Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 13 Sie 2024 15:21 

A co tu jest żartem? Szukam tu pomocy w sprawie. Nie wymaga to ujawniania treści pozwu. Żartem bardziej mogę nazwać Twoje stwierdzenia, jakoby linie lotnicze mogły dowolnie zmieniać zawartą umowę... ;)

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 13 Sie 2024 15:55, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
#22 PostWysłany: 13 Sie 2024 15:29 

srebrny
Jeśli się szuka pomocy, to odpowiada się na pytania tych, którzy chcą pomóc. Bo to oni wiedzą, co jest istotne.

No nic, baw się dalej w prawnika...
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Sie 2024 15:35 

W jaki sposób chcesz pomóc? Szukam podobnych spraw, aby w razie czego podnieść argumenty z linii orzeczniczej w replice na odpowiedź na pozew. Obok tych, które już mam z TSUE. Jeśli jakieś znasz, chętnie przygarnę :) Pozew jest, jak nazwa wskazuje, o nakazanie określonego działania - zmiany planu podróży na jedną z trzech wskazanych alternatyw, a ewentualnie na inną alternatywę w porozumieniu ze mną.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 13 Sie 2024 15:56, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 21 Sie 2024 13:07 

srebrny
sluchajcie, a co sie dzieje w praktyce w przypadku overbookingu/odwolaniu lotu w LOT ? czy jesli moj lot do Nowego Jorku zostanie odwolany/nie zostane wpuszczony na poklad to
co wtedy robi LOT ? czy jest mozliwosc zeby poleciec zamiast do Nowego Jorku do Los Angeles ? czy Lot koniecznie przeklada lot na Nowego Jorku na inny termin/innymi liniami ?
mial ktos kiedys taka sytuacje ?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 21 Sie 2024 13:13 
Awatar użytkownika

złoty
Mi na 2 tygodnie przed odlotem skasowali połączenie do LJU i zaproponowali lot dzień wcześniej. W zarządzaniu rezerwacją i w call center mogłem przesunąć termin lotu +/- 7 dni. Zmiana trasy nie wchodziła w grę, o zwrot nie pytałem. Nowy bilet bez dopłaty i w wyższej taryfie, tzn. dużo więcej mil dostałem. Wszystko odbyło się w tym miesiącu.

Jeśli Cie nie wpuszczą w przypadku overbookingu to zaoferują nocleg w hotelu z wyżywieniem i bezpłatnie zmienią rezerwację na najbliższe wolne połączenie do NYC.
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 21 Sie 2024 13:20 

srebrny
ok bezplatne zmienia polaczenie to spoko, ale jak to wyglada w praktyce ? czy zmienia lot na kolejny innego dnia LOT-em czy przerzucaja na inne loty innymi
liniami (pewnie star alliance w pierwszej kolejnosci).
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 21 Sie 2024 13:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
michcioj napisał(a):
sluchajcie, a co sie dzieje w praktyce w przypadku overbookingu/odwolaniu lotu w LOT ? czy jesli moj lot do Nowego Jorku zostanie odwolany/nie zostane wpuszczony na poklad to
co wtedy robi LOT ? czy jest mozliwosc zeby poleciec zamiast do Nowego Jorku do Los Angeles ? czy Lot koniecznie przeklada lot na Nowego Jorku na inny termin/innymi liniami ?
mial ktos kiedys taka sytuacje ?

Nie istnieje coś takiego jak możliwość polecenia do Los Angles zamiast do Nowego Jorku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 21 Sie 2024 13:24 
Awatar użytkownika

złoty
michcioj napisał(a):
ok bezplatne zmienia polaczenie to spoko, ale jak to wyglada w praktyce ? czy zmienia lot na kolejny innego dnia LOT-em czy przerzucaja na inne loty innymi
liniami (pewnie star alliance w pierwszej kolejnosci).

Lot nie ma takiej elastycznej polityki, kupiłeś lot do NYC to lecisz do NYC. Zmieniają tylko na swoje loty. Ale do NYC mogą Cie posłać przez RZE lub KRK (bo stamtąd latają bezpośrednio), wszystko zależy od dnia i wolnych miejsc.

Ostatnio edytowany przez bim-bam, 21 Sie 2024 13:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 21 Sie 2024 13:24 

srebrny
tak wlasnie myslalem, ze nie ma tak pieknie :-) mimo ze sa wolne miejsca.
dzieki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 21 Sie 2024 13:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeżeli do odwołania doszło w ostatniej chwili (bo przy overbookingu to oczywiste że w ostatniej chwili) to wówczas wchodzi w grę zmiana na inną linię z przesiadką tego samego dnia, o ile fizycznie będzie to jeszcze wykonalne.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#31 PostWysłany: 28 Wrz 2024 12:18 

Będę dawać znać, co się dzieje dalej ;)

Załączniki:
151005050007003_XIV_C_1554_24_20240919_id54348841_bh_doreczenie_pozwu_nowe_z_dnia_19_09_2024_r_.jpg
151005050007003_XIV_C_1554_24_20240919_id54348841_bh_doreczenie_pozwu_nowe_z_dnia_19_09_2024_r_.jpg [ 114.57 KiB | Obejrzany 1092 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Maciek737 uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 28 Wrz 2024 21:41 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Mam nadzieje, że Ci się uda.
Ja będę miał teraz nieco więcej czasu na walkę o zwrot środków za hotel po przebookowaniu na WAW-JFK-LAX trasę przez odwołanie WAW-ORD-LAX, które było i tak lotem zastępczym po odwołaniu WAW-LAX.
Po tym piekle jakie miałem, by w ogóle przebookować te bilety naprawdę boję się kupować bilety w LOT. Tym bardziej, że tego lata miałem epizod w LH i zero problemów.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 28 Wrz 2024 23:55 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
74 wątek w którym Rob pisze o swoim LAX
8 ludzi lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 14 Paź 2024 21:38 
Awatar użytkownika

Loty: 968
Kilometry: 2 123 334
HON fly4free
Podepnę się - 6 tygodni temu LOT skasował mi przelot ARN-WAW (usterka samolotu podczas startu). Zrobiłem claima i na następny dzień dostałem nr sprawy. Od tamtego czasu minęło 6 tygodni i nic...
Każą się kontaktować tylko przez formularz, no ale nikt nie odpowiada. Należy mi się 5x 250 euro, więc sporo kasy.

Czy ktoś miał ostatnio szybsze odpowiedzi w sprawie reklamacji?

#35 PostWysłany: 14 Paź 2024 21:43 

HON fly4free
Ja miałem po ok. 30 dniach plus minus. Reklamacja z końca sierpnia.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#36 PostWysłany: 18 Paź 2024 18:20 

Przeczytałem case @MateuszN, z czego wnoszę, że jestem raczej na straconej pozycji - ale jednak opiszę for the record.

LOT (na tydzień wcześniej) zmienił mi godzinę wylotu WAW-POZ o 35 minut (wcześniej), co troszkę deranżuje mi plan dnia (konieczność skrócenia ważnego, a umówionego wcześniej spotkania). Wystąpiłem o przełożenie lotu na jakiś inny, o wiele późniejszy termin - pani Krystyna odpisała mi, że 35 minut nie kwalifikuje do nieodpłatnej zmiany rezerwacji (przy niskiej taryfie). Czy pani Krystyna posługuje się własnym widzimisie, jakimiś wewnętrznymi rozporządzeniami LOTowskimi, czy jest to gdzieś wyżej (WE261/04?) zapisane?

No a pytania szto tieper diełtat' nie zadam, bo przecież nie będę się sądzić o niecałe 200 złotych.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 18 Paź 2024 18:55 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ja bym próbował dzwonić kilka razy. Jeśli pozostałe osoby też nie pozwolą na zmianę to niestety. Jednak myślałem, że przy takiej zmianie da radę przełożyć na kolejny lot
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 18 Paź 2024 19:50 

niebieski
LOT wprowadził politykę, że zaproponuje bezpłatnie nowy termin lotu jeśli zmiana rozkładowa wynosi m.in. 5h. Odwołują się do regulacji unijnych.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 18 Paź 2024 19:57 

HON fly4free
Tyle że te regulacje unijne w tym zakresie nijak się mają do uzgodnionych warunków umowy przewozu, których bez wątpienia istotnym elementem jest też umówiony czas przewozu (rozkład). W większości przypadków kosmetyczne korekty nie mają oczywiście dla paxa znaczenia, ale no właśnie ... w specyficznych okolicznościach mogą mieć duże, zwłaszcza jak dochodzi do przyspieszenia krótkiego rejsu krajowego. "Wymagana" 5-godzinna różnica jest już w ogóle gigantyczna.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 18 Paź 2024 20:02 

niebieski
Kiedyś otrzymałem taką odpowiedź od konsultanta. Poszukałem po "internetach" i znalazłem rekomendacje dotyczące zmiany lotu przy zmianie rozkładowej m.in. 5h. Troche to podobne np. do polityki FR, że jeśli lot jest opóźniony o m.in. 5h to możesz dostać pełen zwrot.
To nie są sztywne przepisy, ale rekomendacje UE.

Myślę, że nawiązują do tego zapisu:
"Prawo do zwrotu kosztu biletu bądź zaoferowanie innego połączenia z punktem docelowym, jeżeli opóźnienie wyniesie ponad 5 godzin."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości