Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Sty 2011 21:16 

Witam Serdecznie forumowiczów. Jest to mój pierwszy post na forum, ale przeglądanie go już niejednokrotnie ułatwiło mi podróżowanie.

Problem z którym się do was zgłaszam jest taki.
Muszę po wizycie w domu na święta wielkanocne (do domu bilet już mam za 50zł :) ) wrócić na uniwerek w Sztokholmie, a jak to typowy student chciał bym zrobić to jak najmniejszym kosztem ;). Najbardziej pasujący mi termin to wtorek 26 kwietnia zaraz po świętach. Na chwilę obecną (23 stycznia) cena połączenia w tym terminie (26 kwietnia) Poznań-> Sztokholm Skavsta WizzAirem wynosi 280zł (tak wiem że bilety w okolicach świąt są zawsze drogie).

I tu pojawia się moje właściwe pytanie do bardziej doświadczonych latczy. Czy powinienem kupować ten bilet już teraz za 280 zł bo im bliżej świąt tym będzie drożej? Czy może poczekać trochę, regularnie odwiedzając stronę Wizza w nadziei że trafi się niższa cena na ten termin? Jak podpowiada wam doświadczenie? Czy te ceny idą tylko w górę? Czy zdarza im się spaść?
Za każdą radę będę niezmiernie wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 24 Sty 2011 02:50 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
z tego co wiem, to w Wizzair im później tym drożej, do kwietnia już nie tak daleko (na warunki Wizzairowe :)).
Jednak patrząc na obecne promocje Ryanaira, ja na twoim miejscu bym poczekał z miesiąc i zapolował na kraków - skavsta, które teraz w promocji dają. Nawet z dojazdem do krk wychodzi dużo taniej, o ile będzie podobna promocja na nie
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Sty 2011 08:42 

znajac wizza to cena juz nie spadnie, a na pewno nie w terminie swiatecznym. jesli chcesz leciec z poznania to lepiej kupic i miec swiety spokoj

#4 PostWysłany: 24 Sty 2011 08:51 

Nie znam trasy o którą pytasz, ale jak polowałem na przedświąteczny samolot w grudniu z Bergamo do Warszawy to przez trzy dni cena schodziła z 29.99 Euro nawet do 14.99. Kupiłem na 26 dni przed odlotem, niestety za 19.99 :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Lut 2011 00:35 

Ok więc dalej nie wiem czy wahania cenowe biletów w WizzAir rządzą się jakąś przewidywalną prawidłowością ale może to co napiszę pomoże komuś w przyszłości.

A więc przełożyłem datę wylotu z Poznania do Szwecji z 26 na 28 kwietnia bo bilety były wtedy tańsze. w Sobotę 29 stycznia bilet Poznań-> Skavsta na 28 kwietnia kosztował 190zł. Ale w niedzielę 30 kosztował już 230 zł więc przekonany że w poniedziałek bilet może kosztować nawet 270 zł kupiłem go błyskawicznie.
Lecz co okazało się gdy wszedłem w poniedziałek na stronę wizzair? Lot na który bilet kupiłem dzień wcześniej za 230 zł Kosztował aktualnie 140 (tu pojawia się seria przekleństw, której nie przytoczę)

Więc oficjalnie się podaję nie mam pojęcia czy lepiej kupować bilety dużo wcześniej czy może lepiej czekać do ostatniej chwili.

Jedyne co wiem to, że jestem Wku#$%&ny i Zagubiony jednocześnie
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lut 2011 01:18 

niebieski
Generalnie zasada jest taka:

1. Termin lotu za 3 miesiące: ceny wysokie i zmieniają się jak chcą.
2. Termin lotu od 1 do 2 miesięcy: pojawiają się najniższe ceny na danej trasie (jaka jest najniższa na danej trasie to wynik obserwacji - zazwyczaj jest równa temu co pokazuje strona http://wizzair.com/cheap-flights-from/PL/?language=PL. Wtedy należy kupować - cena już tylko rośnie
3. Termin lotu do 1 miesiąca: brać po takiej taryfie jaka jest aktualna - cena już nie będzie maleć.

Od tych zasad są oczywiście wyjątki: święta, wolne dni, miesiąc sierpień. Dla tych wyjątków ceną minimalną trudno określić.

#7 PostWysłany: 09 Lut 2011 14:58 

Nie chciałbym zakładać nowego tematu, bo chodzi mi o to samo, ale w przypadku Ryana. Orientujecie się jak FR działa w okresie Świąt Wielkanocnych? Chciałbym sobie skoczyć do Rzymu wtedy i zastanawiam się czy czekać na promocję czy mogę jej nie doczekać;). Obecnie bilet Kraków - Ciampino RT na 21.04-26.04 kosztuje ok 1000zł. Myślicie, że ta cena spadnie w okolice 200-300, czy lepiej wziąć Wizza z Katowic za 420zł?

#8 PostWysłany: 09 Lut 2011 15:20 
Awatar użytkownika

W tym czasie z Rzymem będzie bardzo ciężko, wszyscy lecą na beatyfikację. Za taką cenę sobie Lufthansą polecisz i do tego voucher na 80 zł użyj.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości