Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:03 
Awatar użytkownika

platynowy
cześć,

jako że lecę wkrótce SAS-em na trasie średniodystansowej (ok. 5 h), a moja taryfa nie obejmuje nic, prócz fotela i bagażu, przyszedł mi do głowy taki oto temat - jak radzicie sobie z jedzeniem, gdy linia nie oferuje nic w ramach biletu, a to co można kupić jest nijak adekwatne do ceny (tak właśnie jest, np. w SAS-ie), albo też gdy jedzenie w cenie biletu co prawda jest, ale tak mizerne, że nie da rady na nim wytrwać całego lotu (a to - jak się zdaje - jest bolączką u coraz większej liczby przewoźników). Ciekaw jestem, czy wyciąganie własnych kanapek, ciasteczek, albo może nawet zup w termosie (tego jeszcze nie widziałem, ale może latam zbyt rzadko), czy innych pokarmów jest całkiem normalne, czy też bliżej temu zjewisku do przynoszenia własnego napoju do restauracji, co by zaoszczędzić. Oczywiście, trochę przejaskrawiam, zwłaszcza w tytule ;-)

Jeśli chodzi o mnie, to w zasadzie nie mam nic przeciwko, póki ktoś nie wyciąga czegoś śmierdzącego (choćby dla niego samego była to rozkoszna woń). My zawzyczaj ograniczamy sie do jakiś ciastek, czy wafelków (a one fragranców nie wydzielają), bo na trasach wewnątrzeuropejskich w zupełności to wystarczy, a i na trochę dalszych, np. na W-py Kanarysjkie jest w sam raz, bo taki np. Air Berlin ma całkiem znośny catering. A o długodystansowych to już nie wspominam, bo generalnie jesteśmy pod tym względem zawsze ukontentowani.
No, ale tym razem będziemy lecieć linią skandynawską, z Oslo i coś czuję, że nordyccy, zamożni współpasażerowie mogą patrzeć na nas z niemałym zdziwieniem, gdy zamiast po prostu zamówić sobie kanapkę u stewardessy, wyciągniemy swoje :-D

A jakie są Wasze doświadczenia i opinie?

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#2 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:08 

Ja zawsze mam swoje jedzenie, nawet nie tyle żeby zaoszczędzić, ale dlatego, że nie jem ani mięsa, ani ryb, ani słodyczy. Trudno mi zatem znaleźć w pokładowym menu coś co odpowiada moim preferencjom kulinarnym i czym jestem się w stanie najeść.
Ja również - tak jak i Ty - nie mam nic przeciwko własnemu jedzeniu, o ile nie wydziela ów posiłek nieprzyjemnych zapachów :)
 Profil Relacje PM off
Roku lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:12 

niebieski
Zawsze zabieram, na trwający kilka godzin lot, kanapki i nigdy nie zauważyłem, żeby ktoś się na mnie dziwnie patrzył. Jem to co lubię i na pewno lepsze i zdrowsze niż to co sprzedają na pokładzie.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#4 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:12 
Awatar użytkownika

srebrny
taaa zupa w termosie
i pieczeń na półmisku
Image

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Jesli ktos sie wstydzi kanapek to mozna zawinac dodatki w tortille, nie rzuca sie tak w oczy :D
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:14 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
ja także nie mam nic przeciwko ale nie rozumiem ludzi a są to nie tylko Polacy, którzy podczas 1 -1,5 godzinnego lotu muszą akurat zgłodnieć i "wpier....." swoje wyroby typu mielony, kanapka z ogórkiem itp.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Nie rozumiem czym lot samolotem miałby sie różnić od podróży autokarem. To że większy prestiż to chyba tylko taki stereotyp.
Ja na długich dystansach , gdzie nie ma jedzenia w cenie (np NYC-Hawaje lot 10h - bo lot krajowy bez jedzenia) brałem własne kanapki. Zresztą nawet 2 lotach 3h jak wiem że nie zjem albo lot z przesiadkami staram sie wziąć swoje i bez krępacji je spożywam. Zresztą podobnie z napojami zakupionymi gdzieś na lotnisku.
To co się staram to tylko aby nie "waniało" np jajka , kiełbasa :) a reszta luz.

#8 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tropikey napisał(a):
....a to co można kupić jest nijak adekwatne do ceny ...

... (a one fragranców nie wydzielają),...

... będziemy lecieć linią skandynawską, z Oslo i coś czuję, że nordyccy, zamożni współpasażerowie mogą patrzeć na nas z niemałym zdziwieniem, gdy zamiast po prostu zamówić sobie kanapkę u stewardessy, wyciągniemy swoje...

...

- nie to że cena zła tylko jakość pożywienia może być różna. zawsze też możesz sobie wmówić jakąś alergię, np na jedzenie serwowane w samolotach ;)

- polska język trudna język?

- oj, widać nie byłeś w oslo...(ja też nie ale znam kogoś kto był i opowiedział mi to i owo... ;) )

Smacznego!

#9 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:18 

Generalnie mam w nosie opinię ludzi, na których mi nie zależy, więc mnie lotto co sobie pomyśli pasażer obok gdy wyjmę swoją
kanapkę o zapachu neutralnym.
Jedzenie w samolocie ma dość często ceny od czapy a nie lubię przepłacać i kupować kota w worku :P .
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
krystoferson112 napisał(a):
ja także nie mam nic przeciwko ale nie rozumiem ludzi a są to nie tylko Polacy, którzy podczas 1 -1,5 godzinnego lotu muszą akurat zgłodnieć i "wpier....." swoje wyroby typu mielony, kanapka z ogórkiem itp.

wychodzisz ze złego założenia, że wszyscy przed lotem napychają kichy.

#11 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:22 

Weź pod uwagę, że ktoś może ma daleko do lotniska, czyli można przyjąć, że poprzedni posiłek jadł odpowiednio wcześniej ;) .
 PM off
ewaolivka lubi ten post.

#12 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:24 

niebieski
Myślę, że jak nie przed lotem to po tak krótkim locie zrobić to po, ponadto mi te szeleszczenie np aluminiowych opakowań akurat w samolocie przeszkadza. Wiem nie jestem miłym wspóltowarzyszem podróży ;) Ale spoko nikomu nie wyrywam i nie wyrzucam kanapek, poprostu ja podczas tak krótkich podróży nie jadam. Jest to przed lub po podróży i tyle. Ale jak ktoś lubi to łokej.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:30 

W lotach bezposiłkowych własne papu to norma nawet na krótkich dystansach. Może to być trochę niekomfortowe dla innych ale trudno jak tanio to tanio. A zresztą jak wszystkim rozdają jedzenie na regularnych liniach a ktoś nie je bo nie chce to musi to znieść i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Dzięki za liczny odzew. Widzę, że wszyscy mamy podejście do tego tematu dość jednolite :-)

namteH napisał(a):
tropikey napisał(a):

... (a one fragranców nie wydzielają),...

...

- polska język trudna język?

wierzę, że to tylko taki żarcik, a nie przytyk na serio. Miałem nadzieję, że napisałem swój post w na tyle nieformalnej postaci, że twór słowny pochodzący od "fragrance" spotka się ze zrozumieniem. Poza tym, taka uwaga, to miecz obosieczny (spójrz raz jeszcze na swój post ;) ).

Na razie, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
kendi napisał(a):
ja także nie mam nic przeciwko ale nie rozumiem ludzi a są to nie tylko Polacy, którzy podczas 1 -1,5 godzinnego lotu muszą akurat zgłodnieć i "wpier.....".

Różnie rzeczy widziałem ... na lotach gdzie lata większość Niemców , Hiszpanów (np CLR-PMI) w FR widziałem jak połowa samolotu kupuje jedzienie z Menu. Czasami to jedzienie jest tak intensywne w zapachu że przebija na głowę mój prowiant.
To jest zadziwiające że wszyscy przed lotem grzecznie siedzą nikt nic nie je a w samolocie wszyscy sie rzucaja niezależnie od narodowości.

Różnica to to , że jedni kupują w serwisie inni jedzą swoje. :)

#16 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
toalety na lotnisku sa ogolno dostepne i zazwyczaj nie wymagaja dlugiego marszu
skad zaraz po starcie taki szturm na toalete ? moze po tych kanapkach robionych rankiem,
a lot przesiadkowy i trzeba cos zjesc wieczorem ;)
 Profil Relacje PM off
ewam24 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
ponadto mi te szeleszczenie np aluminiowych opakowań akurat w samolocie przeszkadza.

Widocznie malo latasz Q400, tam nie slychac folii :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
correos napisał(a):
toalety na lotnisku sa ogolno dostepne i zazwyczaj nie wymagaja dlugiego marszu
skad zaraz po starcie taki szturm na toalete ? moze po tych kanapkach robionych rankiem,
a lot przesiadkowy i trzeba cos zjesc wieczorem ;)

jaki tam szturm...
to zwykle kobiety chodzą co nie znaczy że idą za potrzebą a np żeby się w lustrze po przyglądać.
ludzie też się stresują lotem, muszą stać w kolejce itp itd więc nie mogą oddalić się od stanowiska, bo jeszcze im samolot odleci... ;)

#19 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:46 

niebieski
Ten dźwięk akurat lubię, czuje, że lecę, jest też trochę niżej i tak w uszach nie strzela... ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:48 

srebrny
Raz siedzialem w Pb za jakas kretynka, ktorej przeszkadzalo, ze jem gumisie.
Mala awanture mi zrobila.
Pozdrawiam skwaszona zyciowo Wroclawianke :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości