Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Cze 2012 11:03 

wybaczcie, że spamuje forum, ale może ktoś będzie w stanie mi pomóc...
jestem początkująca jeśli chodzi o latanie i w ubiegły piątek 25.05 usiłowałam kupić bilet przez stronę ryanaira. Robiłam to pierwszy raz i nie wiedziałam w jaki sposób dokonuje się płatności i nie zorientowałam się, ze dokonałam rezerwacji ( podałam w rayanairze nr karty i ten kod CVV, ale ponieważ nie przyszła mi weryfikacja smsem-/jestem przyzwyczajona, iż przy każdej transakcji internetowej otrzymuję smsa z mojego banku z kodem aktywującym, by dokonać przelewu./ nie skojarzyłam, że zarezerwowałam i kupiłam sobie ten bilet). Przyszedł mi mail potwierdzający rezerwacje z rayanair, ale ja go błędnie zinterpretowałam myśląc, że po prostu zarejestrowałam się w serwisie ryanaira i ponieważ nigdzie nie podawałam żadnego hasła do konta, ani nie dostałam informacji, że dyspozycja została przyjęta, nie zdawałam sobie sprawy z faktu, iż już dokonałam transakcji. ...nie mam karty kredytowej tylko zwykłą studencką visa, wiec nie przypuszczałam, że ten przelew poszedł ( w formularzu na stronie ryanaira proszą o nr karty kredytowej i ta nomenklatura również mnie zmyliła, pomyślałam, że skoro nie mam karty kredytowej, tylko płatniczą, to podanie numeru i tak nie zadziałało). W związku z tym poprosiłam znajomą, żeby mi zrobiła tą rezerwacje, bo ja nie mam odpowiedniej karty. No i ona mi zabookowała ten bilet w poniedziałek 28.01. No a dziś się zorientowałam, że mam puste konto i że 30.05 zaksiegowano mi przelew za ten bilet, który usiłowałam, zabookować w piątek 25.05 (byłam pewna, że przerwałam tą operację w trakcie i że nie doszła do skutku i zwyczajnie nie zdawałam sobie spawy z faktu, iż już dokonałam zakupu )
Wiem, że moja sytuacja może się wydawać śmieszna i naiwna, ale może jednak znajdzie się ktoś, kto jest w stanie mi poradzić, co mogę w tej sytuacji zrobić. Jestem 640 zł w plecy, bo mam 2 bilety na ten sam lot, na moje nazwisko (logiczne, że się nie rozdwoję). A zmiana nazwiska na kogoś innego kosztuje 140 euro ( i to w dodatku chyba w jedną stronę), więc też to nie jest opłacalne...
Wiem, że kontakt z ryanairem jest utrudniony.Myślicie, że jest sens się odwoływać??Jeśli tak, to jakie argumenty mogłabym podać w mojej sytuacji...??

będę baaaardzo wdzięczna za pomoc!!
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 01 Cze 2012 11:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba pozostaje tylko telefon do Ryanaira i prośba o zwrot za jeden lot. Podczas robienia drugiej rezerwacji powinno wyskoczyć powiadomienie o duplikacji rezerwacji - jeżeli próbuje się kupić kolejny bilet na ten sam lot na to samo imię i nazwisko mi takie coś zawsze wyskakiwało. Przedstaw im sprawę, może coś zrobią... Mimo reputacji FRancy ich infolinia (choć droga) jest zazwyczaj dość pomocna. (np. zmiana daty wylotu za 10 eur)

#3 PostWysłany: 01 Cze 2012 14:47 

Jak najszybciej do nich zadzwoń!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Cze 2012 17:27 

dzięki!
1.tylko zastanawiam się co powiedzieć, skoro to jest niby moja wina, że byłam nieświadoma, jak dokonuje się płatności...no i nie wiem, co powiedzieć, żeby mieć jakikolwiek sensowny argument...

2. i skąd ta info. , że zmiane terminu jest 10 euro?? bo na stronie znalazłam tylko, że "Opłaty za zmianę lotu naliczane są za osobę/za lot w jedną stronę; obowiązują sezonowo, 40 euro za lot w jedną stronę...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Cze 2012 17:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Chodzi o to, że jak kupi się lot na złą datę to jak szybko zadzwoni się na infolinię Ryanaira (bodajże w ciągu 24h nie licząc weekendów) to zmienią datę za 10 eur + ewentualna różnica w cenie biletu. Informacji o tym nie ma na stronie.

Jako argument możesz im podać, że myślałaś że nie przyjęło Ci pierwszej rezerwacji bo nie dostałaś potwierdzenia na e-mail (mimo, że przyszedł ;]) i chciałaś kupić drugi raz - system jednak zawinił bo powinien wykryć duplikacje rezerwacji (to samo imię i nazwisko na ten sam lot) a nie wykrył. Tym samym skończyłaś z podwójnym biletem dla siebie na ten sam lot. Coś w tym stylu.

#6 PostWysłany: 01 Cze 2012 19:23 

niebieski
@Chaykin system tylko w godzine po pierwszej operacji blokuje dane lecacego, potem mozna kupic znowu bilet na ta sama osobe...

@baniusia7 Tak jak ci pisano-tlumacz, ze nie zauwazylac maila (np. wyladowal w spamie, czy cos). Kasy raczej nie oddadza, ale moze jakis voucher, czy cos...wiec warto sprobowac!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Cze 2012 20:41 
Awatar użytkownika

niebieski
były juz opisane na forum pozytywne zakonczenia tego typu spraw. Powiedz, ze nie było maila, nie wyskoczylo okienko itp. W zasadzie najlepiej prawde.

Tak jak mowia poprzednicy - dzwon JAK NAJSZYBCIEJ, najlepiej (skype) na bodajze irlandzka infolinie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Cze 2012 21:31 
Awatar użytkownika

niebieski
gulakov napisał(a):
@Chaykin system tylko w godzine po pierwszej operacji blokuje dane lecacego, potem mozna kupic znowu bilet na ta sama osobe...

O, to dla mnie nowość. Myślałem, że to tak na stałe. Dzięki za wyjaśnienie gulakov.

W sumie to ma rzeczywiście sens, bo co jakby dwóch Janów Nowaków chciało lecieć? ;)

#9 PostWysłany: 01 Cze 2012 21:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Chaykin napisał(a):
gulakov napisał(a):

O, to dla mnie nowość. Myślałem, że to tak na stałe. Dzięki za wyjaśnienie gulakov.

W sumie to ma rzeczywiście sens, bo co jakby dwóch Janów Nowaków chciało lecieć? ;)

strzelam, ze dane zapisywane są w cookisach. Dlatego inny jan nowak bez problemu kupi bilety, jesli ma inną przeglądarke (i ew inne IP) :)
aczkolwiek nie testowalem
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Cze 2012 09:40 

udało się !!!!! dzięki wam za pomoc :)po prostu zadzwoniłam i powiedziałam, że mam zdublowaną rezerwacje na to samo nazwisko- pani poprosiła o podanie kodów rezerwacji, po czym powiedziała,że faktycznie, rezerwacja jest podwójna i że do 7 dni, zostaną mi przelane na konto pieniądze:) ( ale może mi anulować tylko druga rezerwację)
dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych:):):)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Cze 2012 14:05 
Awatar użytkownika

niebieski
No i miło. Jak pisałem - mimo reputacji FRancy - ich infolinia jest zazwyczaj miła i pomocna, choć droga. :F

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości