Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Mar 2014 20:02 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 411 555
Pół roku temu wracałem z Tajlandii z moją dziewczyną, która złamała nogę. Konieczne było rozcięcie gipsu przed lotem i zawinięcie jej w bandaż. Swoją drogą gips miała wymienić w Polsce ale lekarz był tak oczarowany tym przeciętym, że nie zgodził się na nowy ;)
 Profil Relacje PM off  

🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN 🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN
Luksusowy wypoczynek w Bahrajnie 🌴🏨 All inclusive w 4* resorcie za 2899 PLN Luksusowy wypoczynek w Bahrajnie 🌴🏨 All inclusive w 4* resorcie za 2899 PLN
#22 PostWysłany: 12 Mar 2014 21:03 

niebieski
konrad91 napisał(a):
Mam takie pytanie, ostatnio przytrafił mi się nieszczęśliwy upadek i złamalem obojczyk. Gips mam założony praktycznie na całej klatce piersiowej (oprócz prawej ręki). Za 3 tygodnie mam lot modlin-oslo-kos-oslo-lodz i zastanawiam sie czy mogę mieć jakies problemy z wejściem na poklad. Może ktos z Was orientuje sie jak wygląda sprawa przelotu ze zlamaniem?

Zgłoś ten fakt, że jesteś połamany. Dostaniesz status do rezerwacji najprawdopodobniej WCHR bądź NWCR(w przypadku FR).
Nie ma żadnych przeciwwskazań do lotu. Będziesz widniał jako osoba potrzebująca pomocy (PRM) a czy z niej skorzystasz to już tylko od ciebie zależy. Jako PRM będziesz miał z osobą towarzyszącą priorytetowy boarding, chyba, że będzie tankowanie to wejdziesz dopiero po tankowaniu. Lepiej taki fakt zgłosić bo personel lotniskowy będzie o tym poinformowany i przygotowany. Przyjdą/bądź przyjadą z wózkiem po ciebie. Pomogą przejść kontrolę bezpieczeństwa, często fast trackiem jeśli takowy istnieje i tyle w temacie.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Mar 2014 11:03 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
No właśnie problem polega na tym że nie jest to zlamanie reki i gipsu jest znacznie więcej, zastanawiam sie czy beda chcieli go rozcinac a jesli tak to nie widzi mi sie tygodniowy wypad i to jeszcze lot łączony owiniety w bandaż. W tej sprawie lepiej dzwonić na lotnisko czy do ryanair? Wszystkie loty mam ryanem.

#24 PostWysłany: 13 Mar 2014 11:27 
Site Admin

Kontrolą bezpieczeństwa zajmują się pracownicy lotniska i tam raczej bym dzwonił

#25 PostWysłany: 13 Mar 2014 13:53 

Zbanowany
niebieski
Hej, mialem bardzo podobna sytuacje. Po wypadku na motocyklu zlamalem nasade kosci ramiennej. W gipsie bylem od szyi po pepek, w tym lewa cala reke zgieta przy klatce piersiowej. Mialem na sobie zalozona koszulke w rozmiarze XXL i podczas kontroli bezpieczenstwa pracownik schylil sie tylko zeby zobaczyc co mam pod koszulka i ... zaczal mi wspolczuc. Nie bylo problemow. Podczas boardingu przy gejcie zostalem jeszcze upomniany, ze moge zabrac ze soba tylko jedna sztuke bagazu na poklad (zgieta reka pod koszulka wygladala jakbym chcial cos przemycic :D Mina pani z obslugi gdy jej powiedzialem ze to gips byla bezcenna :D

Loty w gipsie: Lipsk - Faro, Warszawa - Bsrcelona

Zdjecie mojej zbroi :D
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 14 Mar 2014 13:29 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
@Komornik
jestem wlasnie w takim gipsie jak widać u Ciebie na zdjęciu ;) dzwoniles wcześniej na lotnisko czy poszedles do kontroli normalnie? Martwie sie tylko o to żeby nie chcieli rozcinac mi tego gipsu.
Myślę żeby zadzwonic na kazde lotnisko i w razie czego powiedziec ze informowałem o takiej sytuacji gdyby cos sie czepiali.

#27 PostWysłany: 14 Mar 2014 14:02 

Zbanowany
niebieski
Nigdzie nie dzwonilem, nikogo nie informowalem, stawialem sie na lotniskach jak gdyby nigdy nic.
Podczas tych 4 lotow nie bylo żadnych problemow. Nie masz sie czym martwic, staw sie normalnie na lotnisko :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 14 Mar 2014 14:48 

niebieski
Ja lecialem do Weeze ze zlamana noga: Na Okeciu pelna profeska - przeswietlili w specjalnej komorze, probowali mnie tez zdetonowac sprezonym powietrzem ale nie wybuchlem;)
W Weeze niemiecka dzikosc - wzieli mnie do czegos na ksztalt przebieralni, kazali odslonic gips, sprawdzali recznymi wykrywaczami czegostam i tyle.

Najlepiej isc na pewniaka, im bardziej sie obawiasz, tym wiecej tajemnic pod zbroja sie spodziewaja;)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 21 Mar 2014 19:36 

Loty: 4
Kilometry: 14 401
Lecialem z kula ortopedyczna i orteza na kolanie trasa Krakow - Bazylea. Na security przepuscili kule i orteze przez skaner (ja siedzialem obok) a pozniej przez bramke przechodzilem bez ortezy ale z kula. W Krk zalapalem sie jeszcze na ominiecie kolejki do security.

W samolocie kula musi leciec w schowku na bagaze.

Pzdr
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 21 Mar 2014 23:04 
Awatar użytkownika

No nie powiem, ale niezłe robią problemy. A co jeśli złamanie jest "świeże", trzeba lecieć i naprawdę nie można mieć kończyny w bandażu? Nawet nie pomyślałem, że istnieje coś takiego jak rozcinanie gipsu w takiej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 23 Mar 2014 09:59 

Ale to rozcinanie gipsu raczej tyczy się nogi. Mogą istniec obawy, ze dluga, usztywniona konczyna nie zmiesci sie i bedzie przeszkadzala np. wozkom przejezdzajacym korytarzem. Reki nie powinni rozcinac ;-)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 29 Maj 2014 01:00 

Zbanowany
Witajcie,

Zwracam się z pytaniem/poradą:
Nabawiłem się niestety złamania kości śródstopia i zamiast gipsu mam zalecone noszenie ortezy/buta ortopedycznego typu Walker, do tego mam ampułkostrzykawki przeciwzakrzepowe do codziennego użytku.
Mam w czerwcu jeden lot krajowy, jak i: Katowice --> Bergamo ( Mediolan - Turyn ) Turyn --> Rzym --> Abu Zabi --> Mediolan --> Amsterdam.

Moje pytania:
1. Czy w takim bucie bez większych problemów będę mógł podróżować samolotem ( chodzi o strony technicznej: kontrola bezpieczeństwa itp. ) ?
2. Czy w bagażu podręcznym mogę przewieźć mój lek?

Zdjęcie poglądowe z internetu, jak wygląda orteza:

Załączniki:
2014-05-29_005827.jpg
2014-05-29_005827.jpg [ 29.21 KiB | Obejrzany 16708 razy ]

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 01 Lut 2022 17:52, edytowano w sumie 1 raz
temat
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 29 Maj 2014 01:07 

bezsamochodu napisał(a):
Witajcie,

1. Czy w takim bucie bez większych problemów będę mógł podróżować samolotem ( chodzi o strony technicznej: kontrola bezpieczeństwa itp. ) ?

Móc możesz. Są dwie opcje kontroli bezpieczeństwa - wejdziesz z ortezą lub bez. Jeśli wejdziesz z, to zapikasz. U mnie (KRK) z dużo mniejszą ortezą skończyło się na tradycyjnym macaniu całego ciała, zdjęciu stabilizatora i dokładnym jego prześwietleniu a ja siedziałem sobie obok na krześle. Przy czym jeśli chodzi o stan zdrowia, to już była końcówka noszenia, więc de facto mogłem bez problemu stanąc na chorej nodze.
Opcja druga, którą uskuteczniłem w drodze powrotnej (CIA) polegała na zdjęciu ortezy i oddaniu jej do prześwietlenia na osobnej tacce. I było też zero problemów. Myślę, że jeśli pokażesz na ortezę ochroniarzom i poprosisz o pomoc czy krzesło to nie będzie problemów.

Oczywiście jeśli masz problemy z chodzeniem, powiedz o tym stewie na pokładzie.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 29 Maj 2014 01:21 

Loty: 969
Kilometry: 1 521 535
niebieski
Nie powinno być problemu
1. raz leciałem w ortezie (nieco mniej wypasionej niż Twoja ;) ) i poza dokładniejszym skanowaniem nie było żadnych przeszkód.
2. na wielogodzinne loty m/kontynentalne zawsze wożę w podręcznym kilka ampułek Clexane - tylko raz security zapytało "na co to?"
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 01 Cze 2014 19:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Leciałam dwa razy z ortezą i kulą. Na bramce poszły do prześwietlenia. Jednakże wcześniej było to zgłoszone w liniach lotniczych. Pewnie dlatego czekali na mnie z wózkiem, który nie był mi potrzebny na całe szczęście. A w drodze powrotnej trawił się chłopak w całą nogą w gipsie, pewnie wypadek miał na wakacjach.
Leki także bez problemu miałam w bagażu podręcznym. Ale, miałam ze sobą na wszelki wypadek kartkę od lekarza o sprzęcie. Nikt o nic nie pytał.

#36 PostWysłany: 02 Cze 2014 12:30 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Szukaj zanim zapytasz. Było już nie raz.

Temat zamykam.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Ręka w gipsie
#37 PostWysłany: 06 Wrz 2014 11:27 

13 września mam zarezerwowany lot Ryanairem. Wczoraj jednak miałam operację na rękę. Mam szwy a na to założony gips od kciuka po łokieć. Czy muszę mieć jakieś zaświadczenie o braku przeciwwskazań do lotu? Czy mogą być problemy przy kontroli bezpieczeństwa? Czy trzeba gdzieś to wcześniej zgłosić?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 12 Kwi 2015 14:40 

Witam,

skręciłem kostkę. Za kilak dni mam wylot Ryanairem. Bilet wykupiony 2 miesiące temu.

Czy muszę to zgłaszać wcześniej? Bez problemu wpuszczą z kulami przez odprawę, do samolotu?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi...

Załączniki:
Komentarz do pliku: Kule ortopedyczne łokciowe
Kule-łokciowe1.jpg
Kule-łokciowe1.jpg [ 16.66 KiB | Obejrzany 14778 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 12 Kwi 2015 14:53 

kule-inwalidzkie-na-pokladzie-ryanair,15,15162

Lub:

http://www.ryanair.com/pl/pytania/czy-m ... -w-gipsie/
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Kwi 2015 15:01 

Nie mam w gipsie nogi, jedynie stabilizator/ortezę kostki:(

Przepisy wiem ze się zmieniły a post z forum jest z 2012 roku
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości