Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Karimata
#1 PostWysłany: 06 Cze 2011 13:04 

Witam, zastanawiam się nad wyborem karimaty. Czy mógłby ktoś polecić tworzywo (EVA/ALU), ewentualnie konkretną karimatę z allegro/decathlonu? Potrzebuje jej na wyjazdy stopowe, przydałaby się więc duża wytrzymałość i izolacja od zimna i wilgoci. Myślałem o którejś z tych dwóch:
http://allegro.pl/karimata-turystyczna- ... 61204.html
http://allegro.pl/profesjonalna-karimat ... 14105.html
Czy karimata wojskowa rzeczywiście jest lepsza i trwalsza od tej nieobszytej piankowej? Czy jest sens kupować i jakie są zalety karimat tzw. "dwuwarstwowych".
Wiem, że w necie już trochę o tym napisano - jednak zawsze bez konkretów, stąd pytanie.

All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
🚨UWAGA!🚨 Tajlandia w cenie jak z dyskontu 🤑🔥 Loty + noclegi niedaleko plaży za 1929 PLN🔥😱😍 🚨UWAGA!🚨 Tajlandia w cenie jak z dyskontu 🤑🔥 Loty + noclegi niedaleko plaży za 1929 PLN🔥😱😍
 Temat postu: Re: Karimata
#2 PostWysłany: 06 Cze 2011 16:59 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Ja mam dwuwarstwowa, a maz jednowoarstwowa i nie widze roznicy. Moim zdaniem wystarczy Ci "zwykla" jednowarstwowa, kupiona byle gdzie. Dawniej z takimi karimatami chodzono w Himalaje i byly ok. A wojskowa jest ciezka. Co do trwalosci (teraz to za bardzo nie uzywam, jak juz to aluminiowa) to pare dobrych lat i wciaz nie mam powodu zamiany na nowa, czystsza ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Cze 2011 19:38 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
Kup sobie w Decathlonie tą zwykłą 8mm za 19,99 lub tą 1 cm za dychę drożej.
Spokojnie starczy. Nie ma sensu wydawać Bóg wie jakiej kasy na karrimatę.

#4 PostWysłany: 10 Cze 2011 20:28 

a ja mam materac dmuchany i wg. mnie jest to jedyne rozwiązanie na stopa. Można go złożyć tak że ładnie wypełnia jakąś lukę w plecaku. Karimata jaka by nie była zawsze będzie objętościowa i jej nie złożysz.

szerokości!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Cze 2011 20:41 

niebieski
kandyd17 napisał(a):
a ja mam materac dmuchany i wg. mnie jest to jedyne rozwiązanie na stopa

Tak a jak się rozszczelni lub przebije to sobie pospałeś.
Owszem wygodny jest materac przy pakowaniu, ale raz że jest cięższy od karri a dwa, że zawsze może puścić zawór, zgrzew czy najzwyczajniej się przebić.
Pół biedy jak ktoś jedzie gdzieś, gdzie jest możliwość kupić coś awaryjnie. Ale jak już ktoś śmiga na odludzie, to karrimata będzie bardziej niezawodna.

#6 PostWysłany: 18 Lip 2011 13:21 

Owszem wygodny jest materac przy pakowaniu, ale raz że jest cięższy od karri a dwa, że zawsze może puścić zawór, zgrzew czy najzwyczajniej się przebić.

materac cięższy od karimaty ?? co Ty mówisz :D

ja mam takie coś

http://allegro.pl/materacyk-fjord-nanse ... 02085.html

zajmuje bardzo mało miejsca i jest lekki

a co do przebicia to owszem, może się takie coś przytrafić jak śpi się na, że tak powiem niepewnym podłożu (ostre kamyczki itd.) ale w komplecie do materacu dostajesz klej i łatki więc można to w miarę szybko zreperować ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Lip 2011 15:20 

niebieski
ricz napisał(a):

materac cięższy od karimaty ?? co Ty mówisz :D
ja mam takie coś
http://allegro.pl/materacyk-fjord-nanse ... 02085.html
zajmuje bardzo mało miejsca i jest lekki

No ale nadal jest cięższy dwa razy od karrimaty. Przeciętnie karrimata to ok 250-300g. Twój materacyk to 500g. Dostrzegasz różnicę w wadze ?

#8 PostWysłany: 19 Lip 2011 01:36 

w sumie racja, zależy też od rodzaju karimaty, są cieńsze/grubsze a co za tym idzie lżejsze lub cięższe

mimo wszystko zwracam honor ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości