Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dla potomnych ;-) - WIKI by Kara

Za zintegrowany transport w Londynie odpowiada instytucja Transport for London (TfL), na której stronie internetowej (https://tfl.gov.uk) można znaleźć następujące informacje:
1) interaktywny rozkład jazdy - https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/
2) ceny przejazdów - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares i https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... s-and-tram
3) cena pojedynczego przejazdu - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... are-finder
4) karta Oyster (elektroniczna portmonetka, umożliwiająca także zapisanie biletu okresowego, np. tygodniowego, miesięcznego lub rocznego) - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/oyster
5) używanie zbliżeniowych kart płatniczych zamiast Oyster (sugerowana rejestracja na stronie TfL) - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless
6) mapy - https://tfl.gov.uk/maps/
7) informacje o ewentualnych opóźnieniach lub zamknięciach - https://tfl.gov.uk/tube-dlr-overground/status/

Dzień pracy/ doba dla TfL zaczyna się od 4:30 i kończy o 4:29 dnia następnego. Przejazdy rozpoczynające się w godzinach szczytu (peak) są droższe od tych poza takimi godzinami (off-peak).

Użycie karty Oyster lub zbliżeniowej karty płatniczej zawsze będzie tańsze od kupna papierowego biletu (pojedynczego lub dziennego) na tę samą trasę w każdej taryfie.

Kartą Oyster lub zbliżeniową kartą płatniczą można zapłacić w systemie Pay As You Go (PAYG) za przejazdy m.in.:
- metrem,
- autobusem,
- pociągiem,
- DLR (lekką kolejką),
- Overground (koleją miejską),
- tramwajem.

Na te same środki transportu można też wykupić bilety papierowe:
- jednoprzejazdowy (cash single),
- dzienny (daily travel card), ważny od momentu skasowania do 4:29 następnego dnia; istnieje specjalna wersja grupowa dla 10 lub więcej osób.

Przejazd może odbywać się w obrębie 1 lub więcej z 9 stref. Oprócz autobusów - które mają stałą cenę za przejazd (obecnie £1,50) niezależnie od godziny, liczby przystanków czy stref - i tramwajów, wszystkie wymienione powyżej środki transportu lub ich kombinacje będą podawać cenę zależną od liczby stref, jakie obejmuje przejazd - liczone od strefy początkowego przystanku do strefy przystanku końcowego i pokazywane jako np. 1-2 w cenniku (patrz pkt. 2 powyżej).

Dla Oyster lub zbliżeniowej karty płatniczej istnieje dzienny maksymalny limit wydatków na przejazdy (daily cap), po przekroczeniu którego każdy kolejny przejazd w danej strefie lub kombinacji stref będzie darmowy. Dla zbliżeniowych kart płatniczych jest także maksymalny limit liczony od poniedziałku do niedzieli - również dla danej strefy lub kombinacji. Stawki limitów znajdują się w cenniku (patrz pkt. 2 powyżej). Więcej informacji o maksymalnych limitach można znaleźć tu: dla Oyster -
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/o ... ce-capping i dla zbliżeniowych kart płatniczych:
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/c ... is-capping.

Okrojona wersja strony TfL dostępna jest także w języku polskim: https://tfl.gov.uk/travel-information/o ... ges/polski. Informacje o karcie Oyster i używaniu zbliżeniowych kart płatniczych znajdują się w tej broszurze: https://tfl.gov.uk/cdn/static/cms/docum ... polish.pdf.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Visitor Oyster Card
#641 PostWysłany: 05 Cze 2017 09:26 

Witam!
Mam prośbę o pomoc - rozbieżne informacje znajduję w sieci..
Czy kartę Visitor Oyster Card będę mógł kupić na miejscu w Londynie? Trochę się zagapiłem i nie zdążę już zakupić karty z wysyłką do Polski.
Czy będzie duży kłopot z zakupem takiej karty?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#642 PostWysłany: 05 Cze 2017 09:35 
Site Admin
Awatar użytkownika

Kup zwykłą Oyster w Londynie na każdej jednej stacji metra i tyle, nie ma różnicy czy to jakieś Visitor, czy nie, bez dodatkowych kosztów wysyłki etc...
 Profil Relacje PM off  

#643 PostWysłany: 07 Cze 2017 11:28 

Serdeczne dzięki za pomoc.
Mam jeszcze techniczne pytanie - czy wystarczy, że kartę załaduję środkami i mogę jeździć do woli po strefie I i II za bodajże 6,60 Ł / dzień? Czy muszę wykupić jakiś specjalny bilet, żeby nie przekroczyć tej kwoty?
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 07 Cze 2017 11:31 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nie trzeba nic dodatkowo, ale na przyszłość jednak warto przeczytać ten wikipost...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#645 PostWysłany: 12 Cze 2017 22:40 

wczoraj wróciłem z Londynu, podczas pobytu z dziewczyną korzystaliśmy z karty oyster oraz karty zbliżeniowej i mogę się podzielić informacjami na bazie własnych doświadczeń. Tak więc:
- kartę Visitor Oyster Card można wyrobić na lotnisku jeszcze przed wjazdem do Londynu, nie muszą nam wtedy nic wysyłać - tak było na Stansted gdzie lądowaliśmy. Kartę można doładować kwotą £10, £15, £20, £25, £30, £35, £40, £50 a kaucja kosztuje £3.
- "zwykłą" kartę Oyster wyrabia się na dowolnej stacji w punktach do tego przeznaczonych - £5 kaucji i uwaga dowolna kwota doładowania. Na jeden dzień doładowaliśmy 7 funtów, a wystarczy dokładnie 6,60 na strefy 1 i 2. Zwrot można uzyskać online, niestety tylko na angielskie konto lub w placówce do tego przeznaczonej, ale nie w tym samym dniu co zakupiło się kartę - tak przynajmniej twierdził niezbyt uprzejmy Pan w okienku...
- najwygodniejsza jest po prostu karta zbliżeniowa - ja używałem swojej podłączonej do konta walutowego w funtach. Akurat w moim banku odbywa się to bez opłat, także ta opcja jest zdecydowanie najtańsza i najwygodniejsza. Podchodzi się do czytnika odbija kartę zbliżeniową i koniec. Pobierana jest opłata za przejazd, nie trzeba się martwić żadnymi kaucjami, zwrotami i tego typou podobnymi rzeczami :)
 Profil Relacje PM off  

#646 PostWysłany: 13 Cze 2017 06:14 
Site Admin
Awatar użytkownika

Zawsze sie zastanawiam skąd te parcie koniecznie na Oyster Visitor :P

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#647 PostWysłany: 13 Cze 2017 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
wesol144 napisał(a):
Zwrot można uzyskać online, niestety tylko na angielskie konto lub w placówce do tego przeznaczonej, ale nie w tym samym dniu co zakupiło się

Zwrócić kartę (a właściwie "rozładować") można (a przynajmniej można było w zeszłym roku) w każdym automacie sprzedającym, wypłata w gotówce.
 Profil Relacje PM off  

#648 PostWysłany: 18 Lip 2017 09:27 

wesol144 napisał(a):
wczoraj wróciłem z Londynu, podczas pobytu z dziewczyną korzystaliśmy z karty oyster oraz karty zbliżeniowej i mogę się podzielić informacjami na bazie własnych doświadczeń. Tak więc:
- kartę Visitor Oyster Card można wyrobić na lotnisku jeszcze przed wjazdem do Londynu, nie muszą nam wtedy nic wysyłać - tak było na Stansted gdzie lądowaliśmy. Kartę można doładować kwotą £10, £15, £20, £25, £30, £35, £40, £50 a kaucja kosztuje £3.
- "zwykłą" kartę Oyster wyrabia się na dowolnej stacji w punktach do tego przeznaczonych - £5 kaucji i uwaga dowolna kwota doładowania. Na jeden dzień doładowaliśmy 7 funtów, a wystarczy dokładnie 6,60 na strefy 1 i 2. Zwrot można uzyskać online, niestety tylko na angielskie konto lub w placówce do tego przeznaczonej, ale nie w tym samym dniu co zakupiło się kartę - tak przynajmniej twierdził niezbyt uprzejmy Pan w okienku...
- najwygodniejsza jest po prostu karta zbliżeniowa - ja używałem swojej podłączonej do konta walutowego w funtach. Akurat w moim banku odbywa się to bez opłat, także ta opcja jest zdecydowanie najtańsza i najwygodniejsza. Podchodzi się do czytnika odbija kartę zbliżeniową i koniec. Pobierana jest opłata za przejazd, nie trzeba się martwić żadnymi kaucjami, zwrotami i tego typou podobnymi rzeczami :)

Zbliżeniowo płaciłeś może kartą z Alior Banku? I czy w przypadku płatności zbliżeniowych kartą płatniczą też jest "daily cap" np. w wysokości 6,60 GBP dla podróżujących w strefie 1 i 2? Dla mnie komunikacja miejska w Londynie to trochę czarna magia i chciałabym się dowiedzieć co i jak przed wyjazdem. Kartę walutową w GBP już posiadam.
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 18 Lip 2017 09:48 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nie ma różnicy czy płacisz kartą z Alior Banku walutową, czy kredytową innego banku, czy debetowymi, wszystkie mają te same zasady
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 21 Wrz 2017 14:11 

Czytam i powoli mam mętlik w głowie. Chcę to sobie uporządkować.

Jestem 2, może 3 razy w ciągu roku w Londynie to mogę kupić kartę Oyster pas as you go.
Mogę ją kupić na lotnisku w Luton. Kaucja 3F ( czy 5F bo poprzednik pisze o 5F), minimalne doładowanie 5F. Cena biletu w strefie 1-2 to 2,30F. Ewentualny zwrot kaucji w dniu zakupu jest niemożliwy.
Karta jest bezterminowa, tzn. środki na niej mi nie przepadną, doładuję sobie np. po kilku miesiącach, w następnym roku.
Jak płacę gotówką to bilet kosztuje 4,80F
Jak płacę zbliżeniowo kartą WIZZ to bilet kosztuje ................. (tu proszę o wyjaśnienie bo nie wiem )
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 21 Wrz 2017 14:16 
Site Admin
Awatar użytkownika

Tyle, co w przypadku karty Oyster, oczywiście doliczając przewalutowanie GBP->PLN. Ale tak to nie musisz bawić się w kaucje, doładowania, minimalne kwoty etc...

Wysłano z telefonu
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 21 Wrz 2017 16:01 

Darek9634 napisał(a):
Czytam i powoli mam mętlik w głowie. Chcę to sobie uporządkować.

Jestem 2, może 3 razy w ciągu roku w Londynie to mogę kupić kartę Oyster pas as you go.
Mogę ją kupić na lotnisku w Luton. Kaucja 3F ( czy 5F bo poprzednik pisze o 5F), minimalne doładowanie 5F. Cena biletu w strefie 1-2 to 2,30F. Ewentualny zwrot kaucji w dniu zakupu jest niemożliwy.
Karta jest bezterminowa, tzn. środki na niej mi nie przepadną, doładuję sobie np. po kilku miesiącach, w następnym roku.
Jak płacę gotówką to bilet kosztuje 4,80F
Jak płacę zbliżeniowo kartą WIZZ to bilet kosztuje ................. (tu proszę o wyjaśnienie bo nie wiem )

Kupując kartę na miejscu w dowolnym punkcie płacisz 5F kaucji, 3F widziałem przy zakupie online ale wtedy dochodzą koszty wysyłki. Według mnie płacąc kartą bankową nie masz zniżek ani daily cap, więc płacisz pełną opłatę za przejazd. Oyster finalnie nie kosztuje Cię nic (bo możesz ją zwrócić i odzyskać kaucję) a masz zniżki na przejazdy a jeśli bywasz tam często to nie musisz się martwić, że zostaną jakieś środki na karcie, wykorzystasz je następnym razem.
 Profil Relacje PM off  

#653 PostWysłany: 21 Wrz 2017 16:21 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
ależ oczywiście, że pałacąc kartą bankową (zbliżeniową) masz te same daily/weekly cap'y co przy Oyster! (żeby nie było- testowane kilkanaście miesięcy)
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#654 PostWysłany: 21 Wrz 2017 16:22 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
calif2 napisał(a):
Według mnie płacąc kartą bankową nie masz zniżek ani daily cap, więc płacisz pełną opłatę za przejazd.

Jest zniżka (w porównaniu do papierowego biletu) i jest daily cap. Jedynie może być problem, bo czasem polskie karty nie działają mimo rejestracji (zgodnie z wcześniejszymi postami).
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 21 Wrz 2017 16:38 

muguete napisał(a):
ależ oczywiście, że pałacąc kartą bankową (zbliżeniową) masz te same daily/weekly cap'y co przy Oyster! (żeby nie było- testowane kilkanaście miesięcy)

ok przyjąłem:)
 Profil Relacje PM off  

#656 PostWysłany: 21 Wrz 2017 17:20 

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli najlepiej kartą zbliżeniową. Debetowa chyba najlepsza bo na koncie zostawię sobie tyle ile mniej więcej będzie potrzebna na przejazdy. Np mastercard Inteligo z promocji Intersport.
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 05 Paź 2017 13:43 

Loty: 59
Kilometry: 128 088
niebieski
michzak napisał(a):
Nie ma różnicy czy płacisz kartą z Alior Banku walutową, czy kredytową innego banku, czy debetowymi, wszystkie mają te same zasady

Widzę, że kilka osób pisze, że używali karty aliora w funtach. Podczas ostatniego pobytu w Londynie moja karta Aliora niestety nie działała na przejazdy (card not accepted).
W pierwszy dzień ją nawet zarejestrowałem, ale to nie pomogło. W automatach normalnie mogłem nią płacić w tradycyjny sposób (bez pinu), ale kiedy chciałem jej użyć do przejazdów, bramki się nie otwierały.
 Profil Relacje PM off  

#658 PostWysłany: 05 Paź 2017 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
niestety mialem dokladnie tak samo. Co ciekawe, rozwiazaniem problemu bylo dodanie tej karty do Android Pay i odbijanie sie telefonem na bramkach.
 Profil Relacje PM off
Mazak lubi ten post.

#659 PostWysłany: 05 Paź 2017 14:51 

Loty: 59
Kilometry: 128 088
niebieski
tego nie wziąłem pod uwagę, następnym razem wypróbuję.
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 05 Paź 2017 15:58 

Według mojej analizy różnicą pomiędzy płatnościami kartą Oester a kartą bankową jest ryzyko, że jeśli przy wychodzeniu z metra nie odbijesz się prawidłowo kartą bankową - policzy ci ( i zdejmie z konta ) tak jak za przejazd w strefach 1-6. Mimo, że jeździłeś tylko po strefie 1 - ale system tego nie wie, dopóki z metra się nie wyklikasz. Przy używaniu karty Oester - najwyżej do wartości doładowania.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość