Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 688 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 04 Lis 2013 09:54 
Gruzja dojazd na lotnisko" />

niebieski
Wizzair lata na Kutaisi International Airport ( w połowie drogi miedzy Kutaisi a Samtredia) inna nazwa David the Bulider Airport, znajduje się on dokładnie w miejscowości Kopitnari.

Nie zamierzam tłumaczyć określenia "dokładnie" w Kopitnari i nie szukajcie pasa startowego w centrum wsi :-D

W samym Kutaisi nie ma lotniska, chyba że dla modeli samolotowych bo go nie widać na żadnych zdjęciach satelitarnych.

Bali na rozpoczęcie sezonu za 2441 PLN ☀️🌴 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙 Bali na rozpoczęcie sezonu za 2441 PLN ☀️🌴 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙
Zimowe słońce na Sycylii 🌞🏖️ 3 dni w pięknym Trapani za 689 PLN 😍 Zimowe słońce na Sycylii 🌞🏖️ 3 dni w pięknym Trapani za 689 PLN 😍
#162 PostWysłany: 09 Lis 2013 01:10 

niebieski
Witam. Ktoś może potwierdzić przypuszczenia cenowe? Czy z lotniska jest możliwość wynajęcia w podanej cenie taxi na 6 osób? Ile się jedzie? Pozdrawiam

#163 PostWysłany: 09 Lis 2013 02:25 

niebieski
orfik11 napisał(a):
Witam. Ktoś może potwierdzić przypuszczenia cenowe? Czy z lotniska jest możliwość wynajęcia w podanej cenie taxi na 6 osób? Ile się jedzie? Pozdrawiam

Może jakiś desperat pojedzie za $50, ale trzeba pamiętać, że jadąc na benzynie/ ropie to są same koszty paliwa. Na gazie może zostanie ze 25 lari zarobku. Ja z Kazbegi do Tbilisi jechałem za 30 Lari ale... tylko dlatego, że kierowca sam potrzebował pojechać do Tbilisi.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 09 Lis 2013 09:10 
Awatar użytkownika

srebrny
kendi napisał(a):
orfik11 napisał(a):

Może jakiś desperat pojedzie za $50, ale trzeba pamiętać, że jadąc na benzynie/ ropie to są same koszty paliwa. Na gazie może zostanie ze 25 lari zarobku. Ja z Kazbegi do Tbilisi jechałem za 30 Lari ale... tylko dlatego, że kierowca sam potrzebował pojechać do Tbilisi.

By jechać z kierowcą jadącym z Kazbegi do Tbilisi można stargować nawet do 100-80 lari za 4 os.

#165 PostWysłany: 09 Lis 2013 11:24 

niebieski
wtak napisał(a):
kendi napisał(a):
orfik11 napisał(a):

By jechać z kierowcą jadącym z Kazbegi do Tbilisi można stargować nawet do 100-80 lari za 4 os.

No właśnie a my jechaliśmy za 30 lari w 2 osoby, wiadomo, że nikt w normalnych warunkach Was za takie pieniądze nie zawiezie bo są to same koszty paliwa.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 09 Lis 2013 11:59 

niebieski
A nie można pojechać Marszrutką? Bezpośrednio z lotniska 20 GEL/osobę lub Kopytnari-Kutaiski(MacDonald) 2 GEL i Kutaisi(MacDonald)- Tbilisi(Didube) 10 GEL. Czas przejazdu około 3 i pół godziny plus ewentualna przesiadka w Kutaisi.
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 09 Lis 2013 12:07 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Miesiac temu cena proponowana przez taksowkarza na lotnisku w Kutaisi za przejazd do Tbilisi to 60 $, z pewnoscia do negocjacji. Co do ilosci osob w taksowce, to rzecz wzgledna. Jechalismy w 6 osob do Shatili w RAW 4 :) Nie wiem z jakich wzgledow chcecie jechac taksowka, ja na waszym miejscu wybral bym Marszrutke. Chociaz faktycznie przy 6-ciu osobach przejazd taksowka moze byc cenowo atrakcyjny. Musicie miec jednak na uwadze ze kierowcy takowek nie maja umiaru co do rozwijanej predkosci. Zdarzalo mi sie jechac 130-140 km/h waskimi lokalnymi drogami.

#168 PostWysłany: 12 Lis 2013 12:36 

29.10 lądowałem w Kutaisi więc opisze obecną sytuację jeżeli chodzi o transport.
Niestety informację o tym że z samego lotniska jeździ tylko Georgian Bus są prawdziwe. Cena za kurs do Batumi to aż 18 lari, do Tbilisi chyba 20 lari. Ale jest na to sposób - lotnisko znajduje się przy trasie Kutaisi - Batumi. Wychodzimy więc z terminala, przechodzimy na 2 stronę głównej drogi i tam łapiemy busa w kierunku Batumi. Jest tam wiata przystankowa. Busiki jeżdżą co chwilę. Warto nauczyć się pisowni Batumi w języku gruzińskim: ბათუმი Nam udało się złapać marszrutkę dosłownie po 5 min, kiedy jeszcze marszrutki Georgian Bus nie ruszyły się z miejsca. koszt przejazdu wynosi 10 lari, my zapłaciliśmy po 7 lari gdyż nie mieliśmy jeszcze zamienionej waluty. Jazda do Batumi trwa około 2,5 godziny. Po dojeździe zostaniecie zapewne zasypani propozycjami noclegów przez taksówkarzy czy też samych właścicieli miejsc noclegowych. Po małych negocjacjach można znaleźć poprawny nocleg za 15 lar/osobę. Samo Batumi jest o tej porze roku dość puste, a woda absolutnie nie nadaje się do kąpieli. Jeżeli chcecie się dostać do Tbilisi to polecam nocny pociąg - wyjazd około 22, na miejscu jest się około 7 rano. Koszt miejsca sypialnego w 4-osobowym przedziale to 24 lari. Samo Batumi leży w niewielkiej odległości od Turcji, marszrutki do granicy w Sarpi wyruszają co chwile z Placu Tbilisi a przejazd kosztuje tylko 1 lari. Polacy do Turcji potrzebują wizy, jest to po prostu naklejka wklejana do paszportu, załatwia się to na granicy i kosztuje 20 dolarów lub 15 euro. Po stronie tureckiej wsiadamy w busika do Kemalpasy za jakieś 2 liry. W same Kemalpasie można zjeść prawdziwy tiurecki kebab. a idąć wzdłuż wybrzeża w kierunku płd - zach można znaleźć urokliwe tereny gdzie można odpocząć w mandarynkowych sadach. Ja polecam taki 1-dniowy wypad.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 14 Lis 2013 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam, lecimy w 8 osób w Sylwestra. Planowaliśmy wynająć dwa auta z polecanej tu w jednym wątku wypożyczalni http://iberia-auto.ge/ jednak od jakiegoś czasu strona nie działa...Zna ktoś jakąś inną wypożyczalnię w Kutaisi?? Pożyczał ktoś coś niedawno?? Czy zostaje nam marszrutka do Tbilisi i dopiero tam pożyczanie auta?

#170 PostWysłany: 15 Lis 2013 12:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Korzystal ktos z http://www.georgianbus.com/content/time-table ?

Autobusy tej firmy sa oznakowane np jakims duzym napisem z boku ?
Na lotnisku nie bedzie pewnie problemu z odnalezieniem wlasciwego, ale na placu w Tbilisi jak bedzie ciemno
nie chce mi sie podbiegac do kazdego stojacego z zapytaniem Georgian Bus Kutaisi

Ostatnio edytowany przez correos, 15 Lis 2013 13:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 15 Lis 2013 12:46 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
correos napisał(a):

Na lotnisku nie bedzie pewnie problemu z odnalezieniem wlasciwego, ale na placu w Tibilisi jak bedzie ciemno
nie chce mi sie podbiegac do kazdego stojacego z zapytaniem Georgian Bus Kutaisi

na lotnisku w kutaisi dostaniesz ulotkę (w tym 20 % zniżki na powrót), na ulotce jest mapka gdzie będzie czekał busik w Tbilisi (przy liberty square).
Biały busik ma dużą tabliczkę z przodu za szybą Kutaisi airport + po bokach naklejki.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 15 Lis 2013 13:17 

suszek napisał(a):
correos napisał(a):

Na lotnisku nie bedzie pewnie problemu z odnalezieniem wlasciwego, ale na placu w Tibilisi jak bedzie ciemno

na lotnisku w kutaisi dostaniesz ulotkę (w tym 20 % zniżki na powrót), na ulotce jest mapka gdzie będzie czekał busik w Tbilisi (przy liberty square).
Biały busik ma dużą tabliczkę z przodu za szybą Kutaisi airport + po bokach naklejki.

Sa i szare busiki,ale wszystkie maja duze napisy na bokach GeorgianBus. Nie wiem jak jest w Tibilisi,ale jak jechalem z Kutaisi do Tibilisi,to rzeczywiscie byl z przodu napis normalnymi literami Tibilisi,ale w polowie drogi kierowca zmienil tabliczke i byly tylko makarony...
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 15 Lis 2013 13:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

nie "normalnymi" tylko alfabetem łacinskim.
Kartuli ena tez ma normalne litery

http://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_l ... ing_system
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 16 Lis 2013 19:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
lewis napisał(a):
Lecimy 2 osoby z Katowic 30.11, leci ktoś tym lotem? Z lotniska chcemy jechać nad morze, gdyby były jeszcze 2 osoby, można by wynająć taksówkę.

Lece w tym terminie ale ja uderzam prosto do Tbilisi.
Pozniej nocnym pociagiem do Batumi.

Z lotniska masz autobus za 35 PLN prosto nad morze.
Bilet sobie kupisz przez net, albo na lotnisku.
Z inf. od forumowiczow wynika ze przyjmuja takze EUR, USD

Lotnisko jest przy glownej drodze na Batumi
forumowicze pisza ze mozna stanac przy drodze i za rownowartosc okolo 20 PLN tez Cie podrzuca nad morze.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 16 Lis 2013 19:39 

Hejhej! mam pytanie: laduje 21:30 w srode i planuje jechac z Kutaisi I nocnym pociagiem (00:20) do Tbilisi. jakiej marszrutki i gdzie mam szukac zeby dotrzec na odpowiedni dworzec z lotniska i ile zajmie taki przejazd? znalazlam info ze z lotniska nie ma juz busikow tylko trzeba gdzies przy drodze lapac. wlasciwie to jedzie nas łacznie 3 osoby wiec moze lepiej troche doplacic i wziac taxi? niestety na dzien dobry nie mamy GEL tylko euro albo dolary i w dodatku nie znamy rosyjskiego tylko ang. co byscie nam proponowali? jaka moze byc cena taksowki na dworzec z lotniska? wylot juz w srode:) mam nadzieje ze znajdzie sie ktos doswiadczony kto przebyl taka trase i doradzi:) aha i czy na dworcu pkp sa jakies kierunkowskazy po angielsku czy tylko po gruzinsku?
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 17 Lis 2013 16:25 

aasskkaa napisał(a):
Hejhej! mam pytanie: laduje 21:30 w srode i planuje jechac z Kutaisi I nocnym pociagiem (00:20) do Tbilisi. jakiej marszrutki i gdzie mam szukac zeby dotrzec na odpowiedni dworzec z lotniska i ile zajmie taki przejazd? znalazlam info ze z lotniska nie ma juz busikow tylko trzeba gdzies przy drodze lapac. wlasciwie to jedzie nas łacznie 3 osoby wiec moze lepiej troche doplacic i wziac taxi? niestety na dzien dobry nie mamy GEL tylko euro albo dolary i w dodatku nie znamy rosyjskiego tylko ang. co byscie nam proponowali? jaka moze byc cena taksowki na dworzec z lotniska? wylot juz w srode:) mam nadzieje ze znajdzie sie ktos doswiadczony kto przebyl taka trase i doradzi:) aha i czy na dworcu pkp sa jakies kierunkowskazy po angielsku czy tylko po gruzinsku?

Macie już kupione bilety na pociąg? Bo jeśli nie, to polecałbym kupić z Rioni i podjechać na dworzec w Rioni, który jest niewiele dalej. Pociąg do Tbilisi nie zaczyna swej trasy w Kutaisi I, tylko na dworcu w Rioni są łączone wagony z Ozurgeti i Zugdidi. Przystanek marszrutek jest zaraz przy drodze przy lotnisku. Jeśli jedziecie w 3 osoby, to możecie wziąć taksówkę od razu z lotniska.

Jeśli zdecydowalibyście się jednak na dworzec Rioni, to tylko taksówka, bo jest on łągodnie mówiąc na zadupiu i ciężko na niego trafić. Szczególnie po ciemku o tej porze, bo marszrutki tak późno tam nie jeżdżą. Marszrutką dojechalibyście tylko do Kutaisi, ale potem i tak musielibyście brać taksówkę na dworzec, więc to byłoby bez sensu.

Co do waluty, to wystarczy poprosić kierowcę, żeby się zatrzymał przy jakimś kantorze w Kutaisi, bo tak czy siak przez Kutaisi będziecie jechać. Na dworcu (w Rioni - nie wiem jak w Kutaisi I) nie ma żadnych angielskich kierunkowskazów, polecam nauczyć się tych "makaronków" przed wyjazdem :)

#177 PostWysłany: 17 Lis 2013 17:21 

niebieski
pawellacheta napisał(a):
aasskkaa napisał(a):

Macie już kupione bilety na pociąg? Bo jeśli nie, to polecałbym kupić z Rioni i podjechać na dworzec w Rioni, który jest niewiele dalej. Pociąg do Tbilisi nie zaczyna swej trasy w Kutaisi I, tylko na dworcu w Rioni są łączone wagony z Ozurgeti i Zugdidi. Przystanek marszrutek jest zaraz przy drodze przy lotnisku. Jeśli jedziecie w 3 osoby, to możecie wziąć taksówkę od razu z lotniska.

Jeśli zdecydowalibyście się jednak na dworzec Rioni, to tylko taksówka, bo jest on łągodnie mówiąc na zadupiu i ciężko na niego trafić. Szczególnie po ciemku o tej porze, bo marszrutki tak późno tam nie jeżdżą. Marszrutką dojechalibyście tylko do Kutaisi, ale potem i tak musielibyście brać taksówkę na dworzec, więc to byłoby bez sensu.

Co do waluty, to wystarczy poprosić kierowcę, żeby się zatrzymał przy jakimś kantorze w Kutaisi, bo tak czy siak przez Kutaisi będziecie jechać. Na dworcu (w Rioni - nie wiem jak w Kutaisi I) nie ma żadnych angielskich kierunkowskazów, polecam nauczyć się tych "makaronków" przed wyjazdem :)

Nie z Kutaisi, nie z Rioni tylko z Samtredii. Łatwiej się dostać. Blisko. Nie na zadupiu jak Rioni i bogactwo pociągó. Schemat tutaj:
gruzja-pociagi,91,28472

#178 PostWysłany: 17 Lis 2013 19:45 

szumny napisał(a):
pawellacheta napisał(a):
aasskkaa napisał(a):

Nie z Kutaisi, nie z Rioni tylko z Samtredii. Łatwiej się dostać. Blisko. Nie na zadupiu jak Rioni i bogactwo pociągó. Schemat tutaj:
gruzja-pociagi,91,28472

jeszcze nie kupilismy, wlasnie mialam to zamiar zrobic dzis przez internet :) ... zalezy nam na czasie (nasz wyjazd to tylko 4 dni w Gruzji) i na kuszetce zeby po nocy byc wypoczetym bo z rana po przyjezdzie do tbilisi planujemy jechac prosto do Kazbegi:) na forach znalazlam info ze zakup kuszetki tuz przed odjazdem pociagu jest prawie niemozliwy... mam rozumiec ze teraz po za sezonem nie jest to problem a w dodatku kasy sa czynne w nocy?
mam troche metlik w glowie....wydaje mi sie, ze jesli kupie bilet przez net to nie ma sensu jechac az do Samtredi, bo tam jest 4razy dalej niz do Kutaisi I wiec koszty taksowki wzrosna. a co do Rioni to mowimy o tej stacji na połnoc od Kutaisi? dziwne... bo na rozpisce trasy pociagu 643 kutaisi I -> Tbilisi , Rioni jest drugim przystankiem a pociag zaczyna trase w Kutaisi I. czy ja cos przeoczyłam?
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 17 Lis 2013 20:12 

Słuszna uwaga o Samtredii. O niej nie pomyślałem, bo my lądowaliśmy rano i na Rioni jechaliśmy prosto z Kutaisi, więc było bliżej.
Samtredia rzeczywiście jest bliżej z lotniska niż Kutaisi i Rioni (nie wiem, skąd wzięło Ci się to, że jest 4 razy dalej :) ).
Rioni to stacja węzłowa na południe od Kutaisi, a nie na północ (w pobliżu lasu).
Nie wiem czy zakup biletu na miejscu jest niemożliwy. Niby są takie automaty, w których można to zrobić, choć osobiście tego nie próbowaliśmy. Osobiście polecałbym kupić przez internet, bo nie ma z tym żadnych problemów.

#180 PostWysłany: 17 Lis 2013 20:41 

pawellacheta napisał(a):
Słuszna uwaga o Samtredii. O niej nie pomyślałem, bo my lądowaliśmy rano i na Rioni jechaliśmy prosto z Kutaisi, więc było bliżej.
Samtredia rzeczywiście jest bliżej z lotniska niż Kutaisi i Rioni (nie wiem, skąd wzięło Ci się to, że jest 4 razy dalej :) ).
Rioni to stacja węzłowa na południe od Kutaisi, a nie na północ (w pobliżu lasu).
Nie wiem czy zakup biletu na miejscu jest niemożliwy. Niby są takie automaty, w których można to zrobić, choć osobiście tego nie próbowaliśmy. Osobiście polecałbym kupić przez internet, bo nie ma z tym żadnych problemów.

:shock: lotniska mi sie pomylily, ale wstyd... :oops: oczywiscie zdecyduje sie na zakup biletow przez net z Samtredii tak jak polecacie :) w takim razie pozostaje jeszcze pytanie ile moze kosztowac taksowka z lotniska do Samtredii i czy tam w nocy znajdziemy jakis czynny kantor zeby zaplacic? dzieki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 688 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość