Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Sie 2015 12:45 

Witam,

Z informacji które wyczytałem na różnych forach, najlepszą walutą do wzięcia ze sobą na podróż są dolary (w przypadku, gdy chcemy wybierać pieniądze z bankomatów i chcemy uniknąć wielu przewalutowań). Czy wie ktoś może jak sytuacja wygląda w bankomatach ATM w sieciówkach typu 7eleven? Z tego co ostatnio znalazłem na internecie, przy wybieraniu pieniędzy następuje przewalutowanie z EUR na JPY (źródło: http://japoland.pl/blog/podroz-i-pobyt-polish/jak-placic-w-japonii/). W przypadku posiadania konta walutowego w USD nastąpi przewalutowanie bezpośrednio na JPY, czy będzie to szło okrężną drogą z dodatkowym przewalutowaniem na EUR?
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie :)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Maroko zawsze spoko! 👌 Loty Lufthansą z 5 miast od 476 PLN 🇲🇦 Maroko zawsze spoko! 👌 Loty Lufthansą z 5 miast od 476 PLN 🇲🇦
Malta z weekendem za 699 PLN 🏝️🌞 3 dni w 4* hotelu Mercure z pięknym widokiem Malta z weekendem za 699 PLN 🏝️🌞 3 dni w 4* hotelu Mercure z pięknym widokiem
#2 PostWysłany: 10 Kwi 2016 14:15 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
podepne się.
Jak wygląda sprawa z wypłatą pieniędzy z bankomatów, albo z płatnościami kartą w sklepach ?
Konkretnie chodzi mi o kartę USD z AliorKantoru (Mastercard). Bo kiedyś czytałem, żę tylko Visę akceptują, a to trochę komplikuje kwestie finansowe.

#3 PostWysłany: 16 Kwi 2016 10:34 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
^^^
odpowiem sobie sam postem z innego tematu, niech będzie dla potomnych:
Mareckipl napisał(a):
Niecałe 2 tygodnie temu wypłacałem kartą Aliora bez problemów - zarówno w 7eleven, jak i na pocztach.

#4 PostWysłany: 17 Maj 2016 16:45 

Loty: 6
Kilometry: 6 608
dzis wrocilem po 2,5 tygodniach z wyprawy po Japonii. Sa bankomaty. prawie w kazdym 7 eleven, wiec wyplacac mozna.
Wydaje mi sie ze lepszy kurs mozna uzyskac wyplacajac w 7eleven niz w bankach, badz poczcie. Mi wyszedl lepszy kurs niz dziewwczynie ktora wymieniala na miejscu.
pozdrawiam,
Dawid
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Maj 2016 16:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A jaką kartą wypłacałeś?

#6 PostWysłany: 17 Maj 2016 17:19 

Pytanie nie do mnie, ale odpowiem - Alior kantor debit USD. Wyplata teraz na Japan Post - kurs lepszy niz w NBP. Tylko UWAGA na pin, bo Alior w razie jednej pomyłki blokuje kartę i wysyła sms z prośbą o potwierdzenie transakcji (co ma odblokować kartę). I jak sie okazuje - istnieje czasowy rozjazd miedzy SMS "Twoja karta jest zablokowana" a faktyczna blokada (wybrałem raz z karty rzekomo zablokowanej) oraz miedzy SMS "Twoja karta jest już odblokowana" a rzeczywistym odblokowaniem (pan na infolinii tłumaczył się że "widać pan ma odblokowaną kartę ale się coś nie wgrało do systemu").

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1, 17 Maj 2016 17:21, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 17 Maj 2016 17:30 
Awatar użytkownika

Są jeszcze bankomaty Citi, które akceptują wszystkie karty MC czy Visa. Czasami są wewnątrz oddziału i wtedy działają tylko w godzinach otwarcia ;) Jak ktoś ma konto w Citi, to może otworzyć rachunek w dolarach i podpiąć kartę. W przypadku wypłat ze swoich bankomatów Citi przelicza z waluty obcej na USD (a nie na EUR) nawet w przypadku kart MC po tajemnym kursie Citishare. Nie wiem, gdzie go można znaleźć, ale mi wychodziło taniej niż w kantorze.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 18 Maj 2016 14:42 

Loty: 6
Kilometry: 6 608
wyplacalem yeny uzywajac karty Maestro. przelicznik byl nielzy. praktycznie jak na http://www.xe.com/
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 11 Cze 2016 13:52 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Zdecydowanie odradzam branie innej waluty niz jeny. Znajomy wzial dolary i znalezienie kantoru byl droga przez meke. Co innego 7 Eleven, ktory mozna spotkac na kazdym rogu, w Family Mart rowniez mozna wyplacic z tymze minimum 10 000 JPY

#10 PostWysłany: 11 Cze 2016 17:39 
Awatar użytkownika

srebrny
W 7/11 Kyoto stacja -Mastercard min. wypłata 1.000,Visa 10.000. Nie wiem czy w każdym takie same limity.
Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka

#11 PostWysłany: 12 Lip 2024 14:38 
Awatar użytkownika

złoty
W kwietniu wypłacałem z bankomatu 7-eleven (lotnisko w Osace [KIX]) bez prowizji kartą MC Alior Banku, a teraz w lipcu maszyny krzyczały opłatę za wypłatę Visą/ Revolut. Nie wiem czy to kwestia karty (Mastercard/Visa) czy wprowadzonych już opłat. Do kwoty 10.000 jenów prowizja 110 jenów, powyżej 10K to 220 jenów. Sprawdzałem wiele bankomatów z Revolutem w Osace i Kioto i we wszystkich prowizja.

Jest dużo maszyn-kantorów, które wymieniają USD, GBP, EUR, CNY, KRW. Zlokalizowane są w hotelach, na dworcach i centrach handlowych. Nie porównywałem jaką mają przebitkę.

#12 PostWysłany: 15 Lip 2024 07:26 

złoty
@bim-bam sprawdziłem ostatnio i wyciągnąłem 30 000¥, choć szczerze mówiąc nie bardzo wiem po co, bo płacenie telefonem lub kartą fizyczną działa sprawnie. Bankomat nie pobrał żadnej prowizji, w zeszłym roku również nie pobierał. Karta cały czas ta sama czyli Mastercard od Aion Banku. Może zwyczajnie Visy nie lubią, albo pobierze za miesiąc, tak że człowiek się nie zorientuje co to za opłata.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Lip 2024 11:19 
Awatar użytkownika

złoty
To wygląda na to, że Visy w Japonii nie lubią.

#14 PostWysłany: 16 Lip 2024 09:31 

Loty: 120
Kilometry: 376 170
W 7-eleven z Revoluta na pewno jest pobierana prowizja, jest o tym jasna informacja podczas wypłacania z bankomatu.
Gotówka się przydaje głównie do zasilenia karty przedpłaconej typu Pasmo/Suica :) W wielu automatach biletowych nie są akceptowane karty kredytowe. W wielu vendingach również tylko gotówka lub Pasmo/Suica. A jak się ma ochotę na gorącą kawę z automatu na jakimś zadupiu to to jest jedyne wyjście...
Polecam też płacenie kartą Pasmo/Suica za przejazdy autobusami miejskimi, jest to dużo wygodniejsze niż gotówką a karty kredytowe nie wszędzie są obsługiwane.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 16 Lip 2024 09:49 
Awatar użytkownika

złoty
A doładowania tej karty też tylko gotówką jak ICOCA?

#16 PostWysłany: 16 Lip 2024 17:17 

Loty: 120
Kilometry: 376 170
Tak, tak jak wszystkie karty tego typu. Ja kupiłem Suica w Tokio i bezproblemowo działała też w Kioto, Hiroszimie i Osace.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Lip 2024 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 558 574
platynowy
PKO MC Platinum + bankomaty w 7/11 - brak prowizji. Sprawdzone w Osace i Naha.
Gotówka potrzebna nieczęsto - głównie wstępy do świątyń (*), jakieś pojedyncze przypadki, że odrzuci płatność, albo jakieś mniejsze knajpki czy część automatów.
Do tego w jabłkofonie można zainstalować w portfelu kartę Suica/Pasmo, którą doładujemy ApplePay w 3 sekundy. Suica zapłacimy w wielu sklepach i wielu automatach (tyczy się też wielu mniejszych knajp, które karty nie przyjmą, ale zamawia się w automacie akceptującym cash lub Suica. Są też automaty, które wezmą tylko cash). W zbiorkomie sprawdza się rewelacyjnie, działa też w lokalnych autobusach (Kamakura, Nikko, Nara). Nie trzeba jej autoryzować - po prostu przykładamy telefon. ApplePay tam gdzie można płacić kartą też zwykle działa. IMHO - można lecieć bez papierków.

Edycja: *większość wstępów do świątyń płatne gotówką (zwykle od 300 do 1000 jenów), tylko niektóre przyjmują kartę lub Suica, więc jeśli ktoś będzie wchodził do wielu, to w jego odczuciu cash będzie potrzebny często.
OT Po obejrzeniu kilkunastu, ja już wiele odpuszczam.

Ostatnio edytowany przez benedetti, 26 Lip 2024 08:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 26 Lip 2024 00:18 

Loty: 162
Kilometry: 431 959
srebrny
@benedetti dodam tylko, że można lecieć bez papierków jeśli się ma Srajfona. Jeśli ktoś ma jednak Szajsunga lub inny telefon na Androidzie, to za komunikację miejska trzeba jednak zapłacić gotówką / kartą (np. Nimoca), którą doładowujemy gotówką.

Btw. PKO MC Platinum vs PKO Visa Infinite - poza mniejszą opłatą roczną (300 PLN, zamiast 1000 PLN), to kolejna zaleta, aby ją również posiadać :) Przy dłuższych wyjazdach może się zwrócić ta darmowa wypłata z bankomatów :)
 Profil Relacje PM off
FUX uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 26 Lip 2024 04:18 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 558 574
platynowy
@tetr1s W Japonii koreański fon przydaje się tylko do wyróżniania się w tłumie. 😉
2 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 26 Lip 2024 23:49 

Loty: 162
Kilometry: 431 959
srebrny
@benedetti lubię to! To był dla mnie szok, że w metrze na dziesieć osób wokół mnie, siedem miało iPhona, dwie Samsunga i jedna coś innego. W tych dwóch osobach z Szajsungiem była moja żona :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość