Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Lis 2014 21:02 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Tomo14 napisał(a):
Ja jeszcze ze swojej strony dodam, że warto zobaczyć ten bazar, który mieści się w zabytkowym chyba budynku - po lewej stronie ulicy prowadzącej do placu z fontanną Argonautów.

Wspaniały klimat orientu - przyprawy usypane w foremne ostrosłupy, kramy z 10 rodzajami orzechów włoskich (nawet nie wiedziałem, że istnieje więcej niż 1 rodzaj :D ), różne lokalne specjały i to wszystko okraszone tym wspaniałym gruzińskim klimatem czyli np. wśród kramów ognisko z kartonów :twisted:

tak też potwierdzam na tym bazarze poczułem to co min. przeżywa Makłowicz ma podobnych bazarach wąchając i wdychając zapachy. Ja nie mogłem się powstrzymać przed zakupem przypraw do mięsa, usypanych do zawiniętego papierku niesamowicie aromatyczne i smaczne, czurczeli i coś na wygląd papirusu z fig oraz całego wielkiego kawałka wędzonego gruzińskiego sera. Do tego klimat w postaci grających muzyków na żywo gruzińskie rytmy w pobliżu boxów rzeźników. Klimat wart poczucia i posmakowania. To moja Gruzja! ;)
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#22 PostWysłany: 11 Lis 2014 21:55 

To i ja polecam bazar, bo warto, wąchać, smakować i kupować. A jak się ma szczęście (ja miałem), to jeszcze poczęstują czaczą za sam fakt bycia Polakiem. Kupiłem to wszystko, co Krystoferson plus gruzińskie granaty, w tym suszone (gruzińskie mandarynki szły z ciężarówki, ładowane łopatą, jak u nas kartofle). Sery zjedzone w Gruzji, ale jeden wędzony przyjechał do Polski, wszystko pozostałe dojechało do kraju, skonsumowane przez dzieci. Zostały tylko resztki przyprawy do chinkali
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Gru 2015 20:34 
Awatar użytkownika

Lecę z kumplem do Kutaisi na 4 pełne dni na początku kwietnia 2016, interesuje nas głównie zwiedzanie Kutaisi i okolic oraz lokalna przyroda, krajobrazy. Z wątku wiem już mniej więcej co zwiedzać w okolicach Kutaisi ale czy ktoś z Was wie czy warto jechać na północ żeby zobaczyć chociaż Kaukaz? Jeśli tak to do jakiej miejscowości na północ od Kutaisi?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Gru 2015 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Kutaisi to dobra baza wypadowa w kierunku Swanetii.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Gru 2015 21:41 
Awatar użytkownika

srebrny
pytanie czy w Swanetii w kwietniu będą już przejezdne drogi.
Miejscowi mówili, że śnieg potrafi leżeć do maja i są odcięci od świata.

#26 PostWysłany: 19 Gru 2015 22:02 

Prawde mowili maly hardcore jechac w czerwcu tym Fordem Transitem , tez co chwile stoja na trasie krzesla z flaszkami i sie zegnaja o czyms to swiadczy :)

#27 PostWysłany: 19 Gru 2015 22:53 
Awatar użytkownika

A czym najlepiej do Mestii dojechać? Ile zajmie podróż z Kutaisi? Droga wygląda na "główną" :D na mapie.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 19 Gru 2015 23:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Siedzenie 4 dni w Kutaisi to moim zdaniem strata czasu. Droga do Mestii raczej będzie przejezdna ale do Uszguli już niekoniecznie. Byłem w podobnym okresie w Gruzji 2 lata temu (relacja w stopce, może Ci się przyda) i wydaje mi się że lepiej wtedy odwiedzić Tbilisi i Kazbegi. Możesz też przejrzeć forum bo było sporo takich pytań jak Twoje.
 Profil Relacje PM off
monkahead uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 20 Gru 2015 17:46 
Awatar użytkownika

srebrny
na upartego jakby od razu pojechali do Tbilisi to nawet zaliczą Dawid Garedża.

#30 PostWysłany: 21 Gru 2015 22:34 
Awatar użytkownika

Klapio, dzięki za linka, zdjęcia z Cminda Sameba są przepiękne, to właśnie chcemy zobaczyć.
Czy taki scenariusz jest realny:
- 1 dzień Kutaisi oraz okolice
- 3 dni na Tibilisi oraz Kaukaz

ale tak żeby móc coś na spokojnie zobaczyć, a nie latać na wariata. To będzie mój 25 kraj, także jakieś doświadczenie mam.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 22 Gru 2015 13:43 

Loty: 228
Kilometry: 466 647
niebieski
Ja w 5 dni zrobiłem Tbilisi, Cminda Sameba, Mccheta, Achalciche, Vardzia i Batumi, ale to było na wariata, fakt :)
Na Kaukaz potrzebujesz dwóch dni, więc jeden Ci zostanie na Tbilisi, co do Kutaisi to się nie wypowiadam bo mi już nie starczyło czasu :P Ale powinno być spoko.
 Profil Relacje PM off
monkahead uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 30 Gru 2015 03:56 

niebieski
monkahead napisał(a):
Klapio, dzięki za linka, zdjęcia z Cminda Sameba są przepiękne, to właśnie chcemy zobaczyć.

ale tak żeby móc coś na spokojnie zobaczyć, a nie latać na wariata. To będzie mój 25 kraj, także jakieś doświadczenie mam.

Zmieścisz się w tym czasie. Będzie intensywnie, ale jeśli to mieści się pod pojęciem "spokojnie", to dasz radę.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 30 Gru 2015 09:35 
Awatar użytkownika

niebieski
monkahead napisał(a):

Ja robiłem to: http://ici.fly4free.pl/blog/33/lecimy-do-gruzji/
(czw-nd)

spokojnie wystarczy

#34 PostWysłany: 30 Gru 2015 09:39 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Jak by ktoś potrzebował kierowcy z samochodem z Tbilisi do przejazdu Dawid Garedża i Singagi polecam bardzo mocno Siergieja (rodowity Gruzin) cena z przejazd jego Oplem do obydwu miejsc ( cały dzień) to ok 120 Gel. tel +995593727309
Załącznik:
DSC0641011.jpg
DSC0641011.jpg [ 80.62 KiB | Obejrzany 2603 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 06 Sty 2016 23:14 
Awatar użytkownika

Kilometry: 243 008
niebieski
Ninoczka napisał(a):
pytanie czy w Swanetii w kwietniu będą już przejezdne drogi.
Miejscowi mówili, że śnieg potrafi leżeć do maja i są odcięci od świata.

Pod koniec kwietnia 2015 dojazd do Mestii był utrudniony, jednakże drogi swaneckie były przejezdne. Znacznie gorzej było z dotarciem do Kazbegi...
Wszystkie informacje o stanie dróg umieściłem w relacji:

http://geotrip.fly4free.pl/blog/1682/od ... i-czesc-1/
http://geotrip.fly4free.pl/blog/1687/od ... i-czesc-2/

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 07 Sty 2016 13:50 
Awatar użytkownika

Kilometry: 243 008
niebieski
Do Michau23

Prosiłeś o informacje skąd ruszają marszrutki w Batumi.
Proszę, o to lokalizacja dworca:
https://www.google.pl/maps/@41.6435305,41.6501989,18z

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off
Michau23 lubi ten post.

#37 PostWysłany: 17 Lut 2016 14:30 

niebieski
Planuję pierwszy wypad do Gruzji w połowie listopada na 3 dni do Kutaisi. Jeśli ktoś z forumowiczów był w takim okresie, to proszę o info, czy warto, czy okoliczne atrakcje są dostępne, czy zobaczymy kawałek natury?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 17 Lut 2016 18:28 

Byłem w styczniu, w lasach kwitły cyklameny i inne kwiaty, magnolia przy moście na Rioni właśnie zaczynała rozkwitać. Nie wiem, jak jest w listopadzie, ale podejrzewam, że coś powinno być. Z natury oczywiście. Atrakcje - nie podejrzewam, żeby były niedostępne.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 17 Lut 2016 18:43 

Kilometry: 157 931
niebieski
samo przebywanie w Gruzji, kuchnia, wino, czacza... już wystarczy jak na 3 dni.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 17 Lut 2016 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
dyzio1 napisał(a):
czy warto, czy okoliczne atrakcje są dostępne

Monastyr Gelati, który znajduje się blisko Kutaisi jest ważnym obiektem kultu dla samych Gruzinów, więc myślę, że to miejsce będzie otwarte również w listopadzie. Jak tam byłam w sierpniu 2015 roku to monastyr był remontowany, ale nawet mimo tego ciekawy i warty obejrzenia. Zwłaszcza jeśli ma być to pierwszy wypad do Gruzji to warto zobaczyć kilka gruzińskich cerkwi i klasztorów. Z jednej strony są one bardzo podobne, ale jednak różne.
A w samym Kutaisi warto udać się do prawosławnej katedry Bagrati. Wieczorem jest ona ślicznie oświetlona, a nocny widok na miasto robi wrażenie. Do Bagrati polecam pojechać taksówką, bo droga na wzgórze jest skomplikowana, okrężna, wąska i słabo oświetlona. Przy gruzińskim stylu jazdy dla pieszego może to skończyć się potrąceniem albo i poważniejszym wypadkiem. Koszt takiej taksówki z poczekaniem i powrotem to koszt 5-8 lari. Zaoszczędzony czas jest więcej warty :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość