Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: La Graciosa: co i jak?
#1 PostWysłany: 02 Paź 2016 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
La Graciosa, wyspa położona na północ od Lanzarote, znana z pięknych ponoć plaż i z całkowitego braku asfaltowych dróg (tylko szutrówki). Co na La Graciosie polecacie, jak się na nią dostać, jak się po niej przemieszczać i ile to wszystko kosztuje?

Odnośnie transportu z/na. Promy wypływają z miejscowości Orzola na Lanzarocie i dopływają do Caleta del Sebo na La Graciosie. Znalazłem tylko dwie firmy, które obsługują tą trasę, Líneas Marítimas Romero oraz Biosfera Express - obie mają identyczne ceny: 11 EUR/OW 20 EUR/RT. Zastanawiam się czy jest sens kupować bilety z wyprzedzeniem przez internet, czy też lepiej kupić je na miejscu w dniu, w którym chce się dostać na La Graciose (pewność pogody).

Jak i za ile można się dostać do Playa de los Conchas (mniej więcej 5 km z Caleta del Sebo) i czy w ciągu jednodniowej wycieczki z Lanzarote da radę zaliczyć i Playa de los Conchas, i wejść na Montaña Amarilla, i może jeszcze poplażować?

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 02 Paź 2016 15:33 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Dwa tygodnie temu siedząc w okolicach portu w knajpce w Orzoli widziałem te stateczki płynące na/z La Graciosę.
Obłożenie mniej więcej 50 %, nie ma sensu kupować biletów wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Mar 2017 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Co prawda sama nie praktykowałam, ale można wypożyczyć rower. http://www.golagraciosa.net/cycling-in-la-graciosa

#4 PostWysłany: 10 Mar 2017 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 610
Kilometry: 728 340
niebieski
Ewentualnie jeepem

#5 PostWysłany: 10 Mar 2017 15:11 

niebieski
Mieszkańcy mają terenowe samochody, które mogą być taxi . W 2013 lub 14 za dojazd do 2 plaż było ok. 50€/osoba, Nie korzystałam, ale widziałam jeżdżące z kilkoma osobami. Na pewno można negocjować :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Mar 2017 19:23 

w takim razie zobacze na miejscu ile będzie kosztował transport taxi....ale na wszelki wypadek przygotuje się też psychicznie na rower :)
nie odpuszcze tych plaż !
dzięki człowieki!
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Cze 2017 10:55 

transport taxi tak jak pisał kolega 50 EUR za osobę. Rower 8-10 EUR / sztuka (przy czym u nas w takim stanie rower za tyle można kupić...ale da się jechać)
W przypadku silnego wiatru dość ciężko się jedzie (zwłaszcza kobietom) natomiast....I TAK WARTO :)
Dodam, że na Playa Francesca najlepiej dość pieszo, gęsty piach uniemożliwia jazdę na rowerze.
Ogólnie wyspa piękna i bardzo ją polecam, człowiek się tam czuje trochę jak na dzikim zachodzie, nie ma dróg asfaltowych itp.
Na wyspie mimo małej ludności istnieją piekarnie, cukiernie, pizzerie itd. Ceny przystępne, jak to na wyspach :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Cze 2017 12:37, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lip 2017 15:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Moim zdaniem najlepiej jest popłynąć na wyspę z rana i chodzić po niej pieszo.
Tak właśnie zrobiłam w zeszłym tygodniu i byłam zachwycona.

Wyspa wygląda jak pustynia, od czasu do czasu mijały mnie zakurzone jeepy, a tak to pies z kulawą nogą się nie zaplątał.
Koniecznie trzeba przejść z Caleta de Sebo dookoła wyspy.
Mnie plaże akurat słabo interesują, bardziej dzikie i kamieniste wybrzeże.

Polecam gorąco, La Graciosa podobała mi się nawet bardziej od Lobos, która jest między Fuerteventurą a Lanzarote. No i dużo bardziej niż Lanzarote!

Cisza, spokój i pustynia....

Image
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Lis 2017 10:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Ile czasu zarezerwować,żebym mógł spokojnie przejść pieszo wyspę(jakie buty idealne),lub jeśli nie lepiej wziąć rower(ile kosztuje wynajem aktualnie?).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Lis 2017 11:35 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@tramin wypożyczenie roweru kosztuje 12€ za cały dzień. Polecam ten sposób przemieszczania się po wyspie, bo można wtedy w jeden dzień odwiedzić wszystkie ciekawe miejsca. Jeśli chcesz oszacować czas marszu skorzystaj z Google Maps - dość dobrze oszacuje ile potrzebujesz czasu na dotarcie do interesujących miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Lis 2017 12:05 
Awatar użytkownika

niebieski
@vincenz:I można na kołach dojechać wszędzie?Pewnie to rower górski.I czy jest dostępna mapka,gdzie faktycznie jechać.Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Lis 2017 14:29 

niebieski
@tramin Ja zrobiłem na rowerze, oczywiście górskim (brak asfaltu na całej wyspie) taką traskę z postojem na Playa De Las Conchas:
https://goo.gl/maps/DSSgZ1yKnUJ2 Wyspa jest poprzecinana szutrowymi drogami, więc nie ma problemu z poruszaniem się rowerem górskim.
 Profil Relacje PM off
tramin lubi ten post.

#13 PostWysłany: 13 Lis 2017 20:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja widziałam sporo osób, które zamiast jeździć prowadziły rower i szły pieszo, bo albo było zbyt stromo, albo zbyt wietrznie, albo zwyczajnie sam piach...
W jeden dzień niby można przejść wyspę, ale raczej 2 dni byłyby lepsze, żeby na spokojnie się podelektować widokami i spokojem ;-)

Image
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Gru 2017 20:49 

Aktualnie można zaoszczędzić 20 % na transporcie łajbą ( zabiera 122 osoby, wolne miejsca bez problemu " z marszu")
Są 2 firmy pływające z Orzoli na Graciosę. Romero i Biosfera expres. Obie kasują identycznie ,20 € RT.
Wczoraj przylecieliśmy i w apartamencie był stosik ulotek teklamowych Romero z promocją - 20% przy okazaniu ulotki w kasie przy zakupie biletòw.
I zadziałało. Za 3 bilety zapłaciłem 48 € zamiast 60€-

Takich ulotek trzeba szukać chyba po hotelach i knajpach, bo my tu na prywatnej kwaterze jesteśmy i były sobie na stoliku.

Na marginnesie.
Graciosa jest warta odwiedzin.
 PM off
szfarcjeger lubi ten post.

#15 PostWysłany: 04 Sty 2018 15:49 
Awatar użytkownika

srebrny
A czy ktos z Was robil piesze wycieczki po Graciosie z malymi dziecmi? Czy szlaki nie sa zbyt wymagajace?

#16 PostWysłany: 07 Sty 2018 21:16 

niebieski
@Gregggor zależy jak małe masz dzieci. Odległości mogą być dla nich zbyt duże. Miejscami są też dość długie, ale niezbyt strome podejścia co może męczyć.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 01 Paź 2025 11:43 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Wiem, że warto odwiedzić i taki jest plan na listopad.
Macie swoje spostrzeżenia?
Myślałam o zwiedzaniu wysepki rowerem elektrycznym - ktoś tak robił? Ile czasu przeznaczyć, tak realnie, z jedną kąpielą morską?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Paź 2025 11:58 

niebieski
Warto :) . Byłam lata temu; sam rejs jest super, a na miejscu też ciekawie, uliczki z piasku, spokój. Zrobiłam sobie spacer wzdłuż wybrzeża. Myślę, że 5-6 h starczy.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Paź 2025 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Jednodniówka też będzie ok. Chociaż od lokalsów wiem, że też jest super zatrzymać się na noc.
Ja miałam ją jako ostatnią z 8 kanaryjskich do zaliczenia i się w końcu udało jakiś czas temu

#20 PostWysłany: 01 Paź 2025 14:10 

niebieski
@piekara114 kilka lat temu zrobiłem wypad na jeden dzień objeżdżając cześć wyspy zwykłym rowerem. Teraz skusiłbym się na nockę, bo ponoć nigdzie nie widać gwiazd tak, jak tam (brak zanieczyszczenia światłem).
 Profil Relacje PM off
piekara114 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość