy nocne (żółte)
[ Uwaga - w sezonie nitbus może zapełnić się na pierwszych przystankach i na następnych nie zabiera pasażerów ]
N16 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i miastem Castelldefels i zatrzymuje sie przy terminalu T2
N17 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i terminalem 1
N18 - Pl. Catalunya - T2 i T1 (przystaje w granicach Barcelony,
nie w miejscowościach L'H ani El Prat de LL po drodze)
bilety: jw.

-Aerobus (niebieski)
autobus 'expres' kursujący między lotniskiem i Pl. Catalunya z przystankami na: Pl. Espanya, w pobliżu stacji metra Urgell
i (tylko w kierunku miasta) na Pl. Universitat .
Są 2 trasy: A1 i A2 - odpowiednio z/na terminal 1 i terminal 2.
bilet w 1 str: 5,90€, w dwie 10,20 € (15dni)- kupno przy wejściu do autobusu za gotówkę (lub w automatach na przystanku początkowym i końcowym - płatność kartą).
czas przejazdu ok 30 min, kursuje co 5-10 min http://www.aerobusbcn.com/en :?:

-pociąg
wszystkie pociągi odjeżdżające ze stacji Aeroport zatrzymują się na stacjach: El Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants (dworzec główny), Passeig de Gracia, El Clot -Arago...
cała trasa i stacje na trasie pociągu R2 Nord odjeżdżającego ze stacji na Lotnisko Barcelona El Prat na stronie:
http://www.barcelonas.com/rodalies-r2-nord.html
bilet: kupno w automatach przy stacji przy T2.
Zalecany bilet na 8 przejazdów T-Familia* lub T-Casual ( 10 ...11,35€ ,1 zona ATM)
jednorazowy ponad 4€ , 4-a strefa Renfe.
http://rodalies.gencat.cat/en/index.html

:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywanie dojazdów.

-Metro: niedawno otwarty odcinek L9 sud , linia wije się przez miejscowosci-satelity ok. 30 minut do Zona Universitaria (okolice stadionu Camp Nou) , zatem raczej dobra tylko dla zmierzających w okolice jej przebiegu, bo nie jest ani szybko ani tanio -
do centrum konieczna przesiadka
bilet jednorazowy 5,15 € z/do Aeroport T1 i T2 ,
!!T-C i T-F nie działają!! , inne wieloprzejazdowe tak , np T-Grup lub HolaBcn , o ile 'się opłacają'
nieco info w wymianie na bieżąco i 1-ym poscie

- taxi
Oficjalna, orientacyjna cena przejazdu między lotniskiem a centrum miasta to ok 30 €
Zależna od czasu przejazdu , do tego dochodzą kwoty rzędu 1€ za każdy bagaż.
Porównaj ceny z app Cabify lub MyTaxi
czy http://www.UnicTransfers.com
Uber nie działa.

-pieszo
Lotnisko jest oddalone o około 10km od granic miasta, kilkanaście km od centrum. Dojście jest proste jeśli przestrzega się poniższego planu:
- z T2 trzeba się skierować w prawo i za blokiem C terminala dojść do Av. Pepa Colomer,
- następnie skierować się w stronę rzeki Llobregat i przejść mostem, który znajduje się na przedłużeniu Av. Onze Setembre.
( mostu, patrząc w lewo, będzie widać w oddali górę Montserrat. Rzeka Llobregat przez wiele lat stanowiła oś przemysłu w tej części Katalonii. Dziś urozmaica przemysłowy, nadbrzeżny krajobraz oraz jest obszarem ważnym ekologicznie)
- za mostem skręcić w prawo i iść wzdłuż drogi aż do ronda. Przy standardowej pogodzie będziemy podziwiać samoloty schodzące do lądowania.
- na rondzie skręcić w lewo, w carrer A (nad drogą będą szły tory metra (L10s w budowie)). W drugiej części tej drogi będzie widać wzgórze Montjuic i obecny na nim cmentarz.
- dochodzimy do carrer Dos (2) i idziemy tą drogą do końca. Będzie tam rondo i po prawej przejście pod torami,
- w tym punkcie kończy się cześć obowiązkowa. Można kontynuować prosto do Gran Via (droga główna) lub udać się w prawo w kierunku wzgórza Montjuic.
Jeśli ktoś nie lubi biegać między samochodami po autostradzie to radzę nie eksperymentować. Na całej długości tej trasy jest chodnik lub miejsce, którym można spokojnie przejść. (c) namteH

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 925 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#541 PostWysłany: 29 Wrz 2015 12:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Bardzo piekne i dosc celne te porady. Pozostaje tylko jedno pytanie, które mocno rzutuje na cały wątek: gdzie Ty właściwie chcesz jechać?

Przypomnę:
Elwira napisał(a):
Cześć wybieram się do Barcelony 10.10 ląduję około 21:00. Mam parę pytań, jeżeli coś było opisane a to pominęłam to wybaczcie.
Potrzebuję dostać się z lotniska El Prat terminal 2 do Calella, stacja Jaume 1

no, chyba że miało być 'calle'
 Profil Relacje PM off  

Złap nieco słońca w Turcji ☀️😎 Tanie tygodniowe all inclusive za 1099 PLN 🍹🍴 Złap nieco słońca w Turcji ☀️😎 Tanie tygodniowe all inclusive za 1099 PLN 🍹🍴
🔥HIT❗🔥 Malta na przedłużony weekend za 299 PLN🔥😱 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙😍 🔥HIT❗🔥 Malta na przedłużony weekend za 299 PLN🔥😱 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙😍
#542 PostWysłany: 29 Wrz 2015 15:02 
Moderator forum

;) Można zgadywać że początkującej Elwirce chodzi o carrer/calle/ulicę Calella ,
znajdującą się w pobliżu <M> Jaume I - ale też niedaleko <M> Liceu
by w tej perspektywie dodać coś do wielkodusznych odpowiedzi -
aby mniej chodzić (po wyjściu z pociągu) po niesławnym podziemnym przejsciu pod Passeig de Gracia , można też pojechać zieloną linią Metra , jej peron jest bliżej
( aczkolwiek przystanek Liceuma dwa wyjscia ,
trasa możliwa do wytyczenia z pomocą mapy, jak zaznaczyl namteH w wikiposcie na gorze
+ może przyda sie info zebrane w pierwszym poscie wątku)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#543 PostWysłany: 29 Wrz 2015 15:30 

Jako wytłumaczenie dla szukających połączeń jako korzystający prawie wyłącznie z metra i pociągów podczas poruszania się po Barcelonie i okolicy (ostatnio w zeszłym tygodniu) napiszę, że google maps słabo radzi sobie z pokazywaniem połączeń z Lotniska El - Prat - Barcelona miasto i okolice, bo nie pokazuje lotniskowego pociągu R2 (w opisie u góry dodałbym, że na Lotnisko El Prat kursuje wyłącznie R2), należy przy wyznaczeniu trasy wpisać
Terminal 2, 08820 El Prat de Llobregat, Barcelona, Hiszpania

gdyż na na ten terminal przylatują samoloty z/do Polski, jak również przy nim jest końcowa stacja pociągu R2

Osoby szukające połączeń z pociągu lotniskowego powinny raczej kierować się przy wyszukiwaniu jak początek lub koniec stacjami linii lotniskowej R2, trwa to sekundę a jak uważam ułatwia życie, temu kto nie był

Kod:
Pociąg Lotniskowy R2

Wszystkie pociągi odjeżdżające ze stacji Aeroport zatrzymują się na stacjach: El Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants (dworzec główny), Paseo de Gracia, Clot Arago.
bilet: kupno w automatach przy stacji. Zalecany bilet na 10 przejazdów T-10 (1 zona, 9,95€)
 PM off  

#544 PostWysłany: 29 Wrz 2015 15:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@gorny77, jak dasz że "z T2 jeździ tylko pociąg R2" to zaraz padną pytania typu: a co jeśli nie znajdę tego pociągu? czy można wsiąść w inny pociąg? czy na R2 też działa T-10 czy jest to specjalny pociąg? etc..(z reszta, luknij na ostatnie zapytanie i sam sobie odpowiedz czy nóż się nie otwiera...)

Po za tym, to nie instrukcja do tego "jak poruszać się po mieście" tylko "jak dojechać do Barcelony z BCN" i autobus 46 jak najbardziej ma duże znaczenie, bo odjeżdża z obu terminali i ciężko się z nim zgubić ( po prostu trzeba jechać do końca a potem ewentualnie metro lub kolejny autobus), podczas gdy pociąg w zasadzie cię zawiezie tylko na Sants, Gracię i Clot. Ja by wolał dojechać tam 46+metro niż pociąg+metro. W mojej ocenie pociąg i przesiadką na Sants są mniej bezpieczne ze względu na kieszonkowców ale także mniej wygodne.

Vueling (latają z KRK i WAW) też ląduje na T2?

#545 PostWysłany: 29 Wrz 2015 16:07 

- skoro tak to niech będzie, że pociąg R bez podania nr., ale jadąc w drodze powrotnej na lotnisko ktoś może się zdziwić
- fakt, wahałem się co do LOT-u i norwegiana, a zapomniałem o "tworze lcc" Iberii, całkiem niezłym zresztą
- co do autobusu nr 46 czy też nocnego N17 jest to również bardzo dobra alternatywa, choć pociąg z powodu szybkości przemieszczania i dostępu do automatów z biletami T-10 stawiam na 1-miejscu
 PM off  

#546 PostWysłany: 29 Wrz 2015 16:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Anonymous napisał(a):
..
- fakt, wahałem się co do LOT-u i norwegiana, a zapomniałem o "tworze lcc" Iberii, całkiem niezłym zresztą...

bo nie przeczytałeś preambuły ;)

#547 PostWysłany: 29 Wrz 2015 16:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
namteH napisał(a):

Nie, na T1.

BTW proszę o doprecyzowanie w preambule, że bilet na aerobus da się kupić kartą tylko przez internet lub w automacie, a u obsługi przy przystanku i u kierowcy tylko gotówką (info stąd: http://www.aerobusbcn.com/en/fares)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#548 PostWysłany: 29 Wrz 2015 16:25 

srebrny
Zwykłem mawiać, że patologie trzeba naprawiać, a nie dostosowywać się do nich przez generowanie kolejnych patologii. Więc to, że populacja niekumatych zrozumie po swojemu, to chyba nie powód, by nie podawać numeru linii. Problemem jest natomiast, że ta linia występuje w trzech wcieleniach.
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 29 Wrz 2015 16:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
skrzat napisał(a):
namteH napisał(a):

Nie, na T1.

BTW proszę o doprecyzowanie w preambule, że bilet na aerobus da się kupić kartą tylko przez internet lub w automacie, a u obsługi przy przystanku i u kierowcy tylko gotówką (info stąd: http://www.aerobusbcn.com/en/fares)

o! a kiedyś z terminalami do kart ich widywałem na przystanku właśnie.
Napiszę żeby to skorygować.

#550 PostWysłany: 29 Wrz 2015 16:40 

Loty: 12
Kilometry: 22 452
gieroy napisał(a):
Elwira:

Spokojnie kupisz bilet T10 w automacie przed wejściem na peron na stacji kolejowej.
Pociągiem jedziesz do stacji Passeig de Gracia, tam przechodzisz na linie L4 (Żółta) w kierunku La Pau i jedziesz dwie stacje do celu. Wszystko na jednym kasowaniu biletu T10.

To będzie idealne połączenie dla mnie :) Myślisz, że ogarnę przeturalnie się na zółtą linię?

Dziękuję Wam za cenne podpowiedzi. Jestem początkująca i chodziło mi rzeczywiście jak kolega słusznie zauważył o carrer/calle/ulice Calella :)
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 29 Wrz 2015 16:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
namteH napisał(a):
skrzat napisał(a):
namteH napisał(a):

Nie, na T1.

o! a kiedyś z terminalami do kart ich widywałem na przystanku właśnie.
Napiszę żeby to skorygować.

Może ta informacja na stronie nie jest dokładna :)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#552 PostWysłany: 03 Paź 2015 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Hej,

będę lądował na El Prat o 23.30. Apartament mamy zarezerwowany w dzielnicy Barceloneta. W związku z tym, że będzie nas 6 os, również dziecko, to zastanawiam się jak najwygodniej dojechać w nocy. Jak rozumiem, na pociąg już nie zdążymy i opcja low costowa to zakup T-10 i skorzystanie z nocnego N16 o 23.50 najwcześniej i dojazd do Pl. Catalunya. Potem przesiadka na metro do stacji La Barceloneta. Na hoppa oferują tranfser door-to-door za niecałe 7 funtów od osoby. Zastanawiam się zatem czy korzystanie z publicznego transportu ma w tym przypadku sens?

#553 PostWysłany: 03 Paź 2015 13:11 

Ja bym skorzystał z tego organizowanego transportu, bo 7 funtów/osoba jak na ceny w Barcelonie to dobra cena (pamiętaj, ze metro w dzień roboczy jeździ tylko do północy, nie dotyczy nocy weekendowych piątek i sobota)

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 03 Paź 2015 22:59, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
Shaq uważa post za pomocny.

#554 PostWysłany: 03 Paź 2015 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 503
Kilometry: 791 294
platynowy
Shaq napisał(a):
Hej,

będę lądował na El Prat o 23.30. Apartament mamy zarezerwowany w dzielnicy Barceloneta. W związku z tym, że będzie nas 6 os, również dziecko, to zastanawiam się jak najwygodniej dojechać w nocy. Jak rozumiem, na pociąg już nie zdążymy i opcja low costowa to zakup T-10 i skorzystanie z nocnego N16 o 23.50 najwcześniej i dojazd do Pl. Catalunya. Potem przesiadka na metro do stacji La Barceloneta. Na hoppa oferują tranfser door-to-door za niecałe 7 funtów od osoby. Zastanawiam się zatem czy korzystanie z publicznego transportu ma w tym przypadku sens?

Wydaje mi się, że po odjeździe ostatniego pociągu zamykana jest stacja kolejowa co za tym idzie nie ma możliwości zakupu T-10 (bo na całym lotnisku jedyne miejsce do zakupu to stacja).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Shaq uważa post za pomocny.

#555 PostWysłany: 17 Paź 2015 08:06 

Hej,
czy w biletomacie na stacji pociągów na lotnisku będę mogła zapłacić kartą maestro (płaska, niekredytowa) ?
Lecę dzisiaj i zorientowałam się, że mam same 100etki, którymi na pewno w automacie nie zapłacę. Ląduję o 20 więc kioski odpadają...

-----------
mod abcn -
@arahja i wszyscy szczęśliwi posiadacze samych setek euro ;-)
Na stacyjce jest też kasa biletowa z osobą, która powinna przyjąć 100 ( i wydać resztę :-)
/nie wiem jakie kioski masz na myśli , jesli Tabac to faktycznie go już nie ma/

Ostatnio edytowany przez Abcn, 18 Paź 2015 14:44, edytowano w sumie 1 raz
Dopis
 Profil Relacje PM off  

#556 PostWysłany: 17 Paź 2015 08:17 

W Hiszpanii karta maestro działa normalnie.

Wysłane z mojego MSP4505 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez Abcn, 18 Paź 2015 14:45, edytowano w sumie 1 raz
Literówka. Dzięki za info !
 Profil Relacje PM off
arahja lubi ten post.
arahja uważa post za pomocny.

#557 PostWysłany: 17 Paź 2015 13:55 
Awatar użytkownika

platynowy
@arahja

Ja płaciłem zwykłą płaską debetówką Visa Electron z mBanku i nigdy nie zastanawiałem się czy przejdzie czy nie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#558 PostWysłany: 20 Paź 2015 10:37 

niebieski
Doradźcie proszę. Lecę z Palmy przez Bcn do Ktw. Mamy równe 3h od przylotu do odlotu. Warto wyskoczyć na miasto choćby na godzinę? Byliśmy już w Barcelonie 2 razy ale po co marnować czas na lotnisku?Chyba,że jest jakieś centrum handlowe w pobliżu itp?

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#559 PostWysłany: 20 Paź 2015 10:53 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziewon napisał(a):
Doradźcie proszę. Lecę z Palmy przez Bcn do Ktw. Mamy równe 3h od przylotu do odlotu. Warto wyskoczyć na miasto choćby na godzinę? Byliśmy już w Barcelonie 2 razy ale po co marnować czas na lotnisku?Chyba,że jest jakieś centrum handlowe w pobliżu itp?

3 godziny nie ma sensu.

Autobus 46 jedzie na Pl. Espanya ok. 40 minut, z powrotem podobnie.

Zdążysz wysiąść, zrobić fotki i już musisz patrzeć na powrotny autobus.

Dodatkowo lotnisko jest dość duże - od wejścia na lotnisko do swojego gate trzeba liczyć ok. 15 minut spaceru, do tego dodaj 10 minut na security jeżeli nie ma akurat kolejki. No i teoretycznie musisz być te 30 minut przed odlotem bo a nuż nie będzie żadnego opóźnienia, boarding pójdzie sprawnie i zamkną ci bramkę przed nosem.

Ew. możesz rozważyć spacer nad morze, ale nie wiem jak tam jest z dojściem pieszo - wg. mapy to zaledwie ok. 2 km ale nie wiem czy jest jakaś bezpieczna ścieżka - obejrzyj to Maps Google.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 20 Paź 2015 11:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Dziewon
:arrow: lotnisko-barcelona-el-prat-miasto,1300,986&p=443034&hilit=el+prat+pla%C5%BC%C4%99#p443034
(moja propozycja na bardzo podobne pytanie)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 925 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość