Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Sie 2025 21:40 

Kilka informacji po powrocie z obwodu kaliningradzkiego / królewieckego i prośba o przeniesienie do właściwego działu:

E Wiza: https://evisa.kdmid.ru/

Opłata ok 180 zł, płatne w dirhamach UAE. 191 dirhamów.
Czas oczekiwania w moim przypadku równe 4 doby prawie co do minuty.
Do wniosku teoretycznie potrzebne jest ubezpieczenie na Rosję, aplikując napisałem, że nie znam jeszcze konkretnych dat i kupię dopiero gdy już będę znał daty (wyjazd przekładałem 2 razy ze względu na słabą pogodę).
Wiza jest ważna przez 60 dni od wydania i uprawnia do pobytu przez 16 dni na miejscu.

Ubezpieczenie: https://www.solidtravel.shop/ ok 7-8 zł na dzień.

Transport: z Gdańska przez Elbląg 4 razy dziennie jeździ PKS Gdańsk. Z Gdańska 170 zł, z Elbląga za 150 zł.
Wróciły połączenia z Warszawy 2 razy w tygodniu w piątek i w niedziele o 22ej z lotniska Chopina stanowisko 14 (autobusu nie ma na rozkładzie). jest też przystanek na pętli autobusowej przy Hucie (teraz to się nazywa Metro Młociny) o 22.45. Cena wysoka: 250 zł

Powrót z Kaliningradu w czwartki i soboty o 21.30. Bilet na dworcu autobusowym kosztuje 5330 rubli.

Z Warszawy jeździ też 6 razy w tygodniu o 8 rano Ecolines, ale cena jest bardzo wysoka: 320 zł. Powrót z Kaliningradu ok 11 rano też 6 razy w tygodniu.

Autobus przekracza granicę na przejściu Grzechotki / Mamonovo 2. Jadąc do Kaliningradu przejazd przez granice trwał ok 1,5 godziny (przyjazd na granicę ok 3 rano). Rosyjscy pogranicznicy mili, najpierw trzeba pokazać e vizę a przy odprawie już nie bo mają w systemie.
Ubezpieczenie w ogóle nie było sprawdzane, nie mówiąc już o tym jakie kto ma aplikacje na telefonie...

Z powrotem już nie było tak dobrze, głownie ze względu na to, że o tej samej godzinie z Kaliningradu startują jeszcze 2 autobusy do Berlina i oczywiście mój autobus przyjechał na granicę jako ostatni. 6 godzin...

Do Polski mogą tu wjeżdżać tylko obywatele UE.
Obywatele FR mogą przez to przejście wyjechać z Polski, ale nie mogą tędy wjechać, bo aby wjechać do PL nie wystarcza nawet wiza Schengen. Muszą mieć Kartę Polaka lub inny np. niemiecki dokument. Dlatego ruch w drugą stronę odbywa się tranzytem przez Litwę.

Waluta: 100 rubli to ok 4,60 zł, można kupić ruble w Polsce, ale trochę lepiej wychodzi zabranie dolarów.
Pod jednym warunkiem: że uda się wymienić te dolary po kursie 80 rubli za dolara (sierpień 2025).
Są problemy z wymianą: nie ma w ogóle żadnych kantorów i można wymieniać tylko w bankach. A niektóre banki tak jak najbardziej popularny Sbier Bank pobiera prowizje 300 rubli od wymiany lub ma slaby kurs tak, że na wymianie $100 traci się 300-450 rubli w porównaniu z prawidłowym kursem..
Przyjmowane są tylko banknoty w dobrym lub bardzo dobrym stanie.

Po dłuższych poszukiwaniach udało mi się w Kaliningradzie znaleźć 2 banki z prawidłowym kursem bez prowizji: Zenit Bank niedaleko Jużnogo Vokzala kawałek za sklepem Viktorii na głównej ulicy (Prospekcie Lenina) oraz Cifri Bank niedaleko Ploszczadi Pobiedy na ulicy Czernigovskogo.

Polskie karty nie działają i choć niektóre bankomaty przyjmują karty Visa i Mastercard to dotyczy to tylko kart wydanych w Rosji.

Ceny w sklepach tak jakby zbliżone do polskich. Taniej już było Warte polecenia są sklepy Viktorii. Poza tym są też sklepy Spar / Eurospar. Jest też Piatiorka, gdzie można kupić bardzo dobrą mini pizze za 90 rubli.
Akohol w sklepach można kupować tylko do 21ej. Po tej godzinie miejsce w sklepie gdzie znajduje się alkohol jest wydzielone i niedostępne. Puszka 0,5 piwa Baltika "Miagkoje" 80 rubli.

Piwo rozlivnoje nie jest wcale bardzo łatwe do znalezienia. Ceny od co najmniej 160-180 rubli przez 200 do najczęściej 250 rubli za stakanczik 0,5. Bywało już taniej...

Jedzenie:

w Kaliningradzie nadal działa wspomniana na forum jadłodajnia "Povarioszka" na Lenina 8: szwedzki stół kawałek mięsa lub ryby to ok 230 rubli, ziemniaki, makaron lub kasza ok 100 rubli, sałatka 130 rubli, zupa barszcz lub inna ok 200 rubli. Czynne do 21ej
Niedaleko muzeum Bunkier jest knajpa z czeburekami. Cena ok 350 rubli.
Na dworcu autobusowym jest stolovaja w umiarkowanych cenach. Piwo rozlivnoje 160-180 rubli.

W Zelenogradzku nie znalazłem budżetowego miejsca do jedzenia. Niedaleko promenady jest natomiast budka, która serwuje bardzo dobre czebureki za ok 300 rubli. Czynne do 21ej.

W Svetlogorsku są 2 dobre jadłodajnie (stołovaja):jedna na piętrze dworca kolejowego Svetlogorsk 2 (czynna do 19ej) i druga na ul Oktiabrskoj blisko głównej ulicy Lenina i tej słynnej Vodochroniemoj Baszni. Czynna do 21ej. Ceny jak w tej Povaroszce w Kaliningradzie.

Noclegi: rezerwować można tylko przez ZenHotels.com, bo tylko tam działają polskie karty. Na Ostrovoku nie działają.

Kaliningrad: wspomniany już na forum Very Center Hostel
Zelenogradsk: Party and Sun Hostel
Svetlogorsk: Etaż Hostel

W hostelach Rosjanie w różnym wieku, w Svietlogorsku od 3ej nocy byłem sam w 14osobowym dormitorium, bo tu przyjeżdżali głownie obcokrajowcy a teraz inistrańców brak. Ceny ok 70 zł za noc lub na miejscu ok 1500 rubli gotówką.

Transport: punktualny i niedrogi zarówno autobusy jak i kolej (elektriczka). Wbrew wcześniejszym informacjom okazało się, że nie ma żadnych ograniczeń dla obcokrajowców w zakupie biletu na kolej.

Kaliningrad - Zelenogradsk pociągi jeżdżą co ok godzinę 70 rubli. niecała godzina jazdy. Jeżdżą też autobusy 114 i 140.

Kaliningrad - Svetlogorsk pociąg co ok godzinę 125 rubli godzina jazdy. Jeździ też autobus 118.

Zelenogradsk - Svetlogorsk jest tylko kilka pociągów dziennie, z czego część tylko do Svetlogorsk 1 który jest lekko oddalony od centrum. ok 60-70 rubli.

Zelenogradsk - Morskoje (Kurszskaja Kosa) ostatni przystanek na Mierzei Kurońskiej kilka km od granicy z Litwą). Jeździ mocno zapełniony autobus 210, cena 200 rubli co najmniej 1,5 h w zależności od korka przy bramce do Parku Narodowego (opłata 400 rubli za dzień). Jest dużo rosyjskich turystów. Do bliższych miejsc odpowiednio taniej, Odjazdy z Zelenogradzka sprzed dworca kolejowego o 8.05, 8,55 poźniej chyba o 10.40. Ostatni powrotny do Zelenogradska startuje z Morskogo o 19.30.

Svetlogorsk - Bałtyjsk przez Jantarnyj: jeżdi autobus 587, przystanek niedaleko Ozera Tichogo, Odkazdy 8.19 potem 11.19 i 12.19. Do Baltyjska 230 rubli 1,5 godziny, do Jantarnogo 100 rubli poł godziny - 40 minut. Na odcinku do Jantarnogo jest lekki tłok w autobusie.
Ostatni z Bałtyjska wraca o 19ej (przedostatni o 16ej), w Jantarnom odpowiednio 16.45 i 19.45. Z Jantarnogo jest heszcze odatkowy powrotny autobus ok 19.20.

Kaliningrad: jest trochę pozostałości pruskich budowli (Brama Brandenburska, Brama Friedrichlandzka, dworzec kolejowy Jużnyj), niestety najciekawszy budynek w mieście czyli Dom Sovietov został zburzony i zostały tylko fundamenty. Warto zawiesić oko na budynku Gostinicy Kaliningrad. Budynek dworca autobusowego (Avtovokzal) też mi się podobał.
Do tego dochodzą twarde bloki mieszkalne w stylu radzieckim. Poza tym Muzeum Bunkier wstęp 300 rubli. Łódź podwodna we wtorek czyli w dniu kiedy tam byłem była niestety nieczynna. Wstęp 600 rubli.
Warto przejechać się trolejbusem a także tramwajem np. na linii 3 z dworca Jużnego na Plac Zwycięstwa.

Zelenogradsk - przyjemny kurort nad Bałtykiem, "miasto kotów", długa nadmorska promenada, niestety obecnie częściowo w przebudowie, kilka ładnych domów, jest basznia na którą można wejść i zobaczyć miasto z góry. Baza wypadowa na Mierzeję Kurońską.

Kurszkaja Kosa (Mierzeja Kurońska): na pewno jeden z hitów wyjazdu.
Oprócz najbardziej znanych miejsc jak Vysota Efa czy Tancujuszczij les gdzie drzewa mają lekko zakręcone pnie, warto zahaczyć też o punkt widokowy Vysota Mjullera czy (koniecznie) wejść na punkt widokowy Ozero Lebed (Jezioro Łabędzie). Autobus tu już nie dojeżdża i z Morskogo trzeba przejść ponad km do miejsca z którego startuje marszruta na punkt widokowy. Warto też zobaczyć jak wyglądają te osady Morkoje i Ribaaczij, gdzie znajduje się cerkiew.

Svetlogorsk - kurort nad morzem położony na klifie, z okolic dworca kolejowego jeździ kolejka linowa, którą można zjechać na plażę. W mieście dużo ładnych pruskich domów, rosną wysokie sosny. Przyjemne miejsce na 2 dni odpoczynku i dobra baza wypadowa do robienia jednodniowych wycieczek do innych okolicznych miejsc.

Jantarnyj - mały ale przyjemny kurort nad morzem. Tez położony na klifie, ale w przeciwieństwie do Svetlogorska znajduje się tu duża szeroka plaża. Niezbyt zatłoczona i bez żadnych "parawanów"

Bałtijsk - nie mam w planie by tam jechać, bo gdzieś wcześniej wyczytałem, że obcokrajowcom wstęp wzbroniony ze względu na strefę przygraniczną. Ze Svietlogorska organizowane są tam jednak wycieczki. Pani, która takie wycieczki organizuje i sprzedaje mówi mi, że mogę tam jechać, nie mogę tylko wsiąść na prom który pływa na Mierzeję Wiślaną (Baltijskaja Kosa) To mogą tylko Rosjanie. Decyduję, że pojadę do Bałtijska sam autobusem. W okolicach latarni morskiej skąd startują promy na mierzeję podchodzi do mnie pogranicznik i gdy wychodzi n jaw, że jestem inostrancem informuje mnie grzecznie ale stanowczo, ze znajduję się tu nielegalnie i każe mi natychmiast iść stronę dworca i opuścić Bałtijsk. Cudzoziemcy potrzebują podobno specjalnego zezwolenia wyrabianego w jakimś urzędzie Kaliningradzie. Nie robi mi jednak żadnych dalszych problemów. Idąc w stronę dworca zahaczam jeszcze o nabrzeżną promenadę nad Cieśniną Pilawską i widzę duży statek wypływający na Bałtyk. Resztę czasu spędzam na dworcu czekając na ostatni autobus o Svetlogorska.

Pionierskij Kurort - położony też na klifie tylko jedna stację kolejową od Svetlogorska wygląda na bardziej rosyjskie miasto. Plaża jest wąska, ale widok z klifu na plażę i morze ładny.
Wracając już na dworzec trafiam przypadkowo na występy wojskowych zespołów muzycznych z okazji upamiętnienia 80 rocznicy zwycięstwa w 2 Wojnie Światowej (w wielu miejscach w całym obwodzie widać bilboardy z napisami 'Pamiętamy!' czy "Jesteśmy dumni ze zwycięstwa"). Żołnierze rozdają "griszkę" (kaszę gryczaną), jeden Pan trzyma flagę Rosji. Gdy na scenę wychodzi konferansjer okazuje się jednak że cała ta impreza służy temu, by zachęcić do wstępowania do wojska. Oddalam się powoli w stronę dworca.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość