Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Sie 2017 17:51 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 2344
złoty
Dostałem odpowiedź z supportu Kayak w sprawie niedziałających SMS na polskie numery tel:

"...funkcja ta została tymczasowo dezaktywowana ze względu na występujące problemy. Będziemy się starali ją przywrócić!"
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#22 PostWysłany: 07 Wrz 2017 23:30 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 Kwi 2016
Posty: 1019
Loty: 98
Kilometry: 134 299
srebrny
Czesc, mam maly problem z funkcja explore a mianowicie pokazywaniem cen ktore nie maja pokrycia w rzeczywistosci.

Od dluzszezgo czasu sledze ceny na loty z Indii do Sharjah w ZEA. Szukając lotów poprzez funkcję explore często wyskakują mi ceny w okolicach 400-500 zł za RT co jest w moim odczuciu dobrą ceną za taki lot. Niestety przechodząc po kilknieciu "find flights" i przejsciu do wyszukiwarki cena dla lotów na tej trasie ZAWSZE skacze o okolo 300 zlotych. Probowalem przeroznych VPN, przejrzalem wszystkie wersje jezykowe i wciaz nie mam pomyslu dlaczego dzieje sie tak non stop.

1. Zdaje sobie sprawe ze czasami wyskakuja glupie bledy typu z warszawy do bangkoku za 5 zl ale moj problem jest bardzo powtarzalny.
2. zdaje sobie rowniez sprawe ze czasem wystarczy zmienic wersje jezykowa - niestety nie w tym przypadku
3. blad dotyczy TYLKO lotow Air Arabia
4. nie jest to rowniez kwestia zresetowania filtrow

czy ktos ma jakies pomysly? gdyby to byl jednorazowy incydent to nie zawracalbym sobie tym glowy, ale jako ze obserwuje to zjawisko od kilku tygodni to smiem przypuszczac ze jest jakis sposob by taki bilet kupic :) tylko jak?


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off  
 
#23 PostWysłany: 10 Lis 2017 00:53 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Mar 2011
Posty: 6170
Loty: 171
Kilometry: 188 843
platynowy
SPLDER napisał(a):
Dostałem odpowiedź z supportu Kayak w sprawie niedziałających SMS na polskie numery tel:

"...funkcja ta została tymczasowo dezaktywowana ze względu na występujące problemy. Będziemy się starali ją przywrócić!"


To trochę im się schodzi bo ciągle nie działa. Może napisz do nich z pytaniem jak im idzie?
Szkoda bo fajna opcja była z tymi SMSami :/
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#24 PostWysłany: 07 Gru 2017 22:24 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 Sty 2015
Posty: 1117
Loty: 223
Kilometry: 412 763
platynowy
Czy komuś, kto korzysta z Kayak Trips pokazują się ostatnio takie dziwadła? Moją podróż do Wilna pokazali jako: KRK - RTB - SOW - VNO. A teraz coś takiego: :D
Załącznik:
freakykayak.png

Bella Bella to oczywiście Ateny, po wyjeździe ostatnich pijaków zlotowiczów. ;)


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
 
 
#25 PostWysłany: 08 Gru 2017 09:40 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 Lip 2012
Posty: 3391
złoty
Mam wrzuconych kilka podróży i wszystko ok. Nawet warna dali, że franca i lot pozmieniali godziny wylotów.
_________________
"Ten, kto znalazł się za drzwiami, pokonał najtrudniejszy etap podróży" - przysłowie duńskie
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#26 PostWysłany: 08 Gru 2017 19:03 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 Wrz 2012
Posty: 7691
Loty: 15
Kilometry: 58 252
HON fly4free
tunczaj napisał(a):
Czesc, mam maly problem z funkcja explore a mianowicie pokazywaniem cen ktore nie maja pokrycia w rzeczywistosci.

Od dluzszezgo czasu sledze ceny na loty z Indii do Sharjah w ZEA. Szukając lotów poprzez funkcję explore często wyskakują mi ceny w okolicach 400-500 zł za RT co jest w moim odczuciu dobrą ceną za taki lot. Niestety przechodząc po kilknieciu "find flights" i przejsciu do wyszukiwarki cena dla lotów na tej trasie ZAWSZE skacze o okolo 300 zlotych. Probowalem przeroznych VPN, przejrzalem wszystkie wersje jezykowe i wciaz nie mam pomyslu dlaczego dzieje sie tak non stop.

1. Zdaje sobie sprawe ze czasami wyskakuja glupie bledy typu z warszawy do bangkoku za 5 zl ale moj problem jest bardzo powtarzalny.
2. zdaje sobie rowniez sprawe ze czasem wystarczy zmienic wersje jezykowa - niestety nie w tym przypadku
3. blad dotyczy TYLKO lotow Air Arabia
4. nie jest to rowniez kwestia zresetowania filtrow

czy ktos ma jakies pomysly? gdyby to byl jednorazowy incydent to nie zawracalbym sobie tym glowy, ale jako ze obserwuje to zjawisko od kilku tygodni to smiem przypuszczac ze jest jakis sposob by taki bilet kupic :) tylko jak?

Sprawdź, może ta linia ma inne ceny dla rezydentów? A na OTA widzisz takie jak dla całego świata. :)
_________________
Dancehall Masak-Rah
Junior Stress - Za Mało Cichej Wody W Rzece
ImageImage
Góra
 Relacje PM off  
 
#27 PostWysłany: 23 Sty 2018 19:10 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Sty 2012
Posty: 2097
platynowy
@tunczaj Rozwiazanie zagadki jest dosyc proste. Kayak, skyscanner i podobne serwisy korzystaja z cache'owania cen. W zaleznosci od algorytmu, albo podczas szukania przez kogos innego, albo podczas zapuszczania query na popularniejsze kierunki/daty ceny sa wstawiane do bazy danych i pozniej prezentowane 'od razu' np. przy funkcji explore, albo innych zestawieniach zbiorczych. Bo szukkanie 'od zera' w momencie zapytania uzytkownika zajmuje zbyt duzo czasu, patrz np. ITA matrix lub odswieżenie ceny w kayaku w widoku +/-3dni.
Dopiero jak przechodzisz do konkretnego lotu/daty i zapytujesz baze o szczegoly lotu nastepuje ponowne zapytanie do systemow rezerwacyjnych i...cena jest w wiekszosci przypadkow wyzsza, bo jest blizej do czasu odlotu, skonczyla sie jakas promo albo wygasly warunki wczesniej cachowanego lotu itp. itd.
A explore ma sens ale lepiej dziala na google flights, bo maja znacznie wydajniejszy back-end i wyniki dostaje live lub quasi-live i to w ciagu kilku sekund.
_________________
navigare necesse est
Image


Ostatnio edytowany przez Abcn, 25 Kwi 2020 16:10, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
Góra
 Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
 
 
#28 PostWysłany: 23 Sty 2018 19:33 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 Kwi 2016
Posty: 1019
Loty: 98
Kilometry: 134 299
srebrny
@jaco027 no wlasnie w tym przypadku to nie byla kwestia cache bo obserwowalem to zjawisko przez kilka tygodni i caly czas po przejsciu z explore ceny znacznie rosły, a nie kilka godzin jak np. po EF albo jakichs promocjach. niestety nie mozna bylo znalezc tych lotow w matrixie bo to lowcost. nie byla to rowniez kwesia rezydencji jak napisal @mashacra.
tak czy inaczej od jakiegos czasu ceny odpowiadaja rzeczywistosci
Góra
 Relacje PM off  
 
#29 PostWysłany: 25 Kwi 2020 12:06 

Rejestracja: 05 Lip 2012
Posty: 618
Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Ktoś wie od czego zależy, że w potwierdzeniach lotu w Kayak Trips pokazuje się numer biletu?
Kupiłem 3 bilety na oddzielnych rezerwacjach w tym samym OTA.
Tylko na jednej wyświetla się numer biletu.
W żadnym mailu źródłowym nie ma nr ETIXu więc to nie zależy od treści maila.

Jak rezerwacja jest już skasowana to nr ten mógł zginąć?
Góra
 Relacje PM off  
 
#30 PostWysłany: 25 Kwi 2020 13:06 

Rejestracja: 31 Lip 2016
Posty: 500
Loty: 55
Kilometry: 120 474
srebrny
Fakt anulowania lotu nie powoduje "zniknięcia" kodu rezerwacji PNR.
Góra
 Relacje PM off  
 
#31 PostWysłany: 25 Kwi 2020 18:01 

Rejestracja: 05 Lip 2012
Posty: 618
Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
No to jeszcze raz napiszę, że chodzi mi o numer biletu (ETIX).
Góra
 Relacje PM off  
 
#32 PostWysłany: 25 Kwi 2020 20:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Maj 2017
Posty: 674
Loty: 198
Kilometry: 248 487
niebieski
@Manuel tak jest, PNR to taka jakby "teczka", w której są wszystkie różne dokumenty i informacje. Najczęściej jest to po prostu bilet, który posiada swój numer. Gdy bilet zostanie anulowany (skasowany), to w PNR nie będzie numeru biletu, bo... biletu już nie ma. Podobnie sprawa wygląda, gdy np. zarezerwuje się jakieś połączenie przez OTA, otrzyma się PNR, ale po zalogowaniu się do rezerwacji np. na stronie linii lotniczej nadal nie będzie numeru biletu (bo bilet nie został jeszcze wystawiony) - po prostu jest informacja o trasie, cenie, itp., ale faktycznego biletu nadal nie ma. Bywa także, że w przypadku konieczności przepisania (np. z powodu opóźnienia i nie zdążenia na lot) takiej podróży (najczęściej w przypadku kilku operatorów), linia lotnicza na swojej infolinii pobierze segmenty do rezerwacji, ale poprosi o podejście do kasy biletowej na lotnisku celem... wystawienia biletu. Tak bywa np. z Turkishem (powiedzmy miała być LH+LH, a zmienili na LH+TK - Lufthansa nie wystawi biletu, ale skontaktuje się z działem technicznym Turkisha i dopiero oni wystawią bilet... albo lotnisko). Wiem, że przykładów dużo, ale reasumując: dopóki bilet jest, będzie widoczny jego numer. Jak zostanie anulowany, numer biletu zniknie, ale trasa w PNR pozostanie - na poczet ewentualnej zmiany terminów i przez to konieczności wystawienia nowego biletu (z nowym numerem).
Góra
 Relacje PM off
Manuel lubi ten post.
Manuel uważa post za pomocny.
 
 
#33 PostWysłany: 25 Kwi 2020 20:33 

Rejestracja: 05 Lip 2012
Posty: 618
Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Ok, no to na 3 wspomniane i skasowane rezerwacje nr biletu ostał się tylko w jednej. Nr rezerwacji oczywiście mam wszystkie 3.
Rozumiem, że nie ma szans ustalić tych pozostałych dwóch numerów?
Góra
 Relacje PM off  
 
#34 PostWysłany: 25 Kwi 2020 23:39 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Maj 2017
Posty: 674
Loty: 198
Kilometry: 248 487
niebieski
@Manuel niestety, w „naszych” dostępach nie. Może linie lotnicze zachowują historię. W mailu nigdzie nie masz, w którymś z PDFów? Pewnie szansa niewielka, ale jeśli płaciłeś Dinersem, to w statemencie będzie numer biletu. Więcej opcji nie znam. Zasada jest taka, że PNR określa pasażerów i nazwiska (+ inne wpisane - lub nie - szczegóły). Bilet można wystawić, skasować, zmodyfikować, ale... wizualnie nie widać w PNR historii modyfikacji.
Góra
 Relacje PM off  
 
#35 PostWysłany: 07 Paź 2020 16:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 Gru 2016
Posty: 417
Loty: 79
Kilometry: 141 313
niebieski
Chciałem zacząć korzystać z Kayak Trips. Założyłem konto, a raczej połączyłem z booking.com przesłałem maila z rezerwacją lotów i cisza. Nic się nigdzie nie dodało.
Ile zwykle trzeba czekać by się dane z maila pojawiły u nich? No chyba, że coś źle robię...
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#36 PostWysłany: 07 Paź 2020 16:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 Sie 2011
Posty: 5404
HON fly4free
Normalnie działa to błyskawicznie i w kilka minut dodany lot/pobyt jest dodany. Coś chyba musiałeś źle zrobić. Nie wiem, co masz na myśli z tym połączeniem z booking.com?
Góra
 Relacje PM off  
 
#37 PostWysłany: 07 Paź 2020 17:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 Gru 2016
Posty: 417
Loty: 79
Kilometry: 141 313
niebieski
Ostatecznie dodały się po ponad godzinie.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#38 PostWysłany: 15 Paź 2020 19:01 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 Gru 2016
Posty: 417
Loty: 79
Kilometry: 141 313
niebieski
Narobiłem sobie smaka na te Kayak trips, a tu przy odwołanym locie kilka dni temu na kayaku nic się nie zmieniło... podobnie po wprowadzeniu zmian do rezerwacji na inolinii, na kayaku nadal widnieje stara wersja z lotem, który nawet nie wyświetla się jako anulowany.

Czy to nie powinno samo się jakoś uaktualnić?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#39 PostWysłany: 15 Paź 2020 21:17 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 2344
złoty
Informacja o anulowaniu powinna się pojawić, ale o zmianie rezerwacji nie - Kayak nie ma dostępu do systemu rezerwacji, a jedynie do rozkładu lotów.

Kayak może samodzielnie uaktualnić rezerwację wyłącznie jeśli ma przyznany dostęp do skrzynki na Gmail i tam trafiłby list z informacją o zmianach.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group