Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Maj 2024 11:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przed terminalem unosi się irytujący smród działania mafii taksówkowej.
Gdy wyszedłem na zewnątrz, wzdłuż całego terminala stały taksówki, dopiero gdy odlatywałem zobaczyłem że mniej więcej po środku jest namalowana zatoka. Przy wejściu do odlotów stoi znak przystankowy a przy przylotach stoi sam słupek, mam podejrzenie graniczące z pewnością że taksòwkarze odkręcili i zdjeli znak. Nigdzie nie ma rozkładu. Pytałem w terminalu gdzie dokładnie jest przystanek ale niewiele mi to pomogło. Zdezorientowany czekałem po środku nie wiedząc gdzie zatrzyma się triolejbusoautobus.(i czy przypadkiem nie wysadzi ludzi przy odlotach a wsiadać będzie można dopiero przy przylotach) Pisze celowo trolejbusoautobus bo dezorientację pogłębiał fakt że nie ma tam trakcji elektrycznej. Autobus zamienia się w trolejbus gdzieś po drodze do miasta.
Gdy nadjechał zatrzymał się bliżej odlotòw, dalej od chodnika za taksówkami, wysieldli ludzie a jak zobaczyłem że ktoś wsiada to podbiegłem i wsiadłem.
Gdy odlatywałem z saloniku widziałem że zatrzymuje się w różnych miejscach i czasem czeka a czasem natychmiast odjeżdża.
Dopiero jakieś 500 metrów od terminala, za parkingiem, przy dwupasmówce jest normalny przystanek na którym można w miarę spokojnie czekać na trolejbusoautobus.

Po drodze biletowy nic nie chciał ode mnie za bagaż ale od jadących razem 3 kobiet chciał za 3 bagaże mimo że miały 2 a reszta to zwykłe małe damskie torebki.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#42 PostWysłany: 08 Sie 2024 14:30 
Awatar użytkownika

srebrny
A bilety na 30. dalej po 6 lei ?
A $ warto brać, czy jednak €?

#43 PostWysłany: 13 Sie 2024 22:59 

Przed terminalem jest mały remont, ale trolejbus/ autobus nr 30 zatrzymuje się zaraz przy wyjściu z przylotów. Stoi tam kilka taksówek, a sam przystanek nie jest jakoś specjalnie dobrze oznaczony, nie widziałem tez rozkładu jazdy. W pojeździe jest pani sprzedająca bilety, która sama podchodzi do pasażerów. Mimo większego plecaka zapłaciłem 6MDL. W części z trolejbusów/ tramwajów są automaty do płacenia kartą, u mnie płatność przeszła bez problemu Revolutem.
Trolejbus/ potem jako autobus nr 30 odjeżdża z centrum Kiszyniowa (przystanek koło Łuku Triumfalnego) co 20 min, droga trawa około 45 min (bez korków).

Załączniki:
trolejbus 2.jpg
trolejbus 2.jpg [ 503.93 KiB | Obejrzany 2076 razy ]
rozkład 2.jpg
rozkład 2.jpg [ 345.29 KiB | Obejrzany 2076 razy ]
biletomat 2.jpg
biletomat 2.jpg [ 249.89 KiB | Obejrzany 2076 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 13 Paź 2024 15:25 

niebieski
Przystanek autobusowy znajduje się obok wejścia na lotnisko (po wyjściu po przylocie należy udać się 20 – 30m w lewo). Znak przystanku jest jednostronny (widoczny tylko od strony wejścia). Bilet nadal kosztuje 6 MDL. Orientacyjny cennik taksówek na zdjęciu poniżej.

Załączniki:
Cennik_taxi.jpg
Cennik_taxi.jpg [ 88.14 KiB | Obejrzany 1900 razy ]
Przystanek_tyl_znaku.jpg
Przystanek_tyl_znaku.jpg [ 64.45 KiB | Obejrzany 1901 razy ]
Przystanek_przod_znaku.jpg
Przystanek_przod_znaku.jpg [ 88.98 KiB | Obejrzany 1901 razy ]
 Profil Relacje PM off
turczy lubi ten post.

#45 PostWysłany: 13 Paź 2024 20:10 

Wszystko jest wciąż aktualne, ale chciałem nieco uzupełnić. Pani sprzedająca bilety w autobusie w całym byłym ZSRR nazywana jest konduktorem. Dodatkowo mogą być kontrolerzy (sprawdzają czy aby taką pani nie bierze pieniążków za przejazd dla siebie).
I tu w kontekście płatności kartą w pojeździe jest problem. Oczywiscie po przylocie przyłożyłem kartę revolut, zaświeciło się na zielono i pobrało prawidłowo pieniążki. Po tym pani konduktor poinformowała mnie i innych pasażerów po rosyjsku, że na mój telefon przyjdzie powiadomienie, które należy okazać kontrolerowi gdy poprosi.
Z naturalnych względów Internetu nie włączałem, żadnego smsa nie dostałem, więc nie wiem co miałbym okazać. Udawałbym po prostu niewinnego turystę z zachodu.
Na drogę powrotną na wszelki wypadek zostawiłem sobie odliczoną kwotę w lejach.

BTW, polecam aplikację Easyway, jest w niej Kiszyniów, trochę jak nasze Jakdojade wyznacza nam trasę podróży komunikacją miejską. Jest to szczególnie pomocne w takich krajach gdy na większości przystanków nie ma rozkładów jazdy :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 13 Paź 2024 20:22 

Loty: 75
Kilometry: 136 048
niebieski
Rozkład jazdy jest już nieco inny niż na fotkach powyżej.
Ja płaciłem kartą i tak powiedziałem sprzedawcy biletów, który wsiadł dopiero na którymś z przystanków na trasie. Trasa w samym centrum trochę różni się od tego co pokazuje Google maps.
 Profil Relacje PM off
Smrodek uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 01 Lis 2024 09:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Rozkład jazdy z fotek powyżej jest nadal aktualny i busy / trolejbusy się go względnie trzymają.
Busy "gromadzą" się w zatoczce przy parkingu lotniskowym w zawiązku z czym nie powinno być opóźnień.

Odjazdy z lotniska w dni robocze i w dni wolne.

Pierwsze kursy z miasta (5-6 rano) startują z Teatrul Mihai Eminescu, pozostałe mają początek na przystanku Casa Presei.

Bilet 6 MDL.

Załączniki:
teatrul_mihai_eminescu.jpg
teatrul_mihai_eminescu.jpg [ 97.3 KiB | Obejrzany 1774 razy ]
casa_presei.jpg
casa_presei.jpg [ 85.4 KiB | Obejrzany 1774 razy ]
3 ludzi lubi ten post.
yendras uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 03 Lis 2024 17:18 

niebieski
Busy poranne (5-6) lubią luźno trzymać się rozkładu. Pierwszy odjazd z Casa Presei (6:50 lub 6:46) bez problemu wystarcza na odlot Wizza o 9:30.
 Profil Relacje PM off
friderikos uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 26 Lis 2024 00:30 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Ile czasu mniej więcej zajęło wam od wyjścia z samolotu do wyjścia z terminalu? Pytam osoby bez nadawanego bagażu ;)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 26 Lis 2024 08:58 
Awatar użytkownika

srebrny
@Qba85 Kilka minut siedząc w pierwszym rzędzie.
Qba85 lubi ten post.
Qba85 uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 26 Lis 2024 12:25 

niebieski
Zdecydowanie tak, to jest małe lotnisko, ruch jest niewielki więc kontrola paszportowa to chwila, chyba że źle trafisz lub wyjdziesz na końcu, ale wątpię zeby to było dłużej niż 30min.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.
Qba85 uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 06 Gru 2024 13:41 

niebieski
kumkwat_kwiat napisał(a):
Busy poranne (5-6) lubią luźno trzymać się rozkładu. Pierwszy odjazd z Casa Presei (6:50 lub 6:46) bez problemu wystarcza na odlot Wizza o 9:30.

Tu dorzucę info, że ten pierwszy kurs ma wpisaną godzinę odjazdu z drugiego przystanku (Teatrul Mihai Eminescu) 6:55, czyli pięć minut po Casa Presei, ale w praktyce o tej porze przejechał ten fragment w minutę. Czyli jeśli nie jedziemy z pierwszego to lepiej być dużo wcześniej, a nie na styk.

Natomiast od wyjścia z drzwi samolotu do wyjścia na przystanek przed terminalem wyszło u mnie pół godziny, w tym toaleta, wymiana kasy, zakup i uruchomienie SIM, a przy kontroli paszportowej byłem w środku stawki. Wniosek: przy lądowaniu koło 10 spokojnie można zdążyć na trolejbus o 10:34.

I dodam też, że w mapach google co prawda wyskakują połączenia komunikacji miejskiej z Kiszyniowa, ale widać różnice w nazwach przystanków itd.

P.S. jeśli potrzebujecie gotówkę, to można na lotnisku wymienić 5 czy 10 euro, a potem w centrum nie będzie problemu ze znalezieniem kantoru. Bankomatów nie używałem
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 21 Gru 2024 22:15 

Wymieniając kasę na lotnisku w celu zapłacenia za autobus, zwróćcie uwagę, żeby dostać drobne. Ja wypłaciłam z bankomatu i miałam tylko wysokie nominały (nie pamiętam już jakie). Konduktor nie miał wydać i tylko machnął ręką i ostatecznie całą drogę przejechaliśmy na gapę.
Co mi się wcale nie podobało. :(
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 21 Gru 2024 22:19 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@Nudziara Nie to forum ;) :lol:
BTW mi wydał, jak ogarnął drobniaki od pozostałych paxów.

#55 PostWysłany: 21 Gru 2024 22:22 

Gdybym dopisała, że chodzi o autobus z lotniska, to będzie dobrze?
Bo chodzi o autobus z lotniska. :)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 22 Gru 2024 21:43 

niebieski
Qba85 napisał(a):
I dodam też, że w mapach google co prawda wyskakują połączenia komunikacji miejskiej z Kiszyniowa, ale widać różnice w nazwach przystanków itd.

Oprócz trolejbusu 30 z napędem autonomicznym, z lotniska do centrum Kiszyniowa można też dostać się autobusami (na pewno linia 33 i chyba jeszcze jakaś). Odjeżdżają one jednak nie spod samego terminalu a z przystanku przy głównej szosie (naprzeciwko przystanku, przy którym zawsze stoją autokary na Ukrainę) i dojeżdżają do ulicy Strada Ismail, naprzeciwko centrum handlowego UNIC, blisko głównego bazaru i dworca autobusowego Piața Centrala.
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.

#57 PostWysłany: 24 Gru 2024 21:12 

niebieski
@pietia być może tak jest, nie było mi to w sumie potrzebne. Ta moja uwaga była ogólnie o komunikacji w Kiszyniowie

Nudziara napisał(a):
Gdybym dopisała, że chodzi o autobus z lotniska, to będzie dobrze?
Bo chodzi o autobus z lotniska. :)

Tu chyba bardziej chodziło o to, że to forum z 4FREE w nazwie, więc tego typu jazda "na gapę" nie powinna być powodem do niezadowolenia :lol:
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 16 Lut 2025 18:01 

Potwierdzam powyższe info: jeżeli komuś ucieknie 30 spod terminala to alternatywą jest autobus 33 z przystanku 300m od terminala przy głównej drodze. Ten dokładnie przystanek: https://maps.app.goo.gl/TE6Km2RQW7dwq9G46. Koszt biletu to 6 MLD, kupuje się u konduktora, który sam przychodzi do pasażerów. Jedzie ok. 30 minut do centrum miasta.
 Profil Relacje PM off
Placko uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 14 Kwi 2025 16:58 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Wczoraj miałem niezłą akcję z zamkniętymi ulicami i korkami w związku z maratonem w centrum miasta.

Trasa 30-tki została zmieniona na: the itinerary of trolleybus route no. 30 is modified as follows: from Dacia blvd. to Decebal blvd., Iu. Gagarin blvd., Constantin Negruzzi blvd., Ștefan cel Mare și Sfânt blvd., Ismail st., Dimitrie Cantemir blvd., Iu. Gagarin blvd., Decebal blvd., Dacia blvd. and further on the established route;

https://rtec.md/suspendarea-traficului- ... si-maturi/

Warto o tym pamiętać, na pewno w kwietniu i we wrześniu, bo wtedy na pewno odbywają się biegi w centrum.
2 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 21 Maj 2025 15:44 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Z lotniska jechałem autobusem 30 spod terminala - naiwnie zapłaciłem kartą (6 MDL), płatność przeszła, ale SMS z biletem zapewne przyszedł na polski numer, który miałem wyłączony.
Więc ten sposób odpada.

W powrotnej drodze jechałem 33, wysiadamy na przystanku przy lotnisku i idziemy koło pomnika-samolotu do lotniska.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość