Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 688 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 02 Lip 2013 09:06 
Gruzja dojazd na lotnisko" />

Jutro będę mógł przetestowac dojazd z lotniska do Batumi. Ale mam w związku z tym pytanie. Jak wiadomo po wyjsciu z samolotu nie mamy nic do picia. Czy po tym pobycie w kantorze marszutki zatrzymuja się gdzies gdzie można się zaopatrzyć w cos płynnego (i pisze o normalnych nbapojach, nie wyskokowych).
 Profil Relacje PM off  

Okazja! Czarterowe loty na wyspę Sal z Warszawy za 999 PLN 🌤️👙👣 Okazja! Czarterowe loty na wyspę Sal z Warszawy za 999 PLN 🌤️👙👣
Egipski raj z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 5* all inclusive w Hurghadzie za 1826 PLN Egipski raj z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 5* all inclusive w Hurghadzie za 1826 PLN
#122 PostWysłany: 02 Lip 2013 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 321 589
niebieski
Mam prośbę, zerknij czy na lotnisku w Kutaisi są wózki bagażowe i daj znać na forum. To dla mnie ważne, mam 3 bagaże bez kółek to transportu
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 02 Lip 2013 09:38 

@Maciek25: Możesz poprosić, żeby się zatrzymała. Jadąc z Kutaisi do Gori marszrutka zatrzymała się 2 razy po drodze, jeden krótki postój na papierosa, drugi dłuższy ok. 10 min. Z Tbilisi do Kutaisi zatrzymała się raz na naszą prośbę. Chłopaki spokojnie poczekali na szaszłyk, wypili po piwie, zjedli szaszłyka, po lufie czaczy i pojechaliśmy dalej.
Jeśli chcesz wcześniej wodę, to poproś taksówkarza o podwózkę "na magazyn po wode", myślę, że za parę lari pojedzie, sklepy są dosyć blisko lotniska.

@Maktravel: Jeśli chodzi o wózki na lotnisku to chyba widziałem, ale ręki odciąć nie dam.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 26 Lip 2013 20:45 

Witam forumowicze.
Mam pytanko odnośnie transportu w Gruzji, gdyż wybieram się tam za miesiąc.
1).Czy wiecie o której i ile trwa powrót z Kazbek do Tibilisi i o której jest pierwsza marszrutka? Jak się dostać z Gergeti Ciminda do Kazbek na tą marszrutkę?
2). Czy możliwe jest obrócenie w jeden dzień trasy lądując z KTW w KUT o około 5 rano, z lotniska do Mestii i z powrotem do Kutasi?
3). Czy ktoś z Was kiedyś jechał z Tibilisi do Stepanavan (armenia) i potem stamtąd do Wardzy?
Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedż

A i jeszcze jedno, czy możliwe jest w jeden dzien dostać się z Kazbek do Stepanavan?

Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 29 Lip 2013 14:18 

Patrząc na mapy google niedaleko są przynajmniej dwie stacje kolei, ktoś może wie czy na którejś zatrzymuje się pociąg do Zugdidi
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 29 Lip 2013 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Gurgiel napisał(a):
Witam forumowicze.
1).Czy wiecie o której i ile trwa powrót z Kazbek do Tibilisi i o której jest pierwsza marszrutka?

Nie pamiętam dokładnie, ale w marszrutce, którą jechałem była chyba informacja o pierwszym kursie o 7 lub 8 rano. Jedzie się ok. 3 godzin.

Niestety z resztą pytań nie pomogę.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 29 Lip 2013 15:33 

niebieski
karoldz napisał(a):
Patrząc na mapy google niedaleko są przynajmniej dwie stacje kolei, ktoś może wie czy na którejś zatrzymuje się pociąg do Zugdidi

Na wschód od KUT, w stronę Kutaisi jest stacyjka Kopitnari. Zatrzymuje się tam tylko jedna para pociągów z/do Zugdidi nr 697/698. Jeśli lecisz z Warszawy to można zaczekać. Jeśli z Katowic to nie ma sensu bo pociąg jest około 14-tej. Ani w okolicy lotniska, ani w okolicy tej stacyjki nic nie kupisz. Na samej stacyjce jest jedna chwiejąca się ławka. Bilet do Zugdidi to koszt około 2 zł.
Mogę przesłąć parę zdjęć na priva. Tu link do schematu kolei w Gruzji: gruzja-pociagi,91,28472
Tu spis wszystkich pociągów: http://www.railway.ge/?web=1&action=pag ... 9&lang=eng

#128 PostWysłany: 11 Sie 2013 21:40 

Jechałem :)
Jeździ tam dokladnie jeden wagon z miejscami siedzącymi. On jest doczepiony na samym koncu jakiegos innego pociągu i gdzieś tak kolo 2:00 jest od niego odczepiany, doczepiana jest inna lokomotywa i ten jeden jedyny wagon dojeżdża o 2:50 do Kutaisi. Taksowka nocna na lotnisko kosztowala cos kolo 25 czy 30 lari, nie pamietam dokladnie bo dzielilismy to na 4 osoby ktore jechaly na to lotnisko (przypadkowe, spotkane na dworcu które też akurat jechały w tym kierunku)
Dobrze jest dojechać od razu na lotnisko nbo o ile na nim jest malo miejsc siedzących to miejsc do leżenia (i to nie na podlodze czy jakich łączonych ławkach) jest pod dostatkiem i mozna się porządnie wyspać.
 Profil Relacje PM off
Klebek lubi ten post.

#129 PostWysłany: 11 Sie 2013 23:00 

niebieski
!jotodupca! napisał(a):
Czy ktos jechal pociagiem z Tbilisi do Kutaisi, tym, co przyjezdza do Kutaisi o 2.50?
Jak bylo, punktualnie, jakie tam jezdza wagony?
No i ile kosztuje taxi z dworca na lotnisko o tej trzeciej w nocy?

Wszystkim którzy przylatują/odlatują do/z KUT i zamierzają podróżować pociągami po Gruzji, rekomenduję Samtredię jako alternatywę dla Kutaisi do rozpoczęcia/zakończenia podróży po Gruzji. Posiada ona kilka przewag nad Kutaisi, a to:
1.Większa ilość pociągów zarówno na zachód jak na wschód Gruzji niż z Kutaisi.
2.Jest bliżej od lotniska prawie 2 razy niż Kutaisi - w ostateczności można odległość pokonać z buta.
3.Taksówki z Samtredii na lotnisko są tańsze - płaciłem 15 lari w nocy bez targowania.
4.Do Samtredii z Tbilisi można dojechać pociągiem na godz. 4 rano co skraca czas oczekiwania na lotnisku a jednocześnie można później wyjechać z Tbilisi (22:35)

Odpowiadając na Twoje pytania to:
1.Pociąg z Tbilisi o którym piszesz to jednocześnie pociąg do Zugdidi i Ozurgeti przy czym część (chyba 1 wagon) na stacji węzłowej Rioni k/Kutaisi jest odczepiany i ciągnięty do Kutaisi, pozostałe dwie części jadą przez Samtredię.
2.W ciągu 2 tygodni jechałem 7 razy pociągami - zawsze były punktualne.
3.Cena przejazdu pociągiem w Gruzji zasadniczo nie zależy od odległości ale od klasy wagonu. I tak za sypialny porównywalny z naszym Warsem zapłacisz 20-25 lari z pościelą, za plackartny (dość twarde miejsca do leżenia/spania bez pościeli) ok. 7 lari i kuriozalnie za miejsce siedzące około 15 lari. Ceny dotyczą pociągów nocnych. W dzień na lini wschód-zachód jeżdżą 2 pary ekspresów i tam za miejsce siedzące trzeba zapłacić tyle co za sypialny. Standartu nie znam - nie korzystałem. Pociąg osobowy kosztuje maksymalnie 2 lari niezależnie od odległości.

Tu link do schematu kolei w Gruzji: gruzja-pociagi,91,28472
Tu spis wszystkich pociągów: http://www.railway.ge/?web=1&action=pag ... 0&lang=rus

#130 PostWysłany: 04 Paź 2013 13:43 

Na lotnisku działa firma oferująca transport minibusami (marszrutka) na dwóch trasach: z i do Tbilisi (40 Lari) oraz z i do Batumi (20 Lari). Mają stronę internetową: www.georgianbus.com
Korzystaliśmy. Czysto, bezpiecznie. Po przylocie ogłoszenia po gruzińsku, rosyjsku i angielsku gdzie można kupić bilety. Jest to małe stoisko w hali przylotów. Dziewczyna mówi po rosyjsku i angielsku. Zapłacić można w euro i dolarach (to ważne bo na lotnisku nie ma ani kantoru ani bankomatu). Autobusik odjeżdża po zebraniu wszystkich chętnych. Nas przesadzono do mniejszego samochodu bo okazało się, że w tym dniu jesteśmy jedynymi chętnymi na przejazd do Batumi. Po drodze zatrzymaliśmy się w większej miejscowoci, gdzie mogliśmy wymienić pieniądze - wystarczy poprosić o to kierowcę. Jechała z nami bardzo miła Gruzinka - Tea, odpowiedzialna za organizację przejazdów - świetny angielski i rosyjski, bardzo pomocna.
Baliśmy sie jak to będzie po przylocie - zupełnie niepotrzebnie.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 04 Paź 2013 14:17 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
!jotodupca! - w maju jeździły tylko marszrutki, nie sądzę, żeby cokolwiek się pod tym względem zmieniło. W ogóle chyba w Gruzji nie widziałem klasycznego autokaru.
Mocno zaskoczony jestem cenami, które podał Freshdill. Jeszcze pół roku temu dojazd marszrutką z lotniska do Tbilisi kosztował 15GEL. Jeżeli 40GEL to prawda i jedyna oferta na lotnisku to raczej szukałbym dojazdu do Kutaisi i stamtąd marszrutka lub pociąg (w maju kosztował 10GEL, czytałem, że ostatnio wzrosły ceny).
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 15 Paź 2013 11:53 
Awatar użytkownika

Freshdill napisał(a):
Na lotnisku działa firma oferująca transport minibusami (marszrutka) na dwóch trasach: z i do Tbilisi (40 Lari) oraz z i do Batumi (20 Lari). Mają stronę internetową: http://www.georgianbus.com
Korzystaliśmy. Czysto, bezpiecznie. Po przylocie ogłoszenia po gruzińsku, rosyjsku i angielsku gdzie można kupić bilety. Jest to małe stoisko w hali przylotów. Dziewczyna mówi po rosyjsku i angielsku. Zapłacić można w euro i dolarach (to ważne bo na lotnisku nie ma ani kantoru ani bankomatu). Autobusik odjeżdża po zebraniu wszystkich chętnych. Nas przesadzono do mniejszego samochodu bo okazało się, że w tym dniu jesteśmy jedynymi chętnymi na przejazd do Batumi. Po drodze zatrzymaliśmy się w większej miejscowoci, gdzie mogliśmy wymienić pieniądze - wystarczy poprosić o to kierowcę. Jechała z nami bardzo miła Gruzinka - Tea, odpowiedzialna za organizację przejazdów - świetny angielski i rosyjski, bardzo pomocna.
Baliśmy sie jak to będzie po przylocie - zupełnie niepotrzebnie.

To jest taki WizzBus, w którym przepłacasz.

Image
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 15 Paź 2013 14:16 

niebieski
Czy na lotnisku KUT działa już jakiś sklep w strefie duty free?

#134 PostWysłany: 15 Paź 2013 18:24 

niebieski
Dziękuję :-)

#135 PostWysłany: 15 Paź 2013 18:39 

niebieski
niezle, ale rozumiem, ze jakoś te 6 zabrałeś z kafejki ;-)

#136 PostWysłany: 19 Paź 2013 23:18 

Loty: 8
Kilometry: 13 400
Cześć,
jak tanio i w miarę szybko dostać się do Batumi? ;)

Drugie pytanie to, jak jest z tymi odjazdami, wylot z Kutaisi mamy w sobotę o 6;30 do Katowic, to gdzie nocować aby spokojnie dojechać busem czy czymś na lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 20 Paź 2013 00:39 

Ja jechałem w lato za 15 GEL
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 20 Paź 2013 08:36 

Jak to nie są wpuszczani?? to skad najlepiej marszrute dorwać?? bo nie chce korzystać z tej firmy...

#139 PostWysłany: 20 Paź 2013 12:32 

wczoraj ladowalem w kutaisi i jezdza marszrutki georgianbus po 20 lari do tibilisi i tyle samo do batumi, bilet trzeba kupic na lotnisku, bo kierowca nie sprzedaje biletow-mozna placic karta. jezdza tez prywatni przewoznicy-do batumi i tibilisi 25lari, ale zawoza na miejsce. w sumie metro jest tanie-0,50lari to mozna tez dojechac samemu. ogolnie ma problemu z wydostaniem sie z lotniska kopinari tylko kwestia ceny. ja jechalem georgian bus, jak wiekszosc polakow, po drodze kantor-kurs nie najlepszy-w tibilisi byl lepszy. bus dosc nowoczesny, ale w polowie drogi sie zepsul... jednak kierowca wsadzil wszystkich pasazerow do innych marszrutek i nic nie trzeba bylo doplacac.
sorry za brak polskich i wielkich liter, ale mam zepsuta klawiature.
mieszkam w hostelu w centrum tibilisi. wlascicielem jest polak, nocleg od 20lari, ale kawa, herbata za free bez ograniczen.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 20 Paź 2013 14:05 

A do kutaisi albo mesti coś jeździ?? jak to za ile? jak z pogoda teraz?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 688 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość