Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Lut 2015 00:05 

Witam wszystkich ponownie.
Piszę znów w temacie, ponieważ chciałabym poprosić o opinię i przekazać jak potoczyła się (toczy się) moja historia z przesuniętym lotem Aerofłotu.
Po powrocie z Malediwów, złożyłam maila reklamacyjnego do Polskiej siedziby Aeroflotu z prośbą o należne odszkodowanie. Po miesiącu dostałam odpowiedź, że odszkodowanie nie należy mi się ponieważ przewoźnik ma prawo zmienić rozkład lotu i jeżeli zmiana rozkładowa została zaakceptowana przeze mnie na min 2 tyg przed planowaną podróżą to nie mam prawa do żadnych roszczeń. Pani która była łaskawa odpisać musiała być wyjątkowo mało inteligentna, bądź z uporem maniaka chciała mnie zniechęcić, bowiem we wcześniejszym mailu opisującym całą sytuację, zaznaczyłam wyraźnie, że zmiana została dokonana na mniej niż 14 dni przed planowanym odlotem. Toteż w kolejnym mailu pozwoliłam sobie przytoczyć fragment poprzedniego maila oraz poprosiłam o ustosunkowanie się do niego, a w przypadku odmowy należnego odszkodowania zapewniłam że skieruję sprawę do ULC. Dostałam natychmiastową odpowiedź z prośbą o przesłanie dodatkowych danych osób podróżujących, a mój mail wreszcie trafił do Moskwy.
Po 3 tygodniach dostałam odpowiedź, i tutaj cytuję:
Szanowna Pani,
W odpowiedzi na reklamację dotyczącej odwołanego lotu nr SU320 28 listopada 2014 roku, po dokonaniu ustaleń niestety jestem zmuszony do odmowy uznania Pani reklamacji z poniższych względów.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami rozporządzenia (WE) nr 261/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 lutego 2004 r. ustanawiającego wspólne zasady odszkodowania i pomocy dla pasażerów w przypadku odmowy przyjęcia na pokład albo odwołania lub dużego opóźnienia lotów wysokośc rekompensaty zależy od długosci lotów, których to odwołanie dotyczy.
Jednak trzeba brać pod uwagę ,że jeżeli przelot składa się z dwoch lub więcej segmentów, kazdy z segmentów dla rozporządzenia(WE) nr 261/2004 jest osobnym segmentem.W związku z tym pasażerowie linii lotniczej"Aeroflot", odlatujących z WE,maja prawo do żądania odszkodowania wyłącznie do pierwszego lotu,ponieważ segment Moskwa-Male znajduje się poza terytorium WE i tym samym poza dzialaniem rozporządzenia WE.
Na podstawie powyższego, wysokość odszkodowania dla pasażerów z powodu odwołania lotów i utraty ich połączeń w Moskwie w wyniku odwołania muszą być obliczane na podstawie długości lotu z Warszawy do Moskwy . Jeśli długość Warszawa - Moskwa nie przekracza 1500 km, zgodnie z art.7(1) rozporządzenia WE 261/2004 kwota odszkodowania wynosi 250 euro.
W tym celu bardzo proszę o przesłanie na adres siedziby Aeroflot Państwa numerów rachunków bankowych w celu wypłaty przez Aeroflot na rzecz Państwa w/w kwot.
Z poważaniem,

Dodam tylko, że wnioskowałam o odszkodowanie za przesunięty lot z Moskwy na Male, gdzie po przeliczeniu km wychodziło 600 Euro na głowę. I teraz pytanie do was doświadczeni, znający się w tym temacie: Czy Aeroflot ma rację co do segmentowania mojego lotu? Czy nie mam prawa do odszkodowania za trasę Moskwa-Male? Kupowałam bilet na trasie Warszawa-Male z przesiadką w Moskwie, więc wydawało mi się, że to jest traktowane jako jeden lot? Nie wiem czy mam prawo wykłucać się dalej, czy mają rację, czy znów chcą mnie zbyć. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
Marta
 Profil Relacje PM off  

Wyspy Zielonego Przylądka w ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hotelu z all inclusive 🌴🌊 za 4079 PLN Wyspy Zielonego Przylądka w ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hotelu z all inclusive 🌴🌊 za 4079 PLN
Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩 Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: cool_aka_romeo oraz 13 gości