Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Lut 2025 19:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zgodnie z obietnica zlozona w innym temacie. Postaram sie z braku czasu na obszerna relacje, napisac krotka instrukcje dot. sprawnego dotarcia na Groble Olbrzyma komunikacja publiczna.

Sobota 01/02/2025
Wylot z Krakowa planowy 6.10 - niestety samolot musi odstac w kolejce do odladzania co spowodowalo, ze faktyczny start odbywa sie o godz. 6.35
Podczas odprawy "losuje miejsce w 20 rzedzie" tutaj ogromne podziekowania dla forumowicza ktory przestrzegl mnie, ze w soboty jest skromna obsada na stanowiskach kontroli paszportowej w Belfascie i mozna zgubic niepotrzebnie sporo czasu. Po starcie szybki przemarsz w kierunku toalety na poczatek samolotu by sprawdzic czy sa wolne fotele. Wolny fotel okazuje sie byc w drugim rzedzie. Podchodze do stewardesy informujac, ze bardzo zalezy mi na szybkim opuszczeniu lotniska by zdarzyc na autobus do Grobli Olbrzyma i czy moglbym zmienic miejsce. Zaden problem, ale po jej spojrzeniu widze jaka grobla? jaki olbrzym? :) Troche minut ucieklo, troche minut wrocilo jest niezle.

Moj sasiad okazuje sie byc bardzo sympatycznym Irlandczykiem, rozmawiamy troche o wszystkim i o niczym, dziele sie z nim moim celem podrozy. Prosze o wskazowki jak szybko przejsc do odprawy paszportowej bo zalezy mi na czasie. Planowa godzina przylotu 8.20, samolot laduje nieco wczesniej, gdyz o godzinie 8.13 mozna juz zejsc po schodach. Teraz moj sasiad okazuje sie, wzial moja prosbe bardzo do serca, szybkim truchtem korytarzami i po chwili jestesmy przed kontrola paszportowa jako pierwsi, podaje paszport prosba o zdjecie czapki, moze pol minuty i witamy w UK.
,

Kolejnym korytarzem do punktu sprzedazy biletow na autobus linia 300A do Belfastu cena za bilet powrotny / powrot mozliwy w ciagu miesiaca / 13,50 GBP platnosc karta Zen. Wszelkich platnosci dokonywalem na wyjezdzie karta Zen i byly bezproblemowe.
Z perspektywy czasu bylo to zbyteczne, poniewaz bilet zakupiony u kierowcy jest w dokladnie takiej samej cenie.

Załącznik:
a1.jpg

Przejazd do centrum Belfastu trwa okolo 40 minut. Mysle, ze warto zajac miejsce na gornym pokladzie autobusu w pierwszym rzedzie by moc wygodnie obejrzec co znajduje sie na trasie przejazdu. Ostatni przystanek to glowny dworzec kolejowy/autobusowy, wszystko w przebudowie i naprawde nie ma sensu jechac do konca, tylko wysiasc wczesniej by do pokonania byla krotsza trasa do przystanku autobusu nr 221 do Grobli Olbrzyma.

Przystanek poczatkowy linia 221
Załącznik:
a2.jpg

Bilet powrotny platnosc karta u kierowcy 23 GBP - tutaj moja mysle istotna sugestia, mozna ta trase zrobic za 17 GBP pod warunkiem, ze bilet zakupimy po godz 9.30 wystarczy jechac autobusem o godz 10.20 lub wybrac kurs zaczynajacy sie o 9.20 ale wsiac na przystanku znajdujacym sie przy Belfast City Hall
Załącznik:
a3.jpg
Załącznik:
b1.jpg
Załącznik:
c1.jpg

Podsumowujac: ladowanie 8.13, autobus lotnisko Belfast 8,23 (trzy minuty po czasie), Belfast przyjazd okolo 9,00 Autobus Belfast - Grobla Olbrzyma wyjazd 9,20 namiejscu okolo 10,50

Przystanek koncowy jak i miejsce skad autobus wraca do Belfastu
Załącznik:
e1.jpg
Załącznik:
e2.jpg

Na miejscu bylem okolo 5 h wracajac autobusem o godz. 16,10
Załącznik:
f1.jpg

Szlak jest dobrze oznaczony i "wydeptany". Szlak "dolny" niestety jest na pewnym odcinku zamkniety / nie namawiam do robienia glupot / ale .... mozna nim wygodnie i bezpiecznie isc dalej. Szlak gorny natomiast nie ma zadnych obostrzen poza zblizaniem sie do krawedzi klifu.

Podsumowujac - gladko latwo i przyjemnie, nawet biorac poprawke na kurs o godz 10.20 mamy dodatkowy bufor bezpieczenstwa na opoznienie.
Załącznik:
x1.jpg

Załącznik:
x2.jpg

Załącznik:
x3.jpg

Załącznik:
x4.jpg

Załącznik:
x5.jpg

Załącznik:
x6.jpg

Załącznik:
z1.jpg

Niedziela leniwe spacerowanie po Belfascie, nic mnie nie urzeklo i nie oczarowalo szczegolnie ;)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
23 ludzi lubi ten post.
21 ludzi uważa post za pomocny.

#2 PostWysłany: 04 Lut 2025 06:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Slaby punkt: wracajac ostatnim autobusem nie wiem jak bedzie wygladala sytuacja w sezonie/pieknej pogodzie gdy bedzie wiecej pasazerow niz foteli
Załącznik:
x1.jpg

Zakwaterowanie:
tne koszty wyjazdu: Belfast International Youth Hostel rezerwacja na dwa dni przed wyjazdem /oczekiwanie na meteo mgla Balice ;) / koszt 120 PLN za nocleg w pokoju 6 osobowym
warunki na miejscu ponadprzecietnie dobre, czysta posciel, czysta toaleta i prysznic, dzialajace wifi i co dla mnie wazne dostep do wyposazonej kuchni
https://www.tripadvisor.com/Hotel_Revie ... eland.html
Załącznik:
a1.jpg

Załącznik:
a2.jpg

Po Belfascie przemieszczalem sie wylacznie pieszo, presji czasu nie bylo krecilem kolka po miesciu tak naprawde bez celu.

Weekend kierunek Belfast? jestem na TAK
Załącznik:
b1.jpg
Załącznik:
b2.jpg
Załącznik:
b3.jpg
Załącznik:
b4.jpg
Załącznik:
b5.jpg

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 04 Lut 2025 08:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Dla aktywnych jest jeszcze Cave Hill, można dojść szlakiem spod zamku.

Legion1 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 04 Lut 2025 09:18 

Loty: 79
Kilometry: 142 622
niebieski
correos napisał(a):
Slaby punkt: wracajac ostatnim autobusem nie wiem jak bedzie wygladala sytuacja w sezonie/pieknej pogodzie gdy bedzie wiecej pasazerow niz foteli

Istnieje jeszcze opcja zapasowa w postaci pociągu: busem do Coleraine i tam prosta przesiadka. Niestety nie wiem jak wówczas kształtują się ceny, ja Irlandię zjeździłem na InterRailu i bilety kolejowe miałem "w pakiecie" ;)

Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 10 Lut 2025 07:15 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Dla tych, co jadą autem. Parking 10 GBP (można płacić kartą), w internecie info, że wszystko przez paybyphone, ale normalnie stał gostek i pobierał opłaty + wydawał paragony. mapy.

Na końcu parking jest płot ze stopniami, warto tam przejść i iść tak, jak szlak prowadzi, wtedy dojdziemy do Giant's Causeway Viewpoint, skąd łatwo można zejść na dół. Proponuję w tę stronę, a wracać wzdłuż drogi asfaltowej.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Relacje PM off
hiszpan uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 10 Lut 2025 07:17 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
Można jeszcze tutaj zaparkować, również 10£. Nie wiem czy można płacić kartą.

https://maps.app.goo.gl/9hq57sYEjgoJBDp ... eview.copy

#7 PostWysłany: 10 Lut 2025 08:01 

niebieski
W samym Belfaście jest jeszcze HMS Caroline - jedyny zachowany okręt biorący udział w Bitwie Jutlandzkiej. I jeden z 7 na świecie zachowanych krążowników.
Przy ładnej pogodzie sam spacer do krążownika jest atrakcją - idziemy sobie nabrzeżem. Mijamy Nomadica.
Jak widać ze zdjęć prawie dotarłeś.
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Lut 2025 10:09 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
Czy ktoś korzystał z iLink daily ticket?

https://www.translink.co.uk/ilink-travelcard

Wygląda to na bardzo dobrą opcję. W marcu przylatuję do Belfastu i od razu z lotniska chciałbym jechać w stronę Grobli Olbrzyma i potem powrót do Belfastu. Jako, że będę wracał z Dublina to nie potrzebuję biletu powrotnego na lotnisko w Belfaście.
W takim razie trasę BFS Airport - Grobla Olbrzyma - Belfast mógłbym pokonać ja jednym bilecie za 20 GBP (19 zona 4 + 1 funt za kartę).

#9 PostWysłany: 03 Mar 2025 08:40 
Awatar użytkownika

srebrny
@correos dzięki za inspirację i informacje!

Ze swojej strony dodam, że opcja o której wspomniał @kow działa. Na lotnisku w Informacji Turystycznej można kupić iLink Daily Card za 20 GBP (na 4 strefy) i wtedy przez cały dzień jeździmy po NI czym chcemy (pociągi i autobusy) bez ograniczeń. W to jest również wliczony autobus 300A z lotniska do Belfastu. Przy takim bilecie można (jeśli czas pozwoli) np. pojechać z Grobli do Bushmills, odwiedzić destylarnie i stamtąd wrócić (autobus+pociąg) do Belfastu.
Przez późne lądowanie jechaliśmy autobusem 300A dopiero o 8:45, a to i tak wystarczyło by złapać w mieście 221 na Groblę o 9:30.
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

[ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości