Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zeus napisał(a):
Tutaj fajny link, gdzie wpisując kraj w którym byliśmy i daty, można zobaczyć czy możemy oddać krew czy nie,
wiem ze szpital wojskowy w Krakowie używa tej strony: http://rckik.walbrzych.pl/site/index.ph ... iologiczna

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 397 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 04 Lip 2023 16:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

De facto, nić. Jedynie w liceum, mogliśmy iść na legalne wagary
 Profil Relacje PM off  

🚨 HIT 🚨 Malta w świetnej cenie 🌊 Loty z Warszawy i hotel w zatoce St Paul's Bay za 359 PLN 🔥 🚨 HIT 🚨 Malta w świetnej cenie 🌊 Loty z Warszawy i hotel w zatoce St Paul's Bay za 359 PLN 🔥
🏝️ All inclusive w Szarm el-Szejk 🍹 Przytulny klimat i 2 baseny za 1499 PLN 🏝️ All inclusive w Szarm el-Szejk 🍹 Przytulny klimat i 2 baseny za 1499 PLN
#322 PostWysłany: 10 Lip 2023 09:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kontynuacja "telenoweli" obniżkami 33%

https://www.facebook.com/10006466738047 ... 7S9Ucbxw6v
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 14 Lip 2023 10:57 
Awatar użytkownika

złoty
Czy w TLK zniżka też obowiązuje? W zeszłym tygodniu jechałem TLK na bilecie ze zniżką ale na całej trasie konduktor nie sprawdził mi biletów. System rezerwacyjny sprzedaje ze zniżką.

znalazłem odpowiedź - obowiązuje

#324 PostWysłany: 30 Sie 2023 16:18 

Cześć, w poniedziałek oddawałem osocze i jakkolwiek by to nie brzmiało zapomniałem wpisać w formularzu że byłem na urlopie w Chorwacji tydzień wcześniej.
Wracając do domu zdałem sobie z tego sprawę i od razu zadzwoniłem do oddziału i powiedziałem o wszystkim, na co pani że nic się nie stało i nie mam czym się przejmować. Mimo wszystko nie daje mi to spokoju, jest powód do obaw? Uspokójcie mnie...
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 30 Sie 2023 16:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak, przyjdzie Josip Broz Tito do twojego domu i zrobi partyzantkę

Już myślałem ze wszystko w tym forum było, ale jednak nie...
Chorwacja nie jest na żadnej liście z chorobami
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#326 PostWysłany: 30 Sie 2023 16:55 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 220 210
srebrny
A że tak spytam z ciekawości jakiego rodzaju wątpliwości miałeś? Bo nie mogę rozkminić a uważam się za całkiem inteligentnego człowieka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#327 PostWysłany: 30 Sie 2023 17:26 

Nie chciałbym zarazić czymś i sam nie chciałbym mieć problemów z tytułu jakiegoś zatajenia informacji. Jeśli jest coś głupiego w moim rozumowaniu to możesz wytłumaczyć. :)
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#328 PostWysłany: 30 Sie 2023 17:31 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
Wirus Zachodniego Nilu - były przypadki infekcji na Bałkanach, ale aktualnie brak przeciwskazań do oddawania krwi w ciągu 28 dni po wizycie w Chorwacji
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#329 PostWysłany: 30 Sie 2023 17:36 

platynowy
Pewnie chodziło mu o to, że podczas podróży mógł złapać infekcję, która zaszkodzi innej osobie. Obawy są uzasadnione. Dla przykładu ja oddaję płytki krwi, które mogą trafić do osoby ciężko chorej i osłabionej, np. do osoby przechodzącej chemioterapię.

Niedawno wróciłem z Hiszpanii i przed donacją zgłosiłem powrót z Hiszpanii. Okazuje się, że pobyt w prowoncji Huelva dyskwalifikuje z donacji (Wirus Zachodniego Nilu). Akurat w tych rejonach nie byłem.

Zgłosiłeś fakt pobytu w Chorwacji - dłużej zamartwiać się nie musisz.
 Profil Relacje PM off
Aen Saevherne lubi ten post.

#330 PostWysłany: 30 Sie 2023 17:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Zeusa może zaskoczyć np fakt, że zalecają powstrzymanie się na 28 dni od donacji po powrocie z części Grecji:
Cytuj:
Grecja (Macedonia Zachodnia, Macedonia Środkowa, Macedonia Wschodnia i Tracja, Tesalia, Grecja Środkowa)

za RCKiK Poznań
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 30 Sie 2023 18:01 

platynowy
Raczej nie, skoro w formularzu wpisuje zgodnie z prawdą gdzie podróżował.

Zeus napisał(a):
Prawie dyskwalifikowano mnie na oddanie krwi, z powodu Korei. Korea jest region malariczny jedynie Seoul jest ok
Za to Korea Północna, hakuna matata nie ma żadnego problemu...

Image
 Profil Relacje PM off
radziu89 lubi ten post.

#332 PostWysłany: 30 Sie 2023 18:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Oczywiście ze wpisałem, ale jak się wkleja Korea, to dostaje się coś takiego

Wybór: Korea Południowa, Malaria, 12 miesięcy, rejony wiejskie prowincji Incheon, Kyonggi (Kyônggi-do) i Kangwon (Kangwŏn-do), włącznie z obszarem strefy zdemilitaryzowanej (granica z Koreańską Republiką Ludowo-Demokratyczną); transmisja choroby od marca do grudnia

W Incheon byłem jedynie na lotnisku, więć powinny napisać ze nie dotyczy miast Seulu. Nie każdy lekarz jest ogarnięty w geografii.

Co do Grecji: WNV, 28 dni, Saloniki oraz jednostki regionalne: Arta, Preweza, Imatia, Karditsa, Trikala, Larisa, Pella, Pieria, Kawala, Tasos; zalecenie obowiązuje do 31.10.2023r.

W tych regionach nie będę, a krew oddam 11/9 żeby tego samego dnia lecieć do Aten

Chorwacja: Brak rezultatów dla "Chorwacja"

Podałem link na wiki, gdzie wszystko jest piękne opisane: http://rckik.walbrzych.pl/site/index.ph ... iologiczna
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#333 PostWysłany: 30 Sie 2023 18:58 

Kothson napisał(a):
Pewnie chodziło mu o to, że podczas podróży mógł złapać infekcję, która zaszkodzi innej osobie. Obawy są uzasadnione. Dla przykładu ja oddaję płytki krwi, które mogą trafić do osoby ciężko chorej i osłabionej, np. do osoby przechodzącej chemioterapię.

Niedawno wróciłem z Hiszpanii i przed donacją zgłosiłem powrót z Hiszpanii. Okazuje się, że pobyt w prowoncji Huelva dyskwalifikuje z donacji (Wirus Zachodniego Nilu). Akurat w tych rejonach nie byłem.

Zgłosiłeś fakt pobytu w Chorwacji - dłużej zamartwiać się nie musisz.

Dzięki za odpowiedź. Czyli mogę być spokojniejszy. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. :)
A następnym razem trzeba zachować więcej uwagi.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#334 PostWysłany: 31 Sie 2023 19:20 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
tycik napisał(a):
Zeusa może zaskoczyć np fakt, że zalecają powstrzymanie się na 28 dni od donacji po powrocie z części Grecji:
Cytuj:
Grecja (Macedonia Zachodnia, Macedonia Środkowa, Macedonia Wschodnia i Tracja, Tesalia, Grecja Środkowa)

za RCKiK Poznań
Dokładnie. Ja podróżuje do Grecji samochodem i zawsze deklaruje czy zatrzymywałam się na nocleg w tych regionach. Przecież oddawania krwi to nie tylko wolne, to przede wszystkim odpowiedzialność....
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#335 PostWysłany: 31 Sie 2023 20:35 

Zadzwoniłem dzisiaj do oddziału zapytać czy mają już wyniki badań mojej próbki, pani nie podała konkretnych wyników, ale powiedziała, że jakby coś było nie tak to już bym wiedział, a ona w systemie nie ma informacji że było coś nie tak. Więc chyba już nie ma opcji żeby było coś nie tak?
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 31 Sie 2023 20:50 

platynowy
Doprecyzuj co ma być nie tak? Morfologia krwi? Trzeba było poprosić o wyniki badań krwi podczas donacji, dawca ma taką możliwość zupełnie za darmo.

Chyba że dalej drążysz wątek Chorwacji..
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 31 Sie 2023 20:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Chyba czeka, ze mu powiedzą ze ma WNV

Masz tu objawy: https://www.gov.pl/web/gis/goraczka-zac ... o-nilu-wnv
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#338 PostWysłany: 31 Sie 2023 20:51 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 220 210
srebrny
Ludzie, przecież każda próbka jest badana, byłeś w miejscu gdzie NIE MA żadnych przeciwwskazań że nie można tam być. Równie dobrze mógłbyś być w Pcimiu i mieć te same obawy. Zadzwoniłeś, zgłosiłeś ,koniec tematu .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#339 PostWysłany: 01 Wrz 2023 00:55 

niebieski
Jeśli coś z Twoją próbką będzie nie tak, to będą się z Tobą kontaktować.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 05 Paź 2023 12:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Wg dzisiejszego artykułu z DGP, zgodnie z aktualnymi przepisami, dawcy wyłącznie składników krwi (np osocza/płytek) nie przysługuje zwolnienie od pracy (nawet na jeden dzień)
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... olnie.html
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 397 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości