Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Gru 2012 13:57 

Loty: 83
Kilometry: 153 899
niebieski
Myślę, że sprawa może dotyczyć wiele osób, które skorzystały z ostatniej promocji Alitalii do Japoni/Chin. Tym bardziej, że z Włoch dochodzą coraz bardziej niepokojące informacje o stanie finansów tej linii.

Orientuje się może ktoś, czy na polskim rynku można kupić ubezpiecznie od odwołania lotu z powodu bankructwa linii lotniczej?
I jak wygląda cała procedura, jeśli przykładowo Alitalia zbankrutuje już w trakcie mojego pobytu w Azji? Dostaję zwrot za dowolny bilet na trasie np. Pekin - Rzym?

Co prawda, w kalkulatorze na http://ipolisa.pl/kalkulator/turystyka/ znalazłem opcję "Ubezpieczenie ma obejmować koszty anulowania biletu" i "Suma ubezpieczenia kosztów anulowania biletu", ale po wyszukaniu polis z takimi parametrami wyskakują śmiesznie niskie ceny np. 21 zł za tydzień (czyli tyle samo co zwykłe ubezpieczenie).

Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥 Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥
All inclusive w Turcji 🏖️🍹 4* hotel nad Morzem Egejskim za 2569 PLN ☀️ All inclusive w Turcji 🏖️🍹 4* hotel nad Morzem Egejskim za 2569 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 23 Gru 2012 14:07 
Awatar użytkownika

niebieski
kalinowski5 napisał(a):
Myślę, że sprawa może dotyczyć wiele osób, które skorzystały z ostatniej promocji Alitalii do Japoni/Chin. Tym bardziej, że z Włoch dochodzą coraz bardziej niepokojące informacje o stanie finansów tej linii.

Orientuje się może ktoś, czy na polskim rynku można kupić ubezpiecznie od odwołania lotu z powodu bankructwa linii lotniczej?
I jak wygląda cała procedura, jeśli przykładowo Alitalia zbankrutuje już w trakcie mojego pobytu w Azji? Dostaję zwrot za dowolny bilet na trasie np. Pekin - Rzym?

Co prawda, w kalkulatorze na http://ipolisa.pl/kalkulator/turystyka/ znalazłem opcję "Ubezpieczenie ma obejmować koszty anulowania biletu" i "Suma ubezpieczenia kosztów anulowania biletu", ale po wyszukaniu polis z takimi parametrami wyskakują śmiesznie niskie ceny np. 21 zł za tydzień (czyli tyle samo co zwykłe ubezpieczenie).

Patrzyłem wczoraj na szybko na ubezpieczenie do karty kredytowej M&M mBanku. O ile sie nie myle jest tam coś takiego - do 10k zł. Przy czym trzeba poszukac haczykow, bo nie wierze ze w mBanku cos bedzie proste :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Gru 2012 20:23 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
A czy nie jest tak (może sie mylę) że w przypadku bankructwa sojusz w którym zrzeszone są linie (w tym przypadku SKY TEAM) bierze na siebie ciężar "dostarczenia" pasażera?

#4 PostWysłany: 24 Gru 2012 20:37 

HON fly4free
Linie z sojuszu nie wezmą na siebie żadnego ciężaru -> ewentualnie zaproponują "taryfy ratunkowe" dla pasażerów Alitalii.

Co do ubezpieczeń , zdecydowana wiekszość biletów opłaona jest kartami bo Alitalia nie udostępniała innej możliwości więc myśle, że zdecydowana większość jej pasazerów może spać spokojnie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Gru 2012 23:49 

niebieski
marek2011 napisał(a):
zdecydowana większość jej pasazerów może spać spokojnie.

Gorzej ze spokojnym snem już w trakcie samego wyjazdu... Bo co jeśli zbankrutują własnie wtedy?

#6 PostWysłany: 25 Gru 2012 03:40 

niebieski
kalinowski5 napisał(a):

A konkretnie to co takiego niepokojącego usłyszałeś ostatnio? Bo mam wrażenie, że siejesz panikę ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Gru 2012 18:07 

niebieski
Nie takie trupy latają. Bardziej interesuje mnie co konkretnie OSTATNIO wypłynęło, że jest niby gorzej aniżeli było np. pół roku temu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Gru 2012 23:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Wypłynęło coś o udziałach i tym, że w styczniu właściciele mogą z nimi zrobić co chcą. Coś w ten deseń.
Sam szukałem takiego ubezpieczenia ale nie znalazłem.
Płatność kartą da tylko tyle, że odzyskasz kasę, ale co z zaplanowanym wyjazdem, opłaconymi noclegami, itd?

#9 PostWysłany: 27 Gru 2012 23:58 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
Dzis zadzwoniłem na infolinię mbanku. Ci, którzy kupili bilety płacąc kartą miles&more mbanku mają ubezpieczenie. Jego wysokość w przypadku odwołania lotu (np. wskutek bankructwa przewoźnika) to 10.000 na pasażera. Spokojnie starczy na powrót.

#10 PostWysłany: 28 Gru 2012 00:18 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
niebieski
Znalazłem takie coś: http://www.allianzdirect.pl/ubezpieczen ... czego.html
Jutro tam zadzwonię i dowiem się co i jak

#11 PostWysłany: 28 Gru 2012 00:22 

niebieski
Panikarze z Was.
Nawet jak linia bankrutuje to i tak Was wrócą do kraju wylotu. Czy zrobi to Sojusz czy rząd nie ma znaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Gru 2012 00:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Maciek78 napisał(a):
Panikarze z Was.
Nawet jak linia bankrutuje to i tak Was wrócą do kraju wylotu. Czy zrobi to Sojusz czy rząd nie ma znaczenia.

A co jak padnie miesiąc przed wylotem?

#13 PostWysłany: 28 Gru 2012 00:40 

niebieski
Kevina obejrzysz w domu ;)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Gru 2012 01:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Maciek78 napisał(a):
Panikarze z Was.

Skąd masz takie informacje?
jest to sprzeczne chociażby z tym artykułem: http://infoair.pl/text.php?id=45522

#15 PostWysłany: 28 Gru 2012 09:09 

niebieski
Fakt, trochę namieszalem mając na uwadze biura podróży.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Sty 2013 12:47 

Znalazł ktoś jakieś ubezpieczenie?
Nie obawiam się bankructwa przed wyjazdem stracę za wizę i dojazdy co i tak jest zbliżone do koszta samego biletu do Chin chargeback zwróci mi połowę wszystkich kosztów- warte ryzyka.
Obawiam się bankructwa gdy już będę na miejscu (3tyg) a po tym czasie muszę być w Polsce i nie uśmiecha mi się zakup biletu powrotnego za parę tysi.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Sty 2013 12:54 

niebieski
wojtano napisał(a):
Znalazł ktoś jakieś ubezpieczenie?
Nie obawiam się bankructwa przed wyjazdem stracę za wizę i dojazdy co i tak jest zbliżone do koszta samego biletu do Chin chargeback zwróci mi połowę wszystkich kosztów- warte ryzyka.
Obawiam się bankructwa gdy już będę na miejscu (3tyg) a po tym czasie muszę być w Polsce i nie uśmiecha mi się zakup biletu powrotnego za parę tysi.

Ja mam plan, żeby po ewentualnym bankructwie Alitalii wrócić koleją transsyberyjską :P

#18 PostWysłany: 04 Sty 2013 12:55 
Awatar użytkownika

niebieski
dzwoniłem do Allianz - ubezpieczenie obejmuje tylko wyloty organizowane przez biura podróży.

#19 PostWysłany: 07 Sty 2013 14:19 
Awatar użytkownika

I co znalazł ktoś jakieś ubezpieczenie? Szukam, Szukam i nic;/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości