Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Wrz 2013 20:56 

Jak wygląda sytuacja, jeżeli przykładowo:

kupię bilet na lot Warszawa - Oslo (poza UE), następnie zakupię w sklepie wolnoclowym papierosy i/lub alkohol, po czym zrezygnuję z lotu i wyjdę z powrotem do Warszawy? Czy mogę wynieść jedynie 200sztuk papierosów i 1l mocnego alkoholu? Czy sklepy wolnocłowe mają jakiekolwiek limity sprzedaży swoich produktów?
 Profil Relacje PM off  

🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎 🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎
Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN
#2 PostWysłany: 22 Wrz 2013 21:29 

Kupić możesz tyle ile uniesiesz. Nikogo w sklepie nie interesuje co z tym zrobisz. Opuszczenie strefy z tym towarem jest NIELEGALNE. Towar ten MUSI zostać wywieziony poza teren UE. Rezygnując z lotu musisz zwrócić towar do sklepu. Tak mówią przepisy, ale życie swoje a przepisy swoje ;) .
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Wrz 2013 21:37 

Pytanie jeszcze ,czy to się aż tak opłaca, bo nawet lecąc poza unię wcale papierosy czy wóda nie są takie tanie. Malboro jest po 120zł a litr Krupnika po 38 zł Jakieś inne fajki pakowane po 2 sztangi widziałem za 160 zł
 PM off  

#4 PostWysłany: 22 Wrz 2013 21:38 

Dzięki za odpowiedź.

Czyli rozumiem, że teoretycznie nie mogę wynieść z powrotem nawet tych minimalnych ilości, które w przypadku przylotu z poza UE można legalnie wwieźć do Polski?
Druga sprawa to faktycznie - kto to sprawdzi... ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Wrz 2013 21:40 

Anonymous napisał(a):
Pytanie jeszcze ,czy to się aż tak opłaca, bo nawet lecąc poza unię wcale papierosy czy wóda nie są takie tanie. Malboro jest po 120zł a litr Krupnika po 38 zł Jakieś inne fajki pakowane po 2 sztangi widziałem za 160 zł

Robiąc 'konkretniejsze' zakupy, może się opłacać. :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Wrz 2013 15:05 

jaarjaar napisał(a):
Druga sprawa to faktycznie - kto to sprawdzi... ;)

Tacy panowie i panie ubrani na zielono z napisem z tyłu i przodu : SŁUŻBA CELNA.
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.
becek uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 31 Mar 2016 08:13 

niebieski
Znajoma zadała mi pytanie, czy przy podróży wewnątrz UE są limity na zakupy w strefie wolnocłowej. Nie umiałem jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie. Według mnie, kupić można i cały sklep, tylko co z wywozem. Niby granic nie ma w UE, ale są chyba jakieś limity wwozowe do każdego z krajów unijnych, wydaje mi się, że dotyczy to alkoholu czy papierosów. Koleżanka leci służbowo i chciałaby się przy tej okazji obkupić w perfumy na cały rok albo i dłużej. Pytanie jest oczywiście trochę śmieszne, bo ile może kupić tych perfum? Może 10 sztuk, nie więcej. Chciałem się upewnić są sądzą na ten temat osoby bardziej rozeznane ode mnie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Mar 2016 08:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Są limity. Np mocny alkohol to ograniczenie do 10 litrów. A w przypadku perfum jest zapis: na własny użytek. Kiedyś kupowałam na ten własny użytek 5x100 ml i nikt się nie czepiał.

#9 PostWysłany: 31 Mar 2016 08:23 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
W wewnątrzwspólnotowym przewozie towarów są konkretne limity na wyroby alkoholowe i tytoniowe, natomiast dla perfum jedynym limitem jest "na własny użytek". Podejrzewam, że kilka kartonów mogłoby wzbudzić podejrzenia celnika.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 31 Mar 2016 08:24 

@krzysztof.ka

Akurat perfum na wolnocłówce kupować się nie opłaca. Ceny są porównywalne z normalnymi sklepami, o ile nawet nie wyższe.
 PM off  

#11 PostWysłany: 31 Mar 2016 09:04 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Limity na wyroby tytoniowe i alkoholowe przewożone w obrębie UE są wg mnie wysokie :D Jedna osoba nie jest w stanie tego udźwignąć ;)

http://europa.eu/youreurope/citizens/tr ... dex_pl.htm
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 31 Mar 2016 19:15 

niebieski
panlukasz napisał(a):
@krzysztof.ka

Akurat perfum na wolnocłówce kupować się nie opłaca. Ceny są porównywalne z normalnymi sklepami, o ile nawet nie wyższe.

Dziękuję za informację, ale ja nie będę ingerował w to, co ktoś robi z własnymi pieniędzmi. Najprawdopodobniej koleżanka dostała zamówienie na zakupy od swoich psiapsiółek.
Koleżanka sama kupuje dla siebie Chance, wodę perfumowaną 100 ml. W kraju kosztuje taka ponad 500 złotych, a we Frankfurcie jednak około 100 Euro.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 31 Mar 2016 19:18 
Awatar użytkownika

srebrny
naprawde?
http://www.ceneo.pl/228174

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Mar 2016 21:24 
Awatar użytkownika

niebieski
@becek - z perfumami to jest tak, że bardzo łatwo się naciąć.Wiem co mówię (piszę?) bo sama kiedyś dałam się oszukać w sklepie internetowym. Nie twierdzę, że ten podany przez Ciebie to ściema ale ja nauczona doświadczeniem perfumy kupuje tylko z pewnych źródeł.

#15 PostWysłany: 31 Mar 2016 21:32 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Z tą Norwegia to nie takie hop... Po pierwsze są tam ogromne limity i chyba Aelia w Waw ma nawet plakaty ile można a ile nie można. Poża tym wynoszenie towaru przeznaczonego do wywozu wiąże sie z kara od celnika. A co do perfum to faktycznie ceny w stacjonarnych sklepach są niższe niż te duty paid.

#16 PostWysłany: 01 Kwi 2016 07:04 

Sprzedawcę w sklepie naprawdę nie interesuję ile czego kupujesz co chcesz z tym zrobić i po co Ci to. Co do plakatów to raczej minimalna pomoc dla obsługi sklepów. Chciało by Wam się odpowiadac przed każdym lotem do OSL czy TRF ile można tego a ile tamtego. Bo już w bagażu mam tyle i tyle itd.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Cze 2016 22:33 

niebieski
Nie chcę tworzyć nowego tematu, ale jeśli moderator uzna to za słuszne, to proszę o wydzielenie :)

Czy ktoś, kto niedługo wybiera się w podróż z lotniska Chopina mógłby mi sprawdzić ile kosztuje woda toaletowa Davidoff Cool Water Woman oraz Davidoff Cool Water Woman Exotic Summer 100 ml?

Będę naprawdę bardzo wdzięczny za pomoc. Mam lot 26 czerwca i zastanawiam się, czy kupować te perfumy w Polsce czy zaczekać do lotu :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Cze 2016 22:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Zadzwoń do sklepu:
http://www.aelia.pl/pl/kontakt/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości