Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 378 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 17 Lut 2024 22:09 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@Jan Gajek Odszkodowanie należy się niezależnie od tego co Wam zaoferują. Nawet lot w biznesie nie zwalnia ich z wypłaty. Tylko jeżeli zmniejszą opóźnienie, mogą być zobowiązani do wypłaty niższego lub wcale w zależności od różnicy pomiędzy ostatecznym przylotem a tym oryginalnie zaplanowanym.

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#302 PostWysłany: 04 Mar 2024 07:31 

Hej, chce się odprawić w KLM, ale jedną rzecz zwróciła moją uwagę:
Ja i mój syn (5 lat) mamy przy odprawie podaną płec i date urodzenia, ale żoną ma płeć oraz wiek do wyboru: poniżej 15 lat lub 15 lat lub więcej. Czy jest to coś, czym powinienem sie martwić, czy moge śmiało odprawić całą naszą tójkę?

Edit: Zadzwoniłem na infolinie i kazali się normalnie odprawić.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 05 Mar 2024 07:34 

Hej, mam jeszcze jedno pytanie. Dostałem sms, ze wszystkie miejsca sa zarezerwowane i żeby udać sie do odprawy i nadac bagaz podreczny. Lot Krk-> Amsterdam (KLM) i Amaterdam-> Faro (Transavia). Czy to jest obowiazek? I czy jesli nadam w Krk to odbieram dopiero w Faro?
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 05 Mar 2024 08:45 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Nie jest to obowiązek, KLM lata modelami samolotu z małymi schowkami nad głowa, taryfa najtańsza pozwala na większy podręczny dlatego przysyłają taką wiadomość, przy nadawaniu musisz wskazać końcowe miejsce, oraz upewnić się czy przypadkiem bagaż nie będzie za ciężki w razie jakby trafił się sumienny agent przy nadawaniu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
puniek8 uważa post za pomocny.

#305 PostWysłany: 15 Mar 2024 22:07 

Zbanowany
rozważam loty KLM WRO-AMS-LIS - AMS-WRO. Przy zakupie biletów na stronie przewoźnika, mogę dokupić jeden bagaż nadawany tylko w do LIS. W drodze powrotonej jest informacja, że rejs jest przez innego przewoźnika (pewnie transavia) i moge dokupić na lotnisku. Ile może kosztować kupno jednego bagażu nadawanego na trasie LIS-AMS-WRO na lotnisku, bo nie chciałbym się nadziać na minę... (do LIS na stronie KLM jest cena 130 zł).
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 10 Kwi 2024 18:03 

platynowy
Czy w KLM nie można już darmowo wybrać posiłku specjalnego np. wege? W zarządzaniu rezerwacją widzę tylko płatne opcje.

#307 PostWysłany: 12 Kwi 2024 14:52 

Da się, ale chyba tylko przez stronę (mi przynajmniej nie udało się tego zrobić w aplikacji). W rezerwacji wchodzisz w posiłek, domyślnie powinien pokazać się napis posiłek standardowy, klikasz poniżej na "posiadam szczególne wymagania dietetyczne" i wyskakuje lista 11 alternatyw (za darmo).
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 30 Kwi 2024 02:18 

Witam, jestem po podróży POZ-AMS-JFK-AMS-POZ. Jeśli chodzi o posiłek to ja w apce miałem możliwość dokupienia i widziałem, że ludzie taki posiłek mieli i dostali przed wszystkimi nawet.

Jeśli chodzi o organizację lotniska i lotów. Lot POZ-AMS miałem ponad godzinę opóźniony - na lotnisku w check in ludzie zamieniali trasę na POZ-WAW-JFK LOTem bez opłat, dla mnie już miejsc brakło, dlatego też niecałe 70% wypełnienia na tym locie tydzień temu w poniedziałek. Rejs do JFK by KLM w tym układzie był ostatnim danego dnia, dlatego czekał za pasażerami (ponad 1,5h bo z BER miał jeszcze większe opóźnienia). AMS-JFK był full, ale podstawili mniejszą maszynę zamiast 787-10 była wersja -9. Powrót z JFK do POZ wszystko przed czasem - do AMS leciała -10 ale było troszkę wolnych miejsc, a obok nas było wolne miejsce, więc super. AMS-POZ (wczorajszy) 95% wypełnienia w tym sporo biznesmenów z przodu - czekam na drugie połączenie na nocowanie, bo widać, że lata sporo ludzi.

Lotnisko w AMS niby w miarę szybkie pod przesiadki, ale trochę niedociągnięć jest. Po POZ-AMS bardzo długo i wolno woził nas autobus lotniskowy, przesiadka i przejście przez kontrole graniczną (było pusto na bramkach automatycznych) zajęła mi 20 minut przy przejściu na drugi koniec lotniska. Brakuje w terminalu speedtracków by przyśpieszyć przejście, mimo że jest na to miejsce. Na powrocie przesiadka zajęła mi ponad 35 minut, bo przejść musiałem jeszcze dalej (i właśnie speed tracków brakowało), dodatkowo był czop na kontroli granicznej, gdzie bramki automatyczne włączono dopiero, gdy zrobiła się spora kolejka, a tak pogranicznicy sami sprawdzali i to dosyć wolno pasażerów.

W JFK spotkałem się z ciekawym patentem, kontrola graniczna była przed przejściem przez security gdzie każdemu robiono zdjęcie, które później... służyło ono za bilet (nigdzie biletu nie pokazywałem :0, tylko przed security paszport) przy wejściu na pokład. Fajna technologia!

Co do wchodzenia na pokład - może mi ktoś wytłumaczyć to numerowanie wejść i status? O ile rozumiem biznes i priority, to dzielenie aż na 5 grup pasażerów nie tylko do JFK, ale także na locie z Polski było dziwne, czułem się jak obywatel gorszej kategorii mając "5", gdzie tylko to spowolniło boarding (wpuszczono najpierw pasażerów z początku samolotu co jest bez sensu). Ktoś wie czemu tak jest? I czy mając flyingblue w przyszłosci można być traktowanym lepiej?

Co do cateringu - tutaj kolejny absurd - jedzenie takie sobie, lepsze i w LOT i Lufthansie jadłem na dalekich połączeniach, niektóre rzeczy niedobre i wszędobylski ser żółty, który dają co chwilę. Absurdem jest to, że rozkładając jedzenie zaczynają w połowie rzędów i idą do przodu, a później znowu od końca samolotu reszta pasażerów, dziwne to było, a co więcej skutkowało tym, że dla tych, którzy nie byli w tej lepszej połowie rzędów (jak mi) brakło jednej opcji obiadowej w trakcie rejsu, którą chciałem zjeśc i została wersja vege...

Aplikacja KLM ma sporo błędów i wyrzuca dużo dziwnych informacji. Najpierw o tym by udać sie do check in, bo bilety, by po paru godzinach dało się to załatwić przez apkę. Na powrocie odprawić się również nie mogłem, chyba że przez stronę Delty Air Lines - co zrobiłem, ale na lotnisku mnie wyczytywali przed rejsem i musiałem okazać jeszcze raz paszport i miałem podwójnie bilety w apce i Delty i KLM. Dziwne...

Ogólnie 7/10, plus za ogarnięcie opóźnienia tak że w USA byłem tylko pół godziny po czasie, oraz cena na 2 tygodnie przed lotem 1800zł RT do JFK z POZ była miła mając w sumie wypchany plecak i dodatkowo kabinówkę. Dużo błędów i dziwactw ma ta linia...
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 30 Kwi 2024 07:22 

niebieski
Dominik Matysiak napisał(a):
Dużo błędów i dziwactw

Mam takie same odczucia... po przeczytaniu tego co napisałeś ;) ;)
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#310 PostWysłany: 30 Kwi 2024 09:13 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dominik Matysiak napisał(a):

O ile rozumiem biznes i priority, to dzielenie aż na 5 grup pasażerów nie tylko do JFK, ale także na locie z Polski było dziwne, czułem się jak obywatel gorszej kategorii mając "5", gdzie tylko to spowolniło boarding (wpuszczono najpierw pasażerów z początku samolotu co jest bez sensu). Ktoś wie czemu tak jest? I czy mając flyingblue w przyszłosci można być traktowanym lepiej?

Dzizas krajst on a motorbajk

Sporo linii tak ma, i grupy są podzielone w zależności w którym miejscu siedzisz, zeby boarding był szybszy. I THY, i Aegean i Lufthansa. I nie raz wchodziłem w ostatniej grupy, i nie, nie czułem się jak obywatel gorszej kategorii.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#311 PostWysłany: 30 Kwi 2024 14:27 

Tylko ze tutaj nie było to podzielone w sposób logiczny, bo wpuszczali najpierw przód samolotu blokując przejście. Dla mnie to nie problem wchodzić na końcu, ale to dziwne.
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 04 Maj 2024 19:33 

srebrny
Pectodrill napisał(a):
rozważam loty KLM WRO-AMS-LIS - AMS-WRO. Przy zakupie biletów na stronie przewoźnika, mogę dokupić jeden bagaż nadawany tylko w do LIS. W drodze powrotonej jest informacja, że rejs jest przez innego przewoźnika (pewnie transavia) i moge dokupić na lotnisku. Ile może kosztować kupno jednego bagażu nadawanego na trasie LIS-AMS-WRO na lotnisku, bo nie chciałbym się nadziać na minę... (do LIS na stronie KLM jest cena 130 zł).

czy już leciałeś i wiesz jak to jest?
Próbowałam dowiedzieć się na czacie KLM i na czacie Transavii- żadnych konkretów, tylko informacja, że płatność na lotnisku, ale nie wiedzą ile.
pyra2 lubi ten post.
pyra2 uważa post za pomocny.

#313 PostWysłany: 06 Maj 2024 18:23 

Ciekawostka, która usłyszałem dla fanów KLM i POZ, obecnie linia ma uziemione 3xE295, czeka na silniki do nich, jeśli wrócą do obsługi to w Poznaniu możemy liczyć na zwiększenie ilości rotacji do AMS.
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 05 Lip 2024 08:22 

Loty: 27
Kilometry: 67 095
Mam pytanie, lece KLM z przesiadką w AMS do FCN. Mam tylko bagaż podręczny i dostałam SMS, że lot jest pełen i proszą, żeby oddać bagaże do luku.
A jak nie oddam to co? Pogonią mnie sprzed bramki?
Nie mialam nigdy takiej sytuacji,
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 05 Lip 2024 08:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Nic się nie stanie, to tylko prośba. Zazwyczaj reaguje na nią tyle osób, że Ci, którzy chcą lecieć z bagażem, mogą lecieć. W ekstremalnym przypadku wezmą bagaż od kilku osób pod samą bramką, ale też tylko od tych, którzy oddadzą dobrowolnie.
anulagadula lubi ten post.

#316 PostWysłany: 05 Lip 2024 10:46 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
W ubiegłym roku na dolocie do AMS chcieli tez zabrać mi plecak z lapkiem do luku, ale powiedziałem ze lecę dalej z przesiadka i odpuścili, nie było nacisków

#317 PostWysłany: 16 Sie 2024 18:04 

złoty
Czy ma ktoś jakiś patent na OJ, które nie wchodzi jako multicity i przez to nie można załadować kodu rabatowego ze względu na za niską wartość?
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 08 Wrz 2024 22:39 

niebieski
1 personal Item i 1 hand baggage
12 kg total

Co to znaczy?
Mam z reguły w takim zestawie ze 15-16kg
Oni to ważą?
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 08 Wrz 2024 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
@bronek40 to znaczy dokladnie

"Jeden przedmiot osobisty, jeden bagaż podręczny razem 12kg"
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#320 PostWysłany: 09 Wrz 2024 07:58 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@bronek40 I zdarza się, że ważą.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 378 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości