Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wynajem samochodu
#1 PostWysłany: 30 Gru 2019 14:55 

niebieski
Czy ktoś z Was wynajmował tzw samochód użytkowy w Windhoek?
Ktoś kiedyś wspominał w blogu o wynajęciu takiego samochodu z kabiną na dwie osoby. Jego największą zaletą była cena 40 euro za dobę.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
 Temat postu: Re: Wynajem samochodu
#2 PostWysłany: 30 Gru 2019 15:08 
Awatar użytkownika

niebieski
@JONASZ

A szukałeś? Bo ja znalazłem w mniej niż minutę ;)
W forum afryka,forum,213 temat czwarty od dołu namibia-dostawczakiem-we-dwoje,213,105220
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 30 Gru 2019 15:31 

niebieski
To znalazłem bardzo szybko. Natomiast nie potrafię znaleźć oferty takiego samochodu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Gru 2019 22:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@JONASZ

No to może PW do @Gleba3? :shock:
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Sie 2022 13:19 

niebieski
Strzeże mogę polecić tą wypożyczalnie , może nie należy do najtańszych ale pełen profesjonalizm.

https://namibia2go.com/

Odbiór z lotniska do siedziby firmy po samochód jak również transport na lotnisko w cenie.
Samochód jest wypożyczany z pełnym ubezpieczeniem (szyby , koła) w cenie .
Blokada na karcie kwoty na paliwo ( odbiór samochodu z pełnym bakiem paliwa)
W moim przypadku miałem TOYOTA COROLLA CROSS HYBRID (napęd na jedną oś) ale z odpowiednimi oponami bieżnikiem terenowym ( widziałem takie same samochody na normalnych oponach na trasie)
Na drogach spisywał się bez zarzutu , z góry zakładałem że nie będę po pełnym piasku.

Cena paliwa na dzień 12.8.2022 ON 22.70N$ za 1l w Windhuk 23.09N$ za 1l ON w Solitaire i 22.60N$ za 95benzyne
JONASZ lubi ten post.
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 17 Maj 2024 20:52 

Polecam Savanna Car Hire, czyli cenowo zdaje się, że średnią półkę. Auta wysokiej jakości, wszystko bezproblemowe, włącznie z tym, że lecieliśmy dwoma różnymi samolotami, 1 miał opóźnienie 11 godzinne, i wypożyczalnie za darmo przyjechała po nas dodatkowy raz na lotnisko.

Jeśli chodzi o dziwaczny system ubezpieczenia to jest on dość dobrze wytłumaczony na stronie Bocian Safaris: https://www.namibia.com.pl/car-rental/. Opcje ZERO EXCESS znacząco zwiększają koszt wynajmu, a czasem nie zawierają w sobie ubezpieczenia na opony i szyby. Każdy ubezpieczenie dobiera do swoich umiejętności, natomiast według mnie, jeśli w Polsce nie rozbijacie co roku samochodu to wystarczy wam ubezpieczenie na opony i szyby. W Namibii nierzadko mijamy auto raz na pół godziny, od czasu starych relacji jakość dróg w wielu miejscach kraju wzrosła, a wady samochodu wypożyczalnie biorą na siebie.

Niemniej ubezpieczenie opon to must-have, w naszym przypadku w 1 z 2 aut opony musieliśmy zmieniać 6 razy, w tym dwa razy nie była do załatania: https://imgur.com/Fu9Kniy
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Maj 2024 10:28 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Tez brałem auto w Savannah Car Hire i takie same wrażenia. Auta w dobrym stanie w dużo lepszej cenie niż u konkurencji (chociaż u mnie to też wynikało z wczesnej rezerwacji, w październiku na majowke). Dostałem Ford Ranger, 115kkm przebiegu, dość nowoczesny (z Android Auto i Apple Carplay).

Co do ubezpieczenia to swoje przemyślenia napisałem w relacji (która będę kontynuowal), ale wg mnie są nic nie warte. Wziąłem ZERO EXCESS w którym tak naprawdę nic nie ma (masa wyłączeń i wymogów powodujących, że ubezpieczenie w praktyce nic nie daje). Aczkolwiek w tej wypożyczalni, ta opcja zawiera opony i szyby, które same w sobie tutaj kosztowały połowę ceny ZERO EXCESS. Drugi raz bym ZERO odpuścił. Opony, zgadzam się, must have. Ja na szczęście przejechałem 2.900km i wszystkie opony przeżyły, nie musiałem zmieniać koła ani razu.

Zdanie auta u mnie zupełnie bezproblemowe. Gość pobieżnie obejrzał dookoła, sprawdził licznik i paliwo i tyle. Nawet nie patrzył czy wyposażenie campingowe w komplecie, czy nie zniszczone itp. Sam mu wskazałem, że odkupiłem czajnik :), bo spaliłem go stawiając bezpośrednio na ogniu (zły pomysł). Tak by nawet nie wiedział.
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#8 PostWysłany: 19 Maj 2024 09:36 

niebieski
To ja dopisze swoje doświadczenia z dwóch wynajmów i jednej próbie wynajęcia:

1. Bocian Travel
Nie polecam.
Panowie podczas próby wynajęcia poprosili o planowaną trasę przejazdu pod pretekstem sprawdzenia czy jest wykonalna.
Po przesłaniu trasy wnieśli parę uwag i zaproponowali, że mogą sami zarezerwować nam noclegi.
Na pytanie ile to będzie kosztowało dodatkowo dostałem info, że nic. Dokładnie tyle ile bym zapłacił przy rezerwacji bezpośrednio dokładnie tyle mam zapłacić u nich.
Prawda okazała się jednak inna i po sprawdzeniu koszt noclegów w Bocianie był 3x wyższy niż rezerwację bezpośrednio (na tych samych campingach).
Nie mam nic przeciwko zarabianiu przez pośredników ale kłamstwo na temat braku prowizji dyskwalifikuje.
Gdy zwróciliśmy uwagę, że ceny noclegów są inne to nagle okazało się, że auto już jest niedostępne i zapraszają do innych wypożyczalni.

2. Advanced Car Hire
Brak problemów. Odbiór i odwózka na lotnisko. Bez awarii w samochodzie, bez specjalnego sprawdzania przy zwrocie samochodu. Jedyny mankament to bardzo ciężki stół na wyposażeniu (nieźle trzeba było się z nim siłować).

3. Bushlore
Zdecydowanie najlepszy z wynajmów chodź nie obyło się bez problemów.
Dostaliśmy prawie nowy samochód Toyota Hilux z super wyposażeniem (Apple CarPlay, tempomat).
Przewaga nad Advanced była jeszcze wbudowana z tyłu samochodu specjalna szuflada na szpargały (my trzymaliśmy tam spożywkę) i zabudowa, w której trzyma się talerze, sztućce, kubki itd. (na wyposażeniu były nawet kieliszki do wina).
Zdecydowanie ułatwiało to rozpakowywanie i pakowanie w trakcie wyjazdu.
Z problemów to zapaliła się instalacja elektryczna dodatkowego oświetlenia na pace ale wypożyczalnia bardzo szybka ogarnęła elektryka, który przyjechał do nas na camping i naprawił problem (ktoś popełnił błąd w trakcie montażu, a że samochód prawie nowy to wyszły choroby wieku dziecięcego)
Druga sprawa to pomylili się przy wystawianiu dokumentu umożliwiającego przejazd przez granicę. Ale po krótkiej wymianie wiadomości dostałe na maila poprawioną wersję.
Ogólnie pomimo problemów zdecydowanie bardziej polecam Bushlore i następnym razem też ich wybieram.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość