Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Powrót z ibizy
#1 PostWysłany: 12 Lut 2011 23:14 

Witam wszystkich po raz pierwszy, wybieram się z paroma znajomymi na mały trip do Ibizy. Mam jednak pewien problem z powrotem

7kwietnia
Kraków - Bolonia 16:45-18:40 24zł
8kwietnia
Bolonia - Ibiza 10:10-12:05 30zł

10kwietnia
Ibiza - Bolonia 15:25 - 17:20 30zł
Bolonia - Wrocław 18:10 - 20:20 zł

o ile połączenie do jest dla mnie OK (ten długi stopover jakoś przebolejemy) o tyle powrót to już wydaje mi się duże ryzyko. Te 50m od wylądowania jednego samolotu do startu drugiego. Obawiam się że to za mały margines bezpieczeństwa. W związku z tym mam prośbę/pytanie o jakąś alternatywną drogę powrotną z Ibizy do Krakowa (docelowo Wrocław też może być). Dodatkowo z racji że to w sumie mój pierwszy lot, mam dwa pytania. Czy cena zawarta w wyborze połączenie w ryanair to cena finalna? czy też doliczane są jakieś dodatkowe opłaty (np opłata lotniskowa), oraz drugie to o ile wcześniej trzeba być przed wylotem samochodu na odprawie.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu
🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝 🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝
 Temat postu: Re: Powrót z ibizy
#2 PostWysłany: 13 Lut 2011 10:57 

50 minut to trochę krótko, poszukaj informacji o tym lotnisku bo nie wiem czy się wyrobisz. Rozumiem, że lecicie tylko z podręcznym? Ryanair pewnie przyleci przed czasem więc MOŻE się uda a może nie.
Ja bym poszukał innego - zapasowego (drugiego) biletu na powrót który będzie mniej ryzykowny.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Lut 2011 12:57 
Moderator forum

robroy napisał(a):
z racji że to w sumie mój pierwszy lot, mam dwa pytania. Czy cena zawarta w wyborze połączenie w ryanair to cena finalna? czy też doliczane są jakieś dodatkowe opłaty (np opłata lotniskowa), oraz drugie to o ile wcześniej trzeba być przed wylotem samochodu na odprawie.

Pozdrawiam

Cena RYR składa się z lotu, ew opłat za odprawę on-line , ew. za płatność nie-taką-jak-trzeba kartą , ew. bagaż [ew. niewymiarowy!] itd
zob. np http://www.fly4free.pl/lecisz-samolotem ... -pasazera/ itd
- ile wcześniej być przy bramce , zobacz na str www przewoźnika , chyba 30 minut ?
- jest też na forum wątek o przesiadkach , zajrzyj

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lut 2011 12:14 

Loty: 31
Kilometry: 72 801
Witam wszystkich, podpinam się pod temat bo praktycznie dotyczy tego samego.

Razem ze znajomymi wybieramy się na Ibizę przez Bolonię przy czym lecimy z Wrocławia (za mało wolnych miejsc z Krakowa :/):
7kwietnia
Wrocław - Bolonia 20:45 - 22:55
8kwietnia
Bolonia - Ibiza 10:10 - 12:05

10kwietnia
Ibiza - Bolonia 15:25 - 17:20
Bolonia - Wrocław 18:10 - 20.20:

Pierwsza noc na lotnisku, z tego co wyczytałem jest otwarte całą dobę. Co do powrotu i tych 50minut na przesiadką przejrzałem co nie co możliwe połączenia z Krakowem czy Wrocławiem i nic innego (oczywiście w niskiej cenie) niestety nie ma. Latałem już kilka razy Ryanair'em i nie zawsze przylot był punktualnie, a nawet wcześniej. Rzuciłem okiem na plan lotniska w Bolonii, jest ono raczej średniej wielkości. Myślę, że jeśli zająć miejsce w samolocie najbliżej wyjścia + opracować dokładnie najszybszą drogą przez lotnisko = 50minut powinno wystarczyć.

W innych wątkach pojawiał się też motyw lotnisk, gdzie bezpośrednio z hali przylotów (oczywiście w strefie Schengen) dało się bez kontroli bezpieczeństwa - od razu udać do bramek. Czy ktoś mógłby coś powiedzieć nt. lotniska w Bolonii i jak tam ta sprawa wygląda ??? Z góry dzięki za odpowiedź.

#5 PostWysłany: 14 Lut 2011 17:19 

50min - w ogole zapomnijcie ;-) Nie dacie rady ;-) Czas podany na bilecie to jest czas ODLOTU a nie czas otwarcia bramek.

#6 PostWysłany: 14 Lut 2011 17:36 

NonamePL napisał(a):
50min - w ogole zapomnijcie ;-) Nie dacie rady ;-) Czas podany na bilecie to jest czas ODLOTU a nie czas otwarcia bramek.

Zdaje sobie sprawę z tego że jest to czas odlotu. :) Czytałem co nie co temat z przesiadkami na forum i ludzie wyrabiali się nawet w 1h. Sprawne wyjście z samolotu, i biegiem (bagaż tylko podręczny) na odloty. Zakładając, że trzeba się stawić najpóźniej do 20minut przed odlotem - czyli 17.45 - 17.50, mamy około 20-30minut na dojście do hali odlotów, kontrolę bezpieczeństwa i "boarding" od momentu wylądowania. Wiem, że wszystko jest liczone na styk, ale nie mieliśmy innych, bezpieczniejszych terminów do powrotu. Tak czy siak, będziemy próbować, a czy się uda, zobaczymy.

Nie mniej czekam na opinie kogoś kto wie coś więcej o Bolonii niż laik czyli ja. :D

#7 PostWysłany: 14 Lut 2011 18:45 
Awatar użytkownika

niebieski
NonamePL napisał(a):
przy dorbych wiatrach jeszcze kawe wypijecie. :)

byłem w bolonii, wydaje mi sie ze z samolotu idzie sie na lotnisko pieszo (przynajmniej na 80% w naszym przypadku tak było). Na dodatek czasy przelotów PL - BLQ są strasznie zawyżone, wiem ze my powrotny BLQ - KRK mielismy ok 32(albo i 37? nie pamietam w tej chwili..) min przed czasem (!)..

lotnisko w BLQ nie ma niestety łączonej hali przylotów i odlotów, bedziecie musieli przechodzic kontrole jeszcze raz, po za tym lotnisko raczej małe (nieco większe niz KRK o ile dobrze pamietam), takze problemow byc nie powinno.

Pamietajmy ze ryanair zaczyna sprawdzac karty pokładowe przy gejtach ok 30 min przed odlotem, co trwa ok 15 minut, wiec 17.55 to realny czas ostatniego stawienia sie tam.

Jesli z ibizy wylecicie bez problemow, powinniscie spokojnie zdazyc. ;)
Kwestia pogody lub czynnikow niezaleznych (jak np zepsuty samolot, niestety raz na cos takiego trafilem i korsyka wzięła w łeb ;))
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Lut 2011 14:50 

Dziękuje bardzo za "słowa otuchy" :) Miejmy nadzieję że wszystko się uda i zdążymy.
Po powrocie zdam relacje czy się udało.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 4 gości