Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
apka-do-budzetowania-wyjazdow,241,118696

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kontrola wydatków
#21 PostWysłany: 03 Cze 2019 19:47 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
-- 03 Cze 2019 19:38 --

Tak, robię ;) tylko, że raczej normalnie w telefonie w notatkach zapisuję. Fajna sprawa, bo potem mam porównanie, ile jestem w stanie wydać i ile na następny wyjazd odłożyć mniej więcej ;) a wpisuję wszystko, choć oczywiście nie, że co do każdego grosza. Jak np coś kupię za 9,80 to 10 wpisuję ;) wpisuję tylko same kwoty, już nie rozdrabniam się na tyle, żeby za każdym razem pisać co dokładniej na co jest ;) kilkukrotnie prognozowałem ile jestem w stanie wydać i się to sprawdzało

-- 03 Cze 2019 19:41 --

kumkwat_kwiat napisał(a):
Nie widzę powodu aby psuć sobie urlop tylko po to aby innym dawać na tacy info, które i tak jest w sieci.

Ale żeby było w sieci to ktoś musiał wcześniej to podliczyć i to napisać ;) poza tym mnie np niektórzy podróżnicy pytają na blogu ile wydałem na dany wyjazd kasy, bo planują podobną trasę do mojej. Więc tu też nie myślmy tylko o sobie ;)

-- 03 Cze 2019 19:47 --

neverstopexploring napisał(a):
Nie bardzo rozumiem, co jeśli podsumujemy wydatki w Kijowie jeśli następnym razem pojedziemy do Tel Avivu?

Pewne struktury czy mechanizmy działają podobnie. Jeżeli w jednym miejscu kupowałeś coś przez tydzień np 10 razy to z dużym prawdopodobieństwem tyle samo razy kupi się w innym ;) swoje wydatki podliczałem i za każdym razem było bardzo podobnie. Oczywiście Kijów byłby tu tańszy, bo Ukraina jest tania, jednak w krajach o podobnych cenach byłoby podobnie.

Więc nie chodzi tu o co do grosza liczenie, tylko o pewne schematy które są na każdym wyjeździe
 Profil Relacje PM off  

Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN
Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu
#22 PostWysłany: 03 Cze 2019 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 111
Kilometry: 174 385
Też jestem zdania, że nie ma sensu tego dokładnie kontrolować. Wydaję tyle, ile trzeba, nie muszę sobie stawiać jakichś granic bo i też nie mam potrzeby szaleć i wydawać na wielkie luksusy. W podróżach ograniczeniem dla mnie i tak jest głównie czas nie pieniądze. Dopóki ogólnie w budżecie domowym wszystko się zgadza, nie obchodzi mnie ile poszło na wyjazdy. Zwłaszcza, że po latach ta suma mogła by chyba tylko zdołować, gdyby wyobrazić ją sobie na koncie. Mimo wszystko jednak chyba dla wspomnień warto ;)

Natomiast notowanie, żeby móc się podzielić tym później brzmi bardzo rozsądnie i podziwiam tych, którym się chce :)

Ostatnio edytowany przez megirumi, 04 Cze 2019 08:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 03 Cze 2019 21:33 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
Jak w ogóle można żyć i podróżować bez excela :o

A bardziej serio, to przed każdym większym (takim od tygodnia wzwyż) wyjazdem robię plik, dzięki któremu wiem, ile już wydałem (bilety, część hoteli, jakieś atrakcje klepnięte on-line), ile muszę przygotować na miejscu (reszta hoteli, inne atrakcje, transport) oraz szacowany dzienny budżet na jedzenie itp.

To pomaga zaplanować budżet danego wyjazdu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Cze 2019 21:40 

srebrny
Po co planować budżet? Wydajesz tyle, ile możesz (chcesz) i tyle....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 03 Cze 2019 21:52 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
Ale ja chcę wydać tyle, ile mogę ;)
Pewnie, że to zapisywanie ma na celu tylko ogarnięcie poziomu minimalnego-"startowego", kwoty jaką muszę mieć przygotowaną. Nie da się przewidzieć (na szczęście) wszystkiego, co się wydarzy, ale trzeba mieć jakiś margines na to.

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 03 Cze 2019 22:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Wydatki najlepiej kontrolować przed lub po wyjeździe, na pewno nie w trakcie.
Przed warto się zapoznać z ogólnymi kosztami transportu, żeby w ogóle wiedzieć czy jechać autobusem a może taksówką wyjdzie niewiele drożej?
Wydaje mi się, że warto mieć rozeznanie ile w ogóle dany wyjazd może nas kosztować. Jeśli zakładamy wydać 200 zł a po wyjedzie robi się 500 zł to coś tu nie gra. W druga stronę jest git, wiadomo; ale to pewnie rzadko się zdarza.

Natomiast po powrocie to tylko grubsze podsumowanie (np żeby wiedzieć czy gdzieś aby mnie nie orżnęli płacąc kartą itp). Dokładane wydatki to tylko przy bardzo oszczędnych wyjazdach (typu weekend na Menorce za 40€), albo wyjazd do miejsc gdzie często jeździmy (żeby wiedzieć czy koszt jest taki sam, ewentualnie szukać jakichś wyśrubowanych promocji). Np kiedyś byłem 2 razy w Tossie i zapłaciłem ok 35€ za wszystko. Zwykle robię dokładnie to samo, jem to samo, w tym samym miejscu i o tej samej porze (wole pewniaka niż zonka); na tym przykładzie jak by mi wyszło 40€ to bym zastanowił się na co ta kasa poszła... ;)
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 03 Cze 2019 22:54 

niebieski
Jedynym sposobem kontroli wydatków przeze mnie jest wydzielenie sobie dziennej kwoty na wydatki i tyle. A kwota jest zazwyczaj dość wysoka - na te tańsze kraje EU 150€ na 2 osoby lub licząc na nasze jakieś 600 zł - jeśli nie ma euro, na Holandię, Francję itd. - 200€. Londyn - 200 GBP, bo czadowych restauracji tam tyle, że życia nie starczy, żeby je odwiedzić. To kwota na zbytki, noclegi się w to nie wliczają. To ma starczyć i nic nie musi zostawać.
Wyznaję zasadę, że jak mam gdzieś jechać i dziadować, stołować się w jakiś knajpach tylko szczebel wyżej od jadłodajni dla bezdomnych, pić sikacze za 2 euro z Lidla, to zostaję w domu, bo nie o to mi chodzi w podróżowaniu, jak i w ogóle w życiu.
 Profil Relacje PM off
nrm lubi ten post.

#28 PostWysłany: 03 Cze 2019 23:13 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Forum w służbie edukacji. Dzięki temu wątkowi paru forumowych marudów-defetystów ( ;) )usłyszy o, a potem może i pozna coś z psychologii ekonomicznej i psychomarketingu.

Samo podliczanie i podsumowanie wydatków już ma niebagatelny wpływ na nasze zachowania konsumenckie. Świadomość tego ile i na co się wydaje pomaga racjonalnie zarządzać budżetem i chociażby mniej ulegać pokusom drobnych przyjemności. Człowiek ma tendencję do zaniżania wartości wydanych pieniędzy, żeby w lepszym świetle postrzegać samego siebie

Choć sam na wyjazdach już nie notuję wydatków. Uznałem, że większą wartość ma wtedy czas, ale i lenistwo jest jedną z przyczyn.
Abcn lubi ten post.

#29 PostWysłany: 03 Cze 2019 23:18 

niebieski
Ej - ale co jest złego w uleganiu drobnym przyjemnościom? Po co kitrać ten hajs? Czy nie po to, żeby było nam dobrze?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 03 Cze 2019 23:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
d-t-x napisał(a):
... pić sikacze za 2 euro z Lidla, ...

Deal Meal z Tesco za 3 funty rulezzz.
W UK w zasadzie nie ma sensu żywienie się czymkolwiek inny niż w/w posiłek.
Jak ktoś nie chce jechać do UK, bo wyżywienie drogie to policzcie się sobie 3x dziennie Deal Meal (9 funtów) + 5-6 za wizytę w pubie i dzień można spokojnie przejeść za 15-16 funtów.

#31 PostWysłany: 03 Cze 2019 23:34 

niebieski
Można też po kieszeniach poupychać kabanosy, albo kaszankę. Można też już lecieć nachlanym, to dodatkowo zaoszczędzi się na wizycie w pubie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 03 Cze 2019 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
d-t-x napisał(a):
Ej - ale co jest złego w uleganiu drobnym przyjemnościom? Po co kitrać ten hajs? Czy nie po to, żeby było nam dobrze?

Ograniczenie drobnych, codziennych przyjemności z reguły jest spowodowane chęcią skumulowania innej, większej przyjemności, wymagającej odłożenia tych mniejszych.
W przypadku pieniędzy, może to być oczywiście oszczędzanie na coś droższego.

Też podchodziłem kiedyś do tego z dystansem, ale potem zacząłem notować swoje wszystkie wydatki. Naprawdę można się zdziwić, ile wydaje się na niektóre dobra. A już sama świadomość tego ułatwia ograniczanie ich.

Nie kitrać, ale gospodarzyć zgodnie w wyznaczonymi celami. Nigdy nie kupiłeś niczego, o czym później myślałeś, że jest Ci w zasadzie niepotrzebne? Nie miałeś takiego momentu w życiu, kiedy starałeś ograniczyć słodycze/coca colę/papierosy/inne lubiane, ale niezbyt wskazane rzeczy, albo zjeść jednego loda dziennie zamiast dwóch? ;)

I nie chodzi mi nigdzie o oszczędzanie/dziadowanie(zresztą chyba nikt o tym nie mówił), tym bardziej w podróży, gdzie nie wyobrażam się ograniczać z atrakcji czy jedzenia, tylko o świadomość tych wydatków 8-)

Ostatnio edytowany przez Pabloo, 03 Cze 2019 23:45, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
NikodemFM lubi ten post.

#33 PostWysłany: 03 Cze 2019 23:42 

niebieski
Akurat nie jestem najlepszym adresatem tych pytań bo jestem dość gospodarnym facetem i raczej nie przepłacam za coś, co mogę mieć taniej. A pieniędzy, które wydałem na siebie i na najbliższych nigdy nie żałowałem - może dlatego, że nie przymieram głodem i nie muszę dokonywać jakichś desperackich wyborów.
Wiem, o co Ci chodzi z ograniczaniem małych przyjemności - tą samą zasadę stosuję w przypadku alkoholu ;)

Ostatnio edytowany przez d-t-x, 03 Cze 2019 23:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 03 Cze 2019 23:47 

srebrny
Ja też rezygnuję z małych przyjemności - wybieram te duże. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 04 Cze 2019 00:37 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
Ależ bogacze tu wszyscy, zazdroszczę :D pewnie większość z Was już jest na dorobku, po kilku latach pracy... ja tam studenciak biedny muszę jakoś liczyć swój budżet, który zdobędę gdzieś tam w pracach dorywczych :) i żeby odłożyć kasę na wyjazd, muszę zmienić nawyki żywieniowe na co dzień :D

Załącznik:
gdy-jestes-biednym-studentem-ale_2016-10-04_10-34-53.jpg
gdy-jestes-biednym-studentem-ale_2016-10-04_10-34-53.jpg [ 85.53 KiB | Obejrzany 1691 razy ]
 Profil Relacje PM off
Asfalto lubi ten post.

#36 PostWysłany: 04 Cze 2019 08:23 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
Ok, dzięki za wskazówki ;) zdecydowanie nie chodziło mi o dziadowanie czy o odmawianie sobie wszystkiego co możliwe i jak najtańsze jedzenie. Sama tego nie robię.
Chodziło mi po prostu o to czy zapisujecie swoje wydatki, czy macie to gdzieś i hulaj dusza.

#37 PostWysłany: 04 Cze 2019 08:54 
Awatar użytkownika

Przed wyjazdem sprawdzam ceny w necie i wiem ile +/- pojdzie na transport, noclegi, jedzenia, wejścia. Na tej podstawie ustalam sobie dzienny budżet. On jest zwykle przestrzelony, więc to co zostaje po wyjeździe odkładam. Nie zapisuje dokładnych wydatków ani nie prowadzę zeszyciku z podsumowaniem kosztów podróży w tym roku, bo nie wiem do czego miałoby mi się to przydać. Mam excela na życie z planowanymi większymi wydatkami i przychodami, ale jakbym tam miała zapisywać że kupiłam bilet na lotnisko za 1 euro i jogurt i mała colę to bym zwariowała :D
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

#38 PostWysłany: 04 Cze 2019 09:30 

Zbanowany
NikodemFM napisał(a):
Ależ bogacze tu wszyscy, zazdroszczę :D pewnie większość z Was już jest na dorobku, po kilku latach pracy... ja tam studenciak biedny muszę jakoś liczyć swój budżet, który zdobędę gdzieś tam w pracach dorywczych :) i żeby odłożyć kasę na wyjazd, muszę zmienić nawyki żywieniowe na co dzień :D
]

kolego , może przestaniesz przesadzać z tą studencką biedą ? Mam w rodzinie kilku studentów/ studentek. Takie możliwości zarobkowania, jakie teraz są , to nigdy nie było. Pracują w weekendy czy kiedy tam mają wolne, na stacji benzynowej, KFC itp. Praca od ręki, bo ludzi wszędzie potrzeba. A zarobki wcale niemałe, bo coś 15 zł netto na godzinę. Posiedzi w robocie 8-10 dniówek w miesiącu i ma z 1500 zł kieszonkowego. Może po prostu słabo się starasz ? I później suchy chleb trzeba jeść.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 04 Cze 2019 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
@pazur,
przecież @NikodemFM napisał, że "muszę zmienić nawyki żywieniowe na co dzień"
Tak jak było u mnie - trzy piwa w pubie to 3*8=24, pół butelki whiskey 25, dwa kieliszki wina 18 to daje 67 PLN dziennie.
1500/67 do daje 22 dni, a gdzie pozostałe 8? Więc zostaje chleb z serem.
@NikodemFM i tak dzielnie walczy bo podróżuje na rowerze.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 04 Cze 2019 11:01 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
niebieski
na wyjazdach używam cash droid - polecam, można tworzyć własne kategorie
wydatki kontorluję, bo lubię wiedzieć co i na co idzie, jak zaplanować budżet pod przyszłe wyjazdy etc.
przy trójce dzieciaków koszty się tak kumulują, że niestety nie stać mnie na wszystkie ich zachcianki i często dzięki właśnie takiej kontroli wiem, ile już wydaliśmy, co pomaga podjąć decyzję co do kolejnych atrakcji - czasem rezygnujemy z czegoś na rzecz czegoś innego właśnie z uwagi na koszty
nie trafiają do mnie argumenty, że jak wakacje, to już można sobie folgować, a najlepiej to z kredytówki jechać ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości