Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Cze 2012 17:23 

niebieski
Potrzebuje pilnie pomoc w postaci informacji czy można przewozić leki w podręcznym.
Są jakieś obostrzenia, wymagania, konieczne dokumenty ?.
Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎 City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎
#2 PostWysłany: 01 Cze 2012 17:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Dokładnie to się nie znam, ja kiedyś przewoziłem i przeszło bez żadnych pytań. Tylko syropy do 100ml jak wszystkie inne ciecze.

#3 PostWysłany: 01 Cze 2012 18:21 

Luki, ja niestety też konkretnie nie pomogę. Na pewno ma znaczenie dokąd lecisz, bo leki są istotne nie tyle dla służb lotniczych (no chyba ze chcesz brać płyny >100ml) co dla służb celnych kraju do którego lecisz. Bo np. niektóre substancje mogą być w danym kraju zabronione.

Ja mogę tylko powiedzieć że mi do leków w podręcznym nikt się nigdy nie przyczepił i żadnych papierów nie wymagał, nawet w krajach o restrykcyjnych przepisach, jak np. Singapur. A że jestem alergikiem to podstawowy zestaw tabletki + krople do nosa biorę ze sobą wszędzie. Generalnie jeśli masz leki na własny użytek (czyli jedno opakowanie a nie 20 :) to nie powinno być problemów.

#4 PostWysłany: 01 Cze 2012 18:25 
Awatar użytkownika

Nigdy nie miałam z tym problemów, nawet ostatnio jak leciałam z chorym kuzynem, to Pani sprzedająca bilety powiedziała, aby część leków włożył do podręcznego, bo jeżeli zaginie jego bagaż to będzie miał problem, bo tam szybko nie dostanie takich leków, a musi brać 2 razy dziennie. Były to leki w strzykawkach i nie było problemu najmniejszego! ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Cze 2012 19:31 

Ograniczenie 100ml w bagażu podręcznym nie dotyczy leków. Przewoziłem już syrop dla dziecka powyżej 100ml. Kontrola bezpieczeństwa może chcieć weryfikacji czy to są leki, trzeba albo mieć zalecenie od lekarza na dany lek, albo w trakcie kontroli wypić trochę leku.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Cze 2012 23:42 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
U mnie przewożenie tabletek obyło się bez problemów żadnych.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Cze 2012 01:43 

niebieski
JAKIE leki do JAKIEGO kraju?
Są kraje, do których nie możesz wwieźć leków, które u nas kupujesz na stacji benzynowej, bez recepty, a tam są zakazane.

Generalnie wożę już parę lat zestaw podręczny w razie jakby co i nigdy nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Cze 2012 06:59 

Znajomi z którymi leciałem przewozili leki dla dziecka w specjalnej torbie izotermicznej. Był tam płyn w duzych butelkach, strzykawki, igły. Mieli na to recepty, oraz zaswiadczenie od lekarza, tłumaczone na niemiecki (lot z berlina) i angielski. Najlepsze było to, że lecieli tylko z bagażem podręcznym, a ta torba izotermiczna była jedną sztuką bagażu więcej niż im przysługiwało i nawet nikt się nie zająkną, bo wszystkie służby były zajęte czytaniem zaswiadczenia :D

#9 PostWysłany: 03 Cze 2012 17:56 

niebieski
mi sie zawsze dotrzepia do lekow, wiele razy dzwonili do mego lekarza czy faktycznie biore leki, w ue jest na to specjalny formularz.
biore z soba inchalatory,bo ja sie oto jaka ma to zawartosc
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Cze 2012 21:26 

niebieski
Zawsze mam w bagażu podręcznym podstawowy zapas leków ( w tym dla dziecka)i nigdy nie miałem najmniejszych problemów.Leki wożę w średniej wielkości przezroczystym woreczku.Ostatnio, dwa tygodnie temu w Charleroi kazali mi otworzyć walizkę,popatrzyli na leki i ... all OK.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości