Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przy przesiadce na lotnisku trzeba przejść zarówno kontrolę paszportową, jak i bezpieczeństwa - co trwa, warto zarezerwować sobie odpowiednią zakładkę czasową!

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 313 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 16 Mar 2023 12:54 

Artur147 napisał(a):
Szanowny Panie
Po pierwsze, proszę się absolutnie nie obawiać. 2 godz. i 40 min to bardzo dużo na przesiadkę. Ja miałem 1 godz. i 35 min bo Ryanair zmienił w ostatniej chwili godz. odlotu. W trakcie podróży do Londynu okazało się że pilot musiał odejść na drugi krąg przez co czas na przesiadkę skrócił nam się się do ok godziny. Podróż z bramki przylotu do terminala kolejką - a więc przydarzyły nam się wszystkie (no prawie wszystkie) nieszczęścia opisywane na tym forum. Do tego podróżowaliśmy z dziećmi 11 i 14 lat (to akurat dobrze bo poszliśmy do osobnej kolejki przy odprawie paszportowej - tej dla rodzin z dziećmi - przed nami była tylko jedna rodzina). Zdążyliśmy Przy bramce odlotu byliśmy 20 min przed odlotem - pierwsi pasażerowie z opcją "priority" dopiero wsiadali do samolotu. Przyznam jednak że sporą część drogi biegliśmy i nie mieliśmy bagażu rejestrowanego.
Co do Pana pytań:
- jak wysiądzie Pan z samolotu to wytyczą panu trasę albo do holu albo do kolejki w taki sposób, że dotrze Pan do border control gdzie sprawdzają paszporty. Inaczej się nie da.
1. Dotykamy też palcem - NIE kładzie się tylko paszport na czytniku i patrzy w kamerę
2. Przykładamy kod kreskowy z wydrukowanego biletu lub aplikacji? - TAK inaczej nie wejdzie Pan do strefy odprawy bezpieczeństwa (security controls). Podczas odprawy bezpieczeństwa kurtka pasek i bagaż idzie do jednego plastikowego pojemnika do drugiego duża elektronika laptop telefon - ładowarek nie trzeba wyjmować. Wszystkie płyny trzeba włożyć do woreczków foliowych które są wyłożone na stołach. Butelki nie mogą być większe niż 100 ml inaczej każą wyrzucić.
3. Gdzie sprawdzane są paszporty na planie michzaka nie widzę? - Typowa odprawa paszportowa jest tylko dla przylatujących do Anglii. Podczas wylotu nie ma. Nie mniej przy bramce zanim wpuszczą Pana do samolotu poproszą o bilet oraz paszport.
4. Gates 29-39&40-50 - Kolega to świetnie opisał wyżej w zależności z której bramki jest Pana odlot idzie Pan w lewo, w prawo lub do kolejki - znaki Pana zaprowadzą.
Co do ograniczeń czasowych pobytu na lotnisku - nie istotne bo zdąży Pan na 100%
Fast track - osobne wejście oznaczone różową tablicą zarówno przy kontroli granicznej jak i przy odprawie bezpieczeństwa 7 £ za każdą osobę (osobno płatne przy border control i osobno przy security control). Moim zdaniem nie ma sensy by Pan kupował. Ma Pan dużo czasu zwłaszcza że leci Pan tylko z bagażem podręcznym.
Miłej podróży :)

Chciałbym tylko napisać, że jest to bardzo pomocne i dziękuję za ten i inne posty. :) Sam lecę w sobotę przez Stansted do Lizbony i uświadomiłem sobie, że będę poza Schongen i jak mam 2h na przesiadkę to jest to niebezpiecznie mało. Trochę się obawiam i stresuję, bo żyłem w przeświadczeniu, że będzie jak na łączonym locie Vancouver->Frankfurt->Kraków gdzie po pokonaniu granicy UE, nie musiałem ponownie przechodzić kontroli bezpieczeństwa, tylko udać się do bramki do samolotu do Krakowa.

Rozumiem, że tutaj tak nie jest i nie dość, że po wylądowaniu w Londynie, muszę pokonać granicę UK, to następnie przejść security control. Mam swoje lata, latam rzadko, więc jeśli macie jeszcze jakieś wskazówki to chętnie przeczytam. Dzięki za wszystkie posty :)
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#262 PostWysłany: 16 Mar 2023 16:07 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nic się nie zmieniło na tym schemacie, ciągle tak samo wygląda ;)
viewtopic.php?p=751473#p751473
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 20 Mar 2023 14:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety musiałam nocować na STN, ogólnie dramat, ludzie łapią możliwość siedzenia/leżenia gdzie się da, ławki to luksus ;-) Dobry patent ktoś miał z folią termiczną do leżenia,.
Nie polecam stolików z burger kinga - na pierwszy rzut fajnie, bo można się oprzeć ale koło 1:30 powiedzieli, że zamykają i zagrodzili.
W pokoju modlitw ostre światło i kupa ludzi.
To fota zrobiona już po otwarciu security.
W strefie airside kolejne osoby zajmowały wolne ławki ;-) sporo takich z miejscami leżącymi.Potem w miarę jak przybywało ludzi po odprawach, nie było gdzie siedzieć...
Nie polecam.

Załączniki:
stn1.jpg
stn1.jpg [ 202.26 KiB | Obejrzany 2339 razy ]
correos lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#264 PostWysłany: 27 Mar 2023 13:58 

złoty
Jutro będę 6.5h w Stansted, polecacie coś porobić w okolicy? Jest coś do oglądania albo jakaś dobra knajpka ze śniadaniami?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 27 Mar 2023 16:22 
Awatar użytkownika

niebieski
@jaras724 mój mąż to próbował przerobić i jakoś stwierdził, że nie warto. Na to samo wyjdzie zjeść na lotnisku niestety. Jedzie się dość długo, wraca również, sama miejscowość nic specjalnego.
ps. Wetherspoon na airside ma np. eggs benedicts.
jaras724 uważa post za pomocny.

#266 PostWysłany: 27 Mar 2023 16:29 
Awatar użytkownika

złoty
Cambridge jest jakieś 30 min pociągiem od STN...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#267 PostWysłany: 28 Mar 2023 14:11 

złoty
@Akna dzięki za polecajkę, było bardzo dobre ;)

Załączniki:
2BA227C6-8D3D-45B7-A18A-3CB2C55B0A24.jpeg
2BA227C6-8D3D-45B7-A18A-3CB2C55B0A24.jpeg [ 465.33 KiB | Obejrzany 2189 razy ]

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.

#268 PostWysłany: 28 Mar 2023 14:35 
Awatar użytkownika

platynowy
abelincoln napisał(a):
Cambridge jest jakieś 30 min pociągiem od STN...

Najszybszy pociag 29 minut i £16.90 bilet powrotny kupowany na miejscu.
Jak jest ladna pogoda i komus na prawde sie nie chce siedziec tam wiele godzin to tu jest chyba najblizszy pub (30 min piechota), w lecie ma nawet ogrodek piwny 8-) :
https://www.google.com/maps/@51.8680714 ... 384!8i8192

Minutke z tamtad Fish & Chips (choc zakladam ze w Pubie tez sie kupi):
https://www.google.com/maps/@51.8677015 ... 384!8i8192
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 28 Kwi 2023 13:21 

Witam wszystkich ! Mam pytanie ! Gdyż lecę 3.05.2023 do Hiszpani ! Mam jednak przesiadkę z Polski w Londynie (Stansted) 2 godzinki ! I chciałem właśnie zapytać czy potrzebuje paszport ? Gdzieś wyczytałem że nie jest konieczny paszport , ktoś inny mówi że jednak tak ! Wiec wole zapytać tutaj !
Miłego dnia !
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 28 Kwi 2023 13:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Primo
Załącznik:
serio..JPG
serio..JPG [ 38.18 KiB | Obejrzany 2136 razy ]

Secundo
https://www.gov.pl/web/wielkabrytania/i ... rozujacych
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#271 PostWysłany: 03 Maj 2023 16:14 

Jako że posiłkowałem się tym wątkiem planując przesiadkę, to opiszę moje doświadczenia.
Dla naszej 5 os rodziny zarezerwowałem loty Ryanair'em z Funchal do Modlina z przesiadką na Stansted. Niestety w wyniku mojego niedopatrzenia mielismy tylko 1:30h na przesiadkę. Wykupiłem bagaż rejestrowany, który był głównym problemem w tej rezerwacji. Lecąc do Funchal użyliśmy go (spokojna przesiadka 2:30h w Dubline), natomiast na powrót dokupiłem dla mnie pierwszeństwo wejścia z dodatkowym bagażem podręcznym 10kg i zrezygnowaliśmy z rejestrowanego, bo nie byłoby szans zdążyć. Jakoś się upchaliśmy w podręczne i ten dodatkowy, choć mam wrażenie że puszczali nas głównie dlatego że widzieli rodzinę z dziećmi, bo nasze bagaże nie wyglądały jakby miały się zmieścić do testowych skrzynek Ryana ;-) Z obserwacji, w Funchal kilka osób wyciągnęli z kolejki i musieli dopłacać za zbyt duży podręczny, natomiast na Stansted nikt na nic nie patrzył. Szczęśliwie również nie wzięli nam tego dodatkowego do luku bagażowego, co się ponoć zdarza.
Co do samej przesiadki na Stansted. Pierwotnie miało być 1:30h, natomiast ku naszemu przerażeniu, z Funchal wylecieliśmy z opóźnieniem 50 min. Na szczęście wiatry sprzyjały i lot był krótszy od planowanego o 20 min. Koniec końców wysiadając z samolotu mieliśmy 55 min do kolejnego lotu. Najpierw był bieg rodzinny do kontroli paszportów, to było jakieś 7 min. Tamże pomógł nam wcześniej wykupiony fast track i ominięcie kolejki która wyglądała na 10-20 min. Potem bieg do security - jakieś 3-5 min. Tu wielka ulga, ponieważ security fast track zamykany jest o 20:00, a my byliśmy o 19:59! Pani uspokoiła nas, spoconych ;) że teraz już zdążymy. W ten sposób ominęliśmy kolejną kolejkę na oko na 15-25 min. I tutaj pojawił się zonk, jedna nasza torba poszła na dokładną kontrolę, która trwała chyba 10 min. Poszło o magiczną kulkę z brokatem i rybkami w jakimś płynie, którą zażyczył sobie na pamiątkę nasz syn. Schowana była głęboko w hiper dokładnie spakowanej torbie, i jak się okazało szukali tego właśnie płynu, widocznie wyszło przy RTG czy innym badaniu :-) Kulka powędrowała pod kolejne maszyny do sprawdzania, a czas leciał. Przez tą historię mieliśmy dalszy bieg, tym razem 7 min do gate 52 (nie trzeba było jechać kolejką, za to był na samym końcu). Wpadliśmy na sam koniec długaśnej kolejki do samolotu.... i tak staliśmy kolejne 15 min. Aha, na security mieliśmy wykupiony fast track plus, czyli można było ominąć większość sklepów. Polega to na przejściu przez automatycznie otwierane drzwi, które działają na chyba skanowanie kodu. Nie wiem dokładnie, bo tam byliśmy po 20 i drzwi nie chciały się otworzyć, natomiast przechodził akurat ktoś z obsługi i nam otworzył.
Generalnie trochę farta mieliśmy, ale też fast tracki robią robotę. W tej sytuacji lot do Modlina to był czysty relaks ;-)
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#272 PostWysłany: 22 Maj 2023 19:05 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Weekendowe doświadczenia z STN

SOBOTA
Planowy przylot o 12:40, wylądował o 12:27. Wysiadka o 12:35 przy ostatnim gejcie w Terminalu A (to ten skrajny po prawej stronie z gatami 40-59)
Załącznik:
IMG_20230520_133527.jpg
IMG_20230520_133527.jpg [ 121.64 KiB | Obejrzany 1836 razy ]

Bardzo szybki marsz długimi korytarzami, z przerwą na toaletę i slalom między innymi pasażerami. Przed paszportami (bramki biometryczne) byłem o 12:46
Załącznik:
IMG_20230520_134624.jpg
IMG_20230520_134624.jpg [ 189.41 KiB | Obejrzany 1836 razy ]

Kolejka duża, ale panie sprawnie wyznaczały stanowiska kontroli kolejnym podróżnym. Po bramkach szybko przez karuzele i o 12:57 przed głównym wejściem spotkałem się z kolegą. Czyli od wyjścia z samolotu do wyjścia lotniska 23 minuty.
Załącznik:
IMG_20230520_125716.jpg
IMG_20230520_125716.jpg [ 100.95 KiB | Obejrzany 1836 razy ]

Sprzed lotniska poszliśmy na stanowiska autobusowe na dole i National Express -em na Liverpool Street Station byliśmy o 14:36.

NIEDZIELA
Powrót na STN pociągiem Stansted Express. Mój lot miał zamknięcie bramek o 18:30. Pociąg jechał punktualnie, odjazd był o 16:10, a na peronie lotniska byliśmy o 16:58. Szliśmy wolno dając się wyprzedzić przez innych pasażerów pociągu. Dopiero na górze przed wejściem do strefy security trochę się spiąłem na widok tłumów i wtedy zagęściliśmy ruchy. Przed skanerami kart pokładowych byliśmy o 17:08
Załącznik:
IMG_20230521_170816.jpg
IMG_20230521_170816.jpg [ 184.41 KiB | Obejrzany 1836 razy ]

Ludzi masa, ale obsługa sprawna i po kontroli byliśmy o 17:27. Mój lot jeszcze nie miał wyznaczonego gejta, więc szliśmy na wolniejszych obrotach.

Zaraz po wejściu w strefę sklepów, po lewej stronie są toalety oraz Fast Track PLUS. Na mapie to numerek jeden.
Załącznik:
IMG_20230521_172928.jpg
IMG_20230521_172928.jpg [ 99.63 KiB | Obejrzany 1836 razy ]

Załącznik:
IMG_20230521_173001.jpg
IMG_20230521_173001.jpg [ 48.22 KiB | Obejrzany 1836 razy ]

Mieliśmy szczęście, że jakiś pracownik nim przechodził i drzwi jeszcze nie zdążyły się zamknąć. W ostatniej chwili przed zamknięciem drzwi udało nam się przejść i znaleźliśmy się w tej krótszej kiszce z toaletami nr 40. Zaraz po wejściu do dużej sali z siedzeniami i sklepami trzeba skręcić w lewo, żeby dojść do początków trzech terminali A, B, C.
W tej gigantycznej poczekalni z siedzeniami byliśmy o 17:31
Załącznik:
IMG_20230521_173138.jpg
IMG_20230521_173138.jpg [ 205.38 KiB | Obejrzany 1836 razy ]

Mój lot ogłosili o 18:10. Gate numer 40 na początku terminalu A. O 18:18 napełnialiśmy jeszcze butelki wodą pitną z kranu przy toaletach nr 22 z mapki powyżej. Zaraz potem szybkim marszem udaliśmy się pod moja bramkę. Znowu szliśmy szybkim krokiem długimi korytarzami z masa ludzi. Pod gatem nr 40 byliśmy o 18:25, boarding jeszcze się nie zaczął.

W sumie można liczyć, że od wyjścia z pociągu do stawienia się przed bramką minęło 42 minuty.

Do samolotu wchodziłem jako jeden z ostatnich i miejsce zająłem o 18:43. Za mną jeszcze parę osób weszło w ciągu 5 minut, więc można przyjąć, że bramkę zamknęli o 18:45. Planowany wylot był o 19:00

MAPA LOTNISKA
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#273 PostWysłany: 17 Sty 2024 08:27 

Dzień dobry, mam lot z przesiadką Modlin-Londyn stansted a potem kolejny lot za dwie godziny. Super dawno nie latałam ryanairem, a z przesiadką to leciałam w ogóle tylko raz w życiu i to łączonym lotem lufthansy, stąd moje pytania i prośba o pomoc:
-czy te dwie godziny to jest dobry czas?
-jak teraz lata Ryanair, są duże opóźnienia?
- oraz czy ktoś ma nowe informacje co do tej karty pokładowej po którą trzeba stać w check-in?
Będę wdzięczna, bo nie wiem czy nie jest to bardzo optymistyczne połączenie które wybrałam:)
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 17 Sty 2024 08:34 
Awatar użytkownika

srebrny
kolargol napisał(a):
czy te dwie godziny to jest dobry czas?

Tak, jeśli nie będzie opóźnienia.

kolargol napisał(a):
jak teraz lata Ryanair, są duże opóźnienia?

Raz są, raz nie ma.

kolargol napisał(a):
czy ktoś ma nowe informacje co do tej karty pokładowej po którą trzeba stać w check-in?

Nie trzeba stać po kartę pokładową w check-in'ie.
Zeus lubi ten post.

#275 PostWysłany: 17 Sty 2024 08:38 

Dziękuję, w zasadzie tego ostatniego najbardziej się bałam, bo obce lotnisko, paszport i jeszcze doszło by to to już mission impossible
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 17 Sty 2024 11:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Po kartę pokładową nie trzeba stać do check-in oczywiście pod warunkiem, że odprawa online zostanie wykonana nie później niż 2 godziny przed rozkładowa godziną odlotu.
Zeus lubi ten post.

#277 PostWysłany: 17 Sty 2024 11:09 

No tak, ja mam na myśli sytuacje z początku grudnia 23 o której czytałam, że pasażerka nie wykupiła miejsca i przy odprawie online nie dostała mobilnej karty, tylko informację że musi iść do kolejki check in lub zapałacie 20 funtów za mobilną kartę. Ryanair nie skomentował czy planują wprowadzić taką opłatę, na pewno nie zaprzeczył. Dlatego pytam jak teraz jest:)
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 17 Sty 2024 14:16 
Awatar użytkownika

złoty
A i przeczytaj https://www.fly4free.pl/forum/londyn-stansted-przesiadka,1273,80059&start=260 żeby potem sie nie stresować - fastracki na wypadek lekkich spóźnień i takie tam.
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 18 Sty 2024 01:11 
Awatar użytkownika

niebieski
2 godziny teraz w zimą? Może być ryzykowne, na szczęście na STN testują nowe skanery- hint idź do lewej części bramek security.

#280 PostWysłany: 18 Sty 2024 07:49 
Awatar użytkownika

Loty: 557
Kilometry: 925 484
niebieski
Dzisiaj rano kolejek nie ma i idzie to bardzo sprawnie. Od stacji autobusowej pod terminalem dojście do Duty Free zajęło mniej niż kwadrans. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że to czwartek.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 313 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość