Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 140 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: news z Kazachstanu
#1 PostWysłany: 19 Lut 2014 16:17 

niebieski
Dla nas bedzie taniej bo zdewaluowali Tenge o 19% w ubieglym tygodniu. ;)
 Profil Relacje PM off  

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#2 PostWysłany: 19 Lut 2014 16:28 

Loty: 977
Kilometry: 1 783 132
Hej

załatwiałem wizy w 2013 roku (maj).
Wystarczył wniosek, bilet lotniczy oraz potwierdzenie hotelu.
Miałem jedno na firmowym papierze z hotelu, ale wiem, że wystarczał również wydruk z booking.com.
Niepotrzebne było żadne zaproszenie.

Ogólnie procedura nie była bardzo upierdliwa.....raczej standardowy ZSRR :P

Pozdrawiam

Paweł
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Cze 2014 11:53 

Witam,
nie dalej, jak miesiąc temu wyrabiałem wizę do Kazachstanu dla mnie i dla małżonki. Nasza sytuacja: mamy bilety lotnicze. Noclegi będziemy załatwiać sobie na miejscu, pierwszych kilka nocy będziemy nocować u znajomego księdza – obywatela polskiego.
Najważniejsze informacje z naszego doświadczenia:
1. Wniosek o wizę trzeba złożyć OSOBIŚCIE w ambasadzie w Warszawie.
Więc musieliśmy z Żona przez całą Polskę jechać do Warszawy. Są wyjątki (np. osobiście nie muszą przychodzić dzieci), ale słyszałem, że pewien Szacowny Prezes musiał przyjść osobiście, bo jego pracownicy byli odprawieni z kwitkiem.
2. Kolejki przed ambasadą są długie, więc jeżeli chce się mieć pewność przyjęcia danego dnia, trzeba przyjść wcześnie rano.
Wnioski przyjmują tylko 4 dni w tygodniu przez 2 godziny.
3. Odebrać (po pięciu dniach roboczych) trzeba też osobiście lub upoważnieniem poświadczonym u notariusza
4. Do wizy turystycznej do 30 dni nie jest wymagane poparcie wizowe (inne wizy nie wiem), nie mieliśmy też zaproszenia – jako miejsce pobytu wpisaliśmy dane księdza z Astany
5. Wiza kosztowała nas 35 eur od osoby. Wpłata we wskazanym oddziale Millennium w Wilanowie, prowizja parę złotych.
6. Dokumenty złożone: podanie (wzór na stronie ambasady), wniosek (wzór jw.), zdjęcie, zaświadczenia z zakładów pracy, wydruk biletów lotniczych, ksero pierwszych stron paszportu. Trzeba rzecz jasna zostawić na 5 dni paszporty.
7. Przy wejściu do Wydziału Konsularnego oddaje się w zastaw komórkę i dowód osobisty. (!)
8. We wniosku podaliśmy adres, gdzie będziemy mieszkać przez pierwsze kilka dni i nazwisko księdza. Z rozmów w kolejce (staliśmy od 5:30 rano) wiem, że inni podają np. adres hotelu i mile widziany jest wydruk hotelowej rezerwacji.
9. Jak ktoś jedzie z dziećmi, to trzeba mieć np. akt małżeństwa, akty urodzenia (zostawiamy kopie tych dokumentów), ksero legitymacji szkolnej i/lub zaświadczenie ze szkoły. Dzieci nie płacą za wizę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 18 Cze 2014 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
bbiks ->
czy kolejka była bardzo długa i po otwarciu którzy byliście do obsłużenia skoro staliście już od 5:30?
Ponadto na stronie polskiego MSZ jest informacja o popraciu wizowym ale mówisz, że nie wymagają?
Do tego banku idzie się po złożeniu dokumentów?

#5 PostWysłany: 18 Cze 2014 16:36 

kefirm napisał(a):
bbiks ->
czy kolejka była bardzo długa i po otwarciu którzy byliście do obsłużenia skoro staliście już od 5:30?

Generalnie w niektóre dni podobno kolejka jest bardzo długa. W połowie maja jedna siostra przyszła godzinę przed otwarciem i była dwudziesta, a zdążyli obsłużyć tylko kilkanaście osób.
Tego dnia, jak staliśmy, to o 6 przyszło trzech panów, a następne osoby przychodziły o 7.
Myśmy jednak przyjechali wcześnie, bo głupio jechać pół Polski do Warszawy, żeby pocałować klamkę...

kefirm napisał(a):
Ponadto na stronie polskiego MSZ jest informacja o popraciu wizowym ale mówisz, że nie wymagają?

Poparcie wizowe to, jak rozumiem, "coś" co wystawia MSZ Kazachstanu.
O poparciu wizowym wiem tyle, że dla wizy turystycznej do 30 dni nie trzeba było.
Dłuższe i nieturystyczne - zapewne tak.
Informacje są na stronie ambasady Kazachstanu, ale ciężko się w nich połapać, więc zanim przyjechałem składać wniosek:
-> poczytałem tę stronę (różne zakładki)
-> zadzwoniłem do firmy "załatwiającej" wizy i otrzymałem potwierdzenie, że pomoc w pełnym zakresie nie jest możliwa, bo od lutego 2014 trzeba bezpośrednio. Powiedzieli mi również, że mogliby pomóc przy poparciu wizowym, ale w moim przypadku poparcie nie jest potrzebne.
-> przy okazji pobytu służbowego w Warszawie podjechałem do Ambasady (zobaczyłem długą kolejkę, w tym ludzi, którzy się nie dostali poprzedniego dnia i stali znowu) i zapytałem się o wszystko uzyskując jeszcze raz potwierdzenie

kefirm napisał(a):
Do tego banku idzie się po złożeniu dokumentów?

Tak, mówią ile wpłacić i idzie się do banku. Następnie potwierdzenie wpłaty przynosi się z powrotem do wydziału konsularnego ambasady, można wrzucić do skrzynki pocztowej (nie trzeba stać znowu w kolejce). Warto zrobić kopię - na wszelki wypadek.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Cze 2014 20:21 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Na stronie konsulatu piszą, że zmieniają godziny otwarcia na od 10-ej. Wcześniej było chyba od 9-ej. I staliście już od 5:30?

#7 PostWysłany: 20 Cze 2014 06:57 

Sudoku napisał(a):
Na stronie konsulatu piszą, że zmieniają godziny otwarcia na od 10-ej. Wcześniej było chyba od 9-ej. I staliście już od 5:30?

Staliśmy już od 5:30 i byliśmy pierwsi w kolejce. Ale tego dnia chyba to nie było potrzebne. Ale na przykład 12 maja obsłużony tylko pół kolejki (mniej niż 20 pierwszych osób), więc woleliśmy nie ryzykować. Głupio byłoby nie dostać wizy tylko z tego powodu, że zbyt późno wyjechało się z domu (np. o 2:00 zamiast o północy).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Cze 2014 12:10 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Dzięki za odpowiedź.

A jak wygląda wiza, tzn. jest na konkretny termin od do, czy np. na ilość dni, a wjazd musi nastąpić w ciągu np. miesiąca lub trzech od wydania wizy?

Chciałbym sobie zaplanować termin wizyty w konsulacie i nie chciałbym, żeby na miejscu się okazało, że jestem np. miesiąc za szybko lub coś w tym rodzaju.

#9 PostWysłany: 20 Cze 2014 12:35 

Wiza jednokrotna obowiązuje na 30 dni i jest wydawana na termin od-do, podawany we wniosku wizowym. My wyrabialiśmy chyba pół roku przed wyjazdem i nie było żadnych problemów, oprócz strasznie długich kolejek. Po pięciu dniach zadzwoniliśmy, potwierdzili, że wiza jest wyrobiona i można było odbierać (kolejki po raz drugi).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Cze 2014 18:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Będzie się ktoś wybierał po wizę ze Śląska? Zawsze to raźniej razem jechać i/lub stać w kolejce.

#11 PostWysłany: 23 Cze 2014 20:14 

Ada B. napisał(a):
Wiza jednokrotna obowiązuje na 30 dni i jest wydawana na termin od-do, podawany we wniosku wizowym. My wyrabialiśmy chyba pół roku przed wyjazdem i nie było żadnych problemów, oprócz strasznie długich kolejek. Po pięciu dniach zadzwoniliśmy, potwierdzili, że wiza jest wyrobiona i można było odbierać (kolejki po raz drugi).

Potwierdzam, wiza wydawana na 30 dni. O ile się nie mylę datę od biorą z wniosku i dodają 30 dni.
Można wnioskować z dużym wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Sie 2014 15:31 

Witam wszystkich,
marzy mi się wyjazd do Kazachstanu ale mam pytanie w sprawie wizy turystycznej jednokrotnej.
Z tego co czytałam na stronie konsulatu trzeba mieć zaproszenie albo rezerwację z hotelu/hostelu na papierze firmowym.
Czy to prawda? Moje pytanie brzmi: czy rezerwacja w hotelu ma dotyczyć całego miesięcznego pobytu? czy wystarczy tylko na 1-2 noce w Ałmacie, gdzie lądujemy, a dalej to hulaj dusza... musimy zbierać potwierdzenia medlunkowe?

czy macie do polecenia jakiś tani hostel, namiary na kwatery w Almacie ?

Pozdrawiam,
Aga
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Sie 2014 15:40 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Nie trzeba mieć rezerwacji na cały pobyt, ja miałem na 3 dni z booking almaty, 2 tygodnie nic i na 3 dni w astanie. Ogólnie żadnych pytań ani problemów.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Sie 2014 22:40 

tylko rezerwacje, bez opłaty? siedzę cały dzień nad tematem hostelu i rezerwacji i wszędzie jest płatność już na miejscu:(

Czy wystarczyła Ci sama rezerwacja bez informacji o jej opłaceniu. Hostel ma mi pop prostu przesłać informacje , że zarezerwowałam pokój w takim a takim terminie ?

Pozdrawiam,
Aga
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Sie 2014 12:26 

to chyba zależy od humoru "konsula", kolega jechał samochodem i się 2x odbił (za trzecim razem dostał)
najlepsze jest to że oni nie uznają maili, tylko fax na którym nic nie widać :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 25 Sie 2014 13:17 

Rok temu wystarczyła rezerwacja z booking.com, bez opłaty (wydruk maila z z rezerwacją na booking.com traktowany jest jak rezerwacja wystawiona na papierze firmowym). Zarezerwowaliśmy hotele bodajże 4*, ale po odebraniu wiz oczywiście anulowaliśmy rezerwację. Rezerwacje mieliśmy na 5 nocy, a wiza na 30 dni. Bez problemu dostaliśmy.

Na miejscu nie jest potrzebny meldunek z hotelu, ale powyżej 5 dni (o ile nic się nie zmieniło od zeszłego roku) wymagana jest rejestracja na OWIR (policji migracyjnej). Trzeba wypełnić papiery, zostawić ksero paszportu,a w zamian dostaje się drugą pieczątkę na wizie wjazdowej. Od razu uprzedzę - w papierach do wypełnienia jest podana informacja, że trzeba podać datę wyjazdu z miasta w którym się rejestrujesz, a trzeba tam wpisać datę wyjazdu z Kazachstanu (my wpisaliśmy datę ważności wizy). Za pierwszym razem popełniliśmy błąd i żeby to odkręcić musieliśmy się nagimnastykować trochę.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Sie 2014 14:05 

jak się wjeżdża samochodem na miesiąc to się trzeba dobrze nagimnastykować żeby trasę uzasadnić (szczególnie jak opcją jest spanie w namiocie)
ogólnie wizę do kazacha jest trudniej dostać niż do stanów :lol: (mimo trybu "uproszczonego")
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Mar 2015 09:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Zmieniło się coś w kwestii wiz czy nadal trzeba je składać osobiście?

#19 PostWysłany: 13 Mar 2015 10:00 
Awatar użytkownika

niebieski
kefirm napisał(a):
Zmieniło się coś w kwestii wiz czy nadal trzeba je składać osobiście?

Wszystko zależy od tego, o jaki rodzaj wizy aplikujesz. Inaczej podchodzą do wizy jednorazowej, inaczej do tranzytowej, inaczej do dwukrotnej. Zawsze można umotywować, dlaczego składasz wniosek w czyimś imieniu (zakładam, że mówimy o członku rodziny). Tydzień temu w ambasadzie widziałem kartkę z informacją, że należy zgłaszać się osobiście. Ale ja na Twoim miejscu po prostu bym się skontaktował z Ambasadą (telefonicznie, 22 651-73-70, bodajże pani Olga Li).

bbiks napisał(a):
Generalnie w niektóre dni podobno kolejka jest bardzo długa

W okresie wakacyjnym (czerwiec-wrzesień) zapewne tak. Tydzień temu, jadąc tam "z marszu" napotkałem jedną osobę. I zero kolejek...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 13 Mar 2015 10:02 

niebieski
Nadal trzeba składać osobiście.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 140 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość