Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dla potomnych ;-) - WIKI by Kara

Za zintegrowany transport w Londynie odpowiada instytucja Transport for London (TfL), na której stronie internetowej (https://tfl.gov.uk) można znaleźć następujące informacje:
1) interaktywny rozkład jazdy - https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/
2) ceny przejazdów - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares i https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... s-and-tram
3) cena pojedynczego przejazdu - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... are-finder
4) karta Oyster (elektroniczna portmonetka, umożliwiająca także zapisanie biletu okresowego, np. tygodniowego, miesięcznego lub rocznego) - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/oyster
5) używanie zbliżeniowych kart płatniczych zamiast Oyster (sugerowana rejestracja na stronie TfL) - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless
6) mapy - https://tfl.gov.uk/maps/
7) informacje o ewentualnych opóźnieniach lub zamknięciach - https://tfl.gov.uk/tube-dlr-overground/status/

Dzień pracy/ doba dla TfL zaczyna się od 4:30 i kończy o 4:29 dnia następnego. Przejazdy rozpoczynające się w godzinach szczytu (peak) są droższe od tych poza takimi godzinami (off-peak).

Użycie karty Oyster lub zbliżeniowej karty płatniczej zawsze będzie tańsze od kupna papierowego biletu (pojedynczego lub dziennego) na tę samą trasę w każdej taryfie.

Kartą Oyster lub zbliżeniową kartą płatniczą można zapłacić w systemie Pay As You Go (PAYG) za przejazdy m.in.:
- metrem,
- autobusem,
- pociągiem,
- DLR (lekką kolejką),
- Overground (koleją miejską),
- tramwajem.

Na te same środki transportu można też wykupić bilety papierowe:
- jednoprzejazdowy (cash single),
- dzienny (daily travel card), ważny od momentu skasowania do 4:29 następnego dnia; istnieje specjalna wersja grupowa dla 10 lub więcej osób.

Przejazd może odbywać się w obrębie 1 lub więcej z 9 stref. Oprócz autobusów - które mają stałą cenę za przejazd (obecnie £1,50) niezależnie od godziny, liczby przystanków czy stref - i tramwajów, wszystkie wymienione powyżej środki transportu lub ich kombinacje będą podawać cenę zależną od liczby stref, jakie obejmuje przejazd - liczone od strefy początkowego przystanku do strefy przystanku końcowego i pokazywane jako np. 1-2 w cenniku (patrz pkt. 2 powyżej).

Dla Oyster lub zbliżeniowej karty płatniczej istnieje dzienny maksymalny limit wydatków na przejazdy (daily cap), po przekroczeniu którego każdy kolejny przejazd w danej strefie lub kombinacji stref będzie darmowy. Dla zbliżeniowych kart płatniczych jest także maksymalny limit liczony od poniedziałku do niedzieli - również dla danej strefy lub kombinacji. Stawki limitów znajdują się w cenniku (patrz pkt. 2 powyżej). Więcej informacji o maksymalnych limitach można znaleźć tu: dla Oyster -
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/o ... ce-capping i dla zbliżeniowych kart płatniczych:
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/c ... is-capping.

Okrojona wersja strony TfL dostępna jest także w języku polskim: https://tfl.gov.uk/travel-information/o ... ges/polski. Informacje o karcie Oyster i używaniu zbliżeniowych kart płatniczych znajdują się w tej broszurze: https://tfl.gov.uk/cdn/static/cms/docum ... polish.pdf.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 12 Sty 2015 16:29 

1) To zależy od stref, które TC obejmuje.
2) Tak, jeśli masz TC na strefę/y, w których DLR jeździ.

Mapa stref w moim poście powyżej.
 Profil Relacje PM off  

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#302 PostWysłany: 14 Sty 2015 08:39 

Loty: 146
Kilometry: 290 982
niebieski
Ktoś mi podpowie na szybko najtańszą opcję metra?
Bardzo prosta piłka - przyjadę z lotniska na Stratford ok. 10.30.
Potrzebuję przejechać na North Greenwich pod O2, potem do centrum, wrócić na North Greenwich i tego samego dnia na Stratford.
Wszystko metrem, jedną linią Jubilee jak sprawdziłem, w sumie 4 przejazdy.
Tylko ten cennik - kupować pojedyncze bilety czy jakieś jednodniówki?
Aha - 1 dorosły i 14-latek.

#303 PostWysłany: 14 Sty 2015 09:29 

Leniuszek. :) Dorosłemu najbardziej opłaci się płacić albo Oyster, albo kartą zbliżeniową, a dziecku - kupić w kasie dzienną Travelcard na strefy 1-3 (ze zniżką dla dzieci w wieku 11-15 lat).
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 14 Sty 2015 09:38 

niebieski
Nie tyle leniuszek, co za bardzo tego nie rozkminiam, a na jeden dzień to naprawdę ciężko się przez to przekopywać.
Oyster raczej odpada bo to jednorazowy wyskok bez planów szybkiego powrotu.
Czyli travelcard dla dorosłego i dziecka? W kasie albo automacie jak rozumiem?

Patrzę jeszcze na pojedyncze bilety - czy taki zwykły bilet ze stacji do stacji dla dorosłego w automacie, np. wewnątrz strefy 1 to cena "Cash" czyli 4,80 czy "Pay as you go Single" czyli 2,30?
Bo "Capping" jak rozumiem to do Oysterki?

#305 PostWysłany: 14 Sty 2015 09:52 

Pojedyncze bilety kupowane za gotówkę to 'Cash'.

'Pay as you go single' to koszt jednego przejazdu z kartą Oyster.

Dla dziecka wyjdzie taniej Travelcard, dla dorosłego tańsze będą przejazdy z kartą Oyster, którą możesz tego samego dnia oddać w dowolnej kasie w metrze.

#306 PostWysłany: 14 Sty 2015 09:54 

Re przekopanie - 10 min. z odpaleniem laptopa włącznie.

Jeśli nie masz karty do płatności zbliżeniowych (ze znaczkiem PayPass/ PayWave), to możesz kupić Travelcard także dla siebie. W przeciwnym razie, nie opłaca Ci się. Wydaje mi się, że obie TC da się kupić w automacie, ale gdybyś nie widział tej ze zniżką dla dziecka (£6), to wtedy możesz kupić ją wyłącznie w kasie.

"Cash" - 4,80 - kartonik, "Pay as you go Single" - 2,30 - albo Oyster, albo ww. karta zbliżeniowa (debetowa czy kredytowa).

"Capping" stosuje się zarówno do Oyster, jak i do karty zbliżeniowej - po uprzednim zarejestrowaniu się na stronie TFL (5 min. roboty).

Ostatnio edytowany przez Anonim3, 14 Sty 2015 10:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 14 Sty 2015 10:01 

niebieski
Dzięki za podpowiedzi.
Chyba nie będę się bawił w zakup i zwrot Oysterki, kupię dwie travelki - dorosłą i 11-15.
Bo ceny pojedynczych przejazdów są jakieś pogięte. 4,80 za przejazd, kiedy całodzienna karta kosztuje 12 funtów...

Edit: Próbowałem tej rejestracji, bo mam PayPassa i PayWave ale pomimo upływu godziny od komunikatu "An email has been sent to you with a link to activate your account." nie dostałem żadnego maila.
Edit2: Pogoniłem ich przez próbę logowania i ponowną wysyłkę maila aktywacyjnego.
Przyszedł od razu.

#308 PostWysłany: 14 Sty 2015 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Jeżeli masz kartę zbliżeniową, nie musisz jej nigdzie rejestrować. Po prostu idziesz do metra i przykładasz do czytnika. System sam wylicza na koniec dnia ile ściągnąć z karty uwzględniając daily price cap. Sprawdzone osobiście :)
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 14 Sty 2015 15:43 

niebieski
A jak wygląda kontrola biletów kogoś kto płaci taką bankową zbliżeniówką?

#310 PostWysłany: 14 Sty 2015 15:55 
Awatar użytkownika

niebieski
lukket napisał(a):
Jeżeli masz kartę zbliżeniową, nie musisz jej nigdzie rejestrować. Po prostu idziesz do metra i przykładasz do czytnika. System sam wylicza na koniec dnia ile ściągnąć z karty uwzględniając daily price cap. Sprawdzone osobiście :)

Tylko zawsze liczyłbym się z tym,że Polska karta nie przejdzie. Ostatnio ( tydzień temu ) moja siostra testowała kredytówkę VISA Citi, debetówką VISA inteligo i debetówkę MasterCard BZWBK i żadna nie otworzyła bramki.
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 14 Sty 2015 16:20 

Czy kupując ten travelcard na strefy 1-3 mogę poruszać się zarówno metrem jak i autobusami?
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 14 Sty 2015 16:24 

niebieski
Tak, z ta roznica ze:
- autobusami mozesz wszedzie (nie obowiazuje podzial na strefy), metrem tylko 1-3;
I warto pamietac, ze
- travelcard traci waznosc o 4.30 rano; (nie jest wazna 24h od zakupu)
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 14 Sty 2015 17:41 
Awatar użytkownika

srebrny
kiew napisał(a):
lukket napisał(a):

Tylko zawsze liczyłbym się z tym,że Polska karta nie przejdzie. Ostatnio ( tydzień temu ) moja siostra testowała kredytówkę VISA Citi, debetówką VISA inteligo i debetówkę MasterCard BZWBK i żadna nie otworzyła bramki.

Fakt, trzeba brać to pod uwagę. Ja testowałem 3 karty:

Citi Lot nie zadziałała,
Raiffeisen Wizz, i Alior debit bez najmniejszych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 14 Sty 2015 17:55 

niebieski
Ponawiam pytanie o kontrolę - czy po otwarciu bramki nie ma kontroli w metrze?
I jeszcze w kwestii tej rejestracji - lukket napisał, że nie trzeba nic rejestrować ale na koncie TFL można dodawać karty płatnicze, więc po coś to chyba jest...

#315 PostWysłany: 14 Sty 2015 19:02 

niebieski
Potwierdzam: po otwarciu bramki, w metrze nie ma kontroli, natomiast trzeba rowniez miec "czym" otworzyc bramke przy wyjsciu z metra.
Na koncie TfL mozna dodawac karty platnicze po to aby moc zasilac Oysterke online, placenie zblizeniowo karta platnicza wprowadzili nie tak dawno.
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 14 Sty 2015 19:39 

niebieski
Ale rozumiem, że otwarcie i zamknięcie bramki zbliżeniówką, czyli dwa piknięcia, rejestruje jako jedną transakcję?

#317 PostWysłany: 14 Sty 2015 19:43 

niebieski
Kolega Radzio wprowadza Cie w błąd. Są kontrole - chodza misiaki z czytnikiem i sprawdzaja bilety - widzialem w ciagu swojej 7letniej kariery tutaj niejednokrotnie.
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 14 Sty 2015 20:09 
Awatar użytkownika

srebrny
greg0 napisał(a):
Ale rozumiem, że otwarcie i zamknięcie bramki zbliżeniówką, czyli dwa piknięcia, rejestruje jako jedną transakcję?

Tak, jest to jedna transakcja. Co więcej, pod koniec dnia system analizuje wszystkie płatności tą samą kartą i jeśli suma jest wyższa niż koszt dzienny, nalicza najniższą wymaganą opłatę.
Kontrole się zdarzają, i kontroler powinien odczytać zbliżeniówkę jako normalną kartę typu Oyster.
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 14 Sty 2015 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 205 856
lukket napisał(a):
Citi Lot nie zadziałała,
Raiffeisen Wizz, i Alior debit bez najmniejszych problemów.

Działały bez zakładania konta i wpisywaniu ich na TFL?

Ja próbuję dodać kartę do konta ale cały czas wywala błąd:
"Sorry, your card could not be added. Please ensure the card details you provide are correct and the address you enter is exactly as it appears on your payment card statement. If you continue to experience this message please contact your card issuer as there may be a problem with your card. "
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 14 Sty 2015 20:40 

Ja parę tygodni temu używałem zwykłej niebieskiej debetówki z delfinem MBANK i działało bez problemu. Nie musiałem nic rejestrować aby działało. Zarejestrowałem sobię kartę po powrocie aby podejrzeć historię przejazdów. Wszystko było ok. Day cap działał.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości