Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 31 Sty 2025 00:36 

niebieski
Stavros napisał(a):
Skuszony dobrymi opiniami będąc na miejscu skorzystałem (byłem solo, na szczyt wszedlem wczoraj 29/01/25) z oferty Isaaca i Arrow Safaris & Trekking na 5-cio dniowe Safari i 5-cio dniowy trekking trasą Marangu. Wszystko było ogarnięte super.

Oznaczałoby, że Tanzania bardzo potaniała, a jak trasa i co widziałeś na tym safari ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#122 PostWysłany: 31 Sty 2025 07:02 

Loty: 197
Kilometry: 395 755
To było moje czwartek safari po Nairobi National Park, Yala National Park (Sri Lanka) i w zeszłym roku 3 dni w Krugerze w RPA. Myślałem, że Serengeti jest przereklamowane, ale nic z tego. Miałem szczęście, udało mi się zobaczyć: dużo lwów, leoparda, geparda, sevral (nie jestem pewny, taki mniejszy centkowany kot), ale przede wszystkim słynne migracje zwierząt. W momencie gdy zobaczyłem w jednym miejscu przeogromne stada zwierząt, szczęka mi opadła. Spytałem przewodnika, ile w tym miejscu jest zwierząt, to odpowiedział, że nawet 500-600 tyś. szt. Safari kupowałem u Isaaca, ktory byl tylko posrednikiem, więc w temacie safari dam bezpośredni namiar do guide-a. Ceny pewnie bedą zawsze podobne, ale biorac safari bardziej kierował bym sie przewodnikiem, a nie firmą.

Ostatnio edytowany przez Stavros, 31 Sty 2025 08:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
malawita lubi ten post.

#123 PostWysłany: 31 Sty 2025 07:18 
Awatar użytkownika

platynowy
@Stavros No to dawaj namiar, przyda sie
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 29 Lip 2025 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 231 040
surinnnn napisał(a):
Hej,

Kili zdobyte :-) dziękuję za wszystkie wskazówki i odpowiedzi na moje pytania.
wchodziliśmy z Arrow Trekking. 7 dni, Machame Route, 1765$ plus 300$ napiwki.
byliśmy tylko we dwoje. Isaack wraz z ekipą zrobili mega robotę. polecam jeżeli ktoś chce zdobyć Kili. namiary do Isaacka +255 756 946 108

Przed wyprawą trenowaliśmy 6mc- głównie kardio.
1,5 miesiąca przed wyjazdem trenowaliśmy w hipoksji. zaczęliśmy od 4000m, ostatni tydzień trenowaliśmy na 6000m.
na kili weszliśmy bez problemu, 0 choroby wyskoścowej, bólu głowy czy problemów z oddychaniem - mam astmę.

zrobiliśmy też komplet szczepień zaleconych przez lekarza z Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej. Ten sam lekarz przepisał nam Diuramid, który braliśmy od 1 dnia wspinaczki, 2x1 tab.
Nasze przygotowanie uważam za bardzo dobre.

Ale nie jest to góra dla każdego.
podczas zdobywania szczytu widzieliśmy mnóstwo ludzi z tlenem, wciąganych na szczyt przez przewodników, niekorzy wyglądali jakby nie widzili co się dzieję, niektórzy nie mieli siły iść, inni płakali. helikopter latał cały czas.

Ja miałem podobny plan treningowy (115kg /45 lat / siedząca praca / 0 sportu) ale udało mi sie zrealizować ...aż 3 tygodnie spacerów (ok 4km dziennie) + schody (3 x w tyg po 1h). Zdecydowanie za mało.

Tez braliśmy Diurmaid i obyło się bez większych bóli głowy.

Ja ledwo wszedłem. Nadwaga dala w kość i atak szczytowy mnie prawie pokonał (szedłem "tiptopami" zatrzymując sie co 10 metrów). Na 40 osób, które z nami w ten sam dzień atakowały szczyt, nie weszły tylko 2.

Tak jak napisałeś, nie jest to góra dla każdego i drugi raz bym się nie odważył bez lepszego przygotowania fizycznego.
Gadekk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość