Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Mar 2011 19:06 

Serdecznie witam i od razu przechodzę do sedna:

1. Wczoraj natknąłem się na taką informację:
Cytuj:
Jak donosi portal Travel Weekly, hiszpańskim lotniskom grozi paraliż ze względu na planowaną serię strajków. Krajowy zarząd lotnisk AENA i związki zawodowe nie doszły do porozumienia aby zapobiec planowanej serii strajków, która może potrwać nawet 22 dni!. Strajki to protest przeciwko prywatyzacji lotnisk w Hiszpanii, w tym największych w Madrycie i Barcelonie. Związki zawodowe żądają pisemnych gwarancji zatrudnienia i zachowania dotychczasowych przywilejów pracowniczych.

22-dniowy strajk planowany jest na dni: 20, 21, 24, 25 i 30 kwietnia, 2, 14, 15, 19 i 20 maja, 13 i 23 czerwca oraz 1, 2, 3, 4, 15 i 31 lipca oraz 1, 15, i 31 sierpnia. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, jakim utrudnieniem są tak długie strajki w okresie świąt wielkanocnych i całego okresu wakacyjno-urlopowego. Nawet Komisja Europejska ma zamiar wypowiedzieć się w tej sprawie lub podjąć działania zmierzające ku zapobieżeniu fali strajków. Takie strajki byłyby również ciosem finansowym dla samej Hiszpanii, dla której zyski z turystyki stanowią naprawdę dużą część przychodu.

Dotarły do mnie również głosy, że w Hiszpanii takie wydarzenia mają miejsce dość często, stąd też pytanie czy ktoś z Was miał do czynienia z taką sytuacją? Czy, jeżeli już dojdzie do strajku, trzeba zakładać, że lotnisko będzie całkowicie nieczynne, czy też, że możliwe będą np. jedynie przyloty? A może spodziewać się strajku włoskiego? ;)

Kwestia jest dosyć paląca, ponieważ w maju mam zaplanowaną wycieczkę do Hiszpanii a od "rzeczywistego zagrożenia" zależy decyzja w sprawie najbliższego zakupu biletów na loty międzykrajowe.

2. Loty międzykrajowe Ryanair. Kiedy można się spodziewać rozkładu lotów np. na trasie Madryt - Walencja na maj? Jest to jakoś "standaryzowane" czy pozostaje codzienne klikanie z myślą "a może dziś!"? ;)

3. Wiem, że temat zwrotów/odszkodowań/rezygnacji/etc. przewija się na forum w wielu miejscach, jednak na moje pytanie nie wyszukałem konkretnej odpowiedzi (bądź też ją przeoczyłem): Czy w przypadku odwołania lotu (nie z winy przewoźnika, czyli np. wyżej wspominany strajk) przysługuje mi zwrot kosztów biletów (nie odszkodowanie!) w sytuacji gdy zakupione zostały bilety solo (tzn. bez żadnego ubezpieczenia oraz innych atrakcji)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 17 Mar 2011 19:11 

ryan wycofal sie z trasy madryt-walencja. wobec wprowadzenia szybkiej kolei ave na tej trasie nie zapelniliby samolotu. kupujac z odpowiednim wyprzedzeniem na renfe.com kupisz bilety za niecale 32 euro w jedna strone. czas podrozy miedzy centrami obu miast to jakies 1h40min

ad.3. teoretycznie tak i zazwyczaj tak sie dzieje. aczkolwiek rok temu podczas wybuchu wulkanu lufthansa zwrocila mi kase za lot, natomiast j*** wizzair wypial sie na mnie i kilku moich znajomych i do dzisiaj maja w powazaniu wszelkie reklamacje.

#3 PostWysłany: 17 Mar 2011 19:41 

niebieski
bombardier napisał(a):
Serdecznie witam i od razu przechodzę do sedna:

1. Wczoraj natknąłem się na taką informację:
Cytuj:
Jak donosi portal Travel Weekly, hiszpańskim lotniskom grozi paraliż ze względu na planowaną serię strajków. Krajowy zarząd lotnisk AENA i związki zawodowe nie doszły do porozumienia aby zapobiec planowanej serii strajków, która może potrwać nawet 22 dni!. Strajki to protest przeciwko prywatyzacji lotnisk w Hiszpanii, w tym największych w Madrycie i Barcelonie. Związki zawodowe żądają pisemnych gwarancji zatrudnienia i zachowania dotychczasowych przywilejów pracowniczych.

22-dniowy strajk planowany jest na dni: 20, 21, 24, 25 i 30 kwietnia, 2, 14, 15, 19 i 20 maja, 13 i 23 czerwca oraz 1, 2, 3, 4, 15 i 31 lipca oraz 1, 15, i 31 sierpnia. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, jakim utrudnieniem są tak długie strajki w okresie świąt wielkanocnych i całego okresu wakacyjno-urlopowego. Nawet Komisja Europejska ma zamiar wypowiedzieć się w tej sprawie lub podjąć działania zmierzające ku zapobieżeniu fali strajków. Takie strajki byłyby również ciosem finansowym dla samej Hiszpanii, dla której zyski z turystyki stanowią naprawdę dużą część przychodu.

Dotarły do mnie również głosy, że w Hiszpanii takie wydarzenia mają miejsce dość często, stąd też pytanie czy ktoś z Was miał do czynienia z taką sytuacją? Czy, jeżeli już dojdzie do strajku, trzeba zakładać, że lotnisko będzie całkowicie nieczynne, czy też, że możliwe będą np. jedynie przyloty? A może spodziewać się strajku włoskiego? ;)

Kwestia jest dosyć paląca, ponieważ w maju mam zaplanowaną wycieczkę do Hiszpanii a od "rzeczywistego zagrożenia" zależy decyzja w sprawie najbliższego zakupu biletów na loty międzykrajowe.

2. Loty międzykrajowe Ryanair. Kiedy można się spodziewać rozkładu lotów np. na trasie Madryt - Walencja na maj? Jest to jakoś "standaryzowane" czy pozostaje codzienne klikanie z myślą "a może dziś!"? ;)

3. Wiem, że temat zwrotów/odszkodowań/rezygnacji/etc. przewija się na forum w wielu miejscach, jednak na moje pytanie nie wyszukałem konkretnej odpowiedzi (bądź też ją przeoczyłem): Czy w przypadku odwołania lotu (nie z winy przewoźnika, czyli np. wyżej wspominany strajk) przysługuje mi zwrot kosztów biletów (nie odszkodowanie!) w sytuacji gdy zakupione zostały bilety solo (tzn. bez żadnego ubezpieczenia oraz innych atrakcji)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

ad 1 jeśli kontrolerzy lotu będą strajkować to jak sobie wyobrażasz przyloty? Przecież to właśnie oni zawiadują całym ruchem w powetrzu. Skoro oni nie pracują to nic nie lata oprócz ptactwa i innych robali.
ad 2 Madryt i Walencja lezą w jednym kraju więc to lot krajowy a nie międzykrajowy. Dlaczego nie ma go w rozkładzie już Ci wyjaśnił gwzd
ad 3 tak, tylko akurat zwrot kosztów biletów jest najmniej atrakcyjną formą.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Mar 2011 21:52 

gwzd, wielkie dzięki za pomocną odpowiedź - nie dość zagłębiałem się wcześniej w rozkład RENFE, teraz już wszystko jasne.

osiek,
Cytuj:

Kwestia gustu. Według mnie przy nieubezpieczonym bilecie i odwołaniu lotu nie z przyczyn zależnych od linii lotniczych, zwrot jest wystarczająco atrakcyjną formą.

P.S. Strajki i jego formy bywają różne, stąd też pytanie o kogoś kto podobnej sytuacji doświadczył.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Mar 2011 22:08 
Awatar użytkownika

srebrny
gwzd napisał(a):
ryan wycofal sie z trasy madryt-walencja. wobec wprowadzenia szybkiej kolei ave na tej trasie nie zapelniliby samolotu. kupujac z odpowiednim wyprzedzeniem na renfe.com kupisz bilety za niecale 32 euro w jedna strone. czas podrozy miedzy centrami obu miast to jakies 1h40min

pokaz mi chlopaku te bilety za 32 euro na AVE
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Mar 2011 22:31 

niebieski
W każdym razie na trasie Madryt-Walencja można było bez problemu kupić bilety po 5 czy 10 euro, więc Ryan i tak miałby klientów :)

#7 PostWysłany: 17 Mar 2011 23:03 

rw30 napisał(a):

http://i55.tinypic.com/2mi1a10.jpg
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Mar 2011 23:56 
Moderator forum

dobrze wiedziec co by bylo gdyby (2,3) ale zaczynajac od poczatku,
bombardier napisał(a):
1. Wczoraj natknąłem się na taką informację

istotnie jest to dobry poczatek - ta info jest juz nieaktualna : viewtopic.php?f=18&t=762&p=13817#p13817
(jesli TravelWeekly podal nowa, to moglyby i porty-lotnicze...)
Co do ostatniej
AVE M-V za 32 euro : w taryfie ' web' , ograniczona liczba miejsc ze znizka 60% dostepnych od 62 dni przed data podrózy do 15u(o ile zostaja) , zakup tylko przez internet (rw30, powinienes sie ucieszyc, ?)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Mar 2011 04:17 

rw30 napisał(a):
gwzd napisał(a):

raczek nie mamy, szukac nie umiemy?

#10 PostWysłany: 18 Mar 2011 10:43 
Awatar użytkownika

srebrny
gwzd napisał(a):
rw30 napisał(a):
gwzd napisał(a):

raczek nie mamy, szukac nie umiemy?

umiemy i to calkiem niezle, a w sprawach zwiazanych z Hiszpania to juz wogole radzimy sobie zayebiscie

ale tu chodzi o co innego - bo tu widze na screenie jakies taryfy promocyjne na stronce renfe a mi absolutnie nic takiego, nawet wyszukujac na ten sam dzien nie wyskakuje [ani pod chrome ani pod IE] - widze tylko po 80euro OW stad moje pytanie

o co tu moze chodzic ?

edit: hmmm
jak sie wejdzie w wyszukiwarke tras przez link 'horarios y precios' to nie ma dostepnych promocyjnych biletow

sa za to pod linkiem 'compra de billetes'

jaki to ma sens - nie mam pojecia ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Mar 2011 11:50 

rw30 napisał(a):
jak sie wejdzie w wyszukiwarke tras przez link 'horarios y precios' to nie ma dostepnych promocyjnych biletow

sa za to pod linkiem 'compra de billetes'

jaki to ma sens - nie mam pojecia ;)

Dokładnie z tego samego powodu wcześniej kategorycznie odrzuciłem AVE.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Mar 2011 11:54 

niebieski
bombardier napisał(a):
gwzd, wielkie dzięki za pomocną odpowiedź - nie dość zagłębiałem się wcześniej w rozkład RENFE, teraz już wszystko jasne.

osiek,
Cytuj:

Kwestia gustu. Według mnie przy nieubezpieczonym bilecie i odwołaniu lotu nie z przyczyn zależnych od linii lotniczych, zwrot jest wystarczająco atrakcyjną formą.

P.S. Strajki i jego formy bywają różne, stąd też pytanie o kogoś kto podobnej sytuacji doświadczył.

Kwestia gustów? Może. Zwrócą Ci za bilet i... radź sobie sam.Kup drogi bilet na rejs dwa, trzy dni później, znajdź hotel itp. Nie uważasz, że atrakcyjniejszą formą jest przebukowanie na kolejny lot i zwrot kosztów utrzymania do dnia wylotu? Bo wg mnie jest to atrakcyjniejsze niż zwrot za bilet. No ale każdy ma swoją miarę atrakcyjności. ;)

I żeby nie było, że to teoria piszę an podstawie własnych doświadczeń. Poszukaj wątku o grudniowych strajkach w Hiszpanii.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Mar 2011 12:31 

rw30 - widac nie tak zajebiscie jak do tej pory uwazales :P

horarios i precios to rozklad jazdy i standardowa taryfa

compra de billetes, jak sama nazwa wskazuje - sprzedaz biletow, gdzie mozna dostac bilety po promocyjnych stawkach

sens ma taki, ze taryfa web jest dostepna tylko na stronie internetowej, a cala reszta takze w kasie. jak na pkp.pl klikniesz cene biletu intercity to tez nie pokaze ci promocyjnych stawek, ktore sa dostepne w systemie internetowej sprzedazy biletow na intercity.pl

#14 PostWysłany: 18 Mar 2011 17:41 

osiek napisał(a):
Kwestia gustów? Może. Zwrócą Ci za bilet i... radź sobie sam.Kup drogi bilet na rejs dwa, trzy dni później, znajdź hotel itp. Nie uważasz, że atrakcyjniejszą formą jest przebukowanie na kolejny lot i zwrot kosztów utrzymania do dnia wylotu? Bo wg mnie jest to atrakcyjniejsze niż zwrot za bilet. No ale każdy ma swoją miarę atrakcyjności. ;)

Pomijając subiektywne rankingi atrakcyjności to z chaotycznych informacji które podałeś powyżej, wynika że mogę liczyć na coś więcej niż zwrot. Tylko na jakiej podstawie? Logicznie rzecz biorąc bilet nie ma wykupionego ubezpieczenia a linia lotnicza nie ma wpływu na fakt, że nie lot się nie odbył - dlaczego mieliby czuć się zobowiązani do wypłaty czegoś więcej niż zwrot za bilety? Chyba, że pojęcie logiki również rozpatrujemy w kategoriach "własnych miar". ;)

osiek napisał(a):
I żeby nie było, że to teoria piszę an podstawie własnych doświadczeń. Poszukaj wątku o grudniowych strajkach w Hiszpanii.

Jeżeli chodzi o ten wątek: viewtopic.php?f=15&t=1480 to nie znalazłem tam żadnych konkretów na powyższy temat.

---

Wracając do poprzednich postów:

osiek napisał(a):
ad 1 jeśli kontrolerzy lotu będą strajkować to jak sobie wyobrażasz przyloty? Przecież to właśnie oni zawiadują całym ruchem w powetrzu. Skoro oni nie pracują to nic nie lata oprócz ptactwa i innych robali.

O! Np. tak (przy założeniu, że "servicios minimos" nie są uzgadniane z ptactwem i innymi robalami):
Abcn napisał(a):
Dodajmy ze protest kontrolerów przeprowadzono bez uprzedzenia , strajk jako taki ma być zapowiedziany i nie może byc 100%, tzn uzgadniane są tzw 'servicios minimos' , czyli to że lotnisko obsłuży np 20% lotów z dnia pracy.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Mar 2011 17:50 

niebieski
Chodziło mi o ten wątek:
viewtopic.php?f=15&t=1490

masz opisane dwa przykłady, w tym mój odwołania lotu i co w praktyce można dostać od linii lotniczej, w tym przypadku Ryanaira.

Widać słabo szukałeś ;)

w skrócie: przebukowanie na kolejny możliwy lot, pokrycie kosztów hotelu, wyżywienia i transportu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości