Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

w obu linkach rozwiń "W podróży zagranicznej".
-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5653 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173 ... 283  Następna
Autor Wiadomość
#3381 PostWysłany: 12 Sty 2024 21:01 

@lendziro, odpowiedziałabym tak samo, jak @vistacash.
 Profil Relacje PM off  

Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN
Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍 Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍
#3382 PostWysłany: 15 Sty 2024 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Jak prawidłowo powinno wyglądać blokowanie/księgowanie płatności zagranicznych? Czy ma znaczenie, że jest to karta kredytowa a nie debetowa?
Przy płatności w Bułgarii od razu w blokowanych miałem kwotę w PLN. Dziwne, bo przecież PKO BP twierdzi, że używa kursu z dnia przetworzenia - czyli zakup w poniedziałek 15.01 powinien zostać przetworzony 16.01 i z tego dnia wzięty kurs MC, a PKO mimo wszystko bierze kurs z dnia wcześniejszego tj. 14.01. Zauważył to @piotrkr :)
Czy jest szansa, że te transakcje po przejściu z "blokad" do "zaksięgowanych" zmienią wartość w zależności od kursu czy po prostu mam się przyzwyczaić, że to, co widzę w aplikacji po dokonaniu zakupu za granicą w kwocie PLN to ostateczna kwota do spłaty?

PS. Może nie w temacie, ale w Sofii jest tak, że za komunikację miejską płaci się kartą i przejazd kosztuje 1.6 BGN i sumuje się to do osiągnięcia kwoty 4 BGN w ciągu jednego dnia i powyżej 4 BGN nie nalicza już więcej. Ludzie mówili oraz czytałem, że transakcje się mają pojawiać po północy gdy system zliczy ile razy się przyłożyło kartę do terminala. U mnie pierwsza transakcja była na 1.6 BGN, a potem już nie pokazywało mi transakcji w aplikacji, a po północy nie mam nowych transakcji tylko właśnie każdego dnia tylko tę jedną na 1.6 BGN. Czy możliwe, ze w przyszłości mi spróbują to naliczyć jeśli nie zrobili tego od razu po północy? Tak, wiem, że mają prawo do wyrównania do 4 BGN, pytam jednak pod kątem tego jak w bankach się to odbywa i żeby mieć wiedzę na przyszłość.

#3383 PostWysłany: 15 Sty 2024 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Kwota blokady wyrażona w PLN to ostateczna kwota, którą po zaksięgowaniu ujrzysz również w historii rachunku karty.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#3384 PostWysłany: 28 Sty 2024 14:07 

Ot ciekawostka
https://inteligo.pl/karty/
na stronie Inteligo jest odnośnik do MC Platinium, który przenosi do strony BP
 Profil Relacje PM off
radek.barkley uważa post za pomocny.

#3385 PostWysłany: 28 Sty 2024 14:56 

niebieski
@kmaleczki Inteligo to produkt PKO BP więc taki odnośnik to nic zaskakującego
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#3386 PostWysłany: 29 Sty 2024 13:57 

Cześć wszystkim :)

Wybieram się do Chorwacji, konkretnie Dubrovnik w kwietniu br.
Utknąłem podczas decyzji o wynajmie samochodu - możliwości jest bardzo dużo, nie chcę przepłacać za ubezpieczenia.

Czy wyrobienie PKO BP MC Platinum pozwoli mi na:

1. Brak potrzeby zakupu dodatkowego ubezpieczenia podróżnego dla mnie i mojej partnerki?
2. Brak potrzeby zakupu dodatkowego ubezpieczenia przy wynajmie samochodu?
 Profil Relacje PM off  

#3387 PostWysłany: 29 Sty 2024 14:38 

złoty
@daniel18c
1. Tak
2. Tak
- jeśli kwoty ubezpieczenia uznasz za wystarczające, a w ubezpieczeniu wkładu własnego w aucie z wypożyczalni kwota takowego będzie niższa niż ubezpieczenia na karcie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#3388 PostWysłany: 29 Sty 2024 14:43 

Loty: 158
Kilometry: 191 313
niebieski
Dla karty MasterCard w PKO PB suma ubezpieczenia kosztów leczenia assistance wynosi do 400 000 zł Zniesienie udziału własnego za szkody w wynajetym samochodzie to 1200 euro
 Profil Relacje PM off  

#3389 PostWysłany: 29 Sty 2024 16:04 

@lluukk

Muszę dopytać szczegółowo bo mnie to męczy. Pierwszy raz (mam nadzieję, że nie ostatni) więc trzeba dobrze się przygotować. :)

Rozumiem, że jeżeli uszkodzi się np. karoseria od kamyczków i tym podobnych, to wtedy te ubezpieczenie też będzie działać? Czytałem OWU, ale albo ślepy żem jest, albo nic na ten temat nie ma.
No i najważniejsze, czy mówimy tutaj tylko o zabezpieczeniu kaucji?

Przykładowo, na stronie discovercars.com, wynajem na 4 dni bez ubezpieczenia w Dubrovnik mówi mi, że koszt to 221 zł. Kaucja - 300 euro.

Ubezpieczenie od kolizji (CDW)
Udział własny: ~3495.00 zł

Jeżeli przypuśćmy nie będę miał kolizji tylko będą to koszty napraw, w tym okien, lusterek, kół, to jaka kwota będzie mi zabrana z karty? 300 euro czyli ok 1200 zł, czy 3495 zł (zakładając, że to będzie maksymalna kwota za te uszkodzenia) i ani grosza więcej?
Czy w takiej sytuacji, ta karta PKO pokryje w całości te uszkodzenie? (w teorii powinno wystarczyć).

Widzę też 2 opcję - kaucja 300 euro, wkład własny kolizja 3495 zł, kolizji nie mam i zgodnie z tym co napisane, kolizją nie jest np. uszkodzenie opony czy szyby (kamień, piasek itp). Czy w tej sytuacji obciążą mnie kosztami: 300 euro kaucji + np. 200 euro za naprawę koła? Jeżeli tak, to czy w takiej sytuacji karta PKO mi pomoże, czy nie?

Bardzo dziękuję za pomoc, aczkolwiek jest tutaj łącznie jakieś 200 stron do przeczytania i nie do końca wiadomo w którą stronę iść.
 Profil Relacje PM off  

#3390 PostWysłany: 29 Sty 2024 18:56 

niebieski
Po prostu - tylko i aż - jest ubezpieczenie udziału własnego w wynajętym aucie, więc jeśli kwota Cię puszcza (~3500 zł to mniej niż 1200 EUR dla MC), to kwestia drugorzędna co i dlaczego zostało uszkodzone (no, może poza wyjątkami, żeś po narkotykach albo mocno %%%, ale to jest w OWU).
A poza tym OWU należy czytać - jak za coś płacisz, to naprawdę warto się zaznajomić za co. Inaczej jak w ubezpieczeniach: ludzie kupują taniutkie AC, nie czytają o zakresie tegoż - a potem płacz, że "nie wypłacili".
Albo z drugiej strony - też nie przeczytasz, więc po prostu nie będziesz wiedział, czy coś się należy.

...zagwozdki to są dopiero wtedy, jak np. czytasz - tamże: dla MC i Infinite - OWU i nikt nie umie odpowiedzieć na pytanie, czy zwiedzając kolejne kraje i wynajmując auto bez powrotu do PL, przy drugim i kolejnym wynajmie ww. ubezpieczenie działa ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3391 PostWysłany: 30 Sty 2024 12:35 

Dzięki za wskazówki!

Oczywiście, najpierw sprawdziłem OWU, ale dopiero później pomyślałem o definicji wypadku (z założenia wypadek to nie jest moment, gdy spada kamień na auto) i przeczytałem - faktycznie, wychodzi na to, że ta karta w całości zamyka temat wykupu dodatkowych ubezpieczeń, co w sumie przekształca się na jako taką oszczędność plus oczywiście kwestię tego, że ta karta może być używana na miejscu jako pokrycie środków na wakacje.
 Profil Relacje PM off  

#3392 PostWysłany: 30 Sty 2024 16:30 

ja nie mogę się przebić na infinity, bardzo tną zdolność obecnie
 Profil Relacje PM off  

#3393 PostWysłany: 30 Sty 2024 16:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@pinokio669 to standardowa ścieżka przez Platinum, obroty i wpływy na konto.
pinokio669 lubi ten post.
pinokio669 uważa post za pomocny.

#3394 PostWysłany: 30 Sty 2024 16:47 

no właśnie konto mam nieaktywne, ale obroty na karcie robię raczej spore
 Profil Relacje PM off  

#3395 PostWysłany: 30 Sty 2024 16:51 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
a jakie to są spore, zastanawiam się czy próbować przeskoczyć na infinite
 Profil Relacje PM off
pinokio669 lubi ten post.

#3396 PostWysłany: 30 Sty 2024 16:58 

ja miałem w każdym miesiącu ok 15-20k, realnych transakcji, bez kombinowania, regularnie spłacane
 Profil Relacje PM off  

#3397 PostWysłany: 30 Sty 2024 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Sam obrót na karcie nic nie daje. Przy limicie 50k trzeba udowodnić zdolność regularnymi wpływami przez co najmniej kilka miesięcy i systematycznie zwiększać limit na karcie.
 Profil Relacje PM off

#3398 PostWysłany: 30 Sty 2024 19:22 

ok, to zacznę coś tam przelewać i sprawdzę za kilka miesięcy
 Profil Relacje PM off  

#3399 PostWysłany: 30 Sty 2024 20:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@pinokio669 tu raczej chodzi o wpływy z wynagrodzenia (chociaż nikt nie wie jak ich algo działają i jak są skuteczne)

#3400 PostWysłany: 30 Sty 2024 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Ja się starałem, wyczekałem moment gdy miałem dużo dodatkowych świadczeń by podbić średnią dochodów, udostępniłem swój podstawowy rachunek do wglądu PKO, ale w automacie mi odrzuciło, a przez oddział wyszło mi że odrobine brakuje do zdolności, i to przez nie wyzerowane, zamknięte parę miesięcy temu inne karty, ale nawet interwencja dyr. oddziału nie pomogła.
Za to przelewie, w wyniku którego mój osad wzrósł z jakiś 20-30k na lekko ponad 100k, pomogło - praktycznie po 2-3 dniach przez ipko bez problemu, nawet limit wyszedł mi ze sporą górką

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5653 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173 ... 283  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości