Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Kierowcy busów (np 46 czy N17) nie sprzedają biletów jednorazowych, w czerwonych (46) można zapłacić jednorazowy bezdotykową kartą płatniczą
W T1 można zrobić test antygenowy po zamówieniu poprzedniego dnia

Dojazd z lotniska Barcelona Prat (BCN) do Barcelony (centrum) miasta

Ryanair i Wizzair tj najpopularniejsze tanie linie, korzystają z terminala T2 i ten przyjmuję za miejsce startu,
jakkolwiek największy przewoźnik tu latający tj. Vueling ( i np LOT) korzysta z terminala T1 .
Transport między terminalami zapewnia bezpłatny zielony autobus (shuttle bus/lanzadera), także nocą.
:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywaniem dojazdów.

-autobus miejski 46 (czerwony)
kursuje między T1 i T2 a Pl. Espanya - od 5:30 do 23:50, z częstotliwością co ok. 20 min; czas przejazdu ok. 30 min.
bilet: u kierowcy- jednorazowy 2,40 € (tylko kartą); lub uprzednio kupiona karta na np 8 przejazdów T-Familiar lub indywidualna* T-Casual: 11,30 € ( zona 1)
- *-> nowe-bilety-karty-komunikacji-publicz-w-barcelonie,1435,147267
przy terminalu T2 na stacji kolejowej w automatach , płatności kartą, monetami i banknotami <50€) godziny otwarcia 4:30-23:55
Lub -może- przy terminalu T1 - w kiosku z wyrobami tytoniowymi Tabac, (info w 1-m poscie) !ale tylko w godzinach pracy, tj 7:30-23:00 !

-autobusy nocne (żółte)
[ Uwaga - w sezonie nitbus może zapełnić się na pierwszych przystankach i na następnych nie zabiera pasażerów ]
N16 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i miastem Castelldefels i zatrzymuje sie przy terminalu T2
N17 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i terminalem 1
N18 - Pl. Catalunya - T2 i T1 (przystaje w granicach Barcelony,
nie w miejscowościach L'H ani El Prat de LL po drodze)
bilety: jw.

-Aerobus (niebieski)
autobus 'expres' kursujący między lotniskiem i Pl. Catalunya z przystankami na: Pl. Espanya, w pobliżu stacji metra Urgell
i (tylko w kierunku miasta) na Pl. Universitat .
Są 2 trasy: A1 i A2 - odpowiednio z/na terminal 1 i terminal 2.
bilet w 1 str: 5,90€, w dwie 10,20 € (15dni)- kupno przy wejściu do autobusu za gotówkę (lub w automatach na przystanku początkowym i końcowym - płatność kartą).
czas przejazdu ok 30 min, kursuje co 5-10 min http://www.aerobusbcn.com/en :?:

-pociąg
wszystkie pociągi odjeżdżające ze stacji Aeroport zatrzymują się na stacjach: El Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants (dworzec główny), Passeig de Gracia, El Clot -Arago...
cała trasa i stacje na trasie pociągu R2 Nord odjeżdżającego ze stacji na Lotnisko Barcelona El Prat na stronie:
http://www.barcelonas.com/rodalies-r2-nord.html
bilet: kupno w automatach przy stacji przy T2.
Zalecany bilet na 8 przejazdów T-Familia* lub T-Casual ( 10 ...11,35€ ,1 zona ATM)
jednorazowy ponad 4€ , 4-a strefa Renfe.
http://rodalies.gencat.cat/en/index.html

:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywanie dojazdów.

-Metro: niedawno otwarty odcinek L9 sud , linia wije się przez miejscowosci-satelity ok. 30 minut do Zona Universitaria (okolice stadionu Camp Nou) , zatem raczej dobra tylko dla zmierzających w okolice jej przebiegu, bo nie jest ani szybko ani tanio -
do centrum konieczna przesiadka
bilet jednorazowy 5,15 € z/do Aeroport T1 i T2 ,
!!T-C i T-F nie działają!! , inne wieloprzejazdowe tak , np T-Grup lub HolaBcn , o ile 'się opłacają'
nieco info w wymianie na bieżąco i 1-ym poscie

- taxi
Oficjalna, orientacyjna cena przejazdu między lotniskiem a centrum miasta to ok 30 €
Zależna od czasu przejazdu , do tego dochodzą kwoty rzędu 1€ za każdy bagaż.
Porównaj ceny z app Cabify lub MyTaxi
czy http://www.UnicTransfers.com
Uber nie działa.

-pieszo
Lotnisko jest oddalone o około 10km od granic miasta, kilkanaście km od centrum. Dojście jest proste jeśli przestrzega się poniższego planu:
- z T2 trzeba się skierować w prawo i za blokiem C terminala dojść do Av. Pepa Colomer,
- następnie skierować się w stronę rzeki Llobregat i przejść mostem, który znajduje się na przedłużeniu Av. Onze Setembre.
( mostu, patrząc w lewo, będzie widać w oddali górę Montserrat. Rzeka Llobregat przez wiele lat stanowiła oś przemysłu w tej części Katalonii. Dziś urozmaica przemysłowy, nadbrzeżny krajobraz oraz jest obszarem ważnym ekologicznie)
- za mostem skręcić w prawo i iść wzdłuż drogi aż do ronda. Przy standardowej pogodzie będziemy podziwiać samoloty schodzące do lądowania.
- na rondzie skręcić w lewo, w carrer A (nad drogą będą szły tory metra (L10s w budowie)). W drugiej części tej drogi będzie widać wzgórze Montjuic i obecny na nim cmentarz.
- dochodzimy do carrer Dos (2) i idziemy tą drogą do końca. Będzie tam rondo i po prawej przejście pod torami,
- w tym punkcie kończy się cześć obowiązkowa. Można kontynuować prosto do Gran Via (droga główna) lub udać się w prawo w kierunku wzgórza Montjuic.
Jeśli ktoś nie lubi biegać między samochodami po autostradzie to radzę nie eksperymentować. Na całej długości tej trasy jest chodnik lub miejsce, którym można spokojnie przejść. (c) namteH

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 925 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 24 Cze 2015 21:34 

Moi Drodzy,
Mam pytanie odnośnie tego czym najlepiej dojechać do centrum Barcelony. Nocleg mam w Hostelu Balmes w dzielnicy L`Eixample. Przykro mi ale nie umiem wkleic tutaj mapki.
Jest na stronie napisane, ze najlepiej wsiasc do
Aeroport
R2NPociąg w kierunku Sant Celóni

22:08–22:34 (26 min, Przystanki: 4)
Usługa świadczona przez Renfe Cercanias
I teraz rzecz dla mnie najwazniejsza: nie chce przeplacic za bilet ponieważ będziemy wszędzie po Barcelonie chodzic na piechotę, także nie chce kupować biletu na iles tam przejazdow. Jaki bilet zatem powinnismy kupic??
Licze na Wasza pomoc, bo sie kompletnie nie znam wiec mysle, ze będę latwa osoba do oszukania ;)
 Profil Relacje PM off  

Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN
❗Nie przegap❗ Duża obniżka cen w Wizz Air 💗🦩 Świetne kierunki w supercenach od 143 PLN 🔥😍 ❗Nie przegap❗ Duża obniżka cen w Wizz Air 💗🦩 Świetne kierunki w supercenach od 143 PLN 🔥😍
#502 PostWysłany: 24 Cze 2015 21:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kup bilet jednorazowy

#503 PostWysłany: 24 Cze 2015 21:43 

Tak tez mysle, ale jakos on sie nazywa? T1 T2 czy cos? Zebym wiedziała..
Ile on w ogole kosztuje orientujecie sie?
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 24 Cze 2015 21:46 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
A ile was jedzie?
Bo bilet jednorazowy kosztuje 4.10€, a 10-przejazdowy 9.95€
http://rodalies.gencat.cat/en/tarifes/s ... 29cdf219_1

Więc przy dwóch oosobach w jedną stronę opłacą się jeszcze jednorazowe - wyjdzie 8.2€, ale jeśli jest was np. troje, to przy jeździe w dwie strony już dużo bardziej opłaci się ten 10-przejazdowy, nawet jakbyście mieli użyć tylko 6 przejazdów . Dla większej liczby osób wychodzi jeszcze korzystniej.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 25 Cze 2015 10:24, edytowano w sumie 1 raz
Korekcja ceny biletu jednorazowego - Aeroport jest w strefie 4 w systemie/taryfie RENFE, inaczej niż t- dziesięć i ATM. Co nie zmienia ogólnie przekazu wiadomości. ( Dzięki )
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.
Abcn uważa post za pomocny.

#505 PostWysłany: 24 Cze 2015 22:22 

2 osoby wlasnie..

-- 24 Cze 2015 22:23 --

Te bilety mam kupic w automacie czy w kiosku?
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 24 Cze 2015 22:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
4 bilety jednorazowe wyniosą Was tyle co bilet na 5 wspólnych przejazdów, także z/do lotniska.
kupcie sobie bilet T-10 na 1 zonę za 9,95€ w automacie na stacji kolejowej przy terminalu T2.
uważacie na złodziei!
więcej informacji znajdziecie w tym wątku.
Abcn lubi ten post.
Abcn uważa post za pomocny.

#507 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:26 

Ok- czyli w sumie hmm.. najlepiej kupic ten T10 tak jak mowicie bo wyjdzie na to samo jakbym kupowala taki jeden zwykly x4. Dzieki za info.
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:39 

srebrny
No tak - i przy takim podejściu masz sześć gratisowych przejażdżek.
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:07 

Nie będę tam sama tylko z druga osoba, ale nie jest to mój pierwszy raz w Barcelonie:) Tzn pierwszy raz kiedy z lotniska jade wlasnie pociągiem, dlatego napisałam tutaj ten post żeby się naradzić z Wami.
Jestem pewna, ze nie będziemy się poruszać komunikacja miejska.. bo mega mnie to irytuje, a z drugiej strony jak się na to ladnie popatrzeć to wszystko jest pięknie do obejścia, spacerowania, przy okazji odkrywanie nowych uliczek - nie dla turystow.. a to ze trochę nabijemy kilometrow tym lepiej.

W Rzymie np. zawsze dziwie się ludziom iż korzystają ze srodkow transportu, ponieważ również uważam ze caly urok polega wlasnie na dreptaniu. Wszystko jest pięknie do ogarniecia spacerem na nogach. Da się dojść praktycznie wszędzie. Inna kwestia- jak ktoś nie lubi spacerować, albo jedzie z osoba która nie daje rady.

-- 25 Cze 2015 11:12 --

Hmm.. teraz wlasnie przegladalam te ceny i taryfy i faktycznie mimo wszystko chyba najlepiej kupic ten bilet T-10, bo bilet w jedna strone- zależy od zony, a że aeroport jest w 4 zonie to koszt 4,19euro w jedna strone.
Hmm.. a czy jeśli chodzi o te zony to nie powinnam się patrzeć na to GDZIE wysiadam.. ?? a nie skad jade? :?
 Profil Relacje PM off  

#510 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Niki napisał(a):
...
Hmm.. teraz wlasnie przegladalam te ceny i taryfy i faktycznie mimo wszystko chyba najlepiej kupic ten bilet T-10, bo bilet w jedna strone- zależy od zony, a ktoś napisał, ze aeroport jest w 4 zonie to koszt 4,1 euro w jedna strone.
Hmm.. a czy jeśli chodzi o te zony to nie powinnam się patrzeć na to GDZIE wysiadam.. ?? a nie skad jade? :?

Skąd ORAZ dokąd , czyli przez ile stref danego systemu przejezdzasz
lotnisko jest w 1 strefie dla biletów systemu ATM
http://www.tmb.cat/es/mapa-de-zones
i w 4ej w-g podziału RENFE

drugi raz proszę żebyś przejrzała lepiej watek zamiast powtarzać pytania, na które już są odpowiedzi.
2 ludzi lubi ten post.

#511 PostWysłany: 18 Sie 2015 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 69 563
Cześć
mam pytanko czy stacja Passeig de Gracia (pociąg) jest jakoś połączona z metrem Passeig de Gracia?
czy trzeba wyjść i ponownie skasować T10?

#512 PostWysłany: 18 Sie 2015 15:15 
Moderator forum

Wychodzisz coprawda z obszaru biletów kolejki i przepuszczasz kartę przez bramki Metra, ale nie przeszkadza to temu że z T10 możesz przesiąść się w ramach jednego przejazdu ( w granicach czasowych , 1h15 min dla kart zony 1, zob. wątek poświęcony T10)
Perony Metra są ' połączone ' podziemnymi przejściami, do linii 2 i 4 jest to kilkaset metrów ,
zielona 3 jest bliżej

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#513 PostWysłany: 18 Sie 2015 15:28 

srebrny
wacha88 napisał(a):
Cześć
mam pytanko czy stacja Passeig de Gracia (pociąg) jest jakoś połączona z metrem Passeig de Gracia?

to są dwie różne/odrębne stacje
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 18 Sie 2015 15:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To zależy którym wyjściem wyjdziesz, bo możesz bez problemu przejść przejściem podziemnym z metra do pociągu. Patrz na oznakowanie.

#515 PostWysłany: 18 Sie 2015 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 69 563
OK dzięki
jadę w kierunku Badalony więc chyba dam rade :)

#516 PostWysłany: 18 Sie 2015 18:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Wintermute napisał(a):
wacha88 napisał(a):
Cześć

to są dwie różne/odrębne stacje

Nieprawda, byles pewnie podczas remontu i wydaje Ci sie ze to tak na stale. Post do usuniecia
 Profil Relacje PM off  

#517 PostWysłany: 19 Sie 2015 07:54 

srebrny
A to ciekawe. Jak wysiadałem niedawno z R2 na Passeig de Gracia to okazało się, że nie ma jakiegokolwiek przejścia do metra i trzeba wyjść całkiem na zewnątrz. Zapytany tambylec poinformował nas, że to jest TYLKO przystanek dla pociągów a stacja metra jest zupełnie gdzie indziej. Jak przyjrzałem się mapie to stwierdziłem że faktycznie są zaznaczone jako odrębne stacje. Jak jeździłem później metrem to mogę to jedynie potwierdzić. Nie zauważyłem też jakiegoś remontu...
 Profil Relacje PM off  

#518 PostWysłany: 21 Sie 2015 00:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Wintermute napisał(a):
A to ciekawe. Jak wysiadałem niedawno z R2 na Passeig de Gracia to okazało się, że nie ma jakiegokolwiek przejścia do metra i trzeba wyjść całkiem na zewnątrz. Zapytany tambylec poinformował nas, że to jest TYLKO przystanek dla pociągów a stacja metra jest zupełnie gdzie indziej. Jak przyjrzałem się mapie to stwierdziłem że faktycznie są zaznaczone jako odrębne stacje. Jak jeździłem później metrem to mogę to jedynie potwierdzić. Nie zauważyłem też jakiegoś remontu...

remont byl w latach [plus minus ]2012-2014, myslalem ze wtedy byles - wtedy faktycznie przejscia miedzy przystankami nie bylo
teraz jest

tubylcy to, jak sie okazuje, rasa nie zawsze godna zaufania
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#519 PostWysłany: 22 Sie 2015 10:23 

srebrny
nie mam do człowieka pretensji bo stacja mała a jedyne wyjście było na zewnątrz
pierwszy raz jechałem do BCN z El Prat więc nie wiem czy to stan normalny czy przejściowy
ktoś wkrótce na pewno podzieli się swoim doświadczeniem
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 25 Sie 2015 16:20 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Czytam i się nieco pogubiłem :oops:

Potrzebujemy (2 osoby) pierwszego dnia dostać się z lotniska El Prat do hotelu Barcelona Pza Glories 22 (linią L1 "czerwoną" do stacja Glories), trzeciego dnia z tegoż Ibisa do Castelldefels, a szóstego dnia z Castelldefels na lotnisko El Prat.

Z tego co rozumiem:
a) najlepiej wykorzystać bilet T-10 i użyć pociągu firmy Rodalies i przesiąść się na metro - pytanie: chodzi o linię Rodalies R2 ? i na jakiej stacji najlepiej przesiąść się na L1 ?
b) jak najlepiej przedostać się z Barcelony do Castelldefels w 3. dniu ?
c) i z Castelldefels na lotnisko w 6. dniu ?
d) nie udało mi się doczytać jak długo jest ważny bilet T-10, da radę to wszystko objechać kupując jeden T-10 ?
e) dobrze rozumiem, że bilet T-10 oraz atrakcyjny podział na strefy ATM nie obowiązuje w pociągach Renfe ?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 925 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości