Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Paź 2013 12:16 

Witam,

mam pytanie - trafiło mi się dość spore opóźnienie lotu czarterowego na wakacje - na trasie Warszawa - Kos lot Travel Service TVS 7424 (lub QS 7424) 14.09.2013r (>1700km), zamiast na miejscu o godzinie 7:15 - byliśmy ok 16.

W związku z powyższym myślę że kwestia odszkodowania za opóźnienie lotu z tytułu ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 261/2004 w kwocie 400 Euro na osobę nie ulega wątpliwości (chyba że jednak tak - wówczas proszę o informację) natomiast moje wątpliwość są następujące:

- do kogo składamy reklamację - biura podróży czy operatora linii lotniczych?
- czy złożenie reklamacji u operatora linii w jakimś stopniu wyklucza możliwość składania reklamacji u operatora imprezy, z tytułu utraconych świadczeń - praktycznie przepadł dzień wakacji.

Będę zobowiązany za odpowiedzi na powyższe pytania
 Profil Relacje PM off  

Egipski raj nad Morzem Czerwonym 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1997 PLN Egipski raj nad Morzem Czerwonym 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1997 PLN
Malta od piątku do niedzieli za 579 PLN 😍 Top godziny lotów 💪 i ⭐⭐⭐⭐ hotel Malta od piątku do niedzieli za 579 PLN 😍 Top godziny lotów 💪 i ⭐⭐⭐⭐ hotel
#2 PostWysłany: 02 Paź 2013 12:18 

Po kliknięciu na SZUKAJ np.:
viewtopic.php?f=15&t=2646&p=278633&hilit=lot+czarterowy#p278633
 PM off  

#3 PostWysłany: 02 Paź 2013 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
skorzystaj z firmy pośredniczącej w pozyskaniu odszkodowania potrwa to dobre kilka miesięcy i dostaniesz 600euro minus 15% prowizji
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Paź 2013 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
luftairways napisał(a):
skorzystaj z firmy pośredniczącej w pozyskaniu odszkodowania potrwa to dobre kilka miesięcy i dostaniesz 600euro minus 15% prowizji

Taaaa 600eur...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Paź 2013 12:52 
Awatar użytkownika

refund.me napisał(a):
W przypadku lotu do Grecji może to rzeczywiście być mniej niż 600 euro, ale zawsze warto spróbować. Wysokość możliwego do uzyskania odszkodowania można sprawdzić np. na stronie refund.me.

Nie rozumiem po co placic komus chocby te 15% prowizji, skoro jedyny koszt jaki ponosimy to 1 (do ULC) lub 2 listy (do ULC i przewoznika) w zaleznosci jaki mamy kontakt z przewoznikiem oraz wydruk formularza.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Paź 2013 12:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Pawel_T napisał(a):
refund.me napisał(a):
W przypadku lotu do Grecji może to rzeczywiście być mniej niż 600 euro, ale zawsze warto spróbować. Wysokość możliwego do uzyskania odszkodowania można sprawdzić np. na stronie refund.me.

Nie rozumiem po co placic komus chocby te 15% prowizji, skoro jedyny koszt jaki ponosimy to 1 (do ULC) lub 2 listy (do ULC i przewoznika) w zaleznosci jaki mamy kontakt z przewoznikiem oraz wydruk formularza.

bo są ludzie:
- niezdolni do napisania listu do ULC i przewoźnika
- zdolni do zrobienia tego za kasę
:)

#7 PostWysłany: 07 Paź 2013 13:04 

Pawel_T napisał(a):
refund.me napisał(a):

Dla przeciętnego obywatela łatwiej jest powierzyć to komuś kto wie gdzie i co napisać, w jakiej kolejności, co jest istotne a co nie, jakie dokumenty trzeba przedstawić etc.
Znam kilka osób, które korzystały z tego typu pośredników i wcale się im nie dziwię.
Spróbuj sobie dochodzić odszkodowania dla lotu zaczynającego się spoza PL to i dla Ciebie pojawią się schody.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Paź 2013 13:14 
Awatar użytkownika

maciejwroclaw napisał(a):
Spróbuj sobie dochodzić odszkodowania dla lotu zaczynającego się spoza PL to i dla Ciebie pojawią się schody.

Mowimy o tym konkretnym przypadku, ktory jest dosc latwy do zalatwienia, czyli przewoznik z biurem w PL i ULC. Szkoda pieniedzy na posrednikow, tym bardziej, ze jak widac, autor juz nieco rozeznal sie w temacie. Przy pierwszym odwolanym locie W6 nie wiedzialem co zrobic, ale wystarczylo wejsc na pierwsza lepsza strone tematyczna i tam wszystko jest podane na tacy, lacznie ze zrodlami na ktore nalezy sie powolywac w reklamacji.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Lut 2014 13:52 

Niektórzy nie mają czasu żeby doktoryzować się w przepisach unijnych i krajowych. Poza tym postanowienie ULC nie daje 100% szansy, że linie odszkodowanie wypłacą więc i tak trzeba będzie iść do sądu. Więc lepiej od razu to zlecić.
Czas to pieniądz. ;)
 Profil Relacje PM off
shiver lubi ten post.

#10 PostWysłany: 03 Lis 2015 22:25 

Ja również skorzystałam z firmy, która wszystko dla mnie zrobiła. Nie miałam po prostu czasu ani cierpliwości aby użerać się z pisaniem pism. Usługę zleciłam Kancelarii Prawnej, pobrali 20 % prowizji od uzyskanych 600 euro odszkodowania, bez żadnych opłat wstępnych.

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1, 03 Lis 2015 22:26, edytowano w sumie 1 raz
usunąłem reklamę :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości