Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Flixtrain
#1 PostWysłany: 11 Lut 2023 03:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Hej, czy korzystal ktos moze z flixtrain? Jak z punktualnoscia tych pociagow? (szczegolnie chodzi mi o trase Hamburg - Kolonia)

+ jak oceniacie szanse przesiadki w Kolonii:
pociag Flixtrain przyjezdza z Hamburga na dworzec glowny w Kolonii o 18.57; wylot CGN -> KTW (ryanair) jest o 21.20. Realne jest zdazyc, czy raczej nie? (wiem, ze teoretycznie tak, bo sbahny jezdza na lotnisko co 15min albo i czesciej, ale bardziej chodzi mi o kwestie opoznien ;) )

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
 Temat postu: Re: Flixtrain
#2 PostWysłany: 11 Lut 2023 12:25 

Nie wiem jak akurat Flixtrain, ale generalnie w niemieckich kolejach jest dużo opóźnień i zawsze trzeba margines liczyć, zwłaszcza na dłuższych trasach
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:06 

złoty
Moi znajomi jeździli kilka razy na trasie Berlin-Kolonia-Berlin oraz Düsseldorf-Berlin i wszystko było punktualnie. Ale to jest losowe, w Niemczech kolej niestety często jeździ „jak chce”.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:39 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
My mieliśmy wczoraj jechać Frankfurt - Berlin ale samolot nam się spóźnił i musieliśmy ostro przepłacić za db.
Za to nie było problemu z anulacją. Oddali 80% w voucherze na 15 minut przed odjazdem - robiłem to jeszcze na pokładzie samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Lut 2023 15:19 

Częste opóźnienia to ogólny problem kolei w Niemczech.
Poza tym, Flixtrain jest traktowany jako "drugi sort". Ostatnio jechałem na krótkiej trasie z Kolonii (skąd pociąg startował ) do Dusseldorfu. Za Kolonią pociąg stanął w polu na długi czas. Zapytałem stewarda o co chodzi z tym postojem, skoro inne pociągi jadą normalnie. Przyznał, że to rodzaj nieuczciwego traktowania przez DB, które jest właścicielem infrastruktury. Ma to na celu zniechęcenie ludzi do korzystania z usług zielonego pociągu.
Powrót także znacząco opóźniony. I był to pociąg z Hamburga właśnie.
Temat lotniska, i obsługi na nim, pominę. Bywa szybko i przyjemnie, ale to rzadkość. Wiem o czym piszę, bo to mój domowy port.
Ja bym nie zaryzykował.
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 11 Lut 2023 18:19 
Awatar użytkownika

platynowy
MarBlo napisał(a):
Ja bym nie zaryzykował.
po rozpoznaniu wszystkich opcji, dokupiłem lot CGN-KTW na następny dzień rezerwowo, gdyby się jednak nie udało zdążyć ;-)

Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Kwi 2023 01:19 
Awatar użytkownika

platynowy
MarBlo napisał(a):
Częste opóźnienia to ogólny problem kolei w Niemczech.
Poza tym, Flixtrain jest traktowany jako "drugi sort". Ostatnio jechałem na krótkiej trasie z Kolonii (skąd pociąg startował ) do Dusseldorfu. Za Kolonią pociąg stanął w polu na długi czas.

po przejazdzce Hamburg-Kolonia: podtrzymuje. Lacznie przez takie przystanki w szczerym polu nalapal dobre 30 min opoznienia. Ale poza tym stosunek ceny do jakosci super.

(swoja droga, na przesiadke pomimo opoznienia udalo sie jak najbardziej zdazyc. Ba - nawet porobic jeszcze pare zdjec katedrze ;) )

Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Lut 2024 20:26 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Mam pytanie. Przy zakupie większej ilości biletów na trasie Berlin-Frankfurt nie zarezerwowałem miejsc siedzących i żadne nie zostały przydzielone. Co to w praktyce oznacza ? Siadamy w wyznaczonym wagonie na miejscach, oznaczonych jak w autobusach ? Rozwieje ktoś moją wątpliwość? Z góry dzięki

#9 PostWysłany: 01 Lut 2024 22:37 
Awatar użytkownika

platynowy
pewnie Ci przed wyjazdem przyjdzie mail z "przeprosinami za zmianę w rezerwacji" i automatycznie miejsce zostanie nadane. Zresztą tak samo jest we flixbusach

Profil Relacje PM off
J.1 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 02 Lut 2024 10:50 

złoty
@J.1 Jeśli kupuje się bilet na Flixbusa (na Flixtrain pewnie jest to samo bo to jeden system sprzedaży) z bardzo dużym wyprzedzeniem to często się zdarza, że nie ma wyboru miejsc. Następnie po jakimś czasie przychodzi wiadomość informująca o przydzieleniu fotela 20D albo innej najgorszej miejscówki.
Zważyłem, że jeśli rezerwacja jest zrobiona tylko w jedną stronę to później w opcjach zarządzania rezerwacją zarówno w autobusach i pociągach jest możliwość późniejszej zmiany automatycznie przydzielonego miejsca na inne według własnych preferencji.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Lut 2024 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
@KL_user wyjazd za tydzień. Na 15 osob przydzielony został tylko jeden fotel 19C

#12 PostWysłany: 02 Lut 2024 11:27 

HON fly4free
oj, to trochę ciasno wam będzie :shock:

;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Kwi 2024 17:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do zasady gorąco odradzam Flixtrain.

Jest to taka sytuacja, gdzie warto dopłacić do DB.

Przyczyny:
- najważniejsza: brak klimatyzacji. Od maja do września jest to absolutna katorga. Są malutkie okna, które nie dają rady wentylować w trakcie jazdy, co dopiero na postoju. Człowiek jest mokry po podróży.
- wysoki load factor. Pociągi są dość mocno obłożone, więc duża szansa że będziesz siedzieć obok kogoś, często w hałasie całego wagonu.
- niewygodne siedzenia, które się nie rozkładają. Dość twarde, mocno pionowe.
- brak realnej alternatywy w przypadku opóźnienia. Często na danej trasie jest jeden lub dwa pociągi dziennie, więc w przypadku opóźnienia musisz czekać.
- głośno - składy są stare i słychać każde stukotanie o tory i klaksony.
- słabe WiFi, czasami nawet maila nie otworzysz na telefonie. Sygnał sieci komórkowej też mocno wytłumiony przez konstrukcję składu.

Tymczasem DB, bilet często kilka euro droższy, ale kupowałem też w tej samej cenie co Flix:
- wydajna klima, komfortowa temperatura
- jak wsiądziesz do ostatniego wagonu, to load factor jest na może max. 30%, bywało że sam byłem w wagonie - mega komfort. O ile nie ma dużego obłożenia widocznego na aplikacji, to w większości przypadków siedzisz sam w rzędzie.
- siedzenia wygodne, można pracować na laptopie z każdego siedzenia, rozkładają się (siedzenie się wysuwa do przodu)
- jak pociąg anulowany/opóźniony o 20 minut w stacji docelowej, to możesz wziąć każdy inny, często są co godzinę
- WiFi pozwala na pracę biurową, czasami na dołączenie do wideokonferencji, ale tylko na głosie
- (poza międzynarodowymi) ICE jest dobre wyciszone i praktycznie nic nie słychać
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 08 Kwi 2024 01:16 

niebieski
FlixTrein często jest opóźniony. Jak jechałem w marcu z Frankfurtu do Berlina to było 2 godziny opóźnienia. Nie liczyłbym na punktualność.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Kwi 2024 12:26 

srebrny
Kupuję tylko w first/last minute, gdy jest spora różnica w cenie do DB. W przypadku niewielkiej różnicy, zupełnie nieopłacalne
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość