Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 154 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 29 Lis 2012 13:06 

Największym konkurentem dla Ryana (300 samolotów) jest Easyjet (200 samolotów), Wizzair to jednak przy tamtych liniach mały pikuś ktory ma okolo 40 samolotów. Skoro Easyjet działa i to skutecznie ze stała opłata administracyjną to Ryan nie mial żadnego powodu aby nie wprowadzać tego samego. Trzeba pamiętac że w Easyjet ta opłata to 10 Euro za rezerwację, zobaczymy jakie dokladnie będą zasady w Ryanie ale jesli sie okaże że to będzie 6 Euro tez za rezerwację (a nie od lotu) to Ryan nadal pozostanie tańszy o te 4 Euro i tak pewnie będzie się reklamował.
I szczerze mowiąc wolę taka opłate za rezerwacje od limitu bagażu podręcznego i martwienia sie czy dany plecak wejdzie w taki czy w taki koszyk.
 Profil Relacje PM off  

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#42 PostWysłany: 29 Lis 2012 13:47 

tyle ze EasyJet nie jest typowa tania linia lotnicza bo lata na glowne lotniska.

Pytanie bo jest niejasno napisane. RCP dalej zwalania z oplaty czy tylko na wyloty w krajach w ktorych on obowiazuje?q
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 29 Lis 2012 13:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Jaki % rezerwacji jest (było...) dokonywanych kartami "bezharaczowymi"? 10, 15%? W krajach gdzie jest RCP pewnie jeszcze mniej. Nie wierzę, że ta "nowa" opłata będzie od rezerwacji a nie od osoby/za lot. Chcieliby zmienić 85% rezerwacji z 6€ za osobę/lot na 100% rezerwacji z 6€ za rezerwacje? IMO to dla nich spora strata kasy byłaby. Zobaczymy jutro? ;)

#44 PostWysłany: 29 Lis 2012 14:02 

rozmawiajac z brytyjczykami jakos oni mieli gdzies te 6f za rezerwacje jak latali. z moich znajomych co lataja w uk tylko ja mam rcp. Oby na wszystkie loty wciaz dzialala
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 29 Lis 2012 14:29 

Zbanowany
niebieski
dla przecietnego brytyjczyka 6f to 30minut pracy, dla przecietnego kowalskiego to 3-4 godziny ;)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 29 Lis 2012 14:49 

Myślę, że na zachodzie nikogo nie wzruszy ta informacja. U nas też poza kilkoma portalami nikt się o tym nie zająknie. Zresztą ta opłata ma też pozytywne strony. Tanie latanie to było 3-4 lata temu, kiedy bilet\amiy za 100zł można było pół Europy zwiedzić w kilka tygodni.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 29 Lis 2012 16:05 

rw30 napisał(a):
Pacjonek napisał(a):
Nie wierzę w to. Był by to strzał w stopę. Już i tak w większości Wizzair jest tańszy to zwiększenie cen o 30zł OT spowodowało by że 90% ludzi będzie latało Wizzairem gdzie doliczając duży podręczny i tak wyjdzie taniej.
To musi mieć drugie dno.

chyba sobie zartujesz, i gdzie tym wizzem poleca, do Bergen i do Dortumnu, ta ? 90% ludzi wizzairem bo nie bedzie biletow po 5 zlotych tylko po 50, ROTFL

Mówimy o Polsce prawda? No więc bardziej rozwiniętą siatkę w Polsce ma raczej Wizzair, chociaż i tak na to samo wychodzi w Ryanairze, zależy to od lotniska. Jeżeli spojrzymy jeszcze na Modlin, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że to wcale nie musi tak być jak wygląda, w chwili obecnej Ryanair połowę biletów sprzedaje po 1zł z Modlina a ma nędzny LF w okolicach 60-70%, to co będzie jak bilety podrożeją o 60zł?
Jeżeli mówimy o zachodzie, tam ta zasada jeszcze bardziej działa. Easyjet jest jak na zachodnie warunki tani, ląduje na głównych lotniskach a ludzi nie traktuje się jak bydło. Skoro Ryanair podrożeje, to dużo ludzi się złamie i dopłaci jeszcze te 50zł i poleci EasyJetem (o innych liniach nie wspominając). Ryanair opiera się wyłącznie na tym że jest tani i to jest jego jedyny atut, w momencie gdy przestanie być tani, ludzi do kupowania u nich biletów nie będzie trzymało nic, może po za Rzeszowem gdzie ludzie nie mają wyboru i muszą nimi latać.

Cytuj:
Największym konkurentem dla Ryana (300 samolotów) jest Easyjet (200 samolotów), Wizzair to jednak przy tamtych liniach mały pikuś ktory ma okolo 40 samolotów. Skoro Easyjet działa i to skutecznie ze stała opłata administracyjną to Ryan nie mial żadnego powodu aby nie wprowadzać tego samego. Trzeba pamiętac że w Easyjet ta opłata to 10 Euro za rezerwację, zobaczymy jakie dokladnie będą zasady w Ryanie ale jesli sie okaże że to będzie 6 Euro tez za rezerwację (a nie od lotu) to Ryan nadal pozostanie tańszy o te 4 Euro i tak pewnie będzie się reklamował.
I szczerze mowiąc wolę taka opłate za rezerwacje od limitu bagażu podręcznego i martwienia sie czy dany plecak wejdzie w taki czy w taki koszyk.

Napisze to samo co wyżej. Easyjet odrabia tą opłatę jakością, tym że latają na główne lotniska, rezerwacją bezpłatną miejsc czy bez limitowym (wagowo) bagażem podręcznym. A czym Ryanair od EY jest lepszy? Niczym, ceną tylko, a skoro podobno ma być ta podwyżka to będzie wychodziło prawie na to samo i ludzie przesiądą się do konkurencji.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 29 Lis 2012 16:33 

niebieski
Ja nie wierze w istotna zmiane ilosci pasazerow francy, choc zmiejszy sie pewnie liczba zakupowanych biletow. Byc moze Ci co mo latajac z/do Polski beda mogli skorzystac z konkurencji (Wizzair, LOT, Norwegian czy Easyjet), to moze jakas mala czesc sie przesiadzie, ale tak gdzie nie alternatywy-zadnych zmian w ogole nie bedzie.

Co do francy i niemieckich portow lotniczych, to w ogole nie rozumiem jej polityki ani planu biznesowego, ale to nie znaczy ze jego nie maja:)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 29 Lis 2012 17:00 

niebieski
W ogolne nikt nie podjal kwestii kwestii niewyplacalnosci Ryana. Cos mi sie wydaje, ze dzis padnie rekord ilosci rezerwacji...Nie wiem ile jest prawdy w raportach finansowych irlandczykow, ale moze w ta strone mozna rowniez podazyc.
Dzisiaj sie dowiedzialem, ze jedna z baz francy Skavsta jest bankrutem i tylko interwencja wladz moze to lotnisko uratowac:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svt ... laggas-ner
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 29 Lis 2012 18:05 

niebieski
Na anglojęzycznych stronach piszą. że opłata za pasażera/lot.

Bye bye mc prepaid :cry:

Edit: Co ma bankructwo lotniska do wypłacalności rajanera? Bo nie bardzo kumam.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 29 Lis 2012 18:56 

Ciekawe czy wizzair ograniczy dostępność tanich lotów. W sumie nie będę mieli konkurencji na tej płaszczyźnie, więc będą mogli podbić ceny o kilka złotych...
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 29 Lis 2012 18:57 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Podzielę się tu pewną obserwacją. Czytam dziś z dużym zdumieniem komentarze na Facebooku i na Fly4free.pl pod naszymi informacjami w tym temacie. Sądziłem, że internauci potraktują podwyżkę jako cios w ich kieszeń. Tymczasem widzę wiele głosów aprobaty, lub wręcz zadowolenia, że "nie będą ludzie na ślepo kupować biletów za złotówkę".

Ciężko mi tę reakcję pojąć. W mojej ocenie opłata ta najmocniej uderzy w grupę na średnim poziomie zaawansowania. Laicy i tak haraczu nie unikali, natomiast eksperci nadal będą latać tanio (do marca np korzystając z pośrednictwa osób z RCP, a potem coś się wymyśli, życie nie znosi próżni). A grupa na średnim poziomie to właśnie, według mnie, najliczniejsze grono wśród czytelników F4F

Zastanawiam się, czy gdybyśmy na przykład wprowadzili opłatę za dostęp do witryny, podrożałoby paliwo ludzie też by reagowali z entuzjazmem?

Będę wdzięczny, jeśli ktoś mocniejszy w analizowaniu zjawisk socjologicznych pomoże mi rozwikłać tę zagadkę.

#53 PostWysłany: 29 Lis 2012 19:04 

AsiaB napisał(a):
Eh... :( A ja dopiero kupiłam swoją karte i tylko raz z niej skorzystałam :( Koniec szansy na tanie zwiedzanie.. :(

Jak już to koniec zwiedzania za 1zł u Ryanaira.
Nie żebym się z powodu tych podwyżek cieszył, ale nie pieprzcie za przeproszeniem farmazonów.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 29 Lis 2012 19:14 

niebieski
Ja tam na socjologii się nie znam, ale moim zdaniem to pokazuje jedną z naszych cech narodowych czyli zazdrość. Po prostu spore jak widać grono osób nie było w stanie siedzieć przy kompie po te kilka godzin dziennie i czekać na super okazję, więc zazdrościli tym co latali za 1 czy 4 zł. Teraz się cieszą, bo takie loty się prawdopodobnie skończą.

Poza tym te super tanie bilety w myśli strategii linii lotniczych były właśnie dla takich osób, które w dane miejsce być może nigdy by nie poleciały, ale tak niska cena powodowała, że kupowali te bilety (a potem jeszcze czasem ponosili koszty dodatkowe, bo skoro lecimy za 8 zł w dwie strony to co nas nie stać na piwko w samolocie za 2,5 euro - to z autopsji :D), a to oznaczało dla linii przychód, którego normalnie by nie mieli. Strategia ta nazywa się yield management.

Natomiast jeśli ktoś już w dane miejsce chce polecieć i szuka dobrej ceny, to bez problemu zapłaci 50 zł za lot w dwie strony, ale będzie narzekał na tych latających za 10 zł RT. Po podwyżce będą latać za 100 zł i narzekać na tych co za 60 zł :D

Z jakiegoś powodu (bo nie do końca wierzę, w ten oficjalnie podany) Ryan zdecydował się podnieść ceny, jako firma ma do tego pełne prawo, zobaczymy jak na to zareaguje rynek. Choć ja nie wierzę, że oni tak bez walki oddają pozycję lidera kosztowego i liczę że jednak jakieś obejście tej opłaty się znajdzie.

#55 PostWysłany: 29 Lis 2012 19:16 

Pacjonek napisał(a):
AsiaB napisał(a):
Eh... :( A ja dopiero kupiłam swoją karte i tylko raz z niej skorzystałam :( Koniec szansy na tanie zwiedzanie.. :(

Jak już to koniec zwiedzania za 1zł u Ryanaira.
Nie żebym się z powodu tych podwyżek cieszył, ale nie pieprzcie za przeproszeniem farmazonów.

Właśnie o to zwiedzanie za złotówkę mi chodziło... Wiem, że bilety za złotówkę plus 25 złotych to tez nie koniec świata..
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 29 Lis 2012 19:24 

platynowy
Cytuj:
z wyjątkiem rezerwacji
dokonywanych za pomocą Ryanair Cash Passport w Irlandii, Niemczech i
Hiszpanii, gdzie administrator można uniknąć opłat do dnia 1 lutego, 15 lutego i
21 marca 2013 r.

Czyli RCP będzie na dal zwalniało z haraczu dla wylotów (oraz lotów T/P) z Irlandii, Niemczech i Hiszpanii do tych wyżej wymienionych dat? Dobrze rozumiem?

Bo mówią o "rezerwacji dokonywanych w Irlandii, Niemczech i Hiszpanii", ale chyba nie zaczną sprawdzać przez IP skąd się dokonuje rezerwacje aby ustalić naliczenie haraczu?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 29 Lis 2012 19:53 

Kamil napisał(a):
Podzielę się tu pewną obserwacją. Czytam dziś z dużym zdumieniem komentarze na Facebooku i na Fly4free.pl pod naszymi informacjami w tym temacie. Sądziłem, że internauci potraktują podwyżkę jako cios w ich kieszeń. Tymczasem widzę wiele głosów aprobaty, lub wręcz zadowolenia, że "nie będą ludzie na ślepo kupować biletów za złotówkę".

Ciężko mi tę reakcję pojąć. W mojej ocenie opłata ta najmocniej uderzy w grupę na średnim poziomie zaawansowania. Laicy i tak haraczu nie unikali, natomiast eksperci nadal będą latać tanio (do marca np korzystając z pośrednictwa osób z RCP, a potem coś się wymyśli, życie nie znosi próżni). A grupa na średnim poziomie to właśnie, według mnie, najliczniejsze grono wśród czytelników F4F

Zastanawiam się, czy gdybyśmy na przykład wprowadzili opłatę za dostęp do witryny, podrożałoby paliwo ludzie też by reagowali z entuzjazmem?

Będę wdzięczny, jeśli ktoś mocniejszy w analizowaniu zjawisk socjologicznych pomoże mi rozwikłać tę zagadkę.

Nie ma Pan racji moim zdaniem :)

Dla mnie - średniego właśnie - na plus jest fakt, że nie będą mi zgarniać sprzed nosa ludzie biletów za 1zł bo jest prawie za darmo - będę miał większe szanse (nawet jeśli będzie to o 1% więcej biletów) na wyłapanie taniego lotu.

A nie zbiednieję od tego, że zapłacę za bilet zamiast 1zł 29zł - i tak i tak hotel za granicą kosztuje mnie np. 500zł, dojazd do centrum w dwie strony nawet do 150zł... nie jestem skąpy, żeby "oszczędzać" 28zł na podróży, bo w skali całych wydatków jest to praktycznienic.

Co więcej jest to forma sprzeciwu wobec postawy roszczeniowej - nie możemy "żądać" od linii lotniczych jakichś stawek za bilety czy opłaty dodatkowe - to oni o nich decydują, a my zadecydujemy swoimi kartami / portfelami więc nie ma o co płakać :) linii lotniczych do wyboru jest wiele

Ostatnio edytowany przez llukasz, 29 Lis 2012 20:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:13 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Jesli będzie sporo biletów po 29zł czy 49zł bez dodatkowych kosztów to mi pasuje.. gorzej jak najtansze bedą sie zaczynały od 100zł ;/

#59 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
llukasz napisał(a):
...
A nie zbiednieję od tego, że zapłacę za bilet zamiast 1zł 29zł - i tak i tak hotel za granicą kosztuje mnie np. 500zł, dojazd do centrum w dwie strony nawet do 150zł... nie jestem skąpy, żeby "oszczędzać" 28zł na podróży, bo w skali całych wydatków jest to praktycznie nic.

Co więcej jest to forma sprzeciwu wobec postawy roszczeniowej - nie możemy "żądać" od linii lotniczych jakichś stawek za bilety czy opłaty dodatkowe - to oni o nich decydują, a my zadecydujemy swoimi kartami / portfelami więc nie ma o co płakać :) linii lotniczych do wyboru jest wiele

pełna racja!
20-30zł jest może i istotne dla tych, którzy chcą polecieć tanio.
dla tych, którzy chcę w ogóle polecieć to już raczej kosmetyczny problem.

#60 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:21 
Awatar użytkownika

llukasz napisał(a):

Nie ma Pan racji moim zdaniem :)

Dla mnie - średniego właśnie - na plus jest fakt, że nie będą mi zgarniać sprzed nosa ludzie biletów za 1zł bo jest prawie za darmo - będę miał większe szanse (nawet jeśli będzie to o 1% więcej biletów) na wyłapanie taniego lotu.

A nie zbiednieję od tego, że zapłacę za bilet zamiast 1zł 29zł - i tak i tak hotel za granicą kosztuje mnie np. 500zł, dojazd do centrum w dwie strony nawet do 150zł... nie jestem skąpy, żeby "oszczędzać" 28zł na podróży, bo w skali całych wydatków jest to praktycznienic.

A moim zdaniem kolega wyzej wlasnie mial racje,, idzac twoim tokiem myslenia, rowenie dobry pomyslem bylo by wprowadznie oplaty za korzystanie z forum,, ograniczylo to uzytkownikow a tym samym nik by Ci biletow nie wykupil.

Pozdroo

Ja zbyt wiele nie korzysalem z biletow za 1zl, nastomaist dosc czesto latam Ryanem do Bristolu z dzieczyna odweiedzic rodzine,, wiec moze sprobojesz postawic sie tez w sytuacje ludnzi, ktorzy lataja nie po to by sie przeleciec za 1zl,,

Poprostu teraz wdac hipokryzje wielu forumowiczow, ciesza sie bo inni im nie wykupia biletu,, a ciekawe ilu z WAS prosilo innych kolegow o zakupy bez haraczu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 154 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości