Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 176 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 11 Wrz 2024 15:48 

niebieski
nie
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#142 PostWysłany: 11 Wrz 2024 16:37 

HON fly4free
W drugą stronę też wchodzi (z tym że jakoś klasa O z LAX nie chce, więc lepiej wracać do OSL w klasie L, stąd nieco wyższa cena).
https://www.skyscanner.se/transport/d/A ... rrency=PLN
Załącznik:
_n3.png
_n3.png [ 17.78 KiB | Obejrzany 2128 razy ]

Dodatkowo można mieszać klasy. Na przykład te same daty j.w. na stronie LOT, odcinek AMS-NRT klasa premium P + odcinek LAX-OSL klasa biznes F za 5204,25 PLN.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#143 PostWysłany: 11 Wrz 2024 18:41 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
jakub.m napisał(a):
Czy Lot praktykuje zakazywanie kończenia trasy w WAW, zamiast AMS?

A jakakolwiek linia zakazuje? To jest w ogóle prawnie możliwe? Rozumiem roszczenia gdyby ktoś w tym pośredniczył i na tym zarabiał, ale pasażer ma chyba prawo robić co chce.
Ja próbowałem uzyskać w analogicznej sytuacji przebookowania na powrót do POZ w zamian za rerouting po odwołanym LAX. Usłyszłem, że bez szans, ale mam sobie dokupić w promocji WAW-POZ i olać ostatni odcinek. Usłyszałem to od konsultanta.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 11 Wrz 2024 19:03 

HON fly4free
Oczywiście, że jest prawnie możliwe. Kupując bilet na określonej trasie potwierdzasz zawarcie kontraktu przewozowego, a w nim jest, że linia cię dowiezie do celu za zapłaconą cenę, ale jeśli ty zmienisz trasę, to linia ma prawo zrobić rekalkulację ceny. Było na ten temat morze rozważań i przypadków, zwłaszcza w USA (praktykowanie "hidden city"), a szczególnie AA. W Europie Lufthansa bywała wojownicza, wytaczając pozew jednemu kolesiowi, który systematycznie latał biznes klasą i nadużywając tego "triku". Zazwyczaj linie "walczą" w ten sposób, że pozwalają nadać bagaż (jeśli nadajesz) tylko do miejsca docelowego. LOT podchodzi do tego dość liberalnie, tak jak sam się przekonałeś. Ale nie jest to wcale reguła...
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 11 Wrz 2024 19:16 
Awatar użytkownika

złoty
https://www.fly4free.pl/bilety-z-polski ... -2503-pln/

Ja się kiedyś władowałem z planem opuszczenia odcinka w ten sposób, że odwołali lot z przesiadką, a zamienili na bezpośredni, każąc się cieszyć, że będę miał wygodniej :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#146 PostWysłany: 11 Wrz 2024 19:35 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
to poszło na SG pl i com :D

Image
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 11 Wrz 2024 19:55 
Awatar użytkownika

platynowy
To nie dosc, ze DOJ RIP, to jeszcze wladowanie swiezakow na potencjalna mine.
Juz nie wiem co glupsze, rozbijanie/rozwijanie tego deala tutaj, czy zrobienie kuku nieobeznanym z tematem.
Anyway, jak LO tego do konca nie ubije...
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#148 PostWysłany: 11 Wrz 2024 20:02 
Awatar użytkownika

złoty
marcino123 napisał(a):
to poszło na SG pl i com :D

To kupujcie póki wisi :)
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 11 Wrz 2024 21:05 

złoty
To już było na głównej. Chyba na początku 2022. Wtedy możliwości zostały mocno okrojone.
Ja rok temu z tym biletem miałem potworne problemy po anulowaniu WAW-LAX. Bierzcie to pod uwagę ;)

@man4business ale przy zwykłym odpuszczeniu odcinka nic pasażerowi nie grozi. Nawet jeśli linia wykaże, że to było celowe to naprawdę cieżko byłoby linii w sądzie uzasadnić jednostkowy przypadek.
Co innego jak ktoś to robi hurtowo, ale nie o tym mowa.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 11 Wrz 2024 21:12 
Awatar użytkownika

niebieski
rob_sad napisał(a):
przy zwykłym odpuszczeniu odcinka nic pasażerowi nie grozi.

Przy zwykłym nic, pytanie jak ostatnie doświadczenia z nadaniem rejestrowanego?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 11 Wrz 2024 21:23 

złoty
Praktycznie nie nadaje bagażu, nie wiem ;)
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 11 Wrz 2024 22:13 

HON fly4free
Przeczytaj swój wpis "A jakakolwiek linia zakazuje? To jest w ogóle prawnie możliwe?"... itd. bo do tego się odniosłem, a nie do praktyki i realności zagrożenia. Odpowiedź na twoje pytania jest jak najbardziej tak - tego typu praktyki są zakazane w "contract of carriage", niektóre linie wręcz precyzyjnie opisują tego typu postępowanie. Zatem nie tylko jest to "prawnie możliwe", ale to jest prawny zapis, również w LOT. Zmiana warunków lotu może spowodować przeliczenie ceny biletu. Co innego zaś praktyka i opłacalność takich (prawnych) akcji. Jeśli czasem sobie opuścisz jakiś odcinek, to nikt cię ścigać nie będzie... chyba że American Airlines, bo oni są niesamowicie dożarci na tym punkcie, banują nie tylko programy lojalnościowe ale w ogóle takich pasażerów.

@jaco027 jestem mocno sceptyczny, że LOT ma o co kruszyć kopię. DOJ istnieje "od zawsze", kiedyś był dużo lepszy (BF i podatki niskie, cena czegoś takiego kiedyś była 325 USD). Plus, jak trochę poćwiczysz, to zauważysz, że identyczna konstrukcja wchodzi i w sojuszu OW (BA, AY...), jak i na lotach SK, czyli ST. Dla nas atrakcją jest fakt, że idzie to przez WAW, ale ogólnie w cenie około 2500 zł, zaczynając w ARN czy OSL, a kończąc gdzieś w Europie, to można bez łaski zestawić to innymi liniami. Tak więc Europa w ogóle nie zauważy, jeśli LO coś z tym zrobi (wg mnie wysokie BF i podatki robią swoje wystarczająco). Do tego luka przez Pacyfik, wcale nie taka łatwa do sensownego złożenia plus jednak niemałe ryzyko, że kupię bilet przez Pacyfik - osobny bilet (!) - a LOT wywinie numer typu "zawieszamy loty do LAX" i jesteś w czarnej... Moim zdaniem, kupują to tylko fanatycy latania, gdy zsumować koszty, to taki RTW wcale nie wychodzi jakoś szałowo tanio. W innym wątku pisaliśmy o taryfie LH: AMS-Australia, gdzie dało się za bodaj 3700 zł, na jednym bilecie i na spokojnie, też zrobić RTW (oczywiście wtedy "przystanek" dłuższy był raczej tylko jeden, w Australii, ale było/jest to RTW). Faktem jest, że kiedyś DOJ wchodził też z ICN i to była gratka, bo mocno cięło YQ (do jakichś 110+ USD), no ale to LOT załatał szybko, chyba aż "za mocno", teraz cokolwiek z ICN, robi 660+ USD dopłaty paliwowej. A mogliby zarobić właśnie na takich składakach, gdyby tak nie pocisnęli.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#153 PostWysłany: 12 Wrz 2024 09:02 
Awatar użytkownika

platynowy
@man4business Sam wiesz co robiles z tym dealem i jak on zanika. I wiesz dlaczego. Fanatycy latania moga(li) sie cieszyc... do czasu.
A juz jak przyciagnelo to uwage redakcji (ponownie), ktora ze skrajna nieodpowidzialnoscia (delikatny eufemizm) pchnela to na SG, to tylko czekac powtorki z "rozrywki". I to dla deala jak i paxow. Sam doswiadczyles...
Obym sie mylil.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#154 PostWysłany: 12 Wrz 2024 12:48 

HON fly4free
Przeczytaj uważnie mój wpis. A potem przeczytaj również przykładowe oferty z sojuszu SkyTeam i OneWorld, które są identyczne cenowo (poza krótkimi okresami promocji LOT). LOT wręcz może się cieszyć, jeśli kilka-kilkanaście fanatyków latania sobie coś takiego kupi... a część z nich wtopi potem z powodu logistyki, braku sensownego połączenia przez Pacyfik itd.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 12 Wrz 2024 14:09 
Awatar użytkownika

platynowy
NIe chce zaogniac dyskusji, ale meritum to nie sa "oferty" innych sojuszy, tylko uwalanie opcji w LO.
Na forum sa pracownicy LO, niektorzy po prostu tu korzystaja z roznych deali, inni zlosliwie "pomagaja", a jeszcze inni wykonuja po prostu swoje obowiazki sluzbowe, ot i tyle. Wiec sytuacja/lifespan rozpracowywanych w szczegolach "ofert" LO na najbardziej znanym polskojezycznym (otwartym) forum jest inna, niz deali ST, czy OW... vide czas zycia ekwiwalentnych "ofert" na syfie.
Doceniam prace, nie pochwalam takiego wspoldzielenia rezultatow.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#156 PostWysłany: 12 Wrz 2024 14:27 

HON fly4free
Ten wątek rozpoczęty został 25 Wrz 2022 (nie przeze mnie) i od tej pory, czyli przez dwa lata, niemal nic się nie zmieniło. Nadal uważam, że LOT tylko skorzysta, jeśli (w mojej ocenie) nieliczne osoby kupią sobie taki dziwny bilet. Na to co piszą na blogach nikt z nas nie ma wpływu.
 Profil Relacje PM off
maciass lubi ten post.

#157 PostWysłany: 12 Wrz 2024 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
niebieski
Ja zaczynałem ten wątek dwa lata temu i przez ten czas skorzystałem z tego układu lotów 2 razy, a trzeci raz będzie teraz w listopadzie. Zatem nic nie anulowane, nikt nie kazał niczego dopłacać, można latać i korzystać. A kombinacji z Oslo, Sztokholmem, Koszycami, Ostrawą jest milion. Trzeba bawić się, probować i można ładnie zejść z ceny :)
5 ludzi lubi ten post.

#158 PostWysłany: 13 Wrz 2024 20:53 

A co jeśli jednak potrzebuję nadać bagaż rejestrowany (akurat wózek dziecięcy)?
Jak LOT (ewentualnie przepisy US) podchodzi do nadania w LAX bagażu do portu przesiadkowego (oczywiście WAW) zamiast docelowego?
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 13 Wrz 2024 22:47 

HON fly4free
Odpowiem ci trochę pokrętnie: nie rób takiej trasy z małym dzieckiem. To jest naprawdę mordęga, "luksus" dalekich tras leciwymi Dreamlinerami LOT-u jest wątpliwy. Co do wózka to nie napiszę ci, ale wydaje mi się, że można się upierać, że jest po prostu potrzebny... można też tak kupić bilet, żeby przesiadka była w odstępie dużej liczby godzin, wtedy tym bardziej...
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 14 Wrz 2024 07:54 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
niebieski
Normalnie wózek nadajesz gate do gate, by czekał w gate - nawet jak jest przesiadka 2-3h, to wózek jest Ci potrzebny. To żaden problem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 176 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Anonim oraz 11 gości