Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 223 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 05 Lis 2015 11:45 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
jacekwoj16 napisał(a):
Trochę drogo wyjdzie ten kebab, gdy trzeba zapłacić za wizę ;)

Tureckie lotniska należą do najdroższych, więc kebab+wiza+wrażenia spokojnie zwracają się w porównaniu z kupieniem czegokolwiek do jedzenia na lotnisku.
Oczywiście trzeba zawsze brać poprawkę na czas przejazdu oraz tłumy i kolejki na samym lotnisku, bo wówczas wycieczka może się znacząco wydłużyć i podrożeć.

Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN
#122 PostWysłany: 05 Lis 2015 12:40 

dzymek napisał(a):
Wróciliśmy w niedziele i chyba już pojawia się lekka tęsknota :D na pewno za jedzeniem :)

oj masz racje... my też już tęsknimy i zazdrościmy następnym :-)

-- 05 Lis 2015 11:43 --

dzymek napisał(a):
Załatwiliśmy sobie wizę przez internet i ruszyliśmy metrem do centrum. W stronę do Malezji skoczyliśmy na kebaba a na powrocie z samego rana zwiedzaliśmy Hagie Sophię i Błękitny meczet POLECAM mega ! Klimat z rana jak nie ma turystów jest niezapomniany.

Metro macie na poziomie -2 na lotnisku. Do głównych atrakcji czyli Hagia Sophia, Błękity Meczet itd. jest około 1h w jedną stronę więc na luzie zdążycie :)

Ja też polecam wyskok na miasto. Szybko metrem się jedzie, można zjeść kebaba, zwiedzić miasto, potargować się na bazarach - a nie siedzieć w na lotnisku, na którym jest tłoczno i duszno...

Wize wykupuje się na miejscu i specjalnych budkach, płatność kartą.

My wyskoczyliśmy też dwa razy i wtedy już koszt wizy nie jest taki straszny ;-)
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 05 Lis 2015 15:36 

Jeszcze jedno pytanie do tych którzy wyskoczyli na miasto, jak z kasą czy mieliście tureckie liry, czy mozna płacić kartą, czy też wypłacić kasę z bankomatu ?
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 05 Lis 2015 15:45 

Bankomat albo kantor na lotnisku
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 06 Lis 2015 11:04 

tiri napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie do tych którzy wyskoczyli na miasto, jak z kasą czy mieliście tureckie liry, czy mozna płacić kartą, czy też wypłacić kasę z bankomatu ?

my wypłacaliśmy z bankomatu liry.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 08 Lis 2015 10:03 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy :)

Wyjazd rozpoczął się 23 października a zakończył się 4 listopada.

Co się udało zobaczyć: Singapur (2 dni, jeden dzień za krótko), Tajlandia - Wyspa Phi Phi (3dni), Malezja - Georgetown (1 dzień), Kuala Lumpur (3 dni).

Na transport z Singapuru do Tajlandii założyłem cały dzień co było trochę bezcelowe bo ok 13 byłem juz na phi phi (tzn dzień wcześniej lot do phuket, nocleg i rano statkiem na phi phi) jakbym wiedział że pójdzie to tak sprawnie pewnie bym miał jeden więcej dzień na Singapur :)

Co szczególnie mam się podobało w Malzeji (bo jej dotyczy wątek):
Park Ptaków
Jaskinie Batu
Na penang świątynia Kek Lok Si
Udało się wyjechać na wieżę Menara KL - nie na "zabudowany" poziom widokowy a na samą górę - tzw "open deck" - koszt jest spory bo ok 100MYR od osoby ale zdecydowanie warto!
Oczywiście trzeba zobaczyć wieże Petronas, fajne są pokazy dźwięku i fontann wieczorami przy wieżach.

Jako że miałem potrzebę mieć ciągłego dostępu do Internetu to mam karty SIM: Tajaldia - DTAC HolidaySim ważna do 15.01.2016 wystarczy doładować, Singapur - dwie karty (jedna nie używana) Starhub prepaid - obie ważne do ok połowy stycznia 2016 - wystarczy doładować, oraz kartę na Malezję - Hotlilnk - Maxis - która jest świetnym rozwiązaniem nie tylko na Malezję - dzięki usłudze Roam Social Pass można jej używać do Internetu w wielu krajach tamtejszego części świata: szczegóły - https://www.maxis.com.my/en/personal/services/addons/idd-and-roaming/international-roaming.html dalej "Frequently Asked Questions - Hotlink" i wybieramy "Social Pass".

Karty używane były głównie do internetu - umieszczone w kieszonkowym routerze z Wifi a po Wifi korzystaliśmy z Internetu czy to przez telefony czy z laptopa.

Jeśli ktoś jest przed wycieczką i przydały by mu się te karty proszę o kontakt na priv. :)
 Profil Relacje PM off
joael lubi ten post.

#127 PostWysłany: 08 Lis 2015 11:37 

Ja lecę niedługo.
 PM off  

#128 PostWysłany: 13 Lis 2015 14:18 

Witam wszystkich na forum,

i ja wraz z żoną skorzystałem z promocji Fly4Free i wybieramy się w podróż poślubną w tamte rejony i zaplanowałem sobie to tak:

22/01 wylot
23-26 Kuala Lumpur
26-02 Krabi
02-05 Singapur
05-11 Langkawi
11-13 Kuala Lumpur
13/02 wylot

Loty na miejscu już wykupiłem w AirAsia, noclegi w Kuala Lumpur też po to żeby zaraz po męczącym locie nie denerwować się jeszcze szukaniem noclegu natomiast zakwaterowanie w Tajlandii i na Langkawi chciałem ogarnąć na miejscu tak aby być mobilnym a nie przywiązanym do jednej miejscówki, natomiast ostatnio się zorientowałem że 7 lutego jest chiński Nowy Rok co może oznaczać tłumy i problem ze znalezieniem czegoś sensownego.. ;/
Stąd pytanie jak u Was to wygląda? Załatwiacie wszystkie noclegi przed przylotem czy raczej spontanicznie na miejscu?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 13 Lis 2015 22:52 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Ja również pierwsze dwa noclegi w Kuala Lumpur mam zarezerwowane, potem lecimy do Singapuru i tam również zarezerwowałem, a dalej to zależy od pogody, albo Perhentian, Taman Negara i Kuala Lumpur, albo Taman Negara, Langkawi, Kuala Lumpur. O Chińskim Nowym Roku nie wiedziałem, od 6 do 8 lutego będziemy w Singapurze.

#130 PostWysłany: 20 Lis 2015 16:12 

Loty: 26
Kilometry: 92 529
Pytanie do tych co już byli...jak z bezpieczeństwem w Kuala? Czy widać np. na ulicach wzmożone patrole policji? Zaczynają pojawiać się informacje o terrorystach samobójcach w KUL. Jedziemy w lutym i zastanawiam się czy od razu stamtąd nie uciekać.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 20 Lis 2015 16:20 

w środę wróciliśmy z Borneo w tym kilka dni w KUL. W samym KUL w ogóle policji nie widać, widzieliśmy tylko raz jak eskortowano na motorach jakiegoś polityka bo obecnie trwa tam szczyt ASEAN. nie wiem skąd informacje o zamachowcach. my czuliśmy się tam bardzo bezpiecznie :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Gru 2015 20:41, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Fiona lubi ten post.

#132 PostWysłany: 20 Lis 2015 18:18 
Awatar użytkownika

złoty
wybieram się na Borneo w końcu stycznia, możesz napisać gdzie byłeś i co polecasz, bo jeszcze nie kupiłem powrotnego biletu do kul i coś mogę zmienić ?

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Gru 2015 20:47, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 01 Gru 2015 22:09 
Awatar użytkownika

Loty: 92
Kilometry: 201 600
niebieski
Dziś przy stacji metra w Stambule wybuchła bomba rurowa, przez co ruch pociągów został wstrzymany. Zostało rannych 5 osób. W tej sytuacji wyjście z lotniska staje się bardzo niebezpieczne. Jeśli prawdopodobieństwo zostania ofiarą zamachu jest bardzo mała, tak utrudniony powrót na lotnisko z powodu problemów w funkcjonowaniu komunikacji jest jak najbardziej realny. A kupno nowego biletu na następny samolot nie wynagrodzi nam smak żadnego kebapa.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 06 Gru 2015 20:14 

Loty: 26
Kilometry: 92 529
12groszy napisał(a):
Dziś przy stacji metra w Stambule wybuchła bomba rurowa, przez co ruch pociągów został wstrzymany. Zostało rannych 5 osób. W tej sytuacji wyjście z lotniska staje się bardzo niebezpieczne. Jeśli prawdopodobieństwo zostania ofiarą zamachu jest bardzo mała, tak utrudniony powrót na lotnisko z powodu problemów w funkcjonowaniu komunikacji jest jak najbardziej realny. A kupno nowego biletu na następny samolot nie wynagrodzi nam smak żadnego kebapa.

My mamy przesiadkę w nocy więc z lotniska nie wychodzimy ale zastanawiamy się czy nie uciekać szybciej z Kuala ... mam również nadzieję, że obecna sytuacja polityczna nie wpłynie na bezpieczeństwo podróży liniami turkish
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 15 Gru 2015 02:09 
Awatar użytkownika

Loty: 232
Kilometry: 592 703
14 - 18 stycznia jestem w Kuala Lumpur
18 - 23 na Langkawi

lecę sam :)
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 15 Gru 2015 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
Czy ktoś z Was planuje objazdówkę po Malezji bez przelotów?
Zastanawiam się ile dni należałoby poświęcić na objazd Kuala Lumpur->Taman Negara->Kuala Besut i Perhentiany->Tioman->Singapur->Kuala Lumpur...

W Malezji jestem ponad 3 tyg. od końca lutego. Na początek mam bilet w jedną stronę do Kambodży, ale jeszcze nie wiem, czy wykorzystam.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 16 Gru 2015 00:06 

Loty: 25
Kilometry: 55 735
3.03 ruszamy z Kuala Lumpur tą właśnie trasą, z tym że z Perhentian wracamy już do Kuala 11.03
 Profil Relacje PM off
Pawe lubi ten post.

#138 PostWysłany: 16 Gru 2015 00:12 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Pawe napisał(a):
Czy ktoś z Was planuje objazdówkę po Malezji bez przelotów?
Zastanawiam się ile dni należałoby poświęcić na objazd Kuala Lumpur->Taman Negara->Kuala Besut i Perhentiany->Tioman->Singapur->Kuala Lumpur...

W Malezji jestem ponad 3 tyg. od końca lutego. Na początek mam bilet w jedną stronę do Kambodży, ale jeszcze nie wiem, czy wykorzystam.

Nie omijaj na swojej trasie Cameron Highlands, warto pojechać.
Co do trasy Kuala Besut - Kuala Lumpur to polecam pociąg.

Relację można znaleźć tu na forum lub na moim blogu.

Pozdr.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
Pawe uważa post za pomocny.

#139 PostWysłany: 16 Gru 2015 01:58 
Awatar użytkownika

platynowy
4osoby: 15 styczen - 2 luty (@brzuch - bedziemy leciec tymi samymi samoolotami :-) )
styczen
15-16 - WAW-IST-KUL
16-19 - KUL(3) - trip 3 dni wg z ZuinAsia - http://zuinasia.com/
19-23 - Miri(1)/Mulu(3) - national Park i resort w srodku dzungli - http://mulupark.com/
23-24 - Kuching(1) - kusi BATANG AI i nastepny resort w srodku niczego :-)
24-26 - Singapur(2)/ew. Jahor Bharu - wiadomo: HongKong bis (bez urazy)
26-1/2- Bali(6) - odpoczynek i swiatynie: http://www.balitourismboard.org/
luty
1-2 - KUL(1) - zakupy, backup itp...
2/3 - KUL-IST-WAW

I pytania dot. powyzszego, zwlaszcza do tych co byli, sa, albo sie znaja.
Co warto zmienic, dodac, usunac przy zalozeniu celu:
zobaczyc KUL, zwiedzic troche Borneo/dzungle, pobiegac po duzym miescie - SIN, odpoczac i nic nie robic, ew. pojedzic po siwatyniach - Bali
zwlaszcza w kontekscie ew. zlej pogody na Borneo i Bali pod koniec stycznia.
Wdzieczny za sugestje pozostaje :-)
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 16 Gru 2015 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
Mikolaj2206 napisał(a):
Nie omijaj na swojej trasie Cameron Highlands, warto pojechać.
Co do trasy Kuala Besut - Kuala Lumpur to polecam pociąg.
Relację można znaleźć tu na forum lub na moim blogu.
Pozdr.

Dzięki Mikolaj - widzę, że Twój blog to będzie kopalnia wiedzy! Cameron Higlands koniecznie :)
 Profil Relacje PM off
Mikolaj2206 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 223 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość