Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Lip 2021 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 27 962
niebieski
co polecacie w okolicach woj. podlaskiego, gdzie wyruszyć, co warto zwiedzić, co wartego znaleźć pod kątem fotografii.?.
Moja baza wypadowa wstępnie jest umiejscowiona nad jeziorem Tajno.
dopiero za 2 miesiące urlop, lecz teraz pytam was, co od siebie polecacie?. Owszem ' mam plan mały zwiedzania, lecz z chęcią wysłucham was wszystkich co mają do powiedzenia ;)

Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
#2 PostWysłany: 11 Lip 2021 23:00 

Koryciny - zielony zakatek
Kruszyniany - szlak tatarski (meczet, cmentarz, restauracja)
Suprasl - wystawa ikon zarekwirowanych przez straz graniczna - niestety nie widzialam bo bylam tam w poniedzialek ale opowiadal mi o tym napotkany w miescie czlowiek, ktory je wystawia.
Tykocin
Wilczy szaniec
 Profil Relacje PM off
kbk lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Lip 2021 00:44 

niebieski
Sam Białystok ma trochę ciekawych zabytków, do tego np. Kanał Augustowski. Bardzo ładne rejony na Suwalszczyźnie - wzgórza i jeziora.

#4 PostWysłany: 12 Lip 2021 02:23 

niebieski
Białystok wg mnie jest najmniej ciekawy z całego regionu ;) wielkie rozczarowanie. Za to Supraśl, Sokółka, Bohoniki i bardziej Kruszyniany, Tykocin i okolice, Biebrzański PN i okolice są super.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Lip 2021 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
@elzunia Wilczy Szaniec to nie jest Podlaskie.
@kbk Białystok jest bardzo ciekawy, tylko trzeba trochę zejść z głównego szlaku. Większość ludzi przyjeżdżających do Białegostoku jest bardzo pozytywnie zaskoczonych pięknem miasta i jego ciekawą historią. Kompletnie za to nie wiem co ciekawego znajdujesz w Sokółce :roll:

Mój prywatny top 10 województwa podlaskiego (nie tylko Podlasie):
1. Suwalski Park Krajobrazowy
2. Tykocin
3. Supraśl
4. Biebrzański Park Narodowy
5. Szlak Tatarski
6. Wigierski Park Narodowy
7. Białystok
8. Białowieski Park Narodowy
9. Ciechanowiec
10. Mielnik
Oczywiście nie wyczerpuje to tematu, bo są jeszcze takie smaczki jak np.: Grabarka, Odrynki, Jałówka, Nowogród, Drohiczyn, Sejny, Dowspuda, Koryciny (...),
bardzo ciekawie jest w Suwałkach i Łomży, są też słynne jeziora augustowskie (no i oczywiście kanał) z dość mocno napompowaną infrastrukturą turystyczną ;)

Ostatnio edytowany przez Pacyfa, 12 Lip 2021 15:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kbk uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 12 Lip 2021 10:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Wow większość odległości to 100 km. No dobrze, jakoś trzeba będzie to rozgraniczyć. Najbliżej będzie do Augustowa :) :twisted:

Ostatnio edytowany przez Abcn, 14 Sie 2021 16:39, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Lip 2021 11:39 

Loty: 76
Kilometry: 78 662
Wiadukty w Stańczykach
Ruiny Pałacu gen. Ludwika Michała Paca
Wigierski PN i klasztor pokamedulski
Punkt widokowy w Smolnikach
Głazowisko Banachowo
Trójstyk granic PL-LT-RU

a z jedzenia to polecam ser żółty z Filipowa, chyba najlepszy jaki jadłem
 Profil Relacje PM off
kbk lubi ten post.

#8 PostWysłany: 12 Lip 2021 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Zbyszko napisał(a):
(...) Moja baza wypadowa wstępnie jest umiejscowiona nad jeziorem Tajno. (...)

Jeżeli fotograficznie znad jez. Tajno to przede wszystkim Biebrzański Park Narodowy: rez. Grzędy, Osowiec, Goniądz, Dobarz, Carska Droga, Strękowa Góra, Wizna i jak już jesteś w tej okolicy to Kiermusy i Tykocin. W kierunku północnym...może być i Augustów (kto co lubi), ale fotograficznie to przede wszystkim: Dowspuda, Jeleniewo, Suwalski Park Krajobrazowy, Wigierski Park Narodowy, Sejny, Krasnogruda, Kanał Augustowski.

#9 PostWysłany: 12 Lip 2021 19:13 

niebieski
Zbyszko napisał(a):
Wow większość odległości to 100KM. No dobrze, jakoś trzeba będzie to rozgraniczyć. Najbliżej będzie do Augustowa :) :twisted:

Sam Augustów moim zdaniem średnio ciekawy, kanał co innego.

#10 PostWysłany: 12 Lip 2021 23:09 

Pacyfa napisał(a):
@elzunia Wilczy Szaniec to nie jest Podlaskie.

Rozpedzilam sie troche :) . Ale to dlatego, ze wrocilam z Podlasia tydzien temu i na koncowce zahaczylismy jeszcze o Wilczy Szaniec. Dlatego tez znalazl sie w wymienionych tutaj punktach. Bylam pierwszy raz na Podlasiu i jestem zachwycona.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Lip 2021 11:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Pacyfa napisał(a):
Zbyszko napisał(a):
(...) Moja baza wypadowa wstępnie jest umiejscowiona nad jeziorem Tajno. (...)

Jeżeli fotograficznie znad jez. Tajno to przede wszystkim Biebrzański Park Narodowy: rez. Grzędy, Osowiec, Goniądz, Dobarz, Carska Droga, Strękowa Góra, Wizna i jak już jesteś w tej okolicy to Kiermusy i Tykocin. W kierunku północnym...może być i Augustów (kto co lubi), ale fotograficznie to przede wszystkim: Dowspuda, Jeleniewo, Suwalski Park Krajobrazowy, Wigierski Park Narodowy, Sejny, Krasnogruda, Kanał Augustowski.

Biebrzański, to must seee i nie tylko. Trochę właśnie z tych wymienionych mieścin również znalazło się w "zestawie". Generalnie, lista się tworzy od wszystkich co tutaj wymienili i potem będzie weryfikacja, co i jak logistycznie ogarnąć, A jak widać jest już tego tutaj sporo :shock: :shock: za co serdecznie dziękuję.

Ps. Ciekawe knajpki, lokalizację również rozpatrzę.

#12 PostWysłany: 14 Lip 2021 12:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Smacznie, domowo i tanio zjesz w Barze u Dany w Rusi koło Wizny (mam nadzieję, że przetrwali covid). Przy okazji będziesz mógł obejrzeć biebrzańskie fotografie Pawła Świątkiewicza.
Smacznie, ale zdecydowanie drożej zjesz w Dworze Dobarz na Carskiej Drodze. Niemniej porcje czasem jak dla dwóch osób.
W Goniądzu jest Karczma Bartla w ośrodku Bartlowizna - jak dla mnie kuchnia mocno nierówna. Jest jeszcze Oberża nad Biebrzą, ale tam na razie nie dotarłem.
kbk lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Lip 2021 13:00 

niebieski
U Bartla w Goniądzu też kiedyś jadłem i bardzo mi smakowało, do tego mieli dobre ceny (ale to było w 2015 ;))

#14 PostWysłany: 21 Lip 2021 10:37 

Warto wybrać się rowerem do Wigierskiego Parku Narodowego i trochę pojeździć (np. Suchary). Więcej czasu można spędzić na robieniu fotek niż jeździe :)
A jeżeli chodzi o temat jedzenia to dodam do listy Bar Koko gdzie można zjeść regionalne kartacze w bardzo dobrej cenie - 7zł jedna sztuka z surówką - a jeżeli wybierzesz się na rower dwie sztuki :D
 PM off  

#15 PostWysłany: 21 Lip 2021 12:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja tylko taki mały punkcik widokowy polecę w miejscowości Burzyn (Biebrzański PN), ale na wschód słońca koniecznie na zdjęcia jedź! (moich parę fot było w zeszłorocznym podsumowaniu, gdzieś pod koniec tu: podsumowanie-sezonu-2020,18,156350?start=60 ). No i standardowo - Długa Luka, spływ Biebrzą - będzie na pewno bardzo fotogenicznie :)
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#16 PostWysłany: 21 Lip 2021 12:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Popieram - Burzyn daje radę chyba w każdej porze roku :)
A jeśli rejsik, to polecę Zenka Borawskiego i jego Narwanego Biebrzyka https://biebrzyk.pl/
olajaw lubi ten post.

#17 PostWysłany: 24 Lip 2021 12:15 
Awatar użytkownika

platynowy
1. trójstyk PL-LT-BY (uwaga, nie podjeżdżaj samochodem pod samą granicę, bo grozi zhaltowaniem przez SG :lol: )

2. spływ Czarną Hańczą - np. Maćkowa Ruda -> Głęboki Bród (4-5h) albo Głęboki Bród -> Mikaszówka (płynie się też przez śluzę na Kanale Augustowskim; 7-8h). Polecam zwłaszcza tą drugą opcję - mało ludzi, a dużo natury. 7-8h wiosłowania brzmi na pierwszy rzut ucha strasznie, ale nie jest tak źle - przepłynąłem tą trasę jako 11-latek (w '13) i bez problemu dałem radę :D

3. rowerowanie - dużo rowerowania, zwłaszcza w okolicach Wigierskiego PN. Trasy do wyboru do koloru

4. co do jedzenia - miejscowe: sękacze i cepeliny :D (ew. jagodzianki przy trasie spływu /np. w Budzie Ruskiej/ - ale uwaga, NIE pierogi z jagodami /zwłaszcza nie przy śluzie Mikaszówka - tam są niedobre i gwarantowane sensacje żołądkowe przy nich/)

5. wiem, że to nie podlaskie, ale rzut beretem - po litewskiej stronie granicy jest uzdrowisko Druskienniki (polecam jechać drogą przez Kapciamiestis - park pamięci i m.in. grób Emilii Plater, a sama droga też jest fajna - szutry). W Druskiennikach polecam przede wszystkim park linowy (i zjazd tyrolką nad Niemnem :D ) plus pochodzenie sobie po uzdrowisku - jest całkiem ładne. I Gruto Parkas - wystawa socjalistycznych pomników

6. rejs po jeziorze Necko w Augustowie

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Lip 2021 13:40 

złoty
Bedąc w okolicy wspomnianych wyżej Kruszynian polecam podjechać w rejon Ozieran Małych i dawnej wsi Jamasze - bardzo klimatyczne miejca. ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 27 Lip 2021 12:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Podejrzewam, że i tak tygodnia mi zabraknie na to wszystko. :lol: Dlatego też jeden dzień weekendowy siadam i szukam najdogodniejszego miejsca pod względem wypadowym, bo jak widać miała być pierwsza baza na północy parku, a teraz okazuje się, że nie wiadomo co wybrać :shock: :shock:

#20 PostWysłany: 14 Sie 2021 15:51 
Awatar użytkownika

platynowy
Zbyszko napisał(a):
najdogodniejszego miejsca pod względem wypadowym

to myślę, że np. Głęboki Bród spełni Twoje oczekiwania (camping u Bociana). oferują spanie w 6os domkach campingowych [150 zł / noc - z tym że z tego co pamiętam, to jak byliśmy w 2 osoby, to liczyli 25 zł / osoba / noc], można też pod namiotem [15 zł / noc / osoba + 7 zł prysznic]. Jest też sauna [bardzo klimatyczna - opalana drewnem, polecam zwłaszcza z machaniem ręcznikami nad paleniskiem :lol: a potem się skacze z pomostu do rzeki] I spływy kajakowe też robią - fajne jest to, że można zacząć / skończyć na samym campingu

wszystkie wymienione przeze mnie w poprzednim poście miejsca są w odległości do 40 km od tej miejscówy (poza Druskiennikami - 70 km)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość