Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Kierowcy busów (np 46 czy N17) nie sprzedają biletów jednorazowych, w czerwonych (46) można zapłacić jednorazowy bezdotykową kartą płatniczą
W T1 można zrobić test antygenowy po zamówieniu poprzedniego dnia

Dojazd z lotniska Barcelona Prat (BCN) do Barcelony (centrum) miasta

Ryanair i Wizzair tj najpopularniejsze tanie linie, korzystają z terminala T2 i ten przyjmuję za miejsce startu,
jakkolwiek największy przewoźnik tu latający tj. Vueling ( i np LOT) korzysta z terminala T1 .
Transport między terminalami zapewnia bezpłatny zielony autobus (shuttle bus/lanzadera), także nocą.
:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywaniem dojazdów.

-autobus miejski 46 (czerwony)
kursuje między T1 i T2 a Pl. Espanya - od 5:30 do 23:50, z częstotliwością co ok. 20 min; czas przejazdu ok. 30 min.
bilet: u kierowcy- jednorazowy 2,40 € (tylko kartą); lub uprzednio kupiona karta na np 8 przejazdów T-Familiar lub indywidualna* T-Casual: 11,30 € ( zona 1)
- *-> nowe-bilety-karty-komunikacji-publicz-w-barcelonie,1435,147267
przy terminalu T2 na stacji kolejowej w automatach , płatności kartą, monetami i banknotami <50€) godziny otwarcia 4:30-23:55
Lub -może- przy terminalu T1 - w kiosku z wyrobami tytoniowymi Tabac, (info w 1-m poscie) !ale tylko w godzinach pracy, tj 7:30-23:00 !

-autobusy nocne (żółte)
[ Uwaga - w sezonie nitbus może zapełnić się na pierwszych przystankach i na następnych nie zabiera pasażerów ]
N16 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i miastem Castelldefels i zatrzymuje sie przy terminalu T2
N17 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i terminalem 1
N18 - Pl. Catalunya - T2 i T1 (przystaje w granicach Barcelony,
nie w miejscowościach L'H ani El Prat de LL po drodze)
bilety: jw.

-Aerobus (niebieski)
autobus 'expres' kursujący między lotniskiem i Pl. Catalunya z przystankami na: Pl. Espanya, w pobliżu stacji metra Urgell
i (tylko w kierunku miasta) na Pl. Universitat .
Są 2 trasy: A1 i A2 - odpowiednio z/na terminal 1 i terminal 2.
bilet w 1 str: 5,90€, w dwie 10,20 € (15dni)- kupno przy wejściu do autobusu za gotówkę (lub w automatach na przystanku początkowym i końcowym - płatność kartą).
czas przejazdu ok 30 min, kursuje co 5-10 min http://www.aerobusbcn.com/en :?:

-pociąg
wszystkie pociągi odjeżdżające ze stacji Aeroport zatrzymują się na stacjach: El Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants (dworzec główny), Passeig de Gracia, El Clot -Arago...
cała trasa i stacje na trasie pociągu R2 Nord odjeżdżającego ze stacji na Lotnisko Barcelona El Prat na stronie:
http://www.barcelonas.com/rodalies-r2-nord.html
bilet: kupno w automatach przy stacji przy T2.
Zalecany bilet na 8 przejazdów T-Familia* lub T-Casual ( 10 ...11,35€ ,1 zona ATM)
jednorazowy ponad 4€ , 4-a strefa Renfe.
http://rodalies.gencat.cat/en/index.html

:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywanie dojazdów.

-Metro: niedawno otwarty odcinek L9 sud , linia wije się przez miejscowosci-satelity ok. 30 minut do Zona Universitaria (okolice stadionu Camp Nou) , zatem raczej dobra tylko dla zmierzających w okolice jej przebiegu, bo nie jest ani szybko ani tanio -
do centrum konieczna przesiadka
bilet jednorazowy 5,15 € z/do Aeroport T1 i T2 ,
!!T-C i T-F nie działają!! , inne wieloprzejazdowe tak , np T-Grup lub HolaBcn , o ile 'się opłacają'
nieco info w wymianie na bieżąco i 1-ym poscie

- taxi
Oficjalna, orientacyjna cena przejazdu między lotniskiem a centrum miasta to ok 30 €
Zależna od czasu przejazdu , do tego dochodzą kwoty rzędu 1€ za każdy bagaż.
Porównaj ceny z app Cabify lub MyTaxi
czy http://www.UnicTransfers.com
Uber nie działa.

-pieszo
Lotnisko jest oddalone o około 10km od granic miasta, kilkanaście km od centrum. Dojście jest proste jeśli przestrzega się poniższego planu:
- z T2 trzeba się skierować w prawo i za blokiem C terminala dojść do Av. Pepa Colomer,
- następnie skierować się w stronę rzeki Llobregat i przejść mostem, który znajduje się na przedłużeniu Av. Onze Setembre.
( mostu, patrząc w lewo, będzie widać w oddali górę Montserrat. Rzeka Llobregat przez wiele lat stanowiła oś przemysłu w tej części Katalonii. Dziś urozmaica przemysłowy, nadbrzeżny krajobraz oraz jest obszarem ważnym ekologicznie)
- za mostem skręcić w prawo i iść wzdłuż drogi aż do ronda. Przy standardowej pogodzie będziemy podziwiać samoloty schodzące do lądowania.
- na rondzie skręcić w lewo, w carrer A (nad drogą będą szły tory metra (L10s w budowie)). W drugiej części tej drogi będzie widać wzgórze Montjuic i obecny na nim cmentarz.
- dochodzimy do carrer Dos (2) i idziemy tą drogą do końca. Będzie tam rondo i po prawej przejście pod torami,
- w tym punkcie kończy się cześć obowiązkowa. Można kontynuować prosto do Gran Via (droga główna) lub udać się w prawo w kierunku wzgórza Montjuic.
Jeśli ktoś nie lubi biegać między samochodami po autostradzie to radzę nie eksperymentować. Na całej długości tej trasy jest chodnik lub miejsce, którym można spokojnie przejść. (c) namteH

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 926 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 20 Sie 2013 17:20 

Witajcie. Planuje wybrać się na mecz FCB i zastanawia mnie, czy zdążę na lotnisko (taksówką bądz wypożyczonym autem). Mecz zaczyna się o 17, więc ze stadionu wyjdę około 19 - odlot wizzem o 20 50 z El Prat. Osiągalne? Jestem w stanie lekko zaryzykować, ale o tej powiedzmy 20 20 chciałbym być na miejscu - zdążę? Może ktoś podpowiedzieć czy są tam o tej godzinie duże kolejki do security?

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#262 PostWysłany: 20 Sie 2013 17:33 

Manieklbl napisał(a):
Witajcie. Planuje wybrać się na mecz FCB i zastanawia mnie, czy zdążę na lotnisko (taksówką bądz wypożyczonym autem). Mecz zaczyna się o 17, więc ze stadionu wyjdę około 19 - odlot wizzem o 20 50 z El Prat. Osiągalne? Jestem w stanie lekko zaryzykować, ale o tej powiedzmy 20 20 chciałbym być na miejscu - zdążę? Może ktoś podpowiedzieć czy są tam o tej godzinie duże kolejki do security?

Póki co zauważ, że wszystkie mecze poza 2 i 3 kolejką są podane z tą samą datą i godziną rozpoczęcia, tak więc konkretna data i godzina meczu zostaną podane później
przy czym jak będą rozgrywane mecze tego nikt nie wie do jakichś 2-tygodni przed daną kolejką* (może też się zdarzyć że mecz odbędzie się w niedzielę o 12.00 w południe gdyż jeden mecz w kolejce jest tak rozgrywany ze względu na duże zainteresowanie widzów w Chinachi
na 90% mecz rozpocznie się między 19 a 22.00, gdyż są to godziny największej oglądalności a FC Barcelona jest produktem "sprzedawanym" w tych godzinach,
*ale nie wiadomo czy w sobotę czy niedzielę

Jeżeli faktycznie mecz będzie o 17.00 (w co bardzo wątpię) to spokojnie powinieneś się wyrobić taxi, jeśli wszystko pójdzie dobrze to także metro + Aerobus ,
Metro + kolejka ... ryzykowne
 PM off  

#263 PostWysłany: 20 Sie 2013 18:00 

Dzięki za radę - mecz ma być grudniowy, więc w takim razie wstrzymam się na razie z zakupem biletów.

#264 PostWysłany: 30 Sie 2013 17:00 

Zarezerwowałem nocleg 06.03.2014 w Sabadell (błąd cenowy 5,11E) i teraz szukam najtańszego połączenia z tym miastem. Lepiej wybrać lotnisko Girona czy El Prat. Wylot najlepiej z Katowic. Jakim środkiem komunikacji dostać się z Barcelony do Sabadell?
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 30 Sie 2013 17:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
grzegorz1976 napisał(a):
Zarezerwowałem nocleg 06.03.2014 w Sabadell (błąd cenowy 5,11E) i teraz szukam najtańszego połączenia z tym miastem. Lepiej wybrać lotnisko Girona czy El Prat. Wylot najlepiej z Katowic. Jakim środkiem komunikacji dostać się z Barcelony do Sabadell?

- bez różnicy czy BCN czy GRO bo i tak do "miasta" musisz jechać.
- pociągiem a w nocy chyba jakiś bus jeździ

widać, że szukałeś na forum bo o sbd już kiedyś było...

#266 PostWysłany: 30 Sie 2013 18:41 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
grzegorz1976 napisał(a):

Najlepiej na El prat, potem do centrum autobusem lub pociągiem.
http://www.renfe.es zakładka cercanias (czyli pociagi podmiejskie),
odjazdy do Sabadell są co około 30 min od 5:36 rano do 23:56

#267 PostWysłany: 31 Sie 2013 07:55 

jaki byłby koszt takiej podróży z lotniska Girona do Barcelony a później do Sabadell
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 31 Sie 2013 08:43 
Moderator forum

Grzegorz,
Prosze, wpisz slowo Sabadell w wyszukiwarke (link na gorze, obok FAQ)
- w tych kilku-nastu wynikach jakie sie uzyskuje bez problemu znajdziesz dokladnie takie jak twoje pytanie + odpowiedzi, wyrobisz sobie obraz opcji cen i ram czasowych
(i nie bedziesz pisal o dojezdzie z GRO w watku o BCN) .
DZieki
namteH napisał(a):
widać, że szukałeś na forum bo o sbd już kiedyś było...

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 05 Wrz 2013 23:09 

niebieski
Witajcie,
przygotowuję się do Barcelony na październik.
Będę z mężem i małoletnią córką. Noclegi mamy na pl.Josep Oriol.
Zastanawiam się jak będzie najwygodniej tam dotrzeć ze sporą ilością bagaży.
Kolejką Renfe i metrem do stacji Liceu ?
Może lepiej i niestety drożej - taksówką?
Trochę obawiam się złodziei przy 3 bagażach podręcznych i jednym dużym .
To nasz pierwszy wyjazd do Barcelony, lądujemy na T2 ok. 12.00
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 05 Wrz 2013 23:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
bardzo słusznie, że obawiasz się złodziei, nie zapominaj o tym także podczas pobytu.

masz 2 wyjścia:
- tak jak zaproponowałaś: pociąg do stacji pg. gracia i potem zielone metro(kierunek: zona universitaria)
- bus 46 do samego końca, tj pl. espanya i potem zielone metro (kierunek: trinitat nova).

oba kosztują tak samo tj 1 przejazd z biletu T-10(jak nie macie to pozostaje tylko 1. wyjście bo w autobusie nie kupicie).

#271 PostWysłany: 05 Wrz 2013 23:43 

niebieski
Dzięki za szybką odpowiedź.
Autobus 46 jakoś mnie odstrasza długą jazdą. Gdybyśmy się nie musieli przesiadać, to byłby ok. Ale i tak najbardziej obawiam się ogarnięcia bagażu przy tych przesiadkach.
Chyba jednak pozostanę przy kolejce Renfe i metro...
A swoją drogą to nasza miejscówka przy pl. Josep Oriol jest ok ?

mod - w sprawach zw z noclegami -> barcelona-na-placa-josep-oriol,104,34319
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 06 Wrz 2013 09:39 
Moderator forum

Witam,
Nie jestem pewien czy widziałaś watek ogolny o dojazdach-> barcelona-el-prat,36,986 ,36,986
pomiędzy tanio kolejka[czy 46]+metro (ale z przejściami i schodami)
a drożej taksówka (niewątpliwie najwygodniej, ale i tak nie może dojechać do drzwi, zależnie od kierowcy, zatrzymałby się na Rambli lub Pl Sant Jaume)
jest Aerobus + przejście kilkuset metrów, chyba nietrudne jeśli walizka jest na kółkach.

Co do złodzieji to głównie kieszonkowcy, choć plecaka/torby/walizki też lepiej nie zostawiać bez dozoru.

A.

Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 06 Wrz 2013 09:54 
Awatar użytkownika

srebrny
na temat złodziejstwa nawet strona jest http://www.robbedinbarcelona.com/
mi cyganki skubnęły portfel w Rzymie z kieszeni zamykanej na zamek, dodatkowo zasłoniętej torbą z aparatem :o
na szczęście szybko się zreflektowałem i odzyskałem wszystko, ale panika niezła, bo cała kasa, wszystkie karty w jednym miejscu, masakra jakaś
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 10 Wrz 2013 20:49 

Witam serdecznie

potrzebuję rady i pomocy :) w niedzielę lecę do Barcelony.
Lądujemy o 9.35 i potrzebuję dostać się do portu Forum.
Znalazłam takie połączenia autobusem 46
1. Aeroport-Terminal T2 AB numer przystanku: 79
Bus 46 w kierunku Av Paral·lel-Llançà
do stacji Pl Espanya-FGC
następnie na nogach do Espanya
tam linia metra L1 w kierunku Fondo
na Glòries przesiadka do tramwaju T4 wkierunku Estació de Sant Adrià
wysiadka na Central Tèrmica del Besòs

lub z lotniska autobusem A2
czy to mozliwe?
i pytanie jaki bilet mam kupić na to wszystko ten t-10?( jadę z mężem na 4 dni)
Niestety nie doczytałam czy jest jakas zbiorowa opcja Barcelona Card lub jakies tansze przejazdy na 4 dni

z góry dziekuję
hexlein
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 10 Wrz 2013 21:05 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tak, trasa jest poprawna.
T-10 kupicie na stacji kolejowej przy terminalu 2 (i stamtąd w sumie też możecie pojechać pociągiem do stacji barcelona sants i tam przesiąść się na zielone metro).

#276 PostWysłany: 10 Wrz 2013 23:34 
Moderator forum

Dorzuce ze poza T10 mozna rowazac np 1,2,3,4 dniowe travel card, ale ja glosuje za T10
(jak Barcelona Card moze sie zwrocic... nie wiem!)
Nie wiem czy 75 minut wystarczy na caly przejazd tzn do wejscia do tramwaju /i to w niedziele... Trza sprawdzic na tmb.cat /
Co do przejazdu kolejka, bedzie szybszy niz busem 46 (liczac (pierwsze) skasowanie na krotko przed odjazdem) , + zeby mniej sie przesiadac, mozna chyba na czerwona L1 przejsc na El Clot-Arago. (Wyglada ze sie nadklada drogi, ale nie czasowo: kolejka ma mniej przystankow niz metro)

A.

Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 11 Wrz 2013 01:44 
Awatar użytkownika

srebrny
prawidłowe rozwiązanie rebusu.... kurde, nie do końca, bo remont [ciągle chyba?] jest
ale i tak będzie najszybciej

Renfe [czyli pociąg] z lotniska na passeig de gracia, tam niestety, w związku z remontem trzeba trochę po ulicy się przejść żeby się przesiąść w żółtą linię, i stamtąd prosto do forum

spokojnie zdąży się na jednym bilecie

eh, grało się w podchody za młodu, to się człowiek nie zgubi !

co wygrałem ? : )
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 11 Wrz 2013 20:00 

Witam

dziekuję za wszystkie wskazówki. Mam nadzieję ze sie tam odnajdziemy :D
muszę szczerze powiedzieć że podziwiam funkcjonowanie tego portalu :) bedę tylko polecać dalej
pozdrawiam
hexlein
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 11 Wrz 2013 20:37 
Moderator forum

Wyglada ze wygrała hexlein (&Co)
:D

dodam, że przejście z kolejki (skrzyżowanie Arago z Pau Claris) na żółtą linię metra (Passeig de Gracia x Gran Via CC ) to kilkaset metrów

A.

Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 13 Wrz 2013 00:04 

Cześć Potrzebuje waszej pomocy.
Muszę się dostać na El prat Terminal 2 na 7:30 w NIEDZIELE.
Chodzę po tych stronach autobusowych, nie działa wersja angielska:(
I kurde nie mogę się doklikać o której mam bus np. z placu Catalyonia na El prat tak aby zdazyć na 7:30. pewnie 46 lub nocny?
Będę mieszkał tu:
Avenida Diagonal, 578.

Proszę o radę jak mam dotrzeć na 7:30 co ważne w niedziele :) bez nerwów. Wielkie dzięki z góry
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 926 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości