Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Koh Chang - skuter.
#1 PostWysłany: 02 Lut 2018 11:45 

Witam, pytanie do osób które jeździły już tam skuterem.
Jak z policją? Jest sporo ewentualnych kontroli? Ile mandatu/łapówki za brak uprawnień?
Czy brak kasku/jego posiadanie determinuje ewentualną szansę zatrzymania?
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 02 Lut 2018 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Z tego co pamiętam jazda w kasku obowiązkowa. Polecam tego przestrzegać gdyż zerkam czasem na profil Facebooka wyspy i dość często wspominają o wypadkach skuterzystów.

Kontroli żadnej nie miałem, uprawnień raczej nikt nie wymagał.

Polecam wybrać się skuterem na plażę long beach (jest dość oddalona od głównych kurortów). Przy niej jest fajny bar w którym można coś zjeść i się napić. Również plaża przy memorial była pusta i ładna. 2 lata temu nie było tam asfaltu na końcowej części drogi więc dojazd był lekko utrudniony (i turystów mniej)

Trochę offtopuję, ale zainteresowani znajdą informacje. Polecam Koh Chang Resort - domki na wodzie z szklanym dnem. Można się poczuć jak na Malediwach. Jest widoczny na screenie po prawej stronie. Oddalony od czegokolwiek więc raczej dla osób pragnących spokoju. Myślę, że ceny do negocjacji, ale pamiętam, że cena wyjściowa to było około 240zł za noc dla 2 osób. Nie wiem jak znaleźć jakiś kontakt do nich - gdyby ktoś znalazł to byłbym wdzięczny za podrzucenie ich strony.

Załączniki:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 228.07 KiB | Obejrzany 3211 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Lut 2018 12:08 

Super, planuję objechać całą wyspę więc może i tam zajrzę :)
Raczej nie zamierzam jeździć bez kasku i na pewno nie na mainlandzie.
Na Koh Chang też te wypadki?
Ogólnie wyspa wydaje mi się bezpieczniejszym wyborem do jazdy skuterem z małymi prędkościami - mniejszy ruch, mniejsze miejscowości, mniej skrzyżowań, czy się mylę?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lut 2018 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Koh Chang moim zdaniem nie jest specjalnie bezpieczniejsza niz mainland, a moze nawet mniej niz wioski na mainlandzie. Ruch nie jest tak maly (acz to nie miasto, wiadomo), drogi sa dosc krete w niektorych miejscach, a czasem tez dosc strome i bardzo slizgie po deszczu. Do tego sporo turystow po prostu nie umie jezdzic skuterem/motorem ;) wiec niestety wypadki sie zdarzaja.

Kask obowiazkowo, raz ze dla bezpieczenstwa, dwa policja bardzo chetnie zatrzymuje jadacych bez kasku. O papiery nikt mnie nigdy nie pytal, a spedzilem na Koh Chang troche wiecej czasu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 02 Lut 2018 12:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Ruch jest niewielki, wypadków żadnych nie widziałem, policji też nie. Wyspa jest górzysta i jest kilka przewyższeń. Im większa pojemność silnika tym lepiej, ale to oczywiste. Jeździ się super.
Największe zagożenie to biali na skuterach, a szczególnie dziewuchy. Z moich obserwacji większość jest nierozgarnięta.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Lut 2018 12:34 

bonieq2 napisał(a):
Koh Chang moim zdaniem nie jest specjalnie bezpieczniejsza niz mainland, a moze nawet mniej niz wioski na mainlandzie. Ruch nie jest tak maly (acz to nie miasto, wiadomo), drogi sa dosc krete w niektorych miejscach, a czasem tez dosc strome i bardzo slizgie po deszczu. Do tego sporo turystow po prostu nie umie jezdzic skuterem/motorem ;) wiec niestety wypadki sie zdarzaja.

Jasne, trzeba liczyć się z każdą ewentualnością.
Cóż, ja też nie umiem, niedługo idę na przyśpieszony kurs na wieś :) ale jako iż rowerem mam przejechane bardzo wiele, to powolna jazda skuterem aż tak bardzo różnić się chyba nie może :)

Kręte i strome to jest to co lubię. A jak jest ślisko to dla mnie żaden problem jechać 20km/h :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lut 2018 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Emejcz napisał(a):
ale jako iż rowerem mam przejechane bardzo wiele, to powolna jazda skuterem aż tak bardzo różnić się chyba nie może :)

Ja swietnie chodze piechota, czasem tez wejde na jakas gore, ale to nie czyni ze mnie wspinacza ;) Rower, a skuter to jednak dwie zupelnie inne sprawy. Tak czy siak uwazaj i baw sie dobrze, bo Koh Chang to fajna wyspa, mila ja wspominam, podobnie jazde skuterem po niej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 02 Lut 2018 13:02 
Awatar użytkownika

srebrny
To dorzuce od siebie jeszcze fajną miejscówkę - bar "Rasta view" z widokiem na molo i pirs w Bang Bao. Zimny bronisław i reggae w tle, mniam mniam. Tu masz viewtopic.php?p=928809#p928809 kilka moich fot z Koh Chang i krótki wpis nt. wyspy
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Lut 2018 07:54 

Jeszcze sie zastanawiam, czy jest tam kilka wypożyczalni tych skuterów?
Czytam, że w wiekszości przypadków chcą zatrzymywać paszport, a wolałbym tego uniknąć.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Lut 2018 09:08 

Jest wiele wypożyczalni, prawie każdy hotel ma swoje które również wypożycza w takim przypadku nie biorą paszportu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Lut 2018 09:34 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
pelno wypozyczalni. zanim wezmiesz skuter zrob duzo zdjec. unikniesz problemow przy oddaniu.

kask jest przede wszystkim dla Ciebie nie dla policji

jezdzi sie fajnie i bezproblemowo
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Lut 2018 09:42 

Ok super.
Najbardziej się obawiam ewentualnych kradzieży, z resztą damy radę. Nie wiem szczerze mówiąc jak zabezpieczyć taki skuter.

A to co oni tam wypożyczają to są takie jednobiegówki czy mają ich więcej?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Lut 2018 09:53 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
o kradziez nie boj sie.

jednobiegowki? masz na mysli automatyczna skrzynie? jesli tak to tak- wszystkie skutery to automaty
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Lut 2018 10:15 

Weekendowe testy na Simsonie z pasażerem zaliczone :P
Było prościej niż się spodziewałem, myślę, że damy radę tylko trzeba będzie uważać na innych uczestników ruchu.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Lut 2018 12:02 

srebrny
Akurat na tej wyspie lubili zabierać paszporty. Ja ogólnie nie mam oporów przed oddawaniem,niekiedy robią to z chęcią wiedząc, ze wtedy go nie zgubię ;)
Kask tam jest obowiązkowy i widziałem dwie kontrole, gdzie zatrzymywali i wynagradzali wyłącznie jadących bez kasków.
Może być niebezpiecznie, trzeba uważać, a i tak się nie ustrzezesz. Mnie wyjechał zza zakrętu miejscowy jepp na czołówkę, gdy ja zjeżdżałem z góry i słabo mogłem hamować, a on pod górę. Na szczęście nie zaczął hamować i zdąrzyl wyprzedzić, ale milimetry dzieliły, a prędkości mieliśmy dość spore :x
O kradzież się nie martw.
@kański droga nadal nieutwardzona,a plaża jest fajniutka.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Mar 2018 16:52 

Dotarłem dziś. Skuter pożyczony, początki baaardzo ciężkie głównie ze względu na pasażera i w ogóle strasznie dużo ludzi jest i ruch znacznie większy niż na filmach które oglądałem. Pewnie przez święto i tajskie wakacje.
Z dnia na dzień będzie lepiej :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość