Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przy przesiadce na lotnisku trzeba przejść zarówno kontrolę paszportową, jak i bezpieczeństwa - co trwa, warto zarezerwować sobie odpowiednią zakładkę czasową!

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 313 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 01 Lut 2024 03:24 

Mobilek napisał(a):
U mnie spisał się świetnie dmuchany materac z Decathlona, taki turystyczny. Niestety nie licz na coś wygodniejszego niż podłoga bo o tej porze będzie już wszystko pozajmowane. Pamiętaj aby zostać na przylotach tj. w części do „punktu dla osób niepełnosprawnych” bo reszta jest zamykana na noc i Cię obudzą i grzecznie wyproszą. Odloty otwarli chyba o 3, kontrola o 3:30.

Czyli można zostać w tej części przed kontrolą dokumentów?
Mówisz o tym punkcie przed schodami, przed kontrolą?
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#282 PostWysłany: 01 Lut 2024 11:58 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
Nie. Musisz wyjść na landside i tam szukać miejsca do spania.

#283 PostWysłany: 11 Lut 2024 22:38 

Hej,
W środe 14.02 mam wylot z Katowic o 5:55 z lądowaniem o 7:30 w Londynie. Następny lot na Lanzarote mam o 12:10. Oba loty są Ryanair. Mam też jedn bagaż rejestrowany . Czy te 4:30h będzie wystarczające na odebranie i nadanie bagazu?
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 11 Lut 2024 22:49 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Jeśli nie będzie opóźnienia to jest wystarczający czas żeby się nie stresować i wszystko załatwić bez pośpiechu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#285 PostWysłany: 11 Lut 2024 23:26 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Michał Pieknik napisał(a):
Hej,
W środe 14.02 mam wylot z Katowic o 5:55 z lądowaniem o 7:30 w Londynie. Następny lot na Lanzarote mam o 12:10. Oba loty są Ryanair. Mam też jedn bagaż rejestrowany . Czy te 4:30h będzie wystarczające na odebranie i nadanie bagazu?

A przeczytales conajmiej 2-5 stron na tym forum że zadajesz takie pytanie ?
Będziecie pytać o każdą godzinę lądowania i wylotu osobno na forum - by smumać że 4h jest ok, jak samolot nie będzie opóźniony ?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#286 PostWysłany: 20 Lut 2024 18:59 

Witam, jestem świeżo po rejestracji i to mój pierwszy post więc proszę bez bulwersów.
Oczywiście żeby nie było - przeczytałem większość tego wątku więc mniej więcej mam pojęcie o wszystkich detalach. Oczywiście chodzi mi o przesiadkę. Zakładam że nie ma jednej odpowiedzi o dobre czasy na przesiadkę bo wszystko zależy od każdorazowych okoliczności.
Jednak po przewertowaniu wszystkich opinii raczej zakładam, że moje wcześniejsze pozytywne oczekiwania że 2h 20min na przesiadkę lecąc z PL na Kanary na początku majówki z bagażami rejestrowanymi, czyli odbiór, kontrola paszportowa, potem powtórne nadanie, odprawa i kontrola bezpieczeństwa to będzie sporo czasu całkowicie nijak mają się do rzeczywistości i na tym lotnisku lepiej nie ryzykować.
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 20 Lut 2024 19:06 

Loty: 302
Kilometry: 529 820
złoty
Ja z bagażem podręcznym bym nie ryzykowal 2 godz. przesiadki a tym bardziej z rejestrowanym .
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 20 Lut 2024 22:50 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
@szwagier79 bagaz rejestrowany zostaw w domu i lec z podrecznym, wykup fast track na przylocie i wylocie i jest to do zrobienia, zakladajac oczywiscie ze pierwszy samolot bedzie w miare o czasie.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 20 Lut 2024 22:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

2h20m nawet z podręcznym może być cięzko, co dopiero z rejestrowanym. Kup ewentualnie 2 podręczne i będzie ok
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#290 PostWysłany: 21 Lut 2024 17:52 

Lecę z moją panią i kosmetyki, odżywki szampony etc... wszystko w płynie i butelkach, poza tym jakieś prezenty, lokalne alkohole, wina, etc... pewnie będą na powrocie więc raczej muszę mieć rejestrowany. Popatrzę jeszcze na inne loty z dłuższą przesiadką na Fuertę ale z Wrocka przez Stansted idealne bo mieszkamy pod Wrocławiem.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 21 Lut 2024 17:57 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Wpadnij kiedyś ze swoją panią na wrocławskie spotkanie forumowe. Dostaniecie zupełnie gratis szkolenie z pakowania w podręczny. Absolutnie bez zgryźliwości - to jest tylko kwestia przestawienia się na pewien inny sposób podejścia do pakowania. Jeśli raz się uda to potem wszystkie następne wycieczki będą tańsze i wygodniejsze.
A żeby trochę przynajmniej trzymać się tematu - możesz kupić sobie ten lot z taką przesiadką jak planujesz ale dodatkowo do tego dokupić jakiś późniejszy lot do innego miasta w Polsce jako rodzaj ubezpieczenia na wypadek porażki.

EDIT: Sorry ale już się pogubiłem - to ma być lot na Fuertę czy do Polski? bo jak napisałeś o winie w bagażu to już zwątpiłem.

Ostatnio edytowany przez xyrxis, 21 Lut 2024 18:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#292 PostWysłany: 21 Lut 2024 18:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kosmetyki kupicie na miejscu
Alkohole można kupić na bezcłowe lub spakować 100ml butelki z PL
Wina? Drzewo do lasu będziecie brać?

To może lepiej z Berlina/Drezna polecicie do Fuerty
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 21 Lut 2024 18:32 

xyrxis napisał(a):
Wpadnij kiedyś ze swoją panią na wrocławskie spotkanie forumowe. Dostaniecie zupełnie gratis szkolenie z pakowania w podręczny. Absolutnie bez zgryźliwości - to jest tylko kwestia przestawienia się na pewien inny sposób podejścia do pakowania. Jeśli raz się uda to potem wszystkie następne wycieczki będą tańsze i wygodniejsze.
A żeby trochę przynajmniej trzymać się tematu - możesz kupić sobie ten lot z taką przesiadką jak planujesz ale dodatkowo do tego dokupić jakiś późniejszy lot do innego miasta w Polsce jako rodzaj ubezpieczenia na wypadek porażki.

EDIT: Sorry ale już się pogubiłem - to ma być lot na Fuertę czy do Polski? bo jak napisałeś o winie w bagażu to już zwątpiłem.

Z tym szkoleniem to dobry pomysł, lecimy, a raczej chcemy lecieć na Fuertę i z powrotem, przy powrocie to jakoś sobię poradzę jakby nie pykło bo wtedy jest nawet dłuższa przesiadka 2h 35min, ale w pierwszą stronę to szkoda już na początku mieć obsuwę w wakacjach ledwo tygodniowych.
Ja zawsze lokalne alko przywożę, bezcłówki omijam bo tam nie ma prawie nigdy nic czego bym w PL nie kupił, a ceny jak ceny - jak nie mam kasy to nie piję alkoholu. Poza tym znam swoją panią - buty z 3 pary, sukienki, kosmetyków tyle że sama kosmetyczka z 4 kilo waży, już to przerabiałem nie raz i rejstrowany zawsze biorę - ostatnio połowę ciuchów wywaliłem tyle prezentów alko lokalnego czy jakichś pamiątek mieliśmy.
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 21 Lut 2024 19:20 

niebieski
"kosmetyczka z 4 kilo " , na tydzień :roll:
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 09 Mar 2024 09:44 

Witam. Czytam forum i potrzebuję Waszego wsparcia. Wrzuciłem dwie bliskie mi osoby chyba na pożarcie.
Już wyjaśniam, loty są dzisiaj ;)
Dwa loty Ryanair.
1 - przylot z Santiago na Stansted godz 15;55.
2 - odlot do Katowic godz; 17:15
jak mogę im pomóc, ( gdzie wysiadają, gdzie maja iść ), jak zdalnie pokierować - może uda się zdążyć na lot.
Z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 09 Mar 2024 09:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Primo gratulacje, bo jak osoby nie kumate może być ciężko
Secundo mają paszporty?
Trito kup I'm fast tracka do kontroli bezpieczeństwa
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#297 PostWysłany: 09 Mar 2024 09:57 

Rozumiem, że bez bagażu nadawanego.
Szansa jest. Żona we wtorek w tych samych godzinach po 45-ciu minutach bez żadnego pośpiechu była na odlotach.
1. Ryanair robi niespodzianki i wypuszcza rękawem.
2. Jak najszybciej wyjść z samolotu. Można sie przesiąść pod koniec lotu bliżej wyjścia. (o ile są miejsca)
3. Później bieg do odprawy paszportowej. Jeżeli jest kolejka można prosić o przepuszczenie.
4. Bieg do security czyli po wyjściu z przylotów szybko na drugi koniec hali. Na wprost jest security.
5. Przed wylotem kupić fast track na security, bo tu są zawsze kolejki i tu spędzi się najwięcej czasu.
6. Nie robić zakupów w wolnocłówce i szybko do gate.
7. Patrząc skąd lecą te osoby, to chyba już sobie załatwiły udany transfer.
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

#298 PostWysłany: 09 Mar 2024 10:23 

-- 09 Mar 2024 10:05 --

Zeus napisał(a):
Secundo mają paszporty?

Tak mają paszporty i bagaż tylko podręczny

-- 09 Mar 2024 10:08 --

robertrze napisał(a):
Szansa jest. Żona we wtorek w tych samych godzinach po 45-ciu minutach bez żadnego pośpiechu była na odlotach.
2. Jak najszybciej wyjść z samolotu. Można sie przesiąść pod koniec lotu bliżej wyjścia. (o ile są miejsca)
3. Później bieg do odprawy paszportowej. Jeżeli jest kolejka można prosić o przepuszczenie.
4. Bieg do security czyli po wyjściu z przylotów szybko na drugi koniec hali. Na wprost jest security.
5. Przed wylotem kupić fast track na security, bo tu są zawsze kolejki i tu spędzi się najwięcej czasu.

Jest szansa że ktoś tam jeszcze będzie czuwał nad ich przesiadką ;)
Gdzie kupić i jak - fast track - mając juz bilet i odprawę mogę na stronie przewoźnika dokupić ?

-- 09 Mar 2024 10:23 --

matire72 napisał(a):
-- 09 Mar 2024 10:05 --

Zeus napisał(a):
Secundo mają paszporty?

Tak mają paszporty i bagaż tylko podręczny

-- 09 Mar 2024 10:08 --

robertrze napisał(a):

Jest szansa że ktoś tam jeszcze będzie czuwał nad ich przesiadką ;)
Gdzie kupić i jak - fast track - mając juz bilet i odprawę mogę na stronie przewoźnika dokupić ?

Dokupiony Fast
Dziękuje za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 09 Mar 2024 22:37 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
@matire72 no i co? udalo sie?
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 20 Maj 2024 07:44 

Cześć. Mam nurtujące mnie pytanie, bo nigdy nie zdarzyło mi się lecieć przez Stansted, jako port przesiadkowy między krajami Schengen.

Otóż: we wrześniu lecę na trasie:
5:45 Katowice - 7:05 Stansted
8:45 Stansred - 11:55 Santiago

Mam więc 1:45 na przesiadkę na tym sporym lotnisku. W skrócie - czy to wystarczający czas czy może lepiej skorzystać z fast track? I jak wygląda sytuacja w takich lotach - będę przechodził odprawę paszportową tylko w Katowicach i po przylocie do Santiago, a w Stansted będę przebywał w strefie lotów czy może muszę przejść cztery kontrole (KTW przy wylocie, STN po przylocie i przed wylotem, SCQ po przylocie)?

Z góry dzięki za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 313 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość