Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 22 Maj 2023 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Co do ważenia podręcznego w LO to mi się to w ciągu kilku ostatnich tygodni zdarzyło dwa razy i jak raz miałam trochę za ciężką walizkę, to poprosili o nadanie do luku. Drugi raz ważyła 6kg i przepuścili.
 Profil Relacje PM off  

Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙 Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙
Tydzień na Rodos z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌴 All inclusive za 2346 PLN Tydzień na Rodos z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌴 All inclusive za 2346 PLN
#342 PostWysłany: 01 Cze 2023 19:15 

niebieski
p.wl napisał(a):
Kolega @Raffles już chyba po lotach, więc może potwierdzi, ale tak - QR ma interline agreement z LOTem.
Tak__że lecąc na jednym bilecie LO+QR możemy nadać bagaż do portu końcowego.
Na osobnych biletach LO / QR - także, ale to już zależy od chęci oraz umiejętności agenta check-in.

Niestety to nie ja tym lotem leciałem, a osoba która leciała się po prostu o to nie spytała, odebrała walizkę i nadała normalnie w WAW. Radą forumowiczów zarezerwowany został wcześniejszy dolot krajowy, na wypadek gdyby chęci i umiejętności przerastały agenta podczas check-in.

Agreement musi być skoro QR pozwala bukować takie loty, podobnie zresztą Emirates musi mieć umowę z LOTem, gdyż podobna sytuacja ma miejsce. Emirates różnie proponuje połączenia, czasem przez WAW dolotem LO, a czasem przez Niemcy z dolotem Lufthansą.
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 10 Lip 2023 22:42 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
rozważam lot całość LO:
sob AAA-WAW
nd WAW-XXX
sob XXX-WAW

odcinek AAA-WAW to krajówka, następnego dnia (przerwa w WAW ok 24h) jest lot międzynarodowy do XXX.
I teraz kilka pytań:
1. potrzebuję bagaż rejestrowany tylko na odcinek międzynarodowy - czy da się to w ogóle zrobić? kiedy? po odbyciu AAA-WAW?
2. czy jeśli kupię bagaż na całą podróż, a nie nadam go w AAA, to będzie jakiś problem w WAW?
3. czy jest różnica w cenie bagażu na całość trasy a na WAW-XXX-WAW? da się to jakoś sprawdzić?

#344 PostWysłany: 11 Lip 2023 07:45 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
@maxima zerknęłam na stronkę LOT i na przykładowych lotach do Tirany z Wrocławia (z przesiadką w Warszawie) oraz bezpośrednio z Warszawy w obu przypadkach różnica między taryfą Economy Saver, a Economy Standard wynosiła 175 zł za odcinek. Zatem w kwestii pytania nr 3 wychodzi, że nie ma różnicy w cenie bagażu przy locie z regionu, a locie z hubu. A przynajmniej tak wyszło na moim przykładzie :)
 Profil Relacje PM off
maxima uważa post za pomocny.

#345 PostWysłany: 11 Lip 2023 08:28 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@maxima

1. Tak, da się, ale nie ma to sensu - cenowo wyjdzie tak samo. Bagaż dodasz dzwoniąc na call center.
2. Nie, nie będzie żadnego problemu. Mogą nie chcieć nadawać do punktu pośredniego w podróży (rzucając kłody pod nogi pasażerom, którzy chcą sobie ostatni sektor odpuścić), ale akurat Ciebie to w tym konkretnym wypadku nie dotyczy. Możesz dodać bagaż na całą podróż i nadać go sobie w WAW. Jeżeli natomiast lecisz z regionu z przesiadką w WAW mniejszą niż 24h (np. 23:55), możesz zdecydować się na nadanie bagażu rejestrowanego w regionie (AAA) do portu docelowego (XXX), a do kabinówki czy jakiejś innej podręcznej torby zabrać sobie rzeczy na zmianę. Przy opuszczaniu lotniska odejdzie Ci konieczność podchodzenia do check-in'u, tachania walizki - po prostu luźno sobie opuszczasz WAW i wracasz następnego dnia do WAW.
3. Bywają różnice w cenie jeżeli np. chciałbyś nadać bagaż na krajówce (lub sektorze europejskim) a nie chciał na sektorze transkontynentalnym. Będzie taniej. Ale jeżeli masz już taki powiedzmy WAW-JFK, to cokolwiek byś tam nie nakombinował wcześniej (dajmy sobie trasę LCY-VNO-WAW-JFK), to te europejskie sektory nic nie wniosą w cenę. Jeżeli u Ciebie po prostu dochodzi krajówka, to nic się nie zmieni.
 Profil Relacje PM off
mikapi22 lubi ten post.
maxima uważa post za pomocny.

#346 PostWysłany: 16 Sie 2023 12:08 
Awatar użytkownika

Jak wygląda kontrola dodatkowego bagażu podręcznego typu torba/plecak o wymiarach 40x30x15cm? Chcę wziąć plecak o wymiarach trochę większych (46x30x21), ale że będzie prawie pusty w środku to spokojnie będzie go można do regulaminowych wymiarów "zmniejszyć". Czy będzie z tym jakiś problem?
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 16 Sie 2023 12:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W LO przymykają na to oko, musiałbyś mieć plecak zdecydowanie większy by się narazić na nieprzyjemności
dragonek uważa post za pomocny.

#348 PostWysłany: 19 Sie 2023 21:10 
Awatar użytkownika

Czy jeżeli zmuszą mnie do oddania bagażu podręcznego do luku to dostanę go z powrotem zaraz przy w wyjściu z samolotu, na porcie przesiadkowym czy dopiero na lotnisku docelowym (razem z rejestrowanym)? Lot WAW - LCG z przesiadką w Madrycie.
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 19 Sie 2023 21:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na lotnisku docelowym

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off
dragonek uważa post za pomocny.

#350 PostWysłany: 20 Paź 2023 21:35 

niebieski
dragonek napisał(a):
Jak wygląda kontrola dodatkowego bagażu podręcznego typu torba/plecak o wymiarach 40x30x15cm? Chcę wziąć plecak o wymiarach trochę większych (46x30x21), ale że będzie prawie pusty w środku to spokojnie będzie go można do regulaminowych wymiarów "zmniejszyć". Czy będzie z tym jakiś problem?

Moim zdaniem przejdziesz bez żadnego problemu.
Sam od wielu lat latam z kabinówką plus plecak ogio 15 (długości prawie jak kabinówka) i nigdy nikt nie sapał. Jak coś, to jest moje etui na laptopa ;).
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 13 Lis 2023 14:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Handling Lotowski to istna tragedia

20/10, leciałem z KRK do WAW, nadałem bagaż bo mi się nie chciało targać rzeczy plus miałem płyny większe niż 100ml.

Przylatujemy w Warszawie, klasyka LOTowska czyli informacja ze bagaż na taśmie będzie 30-40 minut po wylądowaniu (to jest hit) no i czekamy z bratem.

Wychodzą bagaże, i po 2 bagażu informacja ze last baggage. Więć już lekkim kur... idę do stanowiska Handlingu. Tam się dowiaduję, ze Last Bag nić nie znaczy, bo jeszcze mogą wyjść. Pytam się dlaczego tak? A no taki system. Dopiero jak zniknie informacja KRAKÓW to wtedy wrócić.

Po 10 minutach informacja została, zmieniania i już kolejny lot na tej taśmie

To wracam do handlingu i tłumaczę znowu typkowi, ze to mega sztuka zgubić bagaż na trasie KRK-WAW. No tak, no tak, to się zdarza, dostarczymy panu jutro. Nie ma żadne jutro, bo jutro lecę do Hanoi. A to nie ma problemu, dostarczymy panu w Hanoi. To mu wytłumaczyłem mu, ze rok temu jak zgubili mi bagaż w trasie KRK-WAW-SJJ, to dopiero po tygodniu odnaleziono.

Dzwonią do KRK, sprawdzają ze 13 bagażów nadawanych w KRK, 4 do WAW i cała 13 bagażów została załadowana w samolocie. Czyli gdzieś utknęło w WAWie.

Pracownik handlingu dzwoni na sortownie, tłumaczą mi, ze pan Czesio jest dziwny z bagażami. Pan Czesio odpowiada ze wszystkie sztuki nadał na taśmę. To pytamy go, czy 4 sztuki. A nie wiem, nie pamiętam ile było. Opowiada mi handlingowiec, ze Pan Czesio jest miewrawy i czasami nie lubi pracować (no to ku... wywalcie go).

Po 90 minutach po wylądowaniu, bagaż został dostarczony na taśmę, bo panu Czesia spadło gdzieś na bok.

LOT ogarnij się. To nie może być zachowanie linii narodowej w ich hubie.
 Profil Relacje PM off
21 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#352 PostWysłany: 14 Lis 2023 13:02 

HON fly4free
@Zeus: wszystko prawda, ale moja złota zasada (jako starego wyjadacza wszelakich kółek i składaków) mówi, jak lecisz skokami na różnych biletach i zmieniasz po drodze miejsca NIE NADAWAJ BAGAŻU bo z tego mogą być tylko problemy. No chyba, że ktoś z pistoletem cię do tego gdzieś zmusi ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#353 PostWysłany: 14 Lis 2023 13:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No niestety u mnie w bagazu były trunki pow. 100ml na prezenty w WAW ;/

Do tego nie wyobrażałem ze są zdolni zgubić bagaż na krajówce. Myślałem ze śp. Alitalia była do tego zdolna (przyleciał z FCO z ATH, z 0 cargo, bo zapomnieli doładować w FCO) ale jednak LOT wyprzedza powolutku Alitalie w absurdach
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 14 Lis 2023 14:11 

HON fly4free
Mi LO kiedyś totalnie rozwalił walizkę na krajówce KRK-WAW - następnego dnia leciałem na 3 tygodnie do Azji i musiałem w nerwach o 10 rano biegać do pierwszej lepszej galerii (tak, żeby zdążyć na lot popołudniowy) coś kupić. Za zakup oddalił, choć nie odbyło się bez długiej wymiany maili.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#355 PostWysłany: 14 Lis 2023 14:18 

srebrny
Zeus napisał(a):
LOT ogarnij się. To nie może być zachowanie linii narodowej w ich hubie.

Napisz complaint, przynajmniej zostanie ślad. Jak jeszcze N osób tak zrobi to może w końcu dobiorą się panu Czesławowi do d...
W przeciwnym wypadku nic się nie zmieni.
https://www.lot.com/pl/en/help-center/contact/forms
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#356 PostWysłany: 14 Lis 2023 14:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Complaint poszedl, wiec chyba zostal wydrukowany i do zniszczarki .
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.

#357 PostWysłany: 14 Lis 2023 14:22 

srebrny
To bardzo prawdopodobne w tego typu korpo. Miejmy nadzieję, że w końcu papier się skończy, niszczarka zatnie albo pani sekretarka pójdzie na zasłużony urlop.

P.S.
Oczywiście mam nadziejż, że nie liczysz na jakąkolwiek odpowiedź? ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#358 PostWysłany: 14 Lis 2023 14:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@opo przyzwyczaiłem się do ghosting po paru randkach z laskami :P
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#359 PostWysłany: 14 Lis 2023 14:41 

Loty: 372
Kilometry: 907 939
niebieski
Zeus napisał(a):
Complaint poszedl, wiec chyba zostal wydrukowany i do zniszczarki .
Ja dostałem za podobną historię ( tylko WAW GDN) 2000 mil
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#360 PostWysłany: 04 Gru 2023 22:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W tym przypadku niestety brak jest podstaw do przyznania odszkodowania finansowego. Biorąc jednak pod uwagę okoliczności sprawy, podjęliśmy indywidualną decyzję o przyznaniu 2 000 mil jako rekompensaty za niedogodności. Bonusowe mile zostaną dopisane do Pana konta w programie Miles & More.

2k mil piechotą nie chodzi :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości