Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lokalny transport
#1 PostWysłany: 24 Paź 2016 03:15 
Awatar użytkownika

Po kraju można poruszać się tzw. chickenbusami, czyli przerobionymi amerykańskimi i kanadyjskimi autobusami szkolnymi. Autobusy są wyposażone w mocniejsze silniki niż te w Stanach oraz czasem są barwnie przystrojone (chociaż nie aż tak ciekawie jak w Gwatemali). Kierowca zawsze jeździ ze swoim pomocnikiem, który na przystankach wykrzykuje trasę przejazdu, mówi pasażerom gdzie mają usiąść i czasem pomaga z bagażami. Na ogół opłata za bilet jest z góry określona i cena jest wypisana w środku. Pomagier kierowcy zbiera pieniądze od pasażerów po tym jak autobus ruszy.  Na postojach, handlarze wchodzą do autobusu i sprzedają przekąski i napoje. Warto je kupić, bo są smaczne i tanie.

Oprócz dużych chickenbusów na krótszych trasach jeżdżą minibusy, w którym też jest pomagier kierowcy, a bagaże na ogół wrzuca się na dach lub trzyma na kolanach. Czasami jest bardzo ciasno i jest ostra walka o miejsce.

Oprócz tego, istnieją dedykowane autobusy dla turystów. Nie warto z nich korzystać, bo transport lokalny jest dobrze zorganizowany i czuliśmy się w nim bezpiecznie. Chyba, że ktoś jest bardzo wrażliwy na tłok i przeszkadza mu siedzenie w trójkę na dwóch siedzeniach, to lepiej może niech jeździ transportem dla turystów.

W mieście można korzystać z taksówek i rowerowych riksz. Ceny należy ustalać i trzeba negocjować przed wejściem.

Jak na własną rękę przedostać się drogą lądową i transportem miejskim z Salwadoru do Nikaragui opisaliśmy w poście na blogu:
https://surferie.wordpress.com/2016/10/ ... nikaragui/
 Profil Relacje PM off
Adriana Maria Machnacz lubi ten post.

Ogrzej się na wyspie wiecznej wiosny 💚☀️ Loty na Maderę + 7 dni w hotelu z 🍽 za 1899 PLN 👌 Ogrzej się na wyspie wiecznej wiosny 💚☀️ Loty na Maderę + 7 dni w hotelu z 🍽 za 1899 PLN 👌
Piękna Prowansja na weekend bez urlopu za 489 PLN 💜😍 Loty + ⭐⭐⭐ hotel Ibis 👏 Piękna Prowansja na weekend bez urlopu za 489 PLN 💜😍 Loty + ⭐⭐⭐ hotel Ibis 👏
 Temat postu: Re: Lokalny transport
#2 PostWysłany: 26 Gru 2016 14:24 

Czy orientujecie się może z którego portu najlepiej wypłynąć na Corn Island?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Lis 2024 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 580
Kilometry: 1 032 816
złoty
Mam pytanie nie tyle o lokalny transport, co lokalne drogi. Czy wyglądają tak jak w Gwatemali i jedzie się 40km/h i czy konieczny jest SUV / Jeep czy 'zwykłe' autko też da radę? Kręcił się będę w zachodnio-południowej części i potem spadam do Kostaryki
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Lut 2025 01:12 

Loty: 164
Kilometry: 434 395
srebrny
@marcin.krakow nie wiem, czy dalej aktualne, ale pewnie przyda się dla potomnych. Wypożyczałem małe auto zaraz za granicą Penas Blancas i objechałem południowo-zachodnią część kraju (m.in. San Juan del Sur, Rivas, Granada, Masaya, Managua, Leon, Las Penitas oraz okolice Cerro Negro). Drogi były dobre i tylko okolice Cerro Negro to teren, ale bez problemu podjechałem pod bramę, gdzie wchodzi się na szczyt.
 Profil Relacje PM off
marcin.krakow lubi ten post.
marcin.krakow uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość