Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Kierowcy busów (np 46 czy N17) nie sprzedają biletów jednorazowych, w czerwonych (46) można zapłacić jednorazowy bezdotykową kartą płatniczą
W T1 można zrobić test antygenowy po zamówieniu poprzedniego dnia

Dojazd z lotniska Barcelona Prat (BCN) do Barcelony (centrum) miasta

Ryanair i Wizzair tj najpopularniejsze tanie linie, korzystają z terminala T2 i ten przyjmuję za miejsce startu,
jakkolwiek największy przewoźnik tu latający tj. Vueling ( i np LOT) korzysta z terminala T1 .
Transport między terminalami zapewnia bezpłatny zielony autobus (shuttle bus/lanzadera), także nocą.
:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywaniem dojazdów.

-autobus miejski 46 (czerwony)
kursuje między T1 i T2 a Pl. Espanya - od 5:30 do 23:50, z częstotliwością co ok. 20 min; czas przejazdu ok. 30 min.
bilet: u kierowcy- jednorazowy 2,40 € (tylko kartą); lub uprzednio kupiona karta na np 8 przejazdów T-Familiar lub indywidualna* T-Casual: 11,30 € ( zona 1)
- *-> nowe-bilety-karty-komunikacji-publicz-w-barcelonie,1435,147267
przy terminalu T2 na stacji kolejowej w automatach , płatności kartą, monetami i banknotami <50€) godziny otwarcia 4:30-23:55
Lub -może- przy terminalu T1 - w kiosku z wyrobami tytoniowymi Tabac, (info w 1-m poscie) !ale tylko w godzinach pracy, tj 7:30-23:00 !

-autobusy nocne (żółte)
[ Uwaga - w sezonie nitbus może zapełnić się na pierwszych przystankach i na następnych nie zabiera pasażerów ]
N16 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i miastem Castelldefels i zatrzymuje sie przy terminalu T2
N17 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i terminalem 1
N18 - Pl. Catalunya - T2 i T1 (przystaje w granicach Barcelony,
nie w miejscowościach L'H ani El Prat de LL po drodze)
bilety: jw.

-Aerobus (niebieski)
autobus 'expres' kursujący między lotniskiem i Pl. Catalunya z przystankami na: Pl. Espanya, w pobliżu stacji metra Urgell
i (tylko w kierunku miasta) na Pl. Universitat .
Są 2 trasy: A1 i A2 - odpowiednio z/na terminal 1 i terminal 2.
bilet w 1 str: 5,90€, w dwie 10,20 € (15dni)- kupno przy wejściu do autobusu za gotówkę (lub w automatach na przystanku początkowym i końcowym - płatność kartą).
czas przejazdu ok 30 min, kursuje co 5-10 min http://www.aerobusbcn.com/en :?:

-pociąg
wszystkie pociągi odjeżdżające ze stacji Aeroport zatrzymują się na stacjach: El Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants (dworzec główny), Passeig de Gracia, El Clot -Arago...
cała trasa i stacje na trasie pociągu R2 Nord odjeżdżającego ze stacji na Lotnisko Barcelona El Prat na stronie:
http://www.barcelonas.com/rodalies-r2-nord.html
bilet: kupno w automatach przy stacji przy T2.
Zalecany bilet na 8 przejazdów T-Familia* lub T-Casual ( 10 ...11,35€ ,1 zona ATM)
jednorazowy ponad 4€ , 4-a strefa Renfe.
http://rodalies.gencat.cat/en/index.html

:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywanie dojazdów.

-Metro: niedawno otwarty odcinek L9 sud , linia wije się przez miejscowosci-satelity ok. 30 minut do Zona Universitaria (okolice stadionu Camp Nou) , zatem raczej dobra tylko dla zmierzających w okolice jej przebiegu, bo nie jest ani szybko ani tanio -
do centrum konieczna przesiadka
bilet jednorazowy 5,15 € z/do Aeroport T1 i T2 ,
!!T-C i T-F nie działają!! , inne wieloprzejazdowe tak , np T-Grup lub HolaBcn , o ile 'się opłacają'
nieco info w wymianie na bieżąco i 1-ym poscie

- taxi
Oficjalna, orientacyjna cena przejazdu między lotniskiem a centrum miasta to ok 30 €
Zależna od czasu przejazdu , do tego dochodzą kwoty rzędu 1€ za każdy bagaż.
Porównaj ceny z app Cabify lub MyTaxi
czy http://www.UnicTransfers.com
Uber nie działa.

-pieszo
Lotnisko jest oddalone o około 10km od granic miasta, kilkanaście km od centrum. Dojście jest proste jeśli przestrzega się poniższego planu:
- z T2 trzeba się skierować w prawo i za blokiem C terminala dojść do Av. Pepa Colomer,
- następnie skierować się w stronę rzeki Llobregat i przejść mostem, który znajduje się na przedłużeniu Av. Onze Setembre.
( mostu, patrząc w lewo, będzie widać w oddali górę Montserrat. Rzeka Llobregat przez wiele lat stanowiła oś przemysłu w tej części Katalonii. Dziś urozmaica przemysłowy, nadbrzeżny krajobraz oraz jest obszarem ważnym ekologicznie)
- za mostem skręcić w prawo i iść wzdłuż drogi aż do ronda. Przy standardowej pogodzie będziemy podziwiać samoloty schodzące do lądowania.
- na rondzie skręcić w lewo, w carrer A (nad drogą będą szły tory metra (L10s w budowie)). W drugiej części tej drogi będzie widać wzgórze Montjuic i obecny na nim cmentarz.
- dochodzimy do carrer Dos (2) i idziemy tą drogą do końca. Będzie tam rondo i po prawej przejście pod torami,
- w tym punkcie kończy się cześć obowiązkowa. Można kontynuować prosto do Gran Via (droga główna) lub udać się w prawo w kierunku wzgórza Montjuic.
Jeśli ktoś nie lubi biegać między samochodami po autostradzie to radzę nie eksperymentować. Na całej długości tej trasy jest chodnik lub miejsce, którym można spokojnie przejść. (c) namteH

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 926 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 05 Mar 2013 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
Abcn napisał(a):
kkku napisał(a):
Witam
Tak ku precyzji
N16 jezdzi tylko na T2
N17 jezdzi tylko na T1

Przydatna informacja jeśli ktoś ma mały czas na przesiadkę bo pozniej trzeba brac shuttelbus a to dodatkowe czasy.
Pozdro
dzieki, nie pamietalem zeby dodac o n16
n17 jezdzil na lub z t1 przez t2 , teraz juz nie ?
Cytuj:
PS.
Czy ktos poleca jakies ciche miejsc na przekimanie na Lotnisku

patrzyles w watku "Spanie na lotniskach" w dziale Noclegi?

Będąc w grudniu na BCN wlasnie przed T2 jest tylko przestanek N16 no i wracajac kolo 4:00 N17 zatrzymal nam sie na T1 i juz dalej nie jechał.
Tutaj link obrazujący przejazdem danej linii

http://www.emt-amb.com/Principales/BusquedaNitBus.aspx
 Profil Relacje PM off  

Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨ Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨
Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN
#242 PostWysłany: 14 Mar 2013 13:44 

Ile kosztuje TAXI z termina T2 w okolice stacji metra LICEU? Może ktoś się orientujei jest w stanie aktaulnie podpowiedziec cene.

dzieki

mod - ciag dalszy barcelona-el-prat-do-centrum-z-dziecmi,36,26857
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 07 Kwi 2013 23:31 

Loty: 140
Kilometry: 236 052
niebieski
Mam pytanie do znawców Barcelony.Chodzi mi jak najlepiej dostać się z lotniska el prat do konkretnie tej ulicy 'Carrer de Terol'.Mam tam zarezerwowany nocleg.próbowałem na googlach maps ale coś nie za bardzo wiem jak.
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 08 Kwi 2013 00:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
77kylo napisał(a):
namteH napisał(a):
77kylo napisał(a):
Mam pytanie do znawców Barcelony.Chodzi mi jak najlepiej dostać się z lotniska el prat do konkretnie tej ulicy 'Carrer de Terol'.Mam tam zarezerwowany nocleg.próbowałem na googlach maps ale coś nie za bardzo wiem jak.

to spróbuj jeszcze raz bo to żadna sztuka.
pociągiem z lotniska jedziesz to stacji passieg de gracia, następnie zieloną linią jedziesz w kierunku trinitat nova, wysiadasz na stacji fontana i potem idziesz z buta (nie wiem jaki adres konkretnie Cie interesuje)

konkretnie taki Carrer de Terol, 29
,Barcelona, Cataluña 08012 Hiszpania

no to tak jak mówiłem.

#245 PostWysłany: 12 Maj 2013 14:37 

Hej,

mam pytanie. Wylatuje z Barcelony w niedziele o 6 rano. Czym w godzinach ok 4-5 nad ranem coś dojeżdza na lotnisko El prat?
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 12 Maj 2013 15:00 
Moderator forum

Panna_Anna87 napisał(a):
Hej,

mam pytanie. Wylatuje z Barcelony w niedziele o 6 rano. Czym w godzinach ok 4-5 nad ranem coś dojeżdza na lotnisko El prat?
hej, czytalas posty w tym watku ? Ten pierwszy np ? Jesli bedziesz miala szczegilowe pytanie, pisz

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 12 Maj 2013 22:04 

Abcn napisał(a):
Panna_Anna87 napisał(a):
Hej,

hej, czytalas posty w tym watku ? Ten pierwszy np ? Jesli bedziesz miala szczegilowe pytanie, pisz

Czytałam ten z pierwszej strony, nie miałam czasu przejrzeć wszytskich stron. Z tego co jest podane na początku to najwcześniejsze autobusy wyjeżdżają o 5 rano, a to chyba trochę za późno skoro odlatuję o 6:05.
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 12 Maj 2013 22:13 
Moderator forum

CHodzi mi o
.
- nocne nitbusy do Pl Catalunya : N17 (do/z t1) i N16 (przez t2) tmb i http://www.emt-amb.com/Principales/BusquedaNitBus.aspx

A.

Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 13 Maj 2013 10:36 

Dziękuję wszystkim za wskazówki.
barcelona-el-prat-do-centrum-z-dziecmi,36,26857
Wybrałem Aerobus return ticket. Za dzieci 5 letnie nie policzył kierowca także OK. Szybki przejazd ,do Pl.Universitat.
Barcelona przepiękna a lody Vioko na Passeig de Joan de Borbó 55 Najlepsze jakie jedlismy.
Kto pójdzie tam ten nie pożałuje Polecam szczególnie smak Temptation! Small cup 2.95E, pełen wypas!
pozdrawiam,
Mietek
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 10 Cze 2013 21:31 

ja mam tu pytanie "czasowe":

samolot wizzair laduje w niedziele o 1445 na lotnisku El Prat. zakladajac, ze mam bagaz w luku, a wiec musze czekac dluzej, czy zdaze sie z tego lotniska wydostac i na 16:00 byc na stacji Barcelona Sants, bo o tej godzinie odjezdza mi pociag RENFE na atrakcyjnych warunkach cenowych, ktorym chce dojechac az do Alicante...
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 10 Cze 2013 22:07 
Moderator forum

@popocatepetle i "pytanie "czasowe":
Witam,
Moim zdaniem byłoby to tylko wtedy mozliwe jesli wszystko ładnie pojdzie, odbierzesz bagaz w ciagu 30 minut od ladowania (które to nastąpi o czasie) i pojedziesz taksowka (+/- 20 min i 20 EUR)
a i tak zapas czasu jest bardzo maly (10-15 min)
Domyslam sie ze bilet na pociag kupowal(a)bys przez internet -bo na kupowanie w kasie czasu nie ma-
- jaka jest różnica w cenie i czasie odjazdu wobec następnego pociągu?

Nie wiem czy naprawdę warto ryzykować...

A.

Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 10 Cze 2013 23:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Abcn napisał(a):
popocatepetle napisał(a):
ja mam tu pytanie "czasowe":
samolot wizzair laduje w niedziele o 1445 na lotnisku El Prat. zakladajac, ze mam bagaz w luku, a wiec musze czekac dluzej, czy zdaze sie z tego lotniska wydostac i na 16:00 byc na stacji Barcelona Sants, bo o tej godzinie odjezdza mi pociag RENFE na atrakcyjnych warunkach cenowych, ktorym chce dojechac az do Alicante...
Witam,
Moim zdaniem tylko wtedy mozliwe jesli wszystko ladnie pojdzie, odbierzesz bagaz w ciagu 30 minut od ladowania ktore bedzie o czasie i pojedziesz taksowka (20 min)
...

albo jeśli po odebraniu bagażu pędem poleci na pociąg, który już będzie czekał do odjazdu lub w ciągu 2-3 minut odjedzie
a potem nie będzie stał w polu(czasami te jadące z lotniska właśnie tak mają),

a odjazdy pociągów masz tak:
R2 14.08 14.27 (przyjazd na sants)
0.19 (czas jazdy)
R2 14.38 14.57 0.19

teoretycznie /m - matematycznie/ więc tym o 14:38 można by zdążyć...

#253 PostWysłany: 10 Cze 2013 23:43 

no to lipa. nie bede ryzykowal.
pociag ten o 16 kosztowal jeszcze niedawno 17 EUR (teraz 23), a nastepny ktory jedzie do alicante kosztuje 45 EUR i jest dopiero o 18....
w sumie wiec dobrze, ze nie kupilem.

no i chyba bede musial zmienic cel podrozy.
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 15 Cze 2013 22:29 

Pojawilo sie juz w tym watku pytanie o dojazd z El prat do Estacio de Franca, i ktos odpowiedzial ze trzeba jechac kolejka/metrem z przesiadka na Passeig de Gracia...
Natomiast ja na stronie http://www20.gencat.cat/ znalazlam informacje o bezposrednim dojezdzie linia R2. I teraz juz nie wiem w co wierzyc ;) a ze przylatuje do Barcelony dosc pozno i z rodzicami, to chcialabym upewnic sie i uniknac niepotrzebnych stresow, tak wiec bede bardzo wdzieczna za sprostowanie tej informacji.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 15 Cze 2013 22:38 
Moderator forum

ka789 ,
nie wiem jaka to info

Bezposrednie połączenie z Aeroport do Est. França było ładnych parę lat temu, C10, ale zlikwidowano je przy robotach przy połączeniu AVE/TGV ,
obecnie jest z przesiadką z R2 nord na R2 sud
z jasnozielonej na ciemnozieloną na mapie http://www.gencat.cat/rodalies/planol.htm

A.

Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 15 Cze 2013 22:51 

Abcn napisał(a):
Nie wiem jaka to info

Bezposrednie połączenie z Aeroport do Est. França było ładnych parę lat temu,
obecnie jest z przesiadką z R2 nord na R2 sud
z jasnozielonej na ciemnozieloną na mapie http://www.gencat.cat/rodalies/planol.htm

Informacja z wyszukiwarki ;) że linia R2 i czas przejazdu ok. 27 minut. Niestety nie ma tam nic na temat przesiadki. Dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 15 Cze 2013 22:59 
Moderator forum

ka789 napisał(a):
Pojawilo sie juz w tym watku pytanie o dojazd z El prat do Estacio de Franca, i ktos odpowiedzial ze trzeba jechac kolejka/metrem z przesiadka na Passeig de Gracia...
Natomiast ja na stronie http://www20.gencat.cat/ znalazlam informacje o bezposrednim dojezdzie linia R2.
ka789 napisał(a):
Informacja z wyszukiwarki ;) że linia R2 i czas przejazdu ok. 27 minut. Niestety nie ma tam nic na temat przesiadki. Dziękuję za pomoc.
27 min to byloby tylko do B. Passeig d Gracia

poniżej to co widzę jak zadaje Aeroport i Estacio Francia
R2 22:38 ... 22:57 <przesiadka*> R2 23:03 ... 23:16
38 min

* (tu system sugeruje przesiadke na Sants jako ze tam krzyzuja sie wszystkie linie, ale na B.PdG jest latwiej, bo zostaje sie i czeka na tym samym peronie)

A.

Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 15 Cze 2013 23:14 

Bo ja jako stację początkową wpisałam El Prat zamiast Aeroport. To moja pierwsza wizyta w Barcelonie :)
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 15 Sie 2013 11:58 

Witam, jesli ktos potrzebuje dostac sie gdziekolwiek samochodem, prosze pisac na annamariabcn@gmail.com lub dzwonic na 0034633101622 ;)
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 15 Sie 2013 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
izabe1la napisał(a):
Witam, jesli ktos potrzebuje dostac sie gdziekolwiek samochodem, prosze pisac na annamariabcn@gmail.com lub dzwonic na 0034633101622 ;)

oferujesz jakies usługi transportowe??

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 926 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość