Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Sie 2019 02:26 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
W II poł. listopada mam zamiar przeznaczyć 10 dni na dwie wyspy/państwa na Oceanii, tak po +- 5 dni na każde. W grę wchodzą: Nowa Kaledonia, Vanuatu, Fidżi, Tonga i Samoa. Najbardziej interesują mnie ciekawe przyrodniczo a więc piękne widoki, fauna i flora oraz snurkowanie. Przeczytałem wszystkie relacje na forum (oraz inne) i mam już wstępnie swoje typy ale prosiłbym osoby, które tam były aby wskazały tak wg swojego uznania - gdzie ( i dlaczego) polecilibyście się zatrzymać. Z góry pięknie dziękuję :D
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 11 Sie 2019 12:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Z wymienionych przez Ciebie byłem tylko na Fidżi, więc nie jestem miarodajnym źródłem informacji. Podpowiem tylko, że gdybyś miał się tam wybrać i zdecydowałbyś się na wysepki Yasawa, to 5 dni będzie absolutnym minimum. Ja miałem 6 noclegów, w tym 5 na Yasawach i 1 przy lotnisku NAN. Tyle było ok, bo pierwszego dnia byłem na tyle wcześnie w Nadi, że załapałem się na poranny katamaran rozwożący po Yasawach. Jeśli się nic nie zmieniło w jego kursowaniu, trzeba to mieć na uwadze przy planowaniu lotów.
Jeszcze słówko o Tonga - miałem nadzieję, że zahaczę o nie w czasie RTW w przyszłym miesiącu z jednego podstawowego powodu - możliwości pływania z wielorybami. Niestety, ostatecznie tam (tym razem) nie dotrę. Z tego, co czytałem o Tonga mam wrażenie, że w listopadzie, gdy wielorybów już tam (co do zasady) nie ma, pobyt tam może nie być już aż tak ciekawy.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Sie 2019 10:45 

Loty: 387
Kilometry: 799 885
Mogę polecić Vanuatu, np. Tannę.
Zresztą każda wyspa jest tam zupełnie inna i ciekawa.

#4 PostWysłany: 27 Sie 2019 01:29 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Ze względu na Yasur? Warto wybrać się na wycieczkę na ten wulkan? Byłeś może..?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Sie 2019 03:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Bylam na Tonga - Tongatapu, Vava'u i Ha'apai (przed huraganem).
Srednio mi sie podobalo. Snorkowanie przecietne jak na Pacyfik (bardzo mocne prady na Ha'apai szczegolnie zapadly mi w pamiec), widoki tez przecietne. O ile nie masz dostepu do jachtu, na wyspach mozliwosci beda ograniczone. Jest nudno. Infrastruktura turystyczna nastawiona jest na wieloryby. Po sezonie malo sie dzieje i wiele miejsc po prostu jest zamknietych. Nie mam ochoty tam wracac. No moze oprocz pewnej resturacji w Tongatapu prowadzonej przez pare z Korei - jedzenie pierwsza klasa, autentycznie koreanskie, domowa kuchnia.

Nowa Kaledonia to zupelnie inna bajka. Drogo, ladnie, drogo, ale ladnie. Mamy bezposrednie loty z Japonii, wiec jak sie trafi dobra promocja, to bez namyslu lecimy. Warto wypozyczyc samochod i pozwiedzac cala wyspe - widoki przepiekne.
Duzo firm nurkarskich rowniez oferuje opcje do snorkowania, tak najlepiej zorganizowac sobie snorkeling - do najlepszych miejsc i pod wzgledem bezpieczenstwa.
Wiem, ze niektorzy narzekaja, ze jak sie po francusku nie mowi, to ciezko sie dogadac. Ja takich problemow nie mialam, a po francusku tylko trzy slowa na krzyz potrafie.

W planach mamy Samoa, ale na razie z dniami wolnymi cienko. Plan jest taki, zeby wypozyczyc samochod i objechac ile sie da. I pojsc na lokalne mecze rugby (bo nie udalo nam sie kupic biletow na World Cup niestety).

Na Fidzi bylam tylko w resorcie (Outrigger) wiec niewiele moge powiedziec. W porownaniu z innymi Outrigger (np na Malediwach) ten byl bardzo przecietny - cena nieadekwatna do jakosci.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 31 Sie 2019 02:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@DMW - no i wychodzi na to, ze zainspirowales mnie.

Na 99% jedziemy na Isle of Pines.

:D
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.
Petes uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Wrz 2019 14:07 

Loty: 387
Kilometry: 799 885
DMW napisał(a):
Ze względu na Yasur? Warto wybrać się na wycieczkę na ten wulkan? Byłeś może..?

Między innymi ze względu na wulkan, tak, byłem.

#8 PostWysłany: 13 Maj 2024 02:05 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
Po kilku dniach na Samoa, mogę w końcu coś w tak zacnym wątku napisać
W skrócie: tak, polecam.
Obie wyspy są większe od np.Madery, brać auto i jeździć. Jest co robić, a Samoa wydaje się totalną... wioską, nie jest skomercjalizowane, ale z drugiej strony są wszystkie niezbędne usługi. Pewnie opiszę w innych wątkach, ale można po dotarciu tutaj zrobić to wszystko całkiem budżetowo.

Image
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość