Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Kwi 2025 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 198
Kilometry: 400 797
złoty
W maju planuję wylot do Aten i chcę dwa dni spędzić na wyspie Egina, zwiedzając świątynie i miasteczka w północno-zachodniej części wyspy. Zastanawiam się, czy lepiej zarezerwować nocleg na wyspie, czy codziennie dopływać promem z Pireusu. Czy komunikacja publiczna na wyspie jest wystarczająco częsta, by to umożliwić? Auta nie planuję wypożyczać. Ktoś ma doświadczenie?

Ostatnio edytowany przez bim-bam, 26 Kwi 2025 14:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
ted07 lubi ten post.

Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN
City break w Porto z winem w tle 🍷🌉 Kilka dni w Portugalii za 999 PLN City break w Porto z winem w tle 🍷🌉 Kilka dni w Portugalii za 999 PLN
#2 PostWysłany: 26 Kwi 2025 13:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja bym został na noc w Eginie, bo to fajna wysepka, do odpocynku. Szkoda marnowania dojazdami z Pireusu.

Komunikacja, jest, ale wiadomo jakość ona super nie jest, ale da się zwiedzić większość

https://www.aeginaportal.gr/ktel.html

Ι także bardzo fajnie się pedałuje tam, przy pomocy rowerów

https://perdikaebikerentals.com/
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Kwi 2025 14:30 
Awatar użytkownika

złoty
Wynająłbym auto ale w wypożyczalniach akceptują tylko kk, a takiej nie posiadam.
ted07 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 26 Kwi 2025 14:49 

niebieski
Absolutnie szkoda czasu na dojazdy promem. Bardzo miła wyspa :) Z 10 lat temu byłam, z trzema noclegami blisko portu. Super widoki, tak, jak pisze @Zeus, można wynająć rower-piękna widokowo trasa do Perdiki. Jeździ autobus w poprzek wyspy; świątynia Aphaia i potem do Agia Marina. Sady pistacjowe i w ogóle piękna, śródziemnomorska roślinność. Sklepy i knajpki.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 26 Kwi 2025 19:08 

niebieski
Ja płynąłem wraz z samochodem z Pireusu.
Komunikacją objedziesz, aczkolwiek dla mnie najciekawsze do kilkugodzinnego zwiedzania miejsce na wyspie jest trochę oddalone od przystanku.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Kwi 2025 20:42 
Awatar użytkownika

złoty
Dziękuję bardzo za odpowiedzi

#7 PostWysłany: 23 Wrz 2025 21:11 
Awatar użytkownika

złoty
Popłynąłem i kimałem w hotelu. Ostatecznie wypożyczyłem rower z wypożyczalni tej na lewo po wyjściu z portu (tylko tam mieli rowery z dużą ramą). Najładniejsze krajobrazowo miejsca były na plaży Maraton i na poónoc od Eginy. Na mapce zaznaczyłem krzyżykiem na czerwonym polu.
Na wspomnianej plaży piłem najdroższą kawę w całej Grecji - 4,50 euro za americano.
Załącznik:
egina.jpg
egina.jpg [ 351.99 KiB | Obejrzany 393 razy ]

#8 PostWysłany: 17 Maj 2026 10:46 

To potwierdza, że przy Eginie nocleg ma dużo sensu. Sama przeprawa z Pireusu nie jest problemem, ale przy codziennym pływaniu robi się z tego jednak dodatkowa logistyka: dojście do portu, prom, czekanie, powrót, dopasowanie godzin. Przy dwóch dniach na wyspę szkoda trochę tego czasu.

Bez auta też da się Eginę sensownie ogarnąć, tylko trzeba zaakceptować wolniejsze tempo. Baza przy porcie wydaje się najpraktyczniejsza, bo są promy, knajpy, wypożyczalnie rowerów i łatwiej złapać autobus. Rower jest chyba najlepszym kompromisem, jeśli ktoś nie chce albo nie może wypożyczyć auta — szczególnie na krótsze odcinki w stronę Marathonas / Perdiki i po okolicy miasta Egina.

Na świątynię Afai i Agia Marina pewnie celowałbym raczej w autobus, bo to już inny kierunek i trochę przewyższeń. A jeśli ktoś chce po prostu poczuć wyspę, to nocleg + rower + spokojny dzień bez gonienia za ostatnim promem brzmi dużo lepiej niż dwie jednodniówki z Aten.

Czyli dla kogoś planującego podobnie: jednodniówka z Pireusu jest możliwa, ale przy dwóch dniach i chęci zobaczenia czegoś więcej niż port — nocleg na Eginie zdecydowanie wydaje się wygodniejszy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość