Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Lip 2012 07:53 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 95 262
niebieski
Blackall napisał(a):
W jakim banku założyć konto walutowe czyli Polak za granicą cz. II[/url]

Pisałeś o zwykłym Aliorze, w Alior Sync sa podobne warunki (0zł za konto i kartę, 5zł za wypłatę z bankomatu za granicą) ale chwalą się, że "bezpłatne jest zrealizowanie przelewu europejskiego przez bankowość internetową oraz otrzymanie przelewu zagranicznego na rachunek walutowy" czego zdaje się nie mają inne konta walutowe w Polsce. Wiem że w kontekście robienia zakupów na wakacjach nie jest to najpotrzebniejsza opcja ale jak już zakładać w Aliorze to można od razu w Sync :P

Tylko ciekawe czy można na to konto w Sync wpłacać pieniądze w kasach "normalnego" Aliora, żeby nie było tak jak z mBankiem, który ma fajne konto, ale nijak nie można wpłacić na nie pieniędzy.
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#42 PostWysłany: 04 Lip 2012 17:33 
Awatar użytkownika

niebieski
rml napisał(a):
Blackall napisał(a):
W jakim banku założyć konto walutowe czyli Polak za granicą cz. II[/url]

Pisałeś o zwykłym Aliorze, w Alior Sync sa podobne warunki (0zł za konto i kartę, 5zł za wypłatę z bankomatu za granicą) ale chwalą się, że "bezpłatne jest zrealizowanie przelewu europejskiego przez bankowość internetową oraz otrzymanie przelewu zagranicznego na rachunek walutowy" czego zdaje się nie mają inne konta walutowe w Polsce. Wiem że w kontekście robienia zakupów na wakacjach nie jest to najpotrzebniejsza opcja ale jak już zakładać w Aliorze to można od razu w Sync :P

Tylko ciekawe czy można na to konto w Sync wpłacać pieniądze w kasach "normalnego" Aliora, żeby nie było tak jak z mBankiem, który ma fajne konto, ale nijak nie można wpłacić na nie pieniędzy.

własnie tu jest problem. Sync ma przewage nad aliorem jesli chodzi o bezpłatne przelewy SEPA, ale nie wyciagniemy kasy. Choc zawsze mozna przelac do aliora i tam wyciągnać.

Przetestujeme opcje z Syncem i uzupełnie tekst :)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 05 Lip 2012 07:35 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 95 262
niebieski
W ogóle to źle napisałem, w zwykłym Aliorze konto jest za darmo ale karta w obcej walucie już 5zł miesięcznie (i każda wypłata z bankomatu tez 5zł miesięcznie), tak przynajmniej płaciłem za konto w euro jeszcze niedawno, bo do stycznia.

Także jeśli w Syncu (http://www.sync.pl/produkt/Konto+Walutowe) jest i konto i karta za free a tylko bankomaty płatne po 5zł, to już jest spora obniżka kosztów
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 05 Lip 2012 08:05 
Awatar użytkownika

niebieski
rml napisał(a):
W ogóle to źle napisałem, w zwykłym Aliorze konto jest za darmo ale karta w obcej walucie już 5zł miesięcznie (i każda wypłata z bankomatu tez 5zł miesięcznie), tak przynajmniej płaciłem za konto w euro jeszcze niedawno, bo do stycznia.

Także jeśli w Syncu (http://www.sync.pl/produkt/Konto+Walutowe) jest i konto i karta za free a tylko bankomaty płatne po 5zł, to już jest spora obniżka kosztów

a mozna praktycznie calkowicie za free: http://livesmarter.pl/w-jakim-banku-zal ... ica-cz-ii/ :)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 05 Lip 2012 17:45 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja sie tu podczepie z troche innym pytaniem: w jakim banku zalozyc konto walutowe(euro) zeby miec najwyzsze oprocentowanie srodkow? W linkach wspomniany jest tylko mBank - 1.6% to juz niezle, ale moze ktos natknal sie na lepsza oferte? Pieniadze moge przelac z zagranicy lub wplacic bezposrednio w placowce w PL, bez znaczenia.

#46 PostWysłany: 05 Lip 2012 17:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Magaa napisał(a):
To ja sie tu podczepie z troche innym pytaniem: w jakim banku zalozyc konto walutowe(euro) zeby miec najwyzsze oprocentowanie srodkow? W linkach wspomniany jest tylko mBank - 1.6% to juz niezle, ale moze ktos natknal sie na lepsza oferte? Pieniadze moge przelac z zagranicy lub wplacic bezposrednio w placowce w PL, bez znaczenia.

generalnie dobre oprocentowanie dla PLN jest znacznie inne niz dla EUR (i innych walut). 1.6% dla EUR powiedziałbym odpowiada jakimś 6% dla PLN (chodzi o stosunek do maxymalnych możliwości :)). Sam mialem w aliorze lokaty na 2.5% jeszcze za czasów kapitalizacji dziennej, w tej chwili 2.2% ale brutto http://www.aliorbank.pl/resources/res/r ... a_nowa.pdf
Kont oszczednosciowych nie kojarze lepszych niz mbankowe, w aliorze słabiutko: http://www.aliorbank.pl/pl/klienci_indy ... ednosciowe

Nie wiem czy polbank nie mial kiedys niezłych w EUR (ale nie wiem czy nie dla ponad 25 000 EUR)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 05 Lip 2012 18:39 
Awatar użytkownika

Blackall napisał(a):
odswieze temat. Poukładane dwa artykuły o wymianie walut oraz kontach walutowych. Mysle, ze moga sie przydac :)
Jak zaoszczędzić na wymianie walut w kantorach internetowych, czyli Polak za granicą (cz. I)
W jakim banku założyć konto walutowe czyli Polak za granicą cz. II

@ Blackall: o dzięki Ci o wielki za tak świetne podsumowanie!

moja uwaga:
Parę miesięcy temu zamknęłam konto w BZWBK w związku z systemem SEPA i opłatą 5 zł za PRZYCHODZĄCY przelew europejski. Alternatywą okazał się CitiBank i konto walutowe podpięte do konta osobistego. Nie orientuję się do końca jakie są opłaty, ale tak: przelew europejski w EUR przelewany jest za darmo na konto walutowe (inaczej jak w BZWBK); w oddziale banku można te pieniądze wybrać również za darmo. I co najważniejsze, jadąc na wycieczkę za granicę, można podpiąć swoja zwykłą kartę pod konto walutowe (placówka lub call center) i płacić ze swoich EUR w EUR za usługi/produkty itp. Całość usługi za darmo. Wracamy z wycieczki, przepinamy kartę pod nasze PLN i tyle. Nie trzeba utrzymywać drugiej karty w EUR.

To jest oczywiście łatwa opcja dla wycieczkowiczów. Ci, którzy woleliby dokonywać płatności w EUR przez cały rok, są niejako zmuszeni do posiadania drugiej karty w złotówkach.

Dużo osób posiada już konto w CitiBanku ze względu na płatności w W6, stąd mój post.

#48 PostWysłany: 11 Wrz 2012 20:48 
Awatar użytkownika

niebieski
natka26 napisał(a):
Blackall napisał(a):
odswieze temat. Poukładane dwa artykuły o wymianie walut oraz kontach walutowych. Mysle, ze moga sie przydac :)
Jak zaoszczędzić na wymianie walut w kantorach internetowych, czyli Polak za granicą (cz. I)
W jakim banku założyć konto walutowe czyli Polak za granicą cz. II

@ Blackall: o dzięki Ci o wielki za tak świetne podsumowanie!

moja uwaga:
Parę miesięcy temu zamknęłam konto w BZWBK w związku z systemem SEPA i opłatą 5 zł za PRZYCHODZĄCY przelew europejski. Alternatywą okazał się CitiBank i konto walutowe podpięte do konta osobistego. Nie orientuję się do końca jakie są opłaty, ale tak: przelew europejski w EUR przelewany jest za darmo na konto walutowe (inaczej jak w BZWBK); w oddziale banku można te pieniądze wybrać również za darmo. I co najważniejsze, jadąc na wycieczkę za granicę, można podpiąć swoja zwykłą kartę pod konto walutowe (placówka lub call center) i płacić ze swoich EUR w EUR za usługi/produkty itp. Całość usługi za darmo. Wracamy z wycieczki, przepinamy kartę pod nasze PLN i tyle. Nie trzeba utrzymywać drugiej karty w EUR.

To jest oczywiście łatwa opcja dla wycieczkowiczów. Ci, którzy woleliby dokonywać płatności w EUR przez cały rok, są niejako zmuszeni do posiadania drugiej karty w złotówkach.

Dużo osób posiada już konto w CitiBanku ze względu na płatności w W6, stąd mój post.

...i między innymi to zawarłem również w swoim podsumowaniu dwóch powyższych artykułów :)
W jakim banku założyć konto walutowe i nie zapłacić ani grosza za obsługę: Polak za granicą cz. III
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 14 Wrz 2012 13:41 
Awatar użytkownika

dzięki za informacje :)

#50 PostWysłany: 18 Wrz 2012 18:27 

Czy jakikolwiek bank w Polsce prowadzi obsługę gotówkową Korony Szwedzkiej SEK?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 18 Wrz 2012 19:09 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
llukasz napisał(a):

http://kantor.aliorbank.pl/forex
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 18 Wrz 2012 19:18 

suszek napisał(a):
llukasz napisał(a):

http://kantor.aliorbank.pl/forex

Alior z tego co czytam na ich stronie prowadzi obsługę gotówkową tylko dla EURO, USD i funtów brytyjskich
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 18 Wrz 2012 21:14 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
chyba masz racje, kurcze sorry :)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 05 Cze 2013 20:18 

Loty: 167
Kilometry: 352 989
Witam, może ktoś doradzi mi w mojej sytuacji.
Na roczną podróż życia po USA i Am. Łacińskiej ( :D ) mam odłożone pieniądze w funtach, których nie chciałam wymieniać na złotówki, żeby nie płacić podwójnie za przewalutowanie.
Założyłam konto walutowe w BZWBK bo nie chciałabym również wozić gotówki ze sobą. Nie wiem jednak czy to taki dobry pomysł. Czy wypłata z konta walutowego w innej walucie skutkuje podwójnym przewalutowaniem? Czy oprócz 1,50 za wypłatę z bankomatu będę musiala liczyć też koszt wymiany funty->złotówki->dolary/pesos?
Jeśli tak- co najlepiej zrobić? Wziąć gotówkę i kolejno wymieniać na miejscu? Czeki podróżne?

Dziękuję za rady ;)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Cze 2013 21:56 
Awatar użytkownika

Konto walutowe w funtach w BZWBK i podróż do Ameryki Łacińskiej do bardzo złe połączenie jest. Już gorzej na przewalutowaniach trudno będzie stracić :roll: .

Ja proponowałbym konto walutowe w USD + kartę w Alior Bank/Alior Kantor/Alior Sync.

#56 PostWysłany: 06 Cze 2013 11:51 

Loty: 167
Kilometry: 352 989
Dzięki za wskazówki, ale już wymyśliłam lepsze rozwiązanie :)
Założę dwa konta walutowe w funtach i dolarach i wymienię bezpośrednio na walutomacie, bez podwójnego przewalutowania.

Pozdrawiam ;)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 06 Cze 2013 12:20 

platynowy
|...o...| napisał(a):
Jesli uwazasz za stosowne powierzac swoje pieniadze zdalnie takiej firmie.
To juz Twoja sprawa, ale mozesz sie obudzic jak klienci slynnych okienek kasowych.

Codziennie setki osób korzysta z Walutomatu / Cinkciarza i innych tego typu stron bez żadnych problemów. Więc nie siałbym paniki.

#58 PostWysłany: 06 Cze 2013 14:20 

platynowy
|...o...| napisał(a):
Nie bede ryzykowal marne % na roznicy kursowej banku a tych wirtualnych kantorow, tym bardziej ze facet pyta sie o rozwiazanie na dlugi czas.

W internetowych kantorach wymiana trwa max. kilkanaście minut. Ty im przelewasz walutę na wymianę a po kilkunastu minutach oni Tobie walutę na którą chcesz wymienić. Kurs jest ustalany w momencie zawierania transakcji. Wszystko odbywa się online, automatem. Więc jedyne ryzyko to takie że w danej minucie zawierania transakcji firma splajtuje (szansa jak wygrana w Lotto?).

#59 PostWysłany: 06 Cze 2013 15:48 

platynowy
|...o...| napisał(a):
Czyli w ciagu 5min otrzymaja odemnie pieniadze i zaksieguja je u siebie a za nastepne 5min mam walute u siebie i znowu zaksiegowane przez bank ?

Tak. Przelewy walutowe wewnętrzne w większości polskich banków są księgowane w czasie rzeczywistym (w godz. roboczych). A internetowe kantory nie robią tego ręcznie tylko automatycznie. Ja korzystam z Internetowykantor.pl i nie zdarzyło mi się czekać na walutę dłużej niż 15-20min a zazwyczaj jest to 8-10min.

#60 PostWysłany: 06 Cze 2013 16:36 

Zgadza się, że wymiana waluty w Internetowykantor.pl jest w pełni automatyczna i trwa kilkanaście minut. Korzystałem z ich usług kilka razy. Właściciele kantoru mają z tego na tyle duże zyski, że nie warto im się zwijać z rynku. Niemniej, internetowe kantory to są (w porównaniu do np. Alior banku) małe spółki a właścicielami są osoby fizyczne. Nie ma żadnej gwarancji, że kiedyś właściciele się pokłócą, albo zginą w wypadku samochodowym, albo nie zapłacą składek ZUS, albo nadepną jakiemuś urzędowi na odcisk, albo nawet nie nadepną, tylko urzędy zaczną się ich czepiać "bo tak". I albo im zablokują rachunki bankowe, albo nie zdążą zablokować, bo szybciej właściciele stwierdzą, że mają głęboko w 4 literach ten kraj, wezmą dzienny obrót do walizki i wyjadą na jakąś miłą wyspę na Karaibach. Jasne, że ryzyko jest niewielkie lecz potencjalne straty bardzo duże, a w banku ryzyka takich zdarzeń nie ma.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości