Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lis 2011 23:58 

niebieski
mod. A: wątek przeniesiony, oby uzyskał odp
Witam
Mam problem spowodowany brakiem znajomości języka niemieckiego :lol:
Chodzi mi o zakup biletu na stronie bahn.de. Co prawda strona ta ma wersję polską, ale ona jest inna od niemieckiej.
Chcę kupić bilet dla 3 osób - wyjazd z Holzwickede 2.XII o 12:00 do Leverkusen i powrót z Leverkusen około 0:00 do Dortmundu (przyjazd 1:11). Wg tego co wyczytałem mogę kupić tzw SchonerTagTicket za 36 euro (dla grupy do 5 osób).
Leverkusen, Dortmund i Holzwickede są w tym samym landzie.
Czy ktoś ze znajomością niemieckiego mógłby rzucić okiem i potwierdzić moje przypuszczenia?
http://www.bahn.de/regional/view/region ... w-tt6_LZ01
Klik w Angebotskonditionen.
Na moje bilet ten będzie ważny 3.XII od 9:00 do 3:00 w sobotę. Czyli moja minigrupka na takim bilecie przejedzie odcinek Holzwickede - Leverkusen - Dortmund?
Będę miał też pytania co ewentualnie potem? Jak to kupić i który wariant wybrać.

Dziękuję z góry

Przy okazji - jeżeli znajdą się 2 chętne osoby na taki wyjazd: viewtopic.php?f=11&t=6550&p=38429#p38429
to niech da znać 8-) Będzie taniej ;)

EDIT: dopytam jeszcze czy rezerwacje na pociągi oznaczone RE są na konkretną godzinę? Tzn czy jak zaznaczę przy rezerwacji odjazd o 12:00 to czy mogę jednak tym samym rodzajem pociągu odjechać o 13:00?
 Profil Relacje PM off  

Majówka w Czarnogórze 🌊🏝️ Loty i noclegi za 909 PLN Majówka w Czarnogórze 🌊🏝️ Loty i noclegi za 909 PLN
Wreszcie coś z Radomia! ♥️😇 Cypr okołoweekendowo za 549 PLN (loty + hotel nad morzem ze śniadaniami) 🌊🍴 Wreszcie coś z Radomia! ♥️😇 Cypr okołoweekendowo za 549 PLN (loty + hotel nad morzem ze śniadaniami) 🌊🍴
#2 PostWysłany: 08 Lis 2011 00:25 
Awatar użytkownika

srebrny
a jak u Ciebie z polskim ? bo troche sie o to obawiam
jesli bys go dobrze znal umiescilbys ten post w innym dziale
 Profil Relacje PM off
lightning3 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 08 Lis 2011 00:38 

rw30 napisał(a):

Nie za bardzo rozumiem, ten dział to tzw luźne gatki/ wolna strefa.
Co w tym poście jest takiego, że nie może tu być ?

Zamiast się wymądrzać- pomógł byś.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Lis 2011 01:31 
Awatar użytkownika

srebrny
jbond napisał(a):
rw30 napisał(a):

Nie za bardzo rozumiem, ten dział to tzw luźne gatki/ wolna strefa.
Co w tym poście jest takiego, że nie może tu być ?

Zamiast się wymądrzać- pomógł byś.

po pierwsze, to gdy potrafię pomóc, pomagam

po drugie nie wiem czemu ostatnio do tego działu ląduje maaasaaa postów, które mogłyby [ a w zasadzie powinny ] się znaleźć gdzie indziej - podaje przykłady z pierwszej podstrony:
malmo - nocleg poszukiwany
forli - jaki supermarket
malta - luty - warto ?
wyspy kanaryjsie - ceny na miejscu
teneryfa - wypozyczalnia ORCAR

nie wiem o co chodzi, czy dział 'luźne gatki' jest jakiś trendy czy coś ?

oczywiście jeśli tak ma na dłuższą metę być to przestane wrzucać swoje upierdliwe posty nawołujące do umeiszczania postów w odpowiednich działach
ale póki co jeszcze się trochę poprzyczepiam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Lis 2011 10:27 

niebieski
Panie rw - podrzuć Pan dział, w którym ten temat ma lepszą przyszłość. Przy okazji daruj sobie uwagi o moim polskim.
Jak się chcesz czepiać zwróć uwagę na swoją poprawną pisaną polszczyznę - zdania zaczyna się z dużej litery a błędy w wyrazach typu "podaje" i "przestane" nieco uwłaczają Twoim wywodom i pouczaniom językowym.

Proszę o koniec zbędnej polemiki w tym temacie, gdyż zawarte pytanie jest dla mnie bardzo istotne :)

Pozdrawiam

EDIT: ok, może jest jeden dział bardziej adekwatny do zadania tego pytania :) Jednak w tym też jest jego miejsce.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lis 2011 11:36 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
ja na miejsce większości tych wątków wskazałabym forum podróżnika viewforum.php?f=21

P.S. przykro mi, z niemieckim nie pomogę :/
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Lis 2011 15:27 

niebieski
Się dokopałem w końcu do odpowiedzi :D

Dla wszystkich zainteresowanych - w Niemczech są m. in. bilety Lander Ticket (ważne w obrębie landu) i SchonerTagTicket. Oba mają podobne właściwości i obejmują pociągi regionalne.
Zasadniczo: okres ich ważności to:
- od poniedziałku do piątku - od 9:00 do godz. 3:00 dnia następnego (jak wyjazd jest w środę to ważny jest do 3:00 w czwartek)
- weekendy - od godz. 0:00 do 3:00 dnia następnego

Na bilecie tym podróżuje max 5 osób. Cena jego jest uzależniona od landu - dla przykładu Nadrenia - Północna Westfalia (Dortmund, Dusseldorf) kosztuje 36 euro. Bilet ma stałą cenę - niezależnie od ilości osób (max 5) i nie jest imienny.

Pociągi regionalne w Niemczech nie mają rezerwacji miejsc - tak jak u nas osobówki. Ważne jest tylko to, by zdążyć wrócić do 3:00 ;)

No i najważniejsze - można je kupić w Polsce. Oto wykaz partnerów DB w Polsce:
http://www.bahn.de/i/view/POL/pl/about/ ... s-pl_LZ001
W Polsce do ceny doliczają 2 euro, ale odbiór osobisty a i niekonieczna jest wątpliwa przyjemność łamania głowy językiem niemieckim :lol:

Ostatnio edytowany przez Maciek78, 09 Lis 2011 13:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość